Oulu

Pakkoliitos uhkaa Ouluakin

Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riikka Moilanen (oik.) osallistui uuden Oulun kutsuvierastilaisuuteen Madetojan salilla torstaina. KUVA: Kontiainen Jarmo
Oulu 30.8.2013 6:12
Antti Goman, Minna Akimo Kaleva, STT

Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riikka Moilanen (kesk.) hämmästyy kuullessaan, että Oulu on niiden kaupunkiseutujen joukossa, jotka voidaan velvoittaa pakkoliitoksiin. ”Ohhoh. Kuulostaa aika rajulta.”

”Oulun kuntaliitos astui voimaan vasta tämän vuoden alussa, ja sekin työ on osittain vielä kesken.”

Hallitus on ehdottamassa 12 kaupunkiseudulle pakkoliitosmahdollisuutta. Niin sanotussa pakkoperälaudassa valtioneuvostolla olisi mahdollisuus velvoittaa kunnat liittymään yhteen, jos enemmistö kuntien asukkaista kannattaa liitosta eivätkä kunnat tee itse päätöstä.

Tällaisia kaupunkiseutuja olisivat ainakin Turku, Vaasa, Oulu, Tampere ja Jyväskylä. Kaikki puolueet ovat aiemmin sanoneet vastustavansa pakkoliitoksia.

Päätös on osa hallituksen uudistuspakettia.

Moilasen mukaan Oulu on aivan eri tilanteessa kuin muut kaupunkiseudut, sillä Oulussa on juuri tehty vapaaehtoisesti maan suurin kuntaliitos.

Hän sanoo, että edellisellä neuvottelukierroksella Oulun seudulla päästiin ennakkoasenteiden yli ja löydettiin yhteinen näkemys.

”En ymmärrä, mikä lisäarvo pakkoliitoksilla uhkaamisella olisi.”

Iin kunnanjohtaja Markku Kehus kuuli uutisen mahdollisista pakkoliitoksista kesken terassin rakentamisen.
Kehuksen mielestä ehdotus on täysin ”hämmästyksen kummastus”.

”Tällainen pakkohan on aivan hullua. Ei tämä demokraattiselta vaikuta. Jos mennään kansanäänestyksiin, jota kautta pakkoliitoksia haetaan, niin ei siinä ole järjen häivää”, Kehus sanoo.

Hän pelkää, että vastakkain laitettaisiin iso Oulu ja pienet naapurikunnat. ”Silloinhan Oulu sanelee haluaako se ottaa kunnat mukaansa vai ei.”

Kempeleen kunnanjohtajan Tuomas Lohen mukaan uusi linjaus on outo, joka ei anna uskottavaa kuvaa prosessinjohtamisesta.

”Ei tällainen ainakaan kuntaliitosselvitysintoa nosta.”

Lue lisää 30.08.2013 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (133)

Kermankuorijakunnat ovat pärjänneet ja syyhän on siinä, etteivät liittyneet Ouluun siihen onnen kaupunkiin, jossa kaikki menee päin mäntyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pannaanko taas Arto Koski sepustelemaan selvityksiään eli yhtä hyvää ja kymmentä kaunista? Onneksi suur-Oulun nykytodellisuus on aukaissut ihmisten silmät tässä asiassa. Ei tarvitse muuta kuin seurata sen kurimuskamppailua ja palvelujen riisumista .Autoille rakennetaan maan alle kalliilla hoitopaikkoja, vaikka keskustan parkkitalot ovat puolityhjillään. Velkaa Oulu ottaa surutta kymmeniä miljoonia euroja ja samanaikaisesti veroa nostetaan. Nuorisotyöttömyys on maan huippua. Jne. Onneksi naapurikunnilla menee paljon paremmin. Varsinkin lapsiperheiden ja eläkeläisten on niissä hyvä ja turrvallista asua ja elää. Kuka haluaisi Oulun kelkkaan?.Eipä taida siis Kosken selvitykset enää onnistua toista kertaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen oululaiseksi syntynyt, mutta suurimman osan elämääni ympäryskunnissa asunut - Oululaiseksi en halua enää vastoin tahtoani tulla!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei kyllä käy! Pitää ensin käydä katsomassa, mitä entisten liitosten jäljet ovat aikaan saaneet. Pitäisi tutkailla myöskin, että mitenkä on ylikiiminkiläisten elämänmeno muodostunut.

