Oulu

Peltolan alueiden ra­ken­ta­mi­sek­si järjestetään ton­ti­luo­vu­tus­kil­pai­lu – ­Sa­mal­la von Baghien vanhaan ar­vo­ra­ken­nuk­sel­le etsitään uutta omistajaa ja käyt­tö­tar­koi­tus­ta

Vuonna 1937 valmistuneessa funkkistalossa on asunut muun muassa ylilääkäri Konrad von Bagh ja hänen poikansa Peter von Bagh. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 25.2.2020 20:27
Antti Ervasti

Kaupunki järjestää keväällä tontinluovutuskilpailun Peltolan Pohjantien vieressä olevien alueiden rakentamiseksi.

Peltolan kaupunginosaan viritellään uutta kerrostalorakentamista tontinluovutuskilpailun avulla. Alueelle Piirinpuiston ja Yrttipuiston väliin ja Peltolanpuiston nurmikentälle pyritään saamaan täydennysrakentamista.

Kilpailu järjestetään maaliskuun ja toukokuun välisenä aikana.

Kilpailussa etsitään lisäksi uutta käyttöä ja omistajaa läheiselle Von Baghin talona tunnetulle ylilääkärin asuintalolle. Talossa asuivat ylilääkärinä vuosina 1949-1973 toiminut Konrad von Bagh ja hänen poikansa, tunnettu elokuvahistorioitsija Peter von Bagh.

Tiistaina kokoontunut Oulun kaupungin yhdyskuntalautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut järjestää kilpailun laaditun kilpailuohjelman mukaisesti.

KUVA: Ella Jokinen

Alueelle halutaan hyvinvointi- ja terveysalan palvelukeskittymää, asuinrakentamista sekä työpaikka- ja virkistyspalveluja. Kilpailutöiden ratkaisuesitysten tulee olla sellaisia, että uudet rakennukset sopivat ympäröivään arvokkaisiin rakennuksiin.

Alueista ensimmäiseen eli A:han voidaan sijoittaa etupäässä työpaikka- ja palvelurakentamista hyvinvointialalla, palvelualoilla sekä työpaikka-, tutkimus- ja kehittämistoiminnoissa. Lisäksi alueelle voidaan rakentaa asuntoja vähäisissä määrin, jos rakentaminen sopii kokonaisuuteen.

Kerroskorkeus voi vaihdella kahdesta seitsemään, ja rakentaa voidaan 20 000 kerrosalaneliötä.

Alueella A2 sijaitsee suojeltu, vuonna 1937 rakennettu Baghien asuintalo. Alueelle on sallittu ainoastaan vain pienimuotoinen uudisrakentaminen, joka tukee ylilääkärin talon uutta käyttötarkoitusta. Talo myydään kilpailun voittaneelle 50.000 euron kauppahinnalla.

Lisäksi kilpailuun kuuluu alue B, johon voidaan rakentaa ikäihmisille ja opiskelijoille sopivia asuintaloja 4–7 kerrokseen 5 000–6 000 kerrosalaneliön verran.

Kilpailuehdotuksilta odotetaan idean tai konseptin sopivuutta alueelle, innovatiivisuutta, kaupunkikuvallista laatua, henkilöautoliikenteen minimointia, kestävien kulkumuotojen edistämistä, toteutuskelpoisuutta ja -varmuutta sekä rahoituksen realistisuutta.

Kokonaisuutta varten perustetaan arviointityöryhmä, joka tekee esityksen voittajista. Lopullisen päätöksen siitä, mille suunnitteluvaraukset myönnetään tekee kaupunginhallitus.

Sen jälkeen kaupunki aloittaa alueen asemakaavoituksen ja yhteistyön kilpailun voittajien kanssa alueen toteuttamiseksi.

