Oulu

Pappi, toimittaja ja kan­san­edus­ta­ja – kotihoidon tuen puolustaminen sai Pekka Aittakummun toimimaan

Pekka Aittakumpu asuu Koitelinkosken lähistöllä. – Tuossa alajuoksulla olemme nyt kesälläkin käyneet lasten kanssa uimassa ja harjoittelemassa kalastamista. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 19.8.2019 6:02
Emmi Tilvis

Kesälomalla eduskunnasta
Kalevan juttusarjassa haastatellaan ensikertalaisia Oulun vaalipiirin kansanedustajia.

Kun kiiminkiläinen Pekka Aittakumpu teki vuonna 2012 nettiadressin otsikolla ”kotihoidon tukea ei saa lyhentää”, hän ei osannut aavistaa, mihin se johtaisi. Aittakumpu pyydettiin osallistumaan Äidit töihin -keskusteluiltaan ja tämän jälkeen Lapsiperheiden Etujärjestöön.

– Silloin minulle oli vain tärkeää, että asia saisi huomiota. Niin se saikin, ja tukea ei lyhennetty, mutta asia on yhä esillä.

Keväällä 2019 Aittakumpu valittiin keskustan kansanedustajaksi Oulun vaalipiiristä. Ensi kertaa ehdolla ollut Aittakumpu kiittää läpipääsystään kampanjaryhmäänsä.

– Kannustavan tukiryhmän merkitys on valtava, varsinkin tällaiselle laajalle yleisölle suhteellisen tuntemattomalle ehdokkaalle.

Hallitusneuvotteluissa kotihoidon tuen maksaminen lapsen kolmeen ikävuoteen asti oli yksi keskustan kynnyskysymyksistä.

– Ajattelemme, että kyse on siitä, että perheet voivat aidosti valita, hoidetaanko lapsia kotona vai päiväkodissa.

Aittakummun mukaan on hyvä, että hallitusneuvotteluissa saatiin parannuksia myös varhaiskasvatukseen, esimerkiksi ryhmäkokojen pienentämisen.

Ammatiltaan Pekka Aittakumpu on pappi.

Nuorena hän opiskeli Oulun yliopistossa kirjallisuutta ja suomen kieltä tavoitteenaan valmistua opettajaksi. 25-vuotiaana Aittakumpu kiinnostui uudelleen uskosta, josta hän oli luopunut rippikouluiässä.

Hän kävi erilaisissa uskonnollisissa tapahtumissa ja löysi hengellisen kotinsa uudelleen saadessaan synninpäästön vanhoillislestadiolaiselta saarnamieheltä. Uskon löytymisen myötä papin työ alkoi tuntua niin tärkeältä, että hän halusi lähteä opiskelemaan teologiaa.

Aittakumpu nautti itsenäisestä ja monipuolisesta seurakuntapastorin työstä.

Vaalien jälkeen hän jäi virkavapaalle Haukiputaan seurakunnan pastorin tehtävistä.

– Seurakunnan puolesta asia meni hyvin, siellä oltiin jo varauduttu mahdolliseen valitsemiseeni.

Aittakumpu näkee yhtäläisyyksiä tekemissään töissä.

– Kuuntelu on tosi tärkeä osa sekä papin että kansanedustajan työtä. Myöskin puhuminen ja kirjoittaminen ovat tärkeässä roolissa.

Kesällä Aittakumpu vietti kolmen viikon kesäloman perheen parissa, pääasiassa kotona Kiimingissä.

Isompien lasten kanssa on tehty reissu Helsinkiin ja eduskuntataloon, jotta alakouluikäiset lapset saavat mielikuvan siitä, missä isä on silloin, kun ei ole kotona.

Aittakumpu asuu Helsingissä vuokra-asunnossa tiistaista perjantaihin. Maanantait on varattu tapaamisiin ja asioiden hoitamiseen kotimaakunnassa.

– Sen olen huomannut, että maanantait täyttyvät todella hyvin kaikenlaisista tapaamisista. On tärkeää, että pystyy hoitamaan yhteyksiä äänestäjiin.

Eduskunnan istuntokausi alkaa syyskuussa, mutta elokuu menee jo erilaisten tapaamisten ja puolueen kokousten merkeissä. Syksyssä Aittakumpu odottaa ennen kaikkea valiokuntatyön käynnistymistä. Aittakumpu pääsi toivomiinsa valiokuntiin, eli sosiaali- ja terveys- sekä liikenne- ja viestintävaliokuntiin.

– Molemmissa valiokunnissa on tulossa isoja uudistuksia.

Pekka Aittakumpu

Keskustan ensimmäisen kauden kansanedustaja.

Syntynyt Kuusamossa vuonna 1981.

Asuu Kiimingin Ylikylässä.

Perhe: vaimo ja seitsemän lasta.

Koulutukseltaan filosofian ja teologian maisteri.

Toiminut Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen Päivämies-lehden toimittajana ja päätoimittajana sekä Haukiputaan seurakunnan pastorina.

Kirjoittanut romaanin Home sweet home, joka käsittelee hometalo-ongelmaa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan ja liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen.

Oulun kaupunginvaltuutettu vuodesta 2017.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston jäsen.

