Oulu

Per­he­ko­ti­sur­ma sai muhoslaiset tolaltaan

Perhekoti Metsolassa surmattiin ohjaaja perjantain ja lauantain välisenä yönä.
Oulu 26.7.2015 8:07
Kaleva

Muhoksella sijaitsevassa perhekoti Metsolassa surmattiin lauantaiyönä henkilökuntaan kuulunut vuonna 1957 syntynyt mies. Mies oli ammatiltaan nuoriso-ohjaaja.

Muhoksen kylällä liikkui lauantai-alkuillasta järkyttyneitä paikallisia. Kauppareissulle lähteneet Heidi ja Mikko Jokikokko olivat juuri saaneet kuulla tragediasta sosiaalisen median kautta.

Asiasta järkyttynyt pariskunta kuvasi oloaan sanattomaksi.

– En olisi osannut odottaa, että jotain tällaista tapahtuu, kertoo Mikko päätään puistellen.

Koko ikänsä Muhoksella asunut Mikko on omien sanojensa mukaan tottunut toimimaan perhekotilaisten kanssa niin koulussa kuin vapaa-ajallakin. Lisäksi hän tuntee suurimman osan perhekodin työntekijöistä, sillä osa heistä asuu perheen lähellä.

Lue lisää 26.07.2015 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

Olen ollut samassa laitoksessa -70 luvun alussa 2j ja puolivuotta ja silloin tapahtui vain yksi yövartijan pahoinpitely ettei kovin vakavaa, mutta yöllä tarvis olla kaksi koska mailma on erinlainen nykypäivänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi voi kuinka moni täällä luulee tietävänsä ratkaisun perhekotinuorten ja perhekotien ongelmiin. Kyllä on niin viisaita mielipiteitä, joista kuitenkin paistaa täysi tietämättömyys asioista. Ei pitäisi kirjoittaa tietävänsä, jos ei tiedä eikä varsinkaan ole toiminnassa mukana, paikan päällä kuulemassa, kokemassa ja näkemässä. Ei näihin asioihin ole yhtä ratkaisua eikä kahtakaan, kyllä asia on hyvin monitahoinen ja vaikea. Yleistää ei pidä, vaikka näin surullisesti kävi, kaikki perhekotinuoret eivät ole tappajia . Kyllä tiedän omakohtaisesti, että perhekodeissa tehdään vaativaa työtä ja jokainen työntekijä tekee työtä sydämellään, ei siellä muuten voi nimittäin töissä olla. Jokainen arvostelija pitäisi toimittaa töihin tällaiseen paikkaan vaikka vain viikoksi, niin uskoisin, että syytökset loppuisivat siihen sekä perhekotia että sen nuoria kohtaan. Valitettavaa on se, että hyvin usein syy ei ole nuorissa, jos heidän käytös on mitä on, vaan taustatekijöissä - tarinat ovat sydäntäsärkeviä ja hyvin karua todellisuutta, siinä ymmärrys kasvaa sitä mukaan, kun oppii näitä nuoria tuntemaan. Lämmin osanottoni menehtyneen omaisille ja voimia perhekodin henkilökunnalle. Jaksamista kaikille tätä vaativaa työtä tekeville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Frend, Kunnollisen ja välittävänkin perheen jälkeläinen voi joutua huonoon seuraan. Asiat eivät ole aina niin mustavalkoisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surmaajat täysin menetettyjä tapauksia. Pitäisi olla kovemmat rangaistukset henkirikoksesta myös nuorille. Pääsevät liian helpolla, jos eivät älyä ottaa henkeä itseltään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkää nyt hyvän tähden näitä perhekoteja syyttäkö siitä, että tällaista palvelua tarvitaan. Huoltajat ei kykene huoltamaan ja kunnat säästää. Lastensuojelun asiakkaat ei ole äänestysikäisiä tai halukkaita ja siksi sieltä leikataan. Esim Oulu lienee inhimillisten ongelmien ennaltaehkäisyssä budjetin laatikoiden mallikaupunki; kulut minimissä! Ennaltaehkäiseminen on katsottu pitkään tarpeettomaksi. Nyt vaikuttaa siltä, että sotepuolen johdossa olisi lopultakin tuuli kääntymässä, mutta tuloksia tulee tietysti hitaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei se auta nuorisoa syyttää näistä teoista. Vastuu näistä tapauksista on kuuluu vanhemmille. Antakaa aidosti aikaa lapsillenne ja luopukaa hieman omista mukavuuksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä 17-vuotias on vastuussa omista teoistaan, ei kait se vanhempi ole tappanut ketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä se on sellainen turvakoti, jossa tuollaisia verotekoja tapahtuu. Ainakin työntekijöille turvasanan voi poistaa. Nuorisovankila on oikea paikka (jos niitä on olemassa suomessa) vaikeille tapauksille. Mutta mikään ei tässä tapauksessa lohduta uhrin omaisia eikä turvakodin henkilökuntaa, jotka tekivät kuitenkin parhaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kaikki on muka niin hyväss mallissa kuin johto väittää, niin miksi oli yksin yövuorossa tämä murhattu ohjaaja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä näistä "hoitokoteista" liikkuu kaikenlaista tarinaa. Nehän ovat bisnestä, valtio maksaa näille yrityksille ja kun pääasiallinen motiivi toiminnalle on raha, niin näistä nuorista tulee hyödykkeitä. On tapauksia joissa nämä hoitokodit eivät suostu päästämään nuorta omilleen vaikka nuori tulisi omillaan toimeen, koska he saavat rahaa jokaisesta nuoresta. Yrityksen etu ei ole sama kuin nuoren etu ja toivottavasti poliisi ottaa nämä asiat tutkimuksissaan huomioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esko, vaikeiden nuorten kanssa työskentelevänä otan kommenttisi erittäin loukkaavana ja tietämättömänä ajatusvirtana, mitä sinun ei olisi välttämättä kannattanut tuoda ilmi, sillä siinä ei ole mitään todellisuusperää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä useat kommettoivat tavalla ja toisella...kerronpa esim.oman poikani pahoinvointi alkoi koulukiusaamisesta jota ei tietysti ollut opettajan mielestä...kiltti ja avoin poikani on edelleenkin.lapsi vietiin lastenkotiin ja kas hän kävi koulua sieltä,usealta taholta sanottiin hyvin toimivan,kun kouluun meni...jjooooo ei se lapsen oloa paranna sulkea pois kotoa.kotia hommasimme lapseni ja teemme kotona koko ajan töitä jotta nuoreni sais lopultakin päästötodistuksen...voi kun jokaiselle lapselle löytyis edes yksi ihminen keneen vois luottaa ja ottais hänet yksilönä.kaikki eivät kehity yhtä nopesti,eikä aina se koti ole syy siihen.useasti sanottiin et laittakaa kotiasiat ensin kuntoon,pyhä yksinkertaisuus, kauheat seuraajat kun kauppaan ja jopa töihin lähdin.aina kuitenkin pää pystyssä kävelen sen vuoksi et lapset on mennyt ekasijalle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Motiivi on mukava kuulla ja myös että minkälainen se ohjaaja ollu nuoria kohtaan mutta silti surullista tälläiset tapahtumat:(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän AVI:n työsuojeluosasto on ko. paikalta edellyttänyt? Väkivallan tekoja jo aiemmin ja uhka tiedetty jo alunperin - toimintaohjeet väkivallan uhkan varalta kunnossa - epäilen. Itsekin vastaavaissa paikoissa työskennelleenä tiedän, että liian usein mennään "toivotaan, toivotaan"-mallilla. Olisko aika ottaa myös turvallisuusasiat vakavasti?
Meillä on sellainen hiukan humaani malli tämmöisiä töitä kohtaan - johan tuo johtajan kommenttikin siitä kertoo. Mehän suojellaan ja autetaan lapsia - miten näin voi käydä? No, toivotaan että ko, yhdistys joutuu asianmukaiseen vastuuseen työturvallisuuden laiminlyönnistä, mikäli poliisin tutkimus moista osoittaa. Tärkeintä, että väärä ymmärtäninen loppuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahaa voisi Oulussakin suunnata paljon enemmän ennaltaehkäisevään nuoriso- ja perhetyöhön. Parkkipaikat taitavat kuitenkin olla prioriteettina ensimmäisenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuollaisiin tapauksiin auta raha. Jotkus meistä vaan ovat pahojo luonteeltaan vaikkei sosiaalitantat sitä ymmärräkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mieluummin ennaltaehkäisevästi hoitamista kuin siellä täällä niukoilla resursseilla palojen sammuttelua.
Toki aina tulee olemaan epätasapainossa olevia nuoria, mutta säästöjä tulisi, jos laitospaikkoja ei tarvittaisi niin paljoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)

