Oulu

Paperiliitto jyrähtää Stora Ensolle – "Edellyttää tuntuvaa vastaantuloa"

Paperiliiton mukaan Oulussa irtisanomisuhan alla olevien paperiliittolaisten määrä on suurin sitten vuoden 2011, jolloin Myllykosken tehdas suljettiin. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 18.3.2019 12:19
Heikki Uusitalo

Metsäjätti Stora Enso kertoi maanantaina, että se aloittaa yt-neuvottelut Oulun tehtaalla. Suunnitelmissa on sulkea toinen Oulun paperikoneista ja muuttaa toinen kartongin valmistukseen. Lisäksi arkittamo aiotaan sulkea. Yt-neuvottelut koskevat koko henkilöstöä ja voivat johtaa jopa 400 työntekijän vähentämiseen.

Paperiliiton mukaan irtisanomisuhan alla olevien paperiliittolaisten määrä on suurin sitten vuoden 2011, jolloin Myllykosken tehdas suljettiin.

– Uutinen on raskas. Paperiliitto edellyttää Stora Ensolta vastuuta ja tuntuvaa vastaantuloa, jotta tehtaan työntekijät eivät jää muutoksessa tyhjän päälle, sanoo Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.

Oulun tehtaan pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkonen kuvaili aamupäivällä yt-uutista "valtavaksi järkytykseksi".

– Tämä tuli täysin puun takaa. Valtava järkytys, en voi edes sanoin kuvailla tuntemuksia, Kaikkonen kommentoi.

Hän ensimmäinen arvionsa oli, että jopa 400 työntekijän vähentäminen kuulostaa ylimitoitetulta.

Yt-neuvottelut alkavat 25. maaliskuuta. Paperiliitto vaatii tulevissa neuvotteluissa vastuunkantoa Stora Ensolta myös siksi, että yhtiön yhtenä omistajana on Suomen valtio.

– Jos tehtaalta loppuvat työt 400 henkilöltä, sen vaikutus saman ketjun työpaikkoihin on kolminkertainen, Vanhala sanoo.

Liitto huomauttaa, että Oulussa mahdollisten irtisanomisten vaikutukset ulottuvat myös Nuottasaaren tehdasalueella toimiviin kemian alan yrityksiin, jotka valmistavat hienopaperituotannossa tarvittavia kemikaaleja. Kartongintuotannossa ei liiton mukaan tarvita samoja kemikaaleja yhtä paljon.

Liitto on näreissään siitäkin, että paperiliittolaiset ovat olleet mukana kilpailukyvyn parantamisessa ja joustaneet säilyttääkseen alan jatkuvuutta.

– Työajanlisäykset ovat kilpailukyvyn kannalta täysin hyödyttömiä, jos valmistettavan tuotteen markkinat sulavat alta, Vanhala katsoo.

Oulun tehtaan paperikone 7 aiotaan muuttaa valmistamaan kartonkia. Investoinnin arvioidan olevan noin 350 miljoonaa euroa vuosina 2019–2021.

– Suomi tarvitsee alalle nykyistä enemmän jatkojalostusta, jos tässä maassa halutaan teollisia työpaikkoja säilyttää, Vanhala toteaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (51)

Tässä sen taas näkee että liitosta mitään hyötyä kenellekään, heti kun voi joutua liiton rahoille niin jyrähdetään että työtä pitää löytyä ettei liitto johto vaan pääse löytymää laillistetussa pyramidi huijauksessa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaverit lähtee heti lakkoon ja vaatii tuntuvaa vastaantuloa. Eli tarkoittavatko työsulkua vastavuoroisesti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paperiliitto voi perustaa oman paperitehtaan ja alkaa myymään itse paperinsa.Saattaa tietysti olla ettei AY väestön ammattitaito riitä yrityksen perustamiseen saati tuotteiden markkinointiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

