Oulu

Paloasemien si­säil­maon­gel­mat puhuttavat – syöpään sairastunut oululainen palomies ei halua syyttää ketään

Syöpään sairastunut 58-vuotias palomies ei usko sairautensa johtuvan sisäilmaongelmista. Arkistokuva ei liity tapaukseen. KUVA: Taneli Kärki
Oulu 27.11.2018 15:48
Helge Murtovaara

Oululainen 58-vuotias palomies joutui syövän vuoksi jäämään sairauslomalle hieman toista vuotta sitten. Nimettömänä pysyvä mies kertoo, että tutkimukset lähtivät liikkeelle pari vuotta sitten työterveystarkastuksen yhteydessä.

Palomies ei usko sairautensa johtuvan sisäilmaongelmista, vaan johtuvan enemmän jostakin muusta pitkäaikaisesta altistumisesta. Hän muistuttaa, että palomiehillä esiintyy yleisesti ottaen syöpää enemmän kuin keskivertoihmisillä.

– Kuormitus tulee sieltä palamistuotteista ja näistä palamisjätteistä, joita siirtyy ihon läpi. Jälkiraivaustilanteissa ja kaluston huoltotilanteissa näille jätteille altistutaan.

Palomies ei syytä ketään. Hänen mukaansa työnantaja on pyrkinyt muuttamaan asioita sen mukaisesti kuin uutta tietoa on tullut.

Raksilan paloasemalla 1980-luvun lopulta lähtien työskennelleen palomiehen mukaan sisäilmaongelmia on ollut pitkään.

– Hyvin iso osa porukasta ei enää pysty Raksilaan tulemaan töihin, joten eri asemien välistä työkiertoa ei miehistölle pystytä järjestämään. Yhdellä Suomen vilkkaimmista paloasemista altistusta tulee muutamille henkilöille keskimäärin enemmän kuin muille.

Vanhojen asemien ongelmista päästään, kun pitkään suunniteltuja uusia paloasemia saataisiin vihdoin rakennettua.

– Uusilla asemilla asiat on mietitty paljon pidemmälle ja huoltoasiat on mahdollisuus järjestää paremmin. Tilanteiden jälkeinen huolto, jotta kamppeet saadaan pestyä ja puhtaaksi takaisin käyttöön, on valtavan iso homma.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kyllä se vaan niin on, että nämä pelastajat jotka tekevät savusukellustyötä ja muita pelastustyötä oman henkensä kaupalla niin kyllä arvostusta pitäis valtiolta ja kunnilta tulla enempi esim. palkkauksessa, kun kattelee tilastoja niin ei häävit oo työn vaativuuteen ja riskeihin nähen.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinkuin palomies kommentoi,pitkäaikainen altistuminen voi aiheuttaa,vain ei välttämättä. Syöpä tulee jos tulee ,saattaa olla myös sukurasite.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syövän saaminen on kuin pelaisi lottoa. Voit saada sen savusukelluksesta tain vaikka satunnaisesta kosmisesta säteestä, mutta syytä ei varmasti voida ikinä sanoa, vain todennäköisyyksiä arvioida. Voimia potilaalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko savusukelluskontilla olla syytä asiaan? Onko tutkittu? Kovin se on ruskia kalakin savustuspöntössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä sinne konttiin mennä pelkkä raitapaita päällä niinko ahvena pönttöön. Ja jos savusukelluslaitteisto falskaa, ei sinne konttiin jäädä sitä ihmettelemään, sieltä tullaan äkisti poijes. Vai arvelitko että siellä harjoitellaan savun hengittämistä ja otetaan napasillaan vähän väriä pintaan? Kaikellaisia ajattelijoita sitä... No varmasti joku vaiva tulee, jos pää paljaana palavassa kontissa jääpi tuoksuja nuuskimaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Savua päässä. Kyllä varmaan tiijät itekki, että sammutuspuvun läpi savu menee. Vaikka kuin käyt kontin jälkeen saunasa ja peset, niin silti tahtoo savu haista. Aatteleppa itekki järjellä tuota konttihommaa. Miksihän ollaan siirtymäsä ulukopuoliseen sammutukseen enenevässä määrin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:43
Ainakin 4 000 ihmistä on evakuoitu Gran Canarialla – laaja maastopalo roihuaa Tejedan vuoristokylän läheisyydessä
22:13
Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät ole mielissään puoluetuen miljoonakorotuksista – Kysyimme puolueilta, miten lisäraha aiotaan käyttää
21:45
Hääjuhlaan kohdistuneessa räjähdyksessä kuoli yli 60 ihmistä Afganistanin Kabulissa – hääparin läheisiä uhrien joukossa
21:42
Lippo voiton päässä karsinnoista
21:40
Viikko käynnistyy Oulussa vesisateella – parinkymmenen asteen lämpötilat mahdollisia myöhemmin viikolla
21:14
Poliisi valvoi liikennettä Lapissa – 500 puhallutusta, ei yhtään rattijuoppoa
20:50
Tuuli tuiversi tulostasoa alas Birminghamin Timanttiliigassa –  Richardsson debytoi uransa kolmanneksi parhaalla esteajalla
103
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
90
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
64
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
56
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
39
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
32
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
24
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Hoitajien palkkoja ei missään nimessä saa leikata niitä pitää nostaa 10% välittömästi.Kyllä sinäkin kateellinen aloittaj... Lue lisää...
TLC

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image