Lapsiperheiden Etujärjestön Oulun aluevastaava vuodesta 2013 alkaen.

Kiimingin seurakunnan seurakuntaneuvostossa 2015–2018.

Oulun seurakuntien yhteisessä kirkkovaltuustossa 2015–2018.

Harrastaa kirjoittamista, ulkoilua ja marjastamista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (54)

Miten Pekka omasta mielestä nämä Oulun vanhusten asiat,mun mielestä sulla ei ne päätökset menny hyvin :(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ollessaan yksilöasiainjaoston puheenjohtajana ei viranhaltijan päätös valituksesta muuttunut. No, pohjois-suomen hallinto-oikeus oli toista mieltä. Eli ei kompetenssi riittänyt tähän(kään) tehtävään, eikä ollut myöskään köyhän asialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän kukaan muu kuin äiti / isä niin huonolla palkalla kuin kotihoidontuella rupea hoitamaan lapsia. Arvoista siinä on kysymys. Raha ei merkitse kaikkea.
Valinnanvapaus on tasa-arvoa.
Mitä tasa-arvoa semmoinen on, että lapset on vietävä laitokseen, mutta vanhukset hoidetaan kotona, vaikka he eivät pärjää siellä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pekka edustaa eduskunnan eliittiä mikäli puhutaan ihmisen suoraselkäisyydestä, reiluudesta ja oikeanlaisesta avarakatseisuudesta. Lottovoitto Suomen kansalle - lisää 'pekanlaisia' asioitamme hoitamaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eliittiä? Korottaako joku kansan ryhmä itsensä muiden yläpuolelle? Voiko eliitti edustaa kanssa?
Eikä sitten pelotella lapsia siellä pyhäkoulussa halavatulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisin vähän odottanut, että edustaja olisi puhunut koti, uskonto, isänmaa-arvopohjasta enemmän. Nyt näyttää siltä, että nämä jäävät tänä päivänä ns. populistipuolueille, kun niistä muut eivät halua puhua, koska he näkevät, että ne ovat liian vanhanaikaisia. Höpö höpö, eihän ne ole vanhanaikaisia, jos niillä saadaan suurimman puolueen kannatusluvut ja nämäkin edellä mainitut arvot ovat vanhastaan kepun arvoja. Ne ovat vain unohtuneet mattivanhasten, marikiviniemien, juharehuloiden, juhasipilöiden ja monien muiden vaikuttajan toimesta. Vanhemmilla edustajilla ne ovat vielä olleet voimakkaasti esillä, mutta ei nuorilla. Onko näissä arvoissa mitään hävettävää, jos ne ovat olleet suomalaisen identiteetin kulmakiviä useiden vuosisatojen ajan? Katsokaa, että missä näille arvoille rakennettu yhteiskunta on yksi maailman parhaista. Kyllä se on vielä näissä pohjoismaissa. Tässä edustajalla on vielä sisäistämistä aika paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihailen Pekan kykyä olla oma aito itsensä, silti muita kuunnellen ja erilaisuutta arvostaen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee eri tunne kun lukee vilpittittömän politiikon haastattelua, kuin jonku "keikkakusenpolttaman" ammattipoliitikon jorinaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli oikein hyvä kun Pekka pääsi eduskuntaan meidän asioita hoitamaan.Onnea vaan ..ensikertalainen on jokainen edustaja joskus ollut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä vikaa siinä on, että edustaja hoitaa ”meidän asioita”? Siihenhän voi sisältyä mitä vain ja et kai sinäkään äänestä henkilöä, joka ei hoida sinua koskevia asioita. Itse pidän tärkeänä sitä, että on edustajia Pohjois-Suomestakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö ole mukava, että joku osaa tarttua toimeen kuin toimeen ja että jollakin on monenlaisia lahjoja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten niin, ihminen koostuu henkisitä ja fyysisitä voimavaroista ja hän on ihan selvästi henkisen puolen "lääkäri". Oikealla asialla ollaan, kun pidetään lapsiperheiden puolia, siellä se tulevaisuus on, jos missään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et ehkä hoksannut, mutta edellä oli puhe lääkärin ammattiosaamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En, koska oli niin vaikeaselkoinen asia :=). On hyviä ja huonoja pappeja ja on hyviä ja huonoja lääkäreitä. On myös hyviä ja huonoja kansanedustajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä nämä tuotokset maksavat myös sinunkin eläkkeesi joskus, vai? Sanompahan vain, että kaikista halvin yhteiskunnalle on hoitaa lapset kotona eli turha siitä rahasta on nyt olla niin huolissaan. Siitä pitää olla huolissaan, että mistä se hyvinvointi tulee ja että Suomessa kasvatetaan terveitä nuoria, jotka pärjäävät tulevaisuudessa omillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (54)

Uutisvirta

13:28
Oikeusasiamies: Poliisin virkamerkit loukkaavat kielten yhdenvertaisuutta – polis lukee pienemmällä kuin poliisi
12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
39
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

YLIMIELINEN P ORPO

Päinvastoin koko keskustelussa Orpo vakuutti paremmalla asiantuntemuksellaan. Lue lisää...
Järjen käyttö ennenk...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image