HTT tietää kertoa, että ay-liikkeen tuottovaatimukset sijoitetuille jäsenmaksuille eivät mahdollista sijoittamista Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hauskin tilannehan on paperiteollisuuden ylemmillä toimihenkilöillä, joilla ei ole edes työehtosopimusta olemassa. Eli jokainen on neuvotellut omat sopimuksensa. Nyt alkaa sitten näppärä tuolileikki heidän osaltaan, kun pomo voi olla helpompi irtisanottavissa kuin alainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veikkaan, että paperiliiton ratkaisu on seuraava: Veitsiluodon tehdas osoittaa mieltään, koska kentällä ollaan huolestuneita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kaikilta firmoilta pois. Sillä yrittäjät lihottavat vain varallisuuttaan. Kyllähän nuo entisen päämiehen yritystuet on julkista luettavaa.
Sitten duunarin selkänahasta revitään kaikki ja kyykytetään niitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totesi Jouko jo aikoinaan. Hoiva-alalla on kysyntää kovaan työhön tottuneille työläisille. Ei siinä mitään tukipaketteja tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heti kun AY-liike alkaa osallistumaan verojen maksuun se voi olla vaatimassa jotain. Ei nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just näin; mafiat verolle, ja varsinkin miljardöörien asumistukirahoitteinen vuokrabisnes ja "pakolaisia" hyysäävä koijaamo.
Lisäksi mafiat voisi omista rahoistaan maksaa ne mainostamansa ansiosidonnaiset, joista kuitenkin me maksamme yli 90%.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin mitä se liitto jyrähtää?? Johan nyt jokaisella yrityksellä on oikeus valita mitä valmistaa ja missä ja kuinka paljon siihen työntekijöitä tarvitaan., jotta bisnes olisi kannattavaa. Sitähän ei miltään liitolta kysytä. Iso takaisku Oululle ja paperitehtaan työntekijöille, mutta liitolla ei kyllä tässä asiassa ole mitään sananvaltaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrityksen ei sitten pitäisi myöskään olla käsi ojossa veronmaksajien suuntaan kerjäämässä miljoonien yritystukia - tai työntekijöiltä kikyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi mikään liitto ei ”jyrähtänyt” kun Suomesta alettiin alaa elektroniikkateollisuutta alas? Tuhansille potkut eikä mitään etuja, kortistoon vaan kärsimään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taisi tulla useampikin tukipaketti, joilla näitä irtisanottuja uudelleen koulutettiin ja työllistettiin. Jotta nyt ei ihan totuus unohtuisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä noita lakkoja Oulussa ole ollut miesmuistiin, eikä muutenkaan Suomessa. Pyhännällä taitaa olla yksi työnantaja 20-30 luvun hengessä.
Porvarihallitus aiheutti muutamia laillisia mielenosoitus lakkoja, kun alkoi heti taipaleensa alussa uhoamaan AY liikettä vastaan, onneksi lakot saivat hallituksen vetäytymään hyökkäyksestään taakse ja AY liitot voittivat uhkailun ja uhon, nyt ei eletä 20-30 lukuja, jolloin sattui ja tapahtui yksipuolisia julmuuksia, jopa hallituksen käskyttämät sotilaat hyökkäsi työväistön kimppuun, nyt eletään kuitenkin yhteistoiminnan aikaa, porvarihallitus epäonnistui hajoittamisessa, vaikka työnantajat meni Porvarihallituksen selän taakse, eikä neuvotellut enää mistään, alkoi jo muistuttaa veristä 20-30 lukua.
Ruotsissa EK ja AY neuvottelee kaiken yhdessä, maan hallitus on ulkoistanut siellä täysin itsensä, siellä meneekin sitten Kiitettävästi paikallinen sopiminen (ja joustaminen) on parasta, mitä työntekijät haluaa jos vain työnantaja voi mennä siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo asenne on oikea. Paikallinen sopiminen ilman mitään yleissitovuutta on ainut oikea tie, kuten kirjoittaja kirjoittaa, mutta kun se ei kelpaa ay;lle ja sosialistipuolueille. ,muistappa ketä äänestät , et kai rinnettä joka kaipaa tupoa ja kolmikantaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samalla menee työrauhavelvoite.
Eihän unohtunut sulta kun et maininnut sitä?
Saa lakkoilla kuinka vaan ja milloin vaan ja mistä syystä vaan.
Ei tarvi miettiä työtuomioistuinta..... jeeeeee!😀😀😀😀😀😀😀😀

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä kepulaiset metsänomistajat ja mtk löysi heti syyllisen irtisanomisiin. syyhän on työntekijöiden kova palkka, on lapsellista luulla, että kilpailijamaissa tehdään työtä ilmaiseksi. palkat on samaa luokaa, mutta puuraaka-aineen hinta kilpailijamaissa on puolet suomen hinnasta. tämä johtaa puukaupan vähentymiseen ja hiilinielujen lisääntymiseen ilman anttia. . se on täysin teidän ahneuden syytä, että tehtaita suljetaan. onhan se mukava kulkea metsässä ja katsella puita joita ei kukaan osta. pudottakaa puun hintaa puoleen, kyllä kilpailukykyä löytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse on kysynnän / tarjonnanlaista, ei NL-viisivuotissuunnitelmista. Hakkuurajoitukset / hiilinielu pitää huolen, että tarjonta vähenee tehtaille (kun niiden käyttö on toimia nieluna). Tämä tuskin laskee puun hintaa, mikäli puun saatavuus tulee ongelmaksi. Lisäksi tulee nämä lisääntyvät suojelut valtion ja vapaaehtoisuuden kautta. Markkinat hinnoittelevat puun, nyt sellua viedään kiinaan saakka sen edullisuuden takia. Paperia tuotanto/investointikulujen takia ei.

Kuitupuun suhteellinen hintakehitys on jo pidemmällä aikavälillä laskenut. Jos nämä hakkuurajoitukset tulevat, kärsii teollisuus niistä. Tästä on paperiliitto ollut myös huolissaan, koska ymmärtävät markkinalogiikan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (51)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua ja Posio lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

TUVAN TIETÄVÄMMÄT

No minäpä komnentoin olevani samaa mieltä. Kielioppiin tai henkilöön käyvä arvostelu kertoo, että puheena olevaa aihetta... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image