Oulu

Parasta on kuulemma pakko kehua – Eurofighter-hankkeen edustajat käväisivät Oulussa markkinoimassa monitoimihävittäjäänsä

Eurofighter Typhoonia kehumaan on värvätty myös hävittäjän kehitystyössä tiiviisti mukana oleva Britannian ilmavoimien entinen hävittäjälentäjä Paul Smith, joka tuntee koneen kuin omat taskunsa. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 8.11.2018 20:18
Raimo Pirttikoski

Suomen seuraava suuri hävittäjähankinta eli nykyisten Hornetien korvaaminen uusilla koneilla vuoteen 2025 mennessä on saanut alan kauppiaat jalkautumaan myös Suomen maakuntiin.

Torstaina Oulun kaupunginkirjastolle Ilmailumuseoyhdistyksen Oulun alueen jäsenten vieraiksi pölähtivät yhteiseurooppalaisen Eurofighter-hankkeen edustajat

Mutta miksi ihmeessä isoa, kansainvälistä hävittäjävalmistajaa sitten kiinnostaa, mitä tavalliset pulliaiset asiasta ajattelevat?

– Haluamme tehdä toimintaamme ja Eurofighter Typhoonia tunnetuksi. Haluamme ihmisten ymmärtävän, keitä olemme ja mitä teemme, Matthew Squires brittikonserni BAE Systemsin viestinnästä kertoi.

Eurofighter Typhoonia kehumaan on värvätty myös hävittäjän kehitystyössä tiiviisti mukana oleva Britannian ilmavoimien entinen hävittäjälentäjä Paul Smith, joka tuntee koneen kuin omat taskunsa. Smithin mukaan Typhoon on ilman muuta paras vaihtoehto Suomelle, joten sitä on myös helppo kehua

– Se on nopeampi, ketterämpi, tehokkaampi ja monikäyttöisempi kuin kilpailijansa. Typhoon pärjää hyvin myös Suomen talvisissa olosuhteissa, Smith hehkutti.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (69)

Kun haluat elää rauhassa niin varustaudu sotaan. Hyvin loogista. Ukraina opetti että kun maassa ei ollut vakinaista armeijaa ja puolustusmenoissa säästökuuri monia vuosia niin kuinkas kävikään. Muistellaan kriisin alkuvaiheen karttoja, kapinallisten alue oli tuplasti suurempi kuin nykyinen osa. Eikä Ukraina saa millään rahalla eikä keinolla Krimiä koskaan itselleen enää vaikka se sille kuuluu. Suomen sijainti on sellainen että meillä pitää olla todella vahva puolustus ja 20 miljardiakin on halpa kulu 30 vuodelle jaettuna jos sillä itsenäisyys ja maa-alueet säilyvät meillä. Tämä riittänee tästä.

F-35 kyllä havaitaan maatutkissa ja kone on erittäin meluisa, ei se hiivi kenenkään huomaamatta ja sitten katoa. Mutta sen ampuminen alas on vaikeaa, ohjusten omat järjestelmät on pieniä ja niitä voi häiritä.
Kyllä Euroopassa sijaitsevat tehtaat voi suojata Iso-Britanniassa, Saksassa ja Ranskassa ja varaosien ja uusien koneiden tuontikin on mahdollista meille. Puolustuksellisesti Euroopan pitää jatkossa pärjätä enemmän omillaan, USA voi kääntää kelkkaansa ja sillä on isompiakin ongelmia, Kiina ja Venäjä sekä Iran, valvottavanaan. Suomi ja Eurooppa on kakkosluokkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvitse olla häävi korpraalikaan, kun tietää, että nykysessä sotilas- ja kauppapoliittisessa tilanteessa koneet ostetaan USA:sta. Se siitä vapaasta kaupasta ja omasta päätöksenteosta. Muuten tulee jotain kautta simputusta. Muistaako enää kukaan, että MiGeilläkin pärjättiin, ku maamme johdolla oli jalat vielä maassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun niillä MiGeillä niin pärjättiiin, voitkos selittää miksi hankittiin huomattavasti enemmän Draken -hävittäjiä? Kyllähän MiGeillä pärjättiin, tehtiin tosin aika lailla läntisiä modifikaatioita koneisiin ja vasta Drakenien kautta saatiin kuntoon jokasään torjunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MiGit hankittiin Kremlin vaatimuksesta. Niillä ei pärjätty eikä kovin paljon edes lennetty kun varaosahuolto tökki, siksi hankittiin Drakeneita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehdään puolustusliitto Britannian kanssa. euroopan tehokkain ja toimivin armeja. Britit on jämeriä miehiä/naisia näissä asioissa

Hyvä kone Typhon, ei varmaan moittimista. ehkä ainoa moite on se että tiettävästi ? taustalla on joku monikansallinen yhtiö, parempi olisi ehkä yksi selkeä valmistaja/omistaja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Montako hävittäjää vihollisella on? Jos ei voi nimetä vihollista, ei tarvi hävittää miljardeja euroja leluihinkaan. Mikä onkaan päivitysten ja kunnossapidon vuosimaksu? Jotain 8-numeroisia summia tietty. Maksaako Suomi itse verorahoilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

-1295 hävittäjää Mig Suhoi
-767 rynnäkkökonetta Suhoi
-368 pommikonetta Tupolev
-180 tiedustelukonetta Suhoi Mig
-15 taistelunjohtokonetta Berijev
-345 kuljetus ja tankkauskone
-lisäksi lukematon määrä taisteluhelikoptereita
Tässäpä nämä pääpiirtettäin,kaikkihan sen tietää miksi,ja ketä vastaan puolustushankintoja tehdään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kone täyttää minusta yhden tärkeän kriteerin, eli siinä on kaksi moottoria. Jos toinen moottori menee epäkuntoon, niin toisen avulla voi vielä lentää takaisin lentokentälle. Yksi moottorisella koneella moottori häiriö voi tietää heittoistuimen käyttöä ja kalliin koneen menetystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksi moottoria on kalliimpi ja vaatii huoltoa ja polttoainetta enemmän. F-35:llä on lennetty kohta 150 000 tuntia, yli 300:lla koneella. Yksi on pudonnut, ilmeisesti moottorihäiriön takia. Merkittävä saavutus kun se kattaa koko kehityksen. Suomen tulevien 64:n (?) koneen 6000 tunnin lentomäärällä se tarkoittaisi kahta menetettyä konetta. Kaksimoottorisuuden vaatimat 64 lisämoottoria maksanevat huomattavasti enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paras kone köyhälle maalle olisi Kiinalainen Shenyang J-11B ja jos pitää käyttää se valtava raha määrä näihin koneisiin saisimme ainakin 400 kpl! Se olisi vasta jotain!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä kerkiää britit kauppaamaan EU-nimikkeen tuella, vaikka eihän brexsitin myötä tietenkään eurooppalaisuus häviä, mutta onko järkevää ostaa maalta, jonka tulevaisuus on epävarma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli valtio sijoittaisi 10 miljardia uusiutuvan energian rakentamiseen niin valtio saisi vuodessa noin miljardi euroa uutta tuloa. Lisäksi Suomen vaihtotase parantuisi miljardilla kun öljy ostot vähentyisivät. Niin kauan kun Suomessa on krooninen rahapula niin uusien hävittäjien hankinta on idioottimaista sotapelleilyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (69)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

204 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image