Oulu

Paloasemien si­säil­maon­gel­mat puhuttavat – syöpään sairastunut oululainen palomies ei halua syyttää ketään

Syöpään sairastunut 58-vuotias palomies ei usko sairautensa johtuvan sisäilmaongelmista. Arkistokuva ei liity tapaukseen. KUVA: Taneli Kärki
Oulu 27.11.2018 15:48
Helge Murtovaara

Oululainen 58-vuotias palomies joutui syövän vuoksi jäämään sairauslomalle hieman toista vuotta sitten. Nimettömänä pysyvä mies kertoo, että tutkimukset lähtivät liikkeelle pari vuotta sitten työterveystarkastuksen yhteydessä.

Palomies ei usko sairautensa johtuvan sisäilmaongelmista, vaan johtuvan enemmän jostakin muusta pitkäaikaisesta altistumisesta. Hän muistuttaa, että palomiehillä esiintyy yleisesti ottaen syöpää enemmän kuin keskivertoihmisillä.

– Kuormitus tulee sieltä palamistuotteista ja näistä palamisjätteistä, joita siirtyy ihon läpi. Jälkiraivaustilanteissa ja kaluston huoltotilanteissa näille jätteille altistutaan.

Palomies ei syytä ketään. Hänen mukaansa työnantaja on pyrkinyt muuttamaan asioita sen mukaisesti kuin uutta tietoa on tullut.

Raksilan paloasemalla 1980-luvun lopulta lähtien työskennelleen palomiehen mukaan sisäilmaongelmia on ollut pitkään.

– Hyvin iso osa porukasta ei enää pysty Raksilaan tulemaan töihin, joten eri asemien välistä työkiertoa ei miehistölle pystytä järjestämään. Yhdellä Suomen vilkkaimmista paloasemista altistusta tulee muutamille henkilöille keskimäärin enemmän kuin muille.

Vanhojen asemien ongelmista päästään, kun pitkään suunniteltuja uusia paloasemia saataisiin vihdoin rakennettua.

– Uusilla asemilla asiat on mietitty paljon pidemmälle ja huoltoasiat on mahdollisuus järjestää paremmin. Tilanteiden jälkeinen huolto, jotta kamppeet saadaan pestyä ja puhtaaksi takaisin käyttöön, on valtavan iso homma.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kyllä se vaan niin on, että nämä pelastajat jotka tekevät savusukellustyötä ja muita pelastustyötä oman henkensä kaupalla niin kyllä arvostusta pitäis valtiolta ja kunnilta tulla enempi esim. palkkauksessa, kun kattelee tilastoja niin ei häävit oo työn vaativuuteen ja riskeihin nähen.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinkuin palomies kommentoi,pitkäaikainen altistuminen voi aiheuttaa,vain ei välttämättä. Syöpä tulee jos tulee ,saattaa olla myös sukurasite.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syövän saaminen on kuin pelaisi lottoa. Voit saada sen savusukelluksesta tain vaikka satunnaisesta kosmisesta säteestä, mutta syytä ei varmasti voida ikinä sanoa, vain todennäköisyyksiä arvioida. Voimia potilaalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko savusukelluskontilla olla syytä asiaan? Onko tutkittu? Kovin se on ruskia kalakin savustuspöntössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä sinne konttiin mennä pelkkä raitapaita päällä niinko ahvena pönttöön. Ja jos savusukelluslaitteisto falskaa, ei sinne konttiin jäädä sitä ihmettelemään, sieltä tullaan äkisti poijes. Vai arvelitko että siellä harjoitellaan savun hengittämistä ja otetaan napasillaan vähän väriä pintaan? Kaikellaisia ajattelijoita sitä... No varmasti joku vaiva tulee, jos pää paljaana palavassa kontissa jääpi tuoksuja nuuskimaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Savua päässä. Kyllä varmaan tiijät itekki, että sammutuspuvun läpi savu menee. Vaikka kuin käyt kontin jälkeen saunasa ja peset, niin silti tahtoo savu haista. Aatteleppa itekki järjellä tuota konttihommaa. Miksihän ollaan siirtymäsä ulukopuoliseen sammutukseen enenevässä määrin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kaupunkiin matkaa 20 km. Yleinen liikenne pelaa hyvin. Lentokentälle sentään on matkaa se 30 km jotta pääsee avartumaan.... Lue lisää...
OKT asukki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image