Oulu

Päiväkodin lapset eivät ole pihalla taaskaan, sillä jäinen ja liukas keli pakottaa sisätiloihin – Oulun kaupungin yl­lä­pi­to­yk­sik­kö vaihtelee au­raus­ka­lus­ton ja hie­koi­tus­ka­lus­ton välillä

Pikku-Iikan päiväkodin viisivuotiaiden viskariryhmä on juuri lähdössä retkeilemään varhaiskasvatuksen opettaja Timo Viitasen johdolla. Jäiset pihat ja märät kelit estävät lasten ulkoilun. Viime viikolla kokonaan sisällä vietetiin kaksi päivää. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 21.1.2020 12:54 | Päivitetty 21.1.2020 19:57
Anne Lilja

Jäinen, märkä ja liukas keli pakottaa hoitolapset päiväkausiksi sisätiloihin.

Ulkoilun puute saa lapset levottomiksi.

Pakkasen ja plussan välillä vaihteleva sää tekee kelistä kehnon ja estää lasten ulkoilun.

Pikku-Iiikan päiväkodin piha Heinäpäässä on kuin muhkurainen luistinrata, joka on kauttaaltaan hiekoitettu.

– Liukkaus näkyy meillä, eikä voida mennä lasten kanssa edes pihalle. Vettä tulee niin, että pitäisi olla uimahousut, varhaiskasvatuksen opettaja Timo Viitanen kertoo.

Iltapäivällä lapset viettävät hetken aikaa pihalla, kun odottavat vanhempiaan noutamaan.

Pienessäkin ajassa lapset ehtivät kastua litimäriksi. Toisinaan on niin huonot säät, ettei ulos mennä edes iltapäivällä.

Maanantaina märällä kelillä lapset peuhasivat sisällä hallissa. Viime viikolla kokonaan sisällä kului kaksi päivää.

– Näkee, että lapset tulevat levottomiksi. Väsähtävät, kun joutuvat olemaan sisällä, Viitanen sanoo.

Viitasen mukaan märät ja lauhat kelit näkyvät päiväkodilla myös hoitajien ja lasten lisääntyneenä sairasteluna.

Säätiedotteet tarkassa syynissä

Päiväkotilaiset lähtevät heti ulos, jos vain on mahdollista. Nyt Pikku-Iikan päiväkodissa on meneillään luisteluviikko.

Seuraavaksi olisi vuorossa hiihtoviikko, jos vain olisi, missä hiihtää.

Viitasen viisivuotiaiden viskariryhmä retkeilee mielellään.

– Yritimme mennä Mannerheimin puistoon, mutta siellä oli niin jäistä, ettei voitu mennä. Menimme sitten Rotuaarille ottamaan kuvia ja ihastelimme Pannukakkutaloa ulkopäin. Hollihaan puisto oli huonossa kunnossa, mutta hetkeksi se vältti.

Heinäpäässä olisi paljon mukavia ulkoilupaikkoja. Viitasta harmittaa läheisten puistojen huono kunto.

– Ulkoilupaikat voisi pitää paremminkin kunnossa.

Päiväkodilla säätiedotteita seurataan tarkkaan.

– Yöksi on luvattu pakkasta, ja huomenna yritetään luistella, Viitanen kertoo.

Päivän aikana aurauskalusto saattaa vaihtua hiekoituskalustoon

Oulun kaupungin ylläpitoyksikön päällikkö Heikki Tuomaalan mukaan kuluva talvi on katujen liukkauden suhteen poikkeuksellinen.

– Aamuneljästä on hiekoitettu ja jatkettu koko päivä. Koko kalusto on hiekoittamassa, Tuomaala kommentoi tiistai-iltapäivänä.

Tavallisesti talvisin on muutamia liukkaita päiviä, mutta nyt tila on jatkunut viikkokausia.

– Eihän tämä ole normaali helppo talvi. Pakkaskelit olisivat parhaita. Nyt on tehty vain akuuttia liukkauden torjuntaa, eikä päästä normaaleihin kunnossapitotöihin kuten polanteen poistoon ollenkaan.

Kunnossapidon kannalta pahin mahdollinen sää on vaihteleva: jos yöllä sataa lunta, aamuyöllä räntää ja päivällä vettä, aurauskalusto täytyy vaihtaa hiekoituskalustoon.

Pääasiassa liukkautta estetään hiekoittamalla, mutta ympäri kaupunkia on parikymmentä vilkasta risteystä, jotka nollakeleillä suolataan.

– Hiekkaa kuluu tuhannesta tuhanteen viiteensataan tonnia kuukaudessa. Materiaali maksaa meille semmoiset 14 euroa tonnilta. Selvä on, että hiekoitus on kallista. Sitä joutuu paljon levittämään, ja keväällä keräämään pois.

"Aamulla ulos katsomalla voi arvioida, minkälainen päivä on edessä", päivystyksen lääkintävahtimestari toteaa

OYSin päivystyksen lääkintävahtimestari Jaakko Mathlinin mukaan liukkaus näkyy päivystyksen puolella aina.

– Kipsauksia tulee, kun ihmiset kaatuvat. Aamulla ulos katsomalla voi arvioida, minkälainen päivä on edessä, Mathlin sanoo.

Vuoden alun jälkeen päivystyksessä on hoidettu Mathlinin arvion mukaan 100–200 liukastelemalla loukkaantunutta. Jonakin päivänä kipsattavia riittää useita kymmeniä, toisinaan on hiljaista.

Tyypillisin vamma on rannemurtuma. Myös nilkat nyrjähtelevät liukkaalla.

Ikäryhmistä vanhukset kärsivät kaatumisista eniten.

