Oulu

Pal­ve­lu­verk­ko­sel­vi­tys koskettaa tuhansia oppilaita, Juha Hänninen vaatii päättäjiltä kykyä katsoa laajan Oulun parasta

Palveluverkkoselvityksen mukaan Oulunsalon lukio siirretään Kaukovainiolle tai Raksilaan. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 7.2.2018 11:22
Kari Sankala

Sivistys- ja kulttuuripuolen palveluverkkoselvitystä on pureskeltu muutama vuorokausi. Muutokset kouluverkkoon koskettavat noin 2 500 oppilasta.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen (kok.) toivoo, että päätökset palveluverkosta tehtäisiin ripeällä aikataululla.

– Prosessi ja koko asia on haastava. Olemme jotenkin samassa tilanteessa kuin vuosi sitten. Minusta pitäisi muistaa, että olemme tehneet linjauksen lähikouluista ja alueellisista yläkouluista. Lukiot ovat erikseen.

– Meidän tavoitteenamme on säästää vuositasolla rakenteissa viisi miljoonaa euroa. Valtuusto on vaihtunut, ja uudet päättäjät valittu. Ymmärrän, että jokaisella on omat äänestäjänsä, mutta päättäjällä pitää olla kykyä nousta asioiden yläpuolelle ja osata katsoa laajan Oulun parasta, Hänninen vaatii.

Epäselvää, kuka päättää

Lähtökohtaisesti palveluverkosta on jo riita, missä päätökset tehdään.

Kaupunginhallitus joutuu ottamaan kantaa valtuustoaloitteeseen, jossa vaaditaan palveluverkkoa valtuuston käsiteltäväksi.

Viime toukokuussa uusitun hallintosäännön mukaan kaupunginhallitus päättää palveluverkosta valtuuston linjauksen mukaisesti.

Mikä on tuo linjaus? Se, että säästöä pitää saada viisi miljoonaa euroa vai kokonaan uudet ratkaisut esimerkiksi lukioiden kohdalla?

– Seuraavassa kokouksessa valtuusto linjaa ja kaupunginhallitus tekee yksityiskohtaiset
päätökset, Hänninen näkee.

Tuohon seuraavan kokoukseen on tulossa käsiteltäväksi myös kaupungin strategia. Pohdittavaa riittää.

Lue myös Kalevan toimittajan Kari Sankalan kommentti siitä, että palveluverkkoselvityksen käsittelyaikataulu on epälooginen.

Tarjoukset lukioille

Oulunsalon lukio siirtyy Kaukovainiolle perustettavaan uuteen lukioon. Oulunsalo-taloa kehitetään kuntalaisten olohuoneeksi. Kirjasto ja Oulu10-palvelupiste siirtyvät Oulunsalo-taloon.

Oulunsalon lukio siirtyy Raksilan lukioon. Kirjasto ja Oulu10-palvelupiste jatkavat kauppakeskus Kapteenissa.

