Oulu

Pal­ve­lu­verk­koa koskeva toi­mi­val­ta­kiis­ta joutui pat­ti­ti­lan­tee­seen – näin Oulun valtuutetut äänestivät

Keskustan valtuutettu Lauri Nikula ja 26 muuta valtuutettua ovat vaatineet muutettavaksi kaupungin hallintosääntöä niin, että päätöksen palveluverkosta tekee kaupunginvaltuusto. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 27.2.2018 11:10
Kari Sankala

Kiista hallintosäännöstä ja toimivallasta pitkittyy huhtikuulle.

Oulu

Kaupunginvaltuuston äänestys maanantai-iltana palveluverkkoa koskevassa hallintokiistassa päättyi tasan äänin 33–33.

Taistelussa on kyse siitä, missä päätetään Oulun sivistys- ja kulttuuripuolen palveluverkosta – valtuustossa vai kaupunginhallituksessa.

33 valtuutettua olisi halunnut muuttaa hallintosääntöä heti niin, että valtuusto päättää palveluverkosta.

Tätä mieltä valtuustossa olivat seuraavat valtuutetut:

 • Keskusta: Pekka Aittakumpu, Jukka Kolmonen, Jouko Korkiakoski, Mikko Kälkäjä, Anna-Kaisa Lepistö, Jorma Leskelä, Lauri Nikula, Matias Ojalehto, Eeva-Maria Parkkinen, Risto Päkkilä, Anne-Maria Takkula, Sirpa Tikkala ja Mirja Vehkaperä.
 • Perussuomalaiset: Annemari Enojärvi, Juha Vuorio ja Veijo Väänänen.
 • SDP: Sari Halonen ja Virpi Jääskö.
 • Siniset: Anne Snellman.
 • Vasemmistoliitto: Paavo J. Heinonen, Rauno Hekkala, Anne Huotari, Kaarina Kailo, Martti Korhonen, Mauno Murtoniemi, Mikko Raudaskoski, Mauno Sipola, Eija Säilynoja, Kalervo Ukkola ja Mikko Viitanen.
 • Vihreät: Esa Aalto, Paula Himanen ja Latékoé Lawson Hellu.

Hallintosääntökiistan ratkaisemista vasta seuraavassa kokouksessa kannatti niin ikään 33 valtuutettua.

He esittivät asiaa jätettäväksi pöydälle, jotta valtuutetut ehtivät saada palveluverkosta infoa 12. maaliskuuta järjestettävässä seminaarissa.

Pöydällepanoon olisi riittänyt tässä ensimmäisessä valtuustokäsittelyssä työjärjestyksen mukaan 22 valtuutettua.

Valtuuston käsittelyyn kiista tulee nykyisen aikataulun mukaan 16. huhtikuuta.

Pöydällepanon kannalla olivat seuraavat valtuutetut:

 • Kristillisdemokraatit: Marja-Leena Kemppainen.
 • Keskusta: Juha Huikari, Antti Huttu-Hiltunen, Riikka Moilanen ja Kyösti Oikarinen.
 • Kokoomus: Janne Heikkinen, Niilo Heinonen, Jarmo J. Husso, Juha Hänninen, Tomi Kaismo, Hanna Keskiaho, Milla Kynkäänniemi, Jari Laru, Mikko Merihaara, Sami Pikkuaho, Lyly Rajala, Mari-Leena Talvitie ja Minna Åman-Toivio.
 • Perussuomalaiset: Jenna Simula ja Sebastian Tynkkynen.
 • SDP: Yrjö Harju, Jukka Lappalainen, Tuija Pohjola, Pirjo Sirviö, Tanja Tiainen ja Tytti Tuppurainen.
 • Vihreät: Janne Hakkarainen, Jaana Isohätälä, Heikki Kontturi, Leena Kuha, Henna Määttä, Jenni Pitko ja Susa Vikeväkorva.

Valtuustossa Aito suomalainen yhteislistan Junes Lokka äänesti tyhjää.

Edellä olevilla äänestysluvuilla Lokalla on valtuustossa vaa’ankieliasema.

Toisaalta kyse oli vasta pöydällepanosta. Näin lopulliset mielipiteet siitä, kummassa toimielimessä päätetään palveluverkon todellisesta sisällöstä päätetään – valtuustossa vai kaupunginhallituksessa, eivät tulleet esille.

Pöydällepanoa kannattaneet katsovat, että valtuutettujen pitää saada lisää tietoa sivistys- ja kulttuuripuolen palveluverkkoselvityksestä.