Uutisvirta

17.7.
Leo-Pekka Tähti laittoi ärhäkkään viestin maailmalle Lapinlahden GP-kisoissa – Satasen kärkiajassa 13,83 riittää vastustajille miettimistä
17.7.
Koira juuttui traktorin jättämään uraan Muoniossa – pelastuslaitos sai eläimen irrotettua
17.7.
Ohijuoksutusta padolla
17.7.
Viileä kesä on heikentänyt hunajasatoa, mutta Oulun kasvitieteellisessä puutarhassa mehiläisiä voi nähdä työn touhussa
17.7.
Liikenne pysäytetään jälleen ajoittain Pohjantiellä Lintulan liittymän kohdalla, haittaa Kemiin päin ajaessa
17.7.
Pika-aituri Annimari Korte kohensi ennätystään ja hinasi Reetta Hurskeen alle MM-rajan yleisurheilun Lapinlahden GP-kisoissa
17.7.
Vihiluodon luontopolun grillillä Kempeleessä ilkivaltaa, roskis täytettiin puilla ja sytytettiin tuleen – katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

153 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

Miksi vihata köyhyyttä tai typeryyttä. Yksilöhän itse voi vaikuttaa niihin. Suurin osa on kaltaisiasi "tenevia" ja vaan ... Lue lisää...
Ööh...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image