Kiimingin lukio Kaukovainiolle tai Jokirannan koululle.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Kyllähän se "laaja Oulu" on näitten kokoomuspolitikkojen mielestä keskusta ja lähilähiöt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdelläkään lukiolaisella ei ole joka päivä oppitunteja 8-16, niin kuin täällä monet luulevat. Välissä on enemmän tai vähemmän hyppytunteja, jotka oppilaat voisivat käyttää kotitehtävien tekemiseen. Mutta kun eivät käytä. Istuvat penkeillä ja näpräävät kännyköitään eivätkä todellakaan etsi sieltä mitään asiatietoa. Eivät edes juttele kaverien kanssa. Lukion voisi ilmeisesti suorittaa vaikka etäopiskeluna eikä tarvitsisi lähteä kotoa lähelle eikä kauaskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö laajan Oulun paras olisi se, että palvelut olisi tavoitettavissa laajalla alueella?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopisi varmaan myös kaupunginjohtaja Laajalalle. Vai mikähän hänelle mahtaisi sopia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paras säästö tulee kun pistetään kaikki Oulun keskustan lukiot yhteen, tosin menetään samalla lukioiden erilaiset vahvuudet. Asioita pitää katsoa ennakkoluulottomasti. Ja Oulunsalon sekä Kiimingin lukiot voisi jatkaa ennallaan, ovat tasokkaita opinahjoja molemmat. Pieniä ala-asteita eli lähikouluja ei pidä missään nimessä lakkauttaa, koska ne ovat erittäin tärkeitä alueen lapsiperheille. Niiden lopettamisen ehdottaminen vaikuttaa lähinnä ilkeältä kiusanteolta, koska niiden lopettamisesta ei tulisi käytännössä juuri mitään säästöä. Onko pohdittu virastojen virkamiesten määrää, paljonko on sellaisia virkamiehiä jitka eivät ole tuottavassa työssä eli opetustyössä? Muiden kuin opettajien määrää pitää tarkistaa ja pyrkiä saamaan myös sitä kautta tehokkuutta ja säästöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä tilanteessa laajan Oulun paras näyttää olevan kanta-Oulun paras. Ilman kuntien yhdistymistä Oulu olisi joutunut supistamaan kouluverkkoaan. Nyt se yritetään pelastaa entisten ympäristökuntien " kustannuksella " . On virheellinen käsitys , että Oulu olisi pelastanut naapurikunnat. Osa niistä pärjäisi tällä hetkellä itsenäisinä paremmin.
Muhos pärjää itsenäisenä hyvin , eikä ollut neuvotelleista kunnista suinkaan parhaassa taloudellisessa tilanteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pieleen meni, kun yläasteet ja lukiot erotettiin toisistaan. Molemmissa aineenopettajien yhteiskäyttö tuki toisiaan. Alakouluissa se taas aiheuttaa turhaa vääntämistä. Lukion isommat (ja fiksummat) oppilaat hillitsivät yläkoululaisten tyhmyyksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä yritys Hänniseltä. Kuka oikeasti uskoo, että kyläpolitikointi loppuu ja alkaa konsensuksen aika. Oulunsalo on aikanaan elänyt yli varojensa ja nyt se palautetaan ruotuun. Se saattaa hieman sattua. Valitettavasti kantaoululaiset ovat kärsineet kuntaliitoksen takia eniten kun kuntaliitoksen takia veroäyriä piti nostaa. Jos Oulu olisi saanut pysyä itsenäisenä olisimme saaneet edelleen elää konsensushengessä ilman kyläpolitikointia ja maksaneet vähemmän veroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos vaan, mutta olisimme mielellämme vaikka yli varojensa elävä pikkupolitikoiva kunta, kuin Oulun kiduttama ja kuihduttama kaupunginosa. Oulun arvo on täältä, ja mistä tahansa katsottuna täysi nolla, Kempelekin antaa meille oulunsalolaisille enemmän. Oulun keskusta on kuihtuva ruusu, jonne kukaan ei oikeasti halua mennä. Virkamiehet ja kokoomus yrittävät pakkoelvyttää keskustan tuulen pieksämiä tyhjiä katuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos yksi vuosi sattuisi olemaan ylijäämäinen niin se ei merkitse mitään. Etsikää politikot jotka olivat hyväksymässä päätöksen kuntaliitoksesta. Oulunsalon tilanne on itseaiheutettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elämässä tuppaa monesti tulemaan rangaistuksia ihan omasta hölmöilyistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkeen ei Oulu pysty. Ihan oikeassa olet Kempeleen osalta ainakin Zeppeliiin taitaa mennä Oulunsalolaisten rahat kun olette omalla käyttäytymisellään Olette tyhjentämässä Kapteenin. Alko lähti aikaa sitten ja aika pian myös K-kauppa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos kokoomus näistäkin ehdotuksista, erityiskiitos demareille että olette saattaneet talouden kuralle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulunsalon ja Kiimingin lukioiden säilyttämistä perustellaan lähinnä syrjäytymisen ehkäisytoimenpiteenä. Koulujen omilta nettisivuilta voi poimia seuraavat tiedot. Molemmissa on sisäänotto 80 oppilasta vuodessa. Keväällä 2017 tämänkokoisista satseista valmistui yliopilaaksi Oulunsalossa 51 ja Kiimingissä 36. Mihin häipyi Oulunsalossa 29 ja Kiimingissä peräti 44?
Syyksi ei riitä yo-tutkinnon hajauttaminen, koska sitä tapahtuu jatkuvasti ja noissa mainituissa yo-lukumäärissä oli mukana myös vanhoja opiskelijoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonko siinä säästää jos Oulunsalon lukio lopetetaan tiloja kuitenkin lämmitetään. Olohuone voi olla kunnantalolla, siellä on hyvät tilat, miksi se pitäisi Oulunsalo-talolle viedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulunsalon kunnantalo on huonossa kunnossa ettei sinne mitään pysyvää kannata tehdä ennen kallista remonttia. Sitä ei voi purkaa koska se on suojeltu. Lopputulos kaikelle tälle: lisää harmeja ja rahanmenoja tulossa Oulunsalosta lähitulevaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenpäs sellainen vaihtoehto C, että Haukiputaan, Oulunsalon ja Kiimingin lukiot palvelisivat nykyiseen tapaan reuna-alueiden lukiolaisia ja tehtäisiin se tiivistys Oulun alueen lukioista. Laitetaan samaan isoon kampukseen keskustan alueen lukiot (Merikosken lukio, Laanilan lukio ja Yhteiskoulun lukio).