Vasta tämän käsittelyvaiheen on aika tehdä päätöksiä, 33 valtuutettua katsoi. Kaupunginhallitus oli äänin 7–4 sitä mieltä, ettei hallintosääntöä tarvitse muuttaa ja palveluverkossa toimivalta olisi kaupunginhallituksella.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Mistä tämä hallintosääntökiista johtuu? Mikä on syynä että päätäntävalta juurikin vain tässä asiassa halutaan siirtää kh:lta kv:lle? Kaupunginhallitus ei voi päätöksiä tehdä täysin valtuuston linjauksista poiketen muutoinkaan.
Syyt olisi hyvä tietää miksi tätä muutosesitystä valtuustossa lähdettiin tekemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä yli jonkun kaupunginosan valtuutetut haluavan ainoastaan lisää kilometrikorvauksia ja kokouspalkkioita. Veloittavatkohan joka kerta kotoa asti korvaukset, vaikka tulevat suoraan kokoukseen???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Keskusta: Juha Huikari, Antti Huttu-Hiltunen, Riikka Moilanen ja Kyösti Oikarinen." Voisiko Antti ja hänen koplansa selvittää ihmisille, että miksi he äänestivät tällä tavalla. Onhan sekin totta, että kaikki eivät tiedä kaikkia asioita, mutta kuntahallinnossa ei voi olla niin, että ei tiedä, vaan valtuuston tulee tietää kaikki asiat samalla tavalla kuin mitä kunnanhallituskin.

