Oulu

"Paperisen postin viiveet tulevat olemaan aika pitkiä" – Postin työn­te­ki­jöi­den lakko viivästyttää postin saapumista enimmillään viikoilla

Posti- ja logistiikka-alan unioni menee lakkoon ensi maanantaina. KUVA: Timo Marttila
Oulu 7.11.2019 17:22
Antti Ervasti

Maanantaina alkava Postin työntekijöiden lakko viivästyttää postin saapumista perille alueesta riippuen muutamasta päivästä useaan viikkoon.

– Lakko koskee perusjakelua eli normaalia päiväpostia, lajittelukeskuksia ja osin kuljetuksia. Se tarkoittaa, että paperisen postin viiveet tulevat olemaan aika pitkiä. Varmaankaan osassa alueita paperista postia ei kolahda lainkaan postiluukkuihin tai laatikoihin lakon aikana, listaa Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja.

Postin viivästyminen riippuu siitä, kuinka aktiivisesti eri alueilla osallistutaan lakkoon. Niissä toimipaikoissa, joissa lakkolaisia on vähiten, viipeet voivat olla vain muutamia päiviä. 

– Alueilla, joissa kaikki osallistuvat lakkoon, voidaan puhua jo useammasta viikosta ennen kuin lähetykset tulevat. Kaksi viikkoa esimerkiksi on pitkä aika, jos esimerkiksi kutsua tai muuta tärkeää odottaa, Ainasoja arvioi.

Lue myös: Kaleva jaetaan Postin lakon aikana varhaisjakelussa normaalisti, mutta viivästyksiin kannattaa varautua – Postin palvelun piirissä oleville lehti tulee viikonlopuksi

Viivästyvät lähetykset jäävät postin lajittelukeskuksiin niin pitkäksi ajaksi, että sumaa saadaan purettua. Vaikka odottaisi erittäin tärkeää kirjettä tai pakettia, niitä ei omatoimisesti voi mistään hakea siitä huolimatta, että lajittelukeskukset toimivat ainakin osin.

– Prosessissa kulkee miljoonia lähetyksiä, eikä sieltä yksittäisiä kirjeitä voi päästä ottamaan.

Ainasoja ei pysty arvioimaan, millä alueilla lakko on voimakkaampi kuin toisaalla. Se selviää vasta maanantaista eteenpäin lakon alettua.

Lähettäminen onnistuu normaalisti kirjelaatikoihin ja Postin toimipisteisiin. Niiden perille tulon aikataulu on epävarma. Jos lakko kestää kaksi viikkoa, lähetyksen perille meno kestänee muutamia viikkoja.

Jos lakko ei kestä nyt ilmoitettua kahta viikkoa kauempaa, joulukortit ovat ajoissa perillä, jos ne lähetetään Postin punaisissa kuorissa. 

– Verkkokaupoista ostetut joulupaketit ovat hyvin suurella todennäköisyydellä ennen joulua perillä, koska pakettipuolella viipeet ovat vähäisempiä kuin paperisella puolella.

Ainasoja uskoo, että jos nyt laittaa ulkomaille kauaskin menevän joulupaketin, se ehtii vielä hyvin.

Lakkoon menevä Postialan unioni Pau on rajannut terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät lähetykset lakon ulkopuolelle. Täyttä varmuutta niiden kulusta ei kuitenkaan ole.

–  Väistämättä jonkinmoista häiriötä niidenkin osalta voi tulla. Yksi vaihtoehto esimerkiksi näytteiden lähettämisessä voisi olla lähettämättä kokonaan, jos niistä ei pysty tunnistamaan helposti sisältöä.

Ainasoja toivoo kaikille asiakkaille malttia, sillä viiveistä huolimatta lähetykset tulevat eivätkä katoa.

– Asiaan voi itse vaikuttaa siten, että huolehtii osoitteet tosi tarkasti oikein paketteihin. Verkkokauppapaketteihin kannattaa myös puhelinnumerot laittaa täysin oikein.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Perustuslaki turvaa oikeuden tehdä työtä. Väärin toimineet lakkovahdit ja järjestöt on pantava vastuuseen. Vihdoinkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mulle ei muuta paperista postia tule postilaatikoon kuin mainospaskaa! Sen (mainospaskan) luon postilaatikosta muutaman päivän viiveellä jätepaperiastiaan.. ..siinä viiveet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli lakko kestää kaksi viikkoa, tarkoittaa se työajaksi laskettuna 9 000 henkilöä x 80 tuntia = 720 000 työtuntia.

Jos keskipalkka on 10 euroa, menettävät Postin työntekijät palkkojaan 720 000 tuntia x 10 euroa eli yhteensä 7 200 000 euron arvosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Postilta irtisanoutuva voi saada korvauksena puolen vuoden palkan - tänä vuonna lähes 500 hakemusta, joista alle 200 on hyväksytty"

-Karjalainen-

Mitäpä jos YLE seuraisi esimerkkiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan sama vaikkei posti kulje, oikeasta asiasta lakkoilevat. Jos postin johto saisi noin vain siirtää työntekijänsä huonomman tessin piiriin, kohta muutkin yritykset yrittäis samaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö lähettäminen onnistu Matkahuollon tai DHL:n kautta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähetin kirjeen yli kuukausi sitten, eikä vastaanottaja ole vieläkään saanut sitä. Lakko ei siis vaikuta millään tavalla postin kulkuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea Postin työntekijät. Siirrän kaikki loputkin mahdolliset kirjepostit sähköiseksi. Eipähän tarvi jatkossa teidän tehdä niitäkään töitä. Ja näin toimii varmasti moni muukin. Kirjepostin sähköistymiseen annatte tällä ennennäkemättömän buustin joten antaa palaa vain. Omaa oksaannehan vain sahaatte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai sahataan ? Oletko ite valmis siihen että tienesteistäsi pudotetaan 30-50 % pois ja työaikaa lisätään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja samaan aikaan yrityksen johto jakaa toisilleen muhkeat korotukset ja bonukset. Postin johdon palkat ja palkkiot ovat nousset +65% viimeisten vuosien aikana,joten tuskin postinjakajat sentään omaa oksaansa sahaavat, paremminkin pitävät ihan terveellä tavalla puoliaan johdon ahneutta vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Siirrän kaikki loputkin mahdolliset kirjepostit sähköiseksi."

Ei sulla mitään kirjepostia ole ollut piiiiiiiitkään aikaan. Korkeintaan Kiinasta tilailet jotain krääsää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pankkivirkailijat lakkkoilivat n 30 sitten saadakseen pitää työpaikkansa ja etuudet. Huonosti kävi ja postilaisille käy samoin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos paperisella postilla tarkoitetaan sitä, että Postinen jää tulematta, niin voin odottaa vaikka loppuelämän tämän lakon kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

en aio tänä vuonna lähettää. Enkä jatkossakaan. Säästyy 30:n kortin postimaksu. Hyviä joulua voi toivotella halvemmalla tavalla. Ottaa joulukortista kuvan ja lähettää toivotuksen kännyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisi ostaa vain sen yhden kortin mutta joka vuosi uuden eikä samaa vahingossakaan niin tuntuu aina eriltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

joulun onnittelut menevät. Yksi kortti riittää. Säästän likemmäs 100 euroa rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tässä oikeus toimi. Tiedotus aikaisemmaksi. Tämä on julkisen hallinnon tosi iso ongelma. Pitääkö kuulutuksia koskevaa lakia muuttaa eli julkisuuslakia. Lainvoimaisuus ei toteudu tällä tyylin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image