Kilpailijat voivat hakemuksessaan esittää ehdotuksen molemmille alueille, mutta sama hakija ei voi saada suunnitteluvarausta sekä alueelle A että alueelle B.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Peltoalan alue täytyy modernisoida ja von Bagh'in työsuhdeasuntona toimineen talon osalta siihen voi keskittää mielenterveyspotilaiden ja hoitajien asuntolatoimintaa. Peltola on sairaala-aluetta, sinne EI voi suunnitella omistusasuntokerrostaloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hohhoi, miksi tota baghien taloa ei ole myyty jo ajat sitten? Vuosia seisonut turhan panttina ja kuntokaan varmaan kovin hyvä ole kun kylmillään seissyt vuosi kaudet. Nopeampaa pitäisi tapahtua nämä myynnit, eikä vuosikymmenien jälkeen.. Nyttenki siellä olisi voinut joku asua jo vuosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa talossa voi filmata uudelleen
" Hitskokin " " Psychon. "
Olin tuolla opiskeluaikoinani yhden
kesän töissä. Kolmekerroksinen, lau -
talattiat, jotka narisivat ja paukahteli -
vat yöllä. Öisin siellä oli töissä vain
yksi ( 1 ) sairaanhoitaja. Jos hätä tuli niin hälytysnappia painamalla
psykiatrian klinikan tietyiltä osastoil -
ta ryntäsivät kaapinkokoiset mieshoi
tajat apuun.
Kyllä sitä oli hullu kun tuohonkin
nuorena opiskelijatyttönä suostuin.
En alkaisi enää, tosin olen jo eläk -
keellä. Nuorena sitä ei tajunnut pe-
lätä mitään, ei edes sitä, että oma
henki vois lähteä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On jo tukossa, karmea meteli ympäri vuorokaudet ja mustaa töhnää kaikki sisätilat täynnä ulkoa tulevasta liikenteen nostamasta hiukkasista ym.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo aluehan on liikenteellisesti aikamoinen sumppu eikä tuonne ainakaan paljon työvoimaa vaativaa liike/toimitilarakentamista kannate sijoittaa. Laitetaan raitiotie tuonnekin niin vois ehkä auttaa muttei ratkaise perusongelmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:52
Johtava asiantuntija: Britannialta voi kestää puoli vuotta palata takaisin "normaaliin"
10:50
Ulkomaisia kausityöntekijöitä ei välttämättä saada maaseudun kausityöhön – yrittäjiä pyydetään varautumaan
10:36
Aurinkoiseen kevätsäähän täyskäännös tiistaina Oulun seudulla – Lunta pyryttää jopa 10 senttiä, tuuli puhaltaa lähes myrskylukemissa
10:20
Penkkiurheilijan juhlaviikot vaihtuivat jämäviihteen sekäjätteeseen – tv-kanavat yrittävät tukkia urheilun tyhjentämää ohjelmakarttaa arkiston helmillä Tilaajille
10:10
Talvinopeusrajoitusten poistaminen alkaa Suomessa tällä viikolla – maan pohjoisosissa kesänopeuksiin siirtyminen aloitetaan myöhemmin
10:00
Kalevan kevätseuranta: Pulmusia voi nähdä suurina parvina – Hailuodossa laskettu tuhansia pulmusia
9:26
Unkarin Orbán hankkii laajat poikkeusvaltuudet koronaviruksen vuoksi
68
Näkökulma: Poliitikkojen päätökset ovat kriisioloissakin poliittisia päätöksiä – Suomi säätää tiukkoja rajoituksia, Ruotsi koettaa jatkaa normaalia elämää
11
Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen kiistää vastakkainasettelun koronakriisin hoidossa: "Minulle ei ole tehty mitään konkreettista ehdotusta nyrkistä"
8
Koronavirukseen on kuollut Suomessa yhteensä 11 henkilöä – Oulussa hoidossa viisi potilasta, kaksi tehohoidossa
8
Kiitos kaikille yhteistä vastuuta kantaville – ruikutusta ja uhkia syntyy useimmin siellä, mistä on vähiten omaa halua ja rohkeutta ottaa asioista selvää, ja toimia yhteisöllisesti Lukijalta
7
Lapissa pelätään koronan leviämistä työmatkaliikenteen mukaan – "Rajaamistoimilla voidaan selkeästi hidastaa koronaepidemian kulkua"
5
Pitkät päivät kotona laittavat oululaisnuoret koville – "Montako kuukautta tätä kurjuutta kestää, kukaan ei tiedä"
5
Miksi Kempeleen Shellillä saa yhä syödä? "Uudellamaalla liikenneasemien ravintolasalit on jo suljettu"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi minun pitäisi jumiutua neljän seinän sisään?

Ei pidäkään. Kaupassa on pakko käydä ja ulkoliikuntakin on suositeltavaa. Omaisistakin on huolehdittava. Lähikontakteja ... Lue lisää...
Ulkona saa käydä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

30.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image