Onhan se demokratian halventamista, jos isompi instanssi, jolle asiat kuuluvat demokratiassa, eivät äänestäisi tästä asiasta. Voisiko valtuusto erottaa kunnanhallituksen, tämäkin on mahdollista kuten noin 30-vuotta sitten tehtiin Yli-iissä. Kysymys on siis luottamuksesta ja kunnallisdemokratian toiminnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näköjään joku kepulainen syvien metsien henkilö haastaa nyt muutamia nimeltä mainittuja tilille. Onpa ala-arvoista. Miksi et haasta muiden puolueiden edustajia? En ole minkään suunnan poliittinen henkilö, mutta nämä neljä mainittua nyt ovat toimineet pitkään ja heille on varmaan muodostunut kyky ajatella laajempia kokonaisuuksia. Kun katson sitä toista listaa, osa on täysin tuntemattomia ja ilman minkäänlaista näyttöä valittuja edustajia. Kylillä kuulin, että heitä juntattiin esiin nimenomaan kouluasioita varten. Sääli, isommat asiat tässä kaupungissa ovat rempallaan.
Enpä muuten olisi uskonut, että joskus puolustan em. neljää henkilöä, mutta ed. kommentoijan kirjoitus oli niin läpeensä moukkamainen, että täytyyhän siihen reagoida.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos vastauksesta! Otitko muuten perustellusti asiaan kantaa? Niin, demokratiaan kuuluu erilaiset mielipiteet ja kannanotot. Vastuulliseen demokratiaan kuuluu myös perusteelliset kannanotot, miksi ollaan jotakin mieltä. Pitkään politiikassa toimineet – sen kyllä huomaa, koska jossakin vaiheessa valta alkaa viehättämään ja demokratian pelinsäännöt tuntuvat päätöksenteon esteiltä. Onko tässä kysymys tästä, kun ei anneta päätöstä kaupunginvaltuustolle, jossa on enemmän päätöksentekijöitä ja jäseniä ympäri Oulua kuin kunnanhallituksessa?
Minulle palveluverkko on paljon muutakin. Nyt puhuin kunnallisdemokratian tilasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä osaa yhtäkkiä nimetä mitään asiaa, jossa kvantiteetti korvaisi kvaliteetin. Tässä asiassa nyt tuntuvat viehättyneen vallankäyttöön nimenomaan nämä muuten tuntemattomat valtuutetut. Arvostan toki asiallista demokratiaa, mutta Oulun nykytilanteessa olisi valistunut yksinvaltiuskin parempi kuin tämä epäjohdonmukainen hässäköinti. Valtuustohan siunasi demokraattisella päätöksellään ratkaisun teon kh:lle. On vastuutonta ajan ja varojen tuhlausta ruveta nyt vouhkaamaan tehdyn päätöksen peruuttamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuntaliitosten jälkeen Oulusta tuli n.200 tuhannen asukkaan suurkaupunki.
Silloin puhuttiin, että myös liittyviä kuntia kehitetään tasapuolisesti Oulun ydinkeskustan kanssa, mutta ikävä kyllä nämä nämä lupaukset eivät ole pitäneet paikkaansa.
Nyt kaupungin kulttuuri- ja sivistys viraston virkamiehet ovat tehneet kaksi saneeraussuunnitelmaa, joissa molemmissa "ympäristökuntien" Oulunsalo ja Kiiminki kouluverkkoa ajetaan alas lopettamalla lukioita ja samoin on käymässä Varjakan ja Niemenrannan uusien koulujen rakentamisen suhteen.
Kulttuuri- ja sivistysjohtaja Mika Penttilä ei halua etsiä ja nähdä mitään muita vaihtoehtoja, eikä muihin vaihtoehtoihin annettu mahdollisuutta asukaiden kuulemistilaisuuksissa. Tässä mielessä tuollaisten kuulemistilaisuuksien järjestäminen on aivan turhaa ja ko. alueen asukkaiden alistamista, kun näitä asukkaiden palautteita ei kuitenkaan ole otettu millään lailla huomioon.
Ainoa näkemys ko. selvityksissä on koulujen ja lukion lopettaminen ja siirtäminen Kaukovainiolle ja Raksilaan.
Kyseessä ei ole pelkästään koulujen/lukiot lopettaminen, vaan kyse on paljon suuremmasta asiasta eli Oulun ympäristöalueiden elinvoimasta ja kasvun kehittämisestä myös Oulunsalossa (Varjakka/Nimenranta), Kiiminki.
Vetoankin, että nyt asian pöydällejätön jälkeen, että Oulun kaupungin valtuutetut perehtyvät asiaan myös reuna- alueiden hyvinvoinnin ja kasvun turvaamisen kannalta, eivätkä tee ratkaisua pelkästään kahden annetun suunnitelman perusteella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikein perinteistä "jappasua" jatketaan. Nyt kyllä tarvittaisiin todella selkärangan oikaisua ja jämäkkyyttä valtuutetuilta. Mitenkähän valtuusto pystyisi toimimaan, jos päätettävissä olisivat todella isot asiat. Nyt jauhetaan ja politikoidaan sinänsä tärkeiden kouluasioiden tiimoilta, mutta kokonaiskuvassa lukiot ja lähikoulut ovat lillukanvarsia. Osa päättäjistämme on todella jämähtänyt kyläpolitikoiksi, vieläpä osa heistä rehentelee olevansa eräänlaisia demokratiansankareita. Änkyröinti ja kyvyttömyys päätöksiin ei todellakaan lisää politiikan arvostusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän sitä olla valmiita luopumaan lähikouluista, kun lasten koulumatkat venyvät liian pitkiksi. Ja nyt siis puhun alakoululaisista. Kyseenalaista vielä on, saavutettaisiinko noilla lähikoulujen lakkautuksilla säästöjä ollenkaan, kun kuvaan tulevat mm. kasvavat koulukuljetuskustannukset. Lukioiden osalta myös tulisi tarve lisäkapasiteetille ja vuoroille joukkoliikenteeseen. Ja sittenkin vielä jäisi ne kiinteistöt kaupungin omistukseen kuluineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asukkaiden kokonaisetu on kyseessä mutta jarruttajat ajavat kyliensä etuja. Hävettää tuommoinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinkahan kauan tätä jappasua nyt kestää? Salonpäähän luvattiin jo uudisrakennus homeisen tilalle monen vuoden taistelun jälkeen kesän 2016 kouluverkkopäätöksessä ja edelleen siellä homeen keskellä lapset opiskelevat ja odottavat terveitä tiloja. Ja nyt ollaan taas viemässä koko koulu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lokalla kun olisi kerrankin ollut mahdollisuus olla osallisena oikeassa asiassa eikä vain änkyröidä turhuuksissa niin mies äänestää tyhjää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei asioista voida puhua niiden oikeilla nimillä? Tuotaisiin reilusti valtuuston päätettäväksi Oulunsalon koulun jatko ja muut kiistanalaiset kysymykset. Nämä poislukien palveluverkosta päättäminen voisi säilyä kaupunginhallituksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottakaapa oululaiset päättäjät oppia kokoomuksesta. Siellä ovat kaikki aina samaa mieltä ja siksi saavat eniten häluamiaan asioita läpi. Niin hyvässä kuin pahassa. Miksi aina varsinkin vasemmisto, sosdemit ja vihreät jakaantuvat tärkeissä asioissa? Ampuvan näin vain omaan jalkaansa ja häviävät kaikessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, moni halveksii ryhmäkuria politiikassa - ei saa ajatella omalla päällä. Toki jos ajattelee samalla tavalla kuin ryhmäjähtaja tai puolueen paikallisosaston johtokunta tai piirin johtokunta/puheenjohtaja.. Vaikeampi juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtuutettujen mielipiteen jo eri puolueiden edustajien kohdalla jakautuvat niin paljon, että on pelättävissä onko asiaan ja eri vaihtoehtojen seurauksiin perehdyttynriittävästi. Äänestäjien kannattaa seuratan tarkasti kuinka oma valtuutettu käyttäytyy äänestyksissä. On merkille pantavaa demarien enemmistön oleminen samoilla linjoilla kokoomuksen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

15:29
Tällaisia ovat Oulun vuoden 2025 asuntomessujen suunnittelukilpailun ehdotukset
15:25
Oulun vuoden 2025 asuntomessujen suunnittelukilpailun työt valmistuivat
14:34
Kuumalle liedelle jäänyt muoviastia aiheutti palohälytyksen Limingassa
13:59
Postin työntekijät osoittivat mieltään Postin pääkonttorilla Helsingissä – "Emme hyväksy, että meitä kohdellaan kuin orjia Suomessa"
13:50
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa
13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Henkilöauto ja traktori kolaroivat Oulun Vasankankaalla – ensihoito vei yhden henkilön tarkistettavaksi
101
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
79
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
45
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
39
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
37
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
23
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

235 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image