Ei enää "uutta suurempaa Oulua": ennen kuin tutkitaan sitä, että miten Oulunsalo, Haukipudas ja Yli-Ii ovat kuntamuutokseen sopeutuneet..!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupunki ei ole maatalousvaltainen kunta joten tänne pitäisi valita sellaiset luottamusihmiset jotka ymmärtävät traktorittoman ja tilattoman kaupunkilaisen asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En välitä liitoksista aiheutuvista työttömistä, suurin osa heistä ei ole koskaan työtä tehnytkään. Välitän palveluista, joka lopetetaan liitosten myötä, joiden vuoksi maksan veroja. Ei taida löytyä yhtään liitettyä kuntaa jossa olisi peruspalvelut tallella? En näe mitään syytä maksaa 40% veroja jos ne kaikki käytetään johonkin muualle, kuin kotiseutuni hyväksi. Pää on tulossa vetäjän käteen. Paskakaupunki saa tästä piiiiiiitkäaikaisentyöttömän jos liitokset tehdään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne tekee mitä haluaa ja kansa maksaa. Suomea ajetaan ehkä NATO sopivuuteen, mutta nämä kuntauudistukset ovat osa toimivampaa ja rasistesempaa Eurooppaa. Ei tämä ole vain Suomen asia, Bryssel muistaa aina tarkkailla tilannetta, kuin Moskova aikanaan alamaistensa oikeaa väriä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tarvitse ihmetellä miksi Oulu on suossa jos kaupunginhallituksen puheenjohtajan ainoa kommentti on ohhoh! mikä kertoo kaiken pärstäkertoimella valituista edustajista vailla minkäänlaista osaamista johtamaan yhtään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei,liitetään oulu iin kunnan alaisuuteen. paska kaupunki koko oulu. koska täällä ei ole osaavaa kunnanjohtoa. kaikki menee syteen ja saveen. liitoksissa tulee vain näiden joojoo miesten loppaukset esiin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehkää vain isompia kuntia.Keskustan kannatus vain paranee.Palvelut ei parane.Hyvät ajat on mennyttä.Jäykkään itämaiseen kulttuuriin siirrytään.Kaikki kilpailu ja mielenkiinto lopahtaa.Kunnista tulee kelan automaatteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuolta hallituksen listalta näytää puutuvan Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen.
Miksiköhän??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä nuo päättäjät vetää ku niin typeristä typerimpiä ehotuksia sanelee ilmoille?????? vaihtoon kaikki jotka ovat tuota mieltä???!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suloiset suojatyöpaikat senkun jatkuvat maailman tappiin asti. Demarit ovat kyllä nyt näyttäneet, ja ajaneet itsekkäät etunsa läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä päätös tuo pakkoliitos Tyrnävä joutaa liittää Ouluun palvelut paranee veroprosentti pienenee käteen jääpi enempi rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totuuus on se ettei veroprosentti ainakaan pienene. Kokemuksesta voin sannoa, Kiimingin liittyminen Ouluun vain nosti Kiimingin veroja. Pavelujen huonontuessa, neuola,hammaslääkäri jne. mitä aika tuokaan tänne takapajulaan, kun katsotaan Oulu kärki edellä näitä kehitysasioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veroprosentti ei pienene. Mutta mm. palvelut vähenee ja esim. Tyrnäväläiset joutuvat sitten käymään Oulussa palveluiden vuoksi. Kuntaliitoksessa ei siis ole mitään hyötyä vaan siinä menettää kansa enemmän rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi pari kuntaa perui liittymisen Ouluun, ja muidenkin osalta voi ainoastaan kysyä oilsiko liittymisen voinut vielä säästää pakkoliitokseen, jotta on sitten enemmän varaa valita. Etuajassa tehdyistä tehostamistoimista kun aina rangaistaan vaatimalla tehostamaan lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä liittymistä ei erään iiläiset yksin päätä. Me oululaiset kun nyt saamme siitä myös äänestää.
Mutta voi olla ettei iiläisiä kukaan huolisikaan.
Eli aika kivan pistivät tuolta hallituksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (133)

Uutisvirta

14:58
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
14:41
Työryhmä: Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi jokaiselle taajamatalolle, pakkauskeräys vähintään viiden asunnon kiinteistöille
14:25
Rajakylän uudessa hyvinvointipisteessä hurja vilske torstaina avajaisissa
14:12
Arvio: Ad Astra vie Brad Pittin päänsisäiselle tutkimusmatkalle avaruuteen – "Elokuva tuntuu hieman paisutellulta ja omasta tärkeydestään lumoutuneelta" Tilaajille
13:51
Merivoimien uusien alusten rakentaminen Suomessa varmistui – neljä korvettia valmistuvat Rauman telakalla ja tuovat tuhansia työpaikkoja
13:49
Terentjeff: "Otamme alueelle saapuneet uudet toimijat avosylin vastaan" – Oululaiselle Kuurulle moduulisviittejä Isolle-Syötteelle
13:30
Suomen Lidl saa uuden toimitusjohtajan, kun vanha päätti jättää tehtävänsä: "Oikea hetki vaihtaa kapulaa"
79
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
52
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
37
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
36
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
35
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
33
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
26
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa täynnä hankalia ihmisiä

Kaikki jotka ei ole samaa mieltä on joidenkin mielestä hankalia? Lue lisää...
Kritiikkiä tarvitaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image