Keskustan alueella bussit kulkee paremmin ja paremmin yhteyksin eikä kenelläkään matka pitene niin merkittävästi verrattuna esimerkiksi Yli-iistä tai Ylikiimingistä vaikkapa nykyiseen Kiimingin lukioon kulkevilla siirrettäessä lukio-opetus Ouluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

19:00
Edes aivoinfarkti ja paha eteisvärinä eivät pysäyttäneet Harri Heliniä – entinen Kempeleen Kirin pelaaja on tuomaroinut pesäpalloa jo 50 vuotta Tilaajille
18:40
Osuuskauppa Keskimaa Keski-Suomessa testaa, miten työnhakijan valintaan vaikuttaa, jos työtä haetaan nimettömänä
17:57
Kova tuuli aiheutti yllättäviä hankaluuksia Röyttä Rockissa – festarivieraita kuskattiin mantereelle meripelastajien veneillä
17:39
Juutalainen seurakunta harkitsee rikosilmoitusta epäillystä ilkivallasta hautausmaallaan Hietaniemessä
17:11
Veitsi-iskuyritystä tutkitaan terroristisena – poliisin mukaan jalkakäytävälle ajaneen auton tapauksessa on kyse onnettomuudesta
17:08
Maaseutuvihreiden puheenjohtaja jättäisi maatalouden ilman kriisitukea – "On löydettävä kestävämpiä tapoja parantaa kannattavuutta"
17:04
Poliisi puuttuu humalassa pyöräilyyn vain harvoin – maistissa ajamisesta tulee rikos vasta kun aiheuttaa vaaraa muille
114
Iinattiin rakennetaan Liikuntamaa – alueelle tulossa maastopyöräreittejä, fitness-puisto ja kuntoportaat
108
Oulun kaupungintalon mittava remontti alkaa vuodenvaihteessa – rakenteista ja sisäilmasta paljastui laajoja ongelmia
79
Kommandopipoinen mies ryösti kaupan Intiössä, pakeni skootterin kyydissä – poliisi pyytää havaintoja
66
EU:lta tylyä postia: Ei rahaa jäsenmaiden kuivuuskriisiin – Ruotsi auttaa viljelijöitään 120 miljoonalla eurolla, MTK toivoo samaa Suomen hallitukselta
42
Vorojahdin lopputulos: ”Valistuneet kansalaiset vs. rosvot 3-0” – Oulun poliisilaitoksen partio otti kiinni ulkomaalaisporukan
36
Metoo-liikkeen keskushahmo Asia Argento hiljensi syytökset hyväksikäytöstä rahalla – väitetty uhri oli 17-vuotias
35
AC Oululle uusi suuromistaja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kantaväestön sopeuduttava ja suvaittava?

vanhusten elämä paremmaksi? Ei se parane sillä, että tuotetaan joku meidän kulttuurista erillinen porukka tänne, muka ho... Lue lisää...
Miten niin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image