– Tärkeintä on maalaisjärki ja varovaisuus. Jos näkee, että on liukas, liikkuu varovasti. Omalla toiminnalla voi paljon vaikuttaa loukkaantumisiin, Mathlin neuvoo.

Heinäpään kadulla tiistaina aamupäivällä koiraansa lenkkeilyttänyt Pertti Mankila luotti liikaa hyvin hiekoitettuihin kävelyreitteihin ja jätti poikkeuksellisesti kenkien liukuesteet kotiin.

Kuluva talvi on ensimmäinen, jolloin hänellä on nastat allaan.

– Tällä kertaa en niitä laittanut, mutta olisi pitänyt. Aamuseitsemältä jo liukastelin.

Koiranomistaja lenkkeilee joka päivä säästä riippumatta neljä kertaa. Tiet ja polut ovat hänen kokemustensa mukaan olleet todella jäisiä ja liukkaita.

– Irtonastat ovat olleet hyvät. Suosittelen niitä kaikille. Kun koko päivä sahaa lumen, veden ja pakkasen välillä, on todella liukasta.

Juttua päivitetty 21.1.2020 kello 16.50 ja 17.24.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (52)

Lapsia ei saa viedä ulos jos on lunta tai jäätä. Heidät pitää kantaa iskän Audista tarhan portaille, ettei piltteihin satu. Sisällä sitten voi leikkiä jotain tosielämän selviytymistaitoja kuten instakram, selfi tai facebook.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tuonne voi viedä astiaa jossa sitä hiekkaa on jotta henkilökunta voi nakella sitä pihalle tai sitten lapsille puuhaa että saavat sieltä ottaa ja viskoa maahan, sehän on heidän mielestä niin hauskaa kun hiekkalaatikkokin tyhjennetään samanlailla pitkin pihoja...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvisin kelit ovat aina vaihdelleet Oulussa ja muissa kunnissa, on kumma että kaupungin työntekijät eivät hallitse katujen talvikunnossapitotehtäviä. Katujen ja kevyenliikenteen väylien talviajan kunnossapitoon ympärivuorokautinen päivystys, 24/7.

Päiväkotilasten täytyy olla ulkona myös liukkailla keleillä, riittävä ja oikea hiekoitus. Lasten täytyy oppia liikkumaan ja tasapainoilemaan liukkailla teillä. Aina on täytynyt !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juttu on ajankohtainen erikoisesta säästä.
Kommentoijat lietsovat vain ihan turhaan kun sisälukutaito ei riitä.
Jatkakaa päivänkodit ja kaupunki samaan malliin , teette hyvää työtä.
Järjenkäyttö on jatkossakin sallittua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse kaaduin joulukuussa pihalla jossa lumen alla jääkerros.En muistanut edelliseltä päivältä.Suoraan selälleen ,onneksi päätä en loukannut.Selkään ja takapuoleen kävi makeasti.Joten varokaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kyllä tympeää uutisointia ja turhaa lietsontaa. Tässäkin päiväkodissa tiedän, että ainakin oman lapseni ryhmä on ulkoillut päivittäin, vaikkakin sateisimpana päivänä viime viikolla olivat vaatteet litimärät jopa kuravaatteiden alla. Typerää siis lietsoa tällaista "päikyn tädit eivät tee työtään." -mentaliteettia. Ei itseäkään huvita illalla lähteä jäiseen puistoon liukastelemaan ja tieten tahtoen sairaalareissua hakemaan. Silloin käydään reippaalla kävelylenkillä ja vaikkapa kauemmassa kaupassa ostoksilla!
Jospa ne säät tästä paranisi! Hienoa työtä hiekoituksen kanssa Oulun kaupunki, kyllä kävelyteillä passaa kulkea :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liukkaus ei ole mikään oikea syy. Lapset tykkää liukastella ja motoriikkahan vaan paranee ulkosalla liukastellessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauheaa valitusta, kun muutamana päivänä ei pääse ulos. Ei meidänkään pk:ssa tänään ulkoiltu, koska piha oli ihan peilijäällä ja vielä veden peitossa. Kyllä jaksoi aikuiset (hoitajat) ihmiset taas narista ja laittaa kaikki lasten vilkkaudet sisällä olon piikkiin. Samaa vilkkautta se on ulkoilupäivinäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielellämme ulkoilemme säällä kuin säällä. Mutta jos päiväkodin piha on (hiekoitettuja kulkureittejä lukuunottamatta) peilikirkasta ja epätasaista jäätä, joudumme toisinaan jäämään turvallisuussyistä sisälle. Kirkkaalla jäällä lentää hyvin helposti selälleen ja lyö päänsä. Sisällä vietetyt päivät ovat kyllä raskaita sekä aikuisille että lapsille. Toivomme kovasti lunta ja pakkasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän päiväkodissa ulkoiltu joka päivä. Liukasta on joka talvi/kevät, hyvin oppii lapset varomaan ja tasapaino kehittyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos piha on lisäksi veden vallassa ja jää alla, on se todella vaarallinen kenelle vain. Kaikkien päiväkotien pihat eivät ole samanlaisia. Ja nyt juttuun lisätty muutakin eli eiköhän ollut tarkoitus puhua oudosta kelistä tammikuussa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistetaanpas kuitenkin se, että nastarenkaat ovat kaiken pahan alku ja juuri! Kitkarenkaat rasittavat asfalttipäällysteisiä teitä huomattavast vähemmän kuin hirvittävät nastarenkaat! Nastakengillekin on hyvä vaihtoehto: kitkakengät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis ett mitäh? Mitähän pahaa on nastarenkaissakin? Kaikesta sitä valitetaan. Asfalttia saa kun levitetään, ei se niin hankala asia ole. Ja kitkakengät samoin kuin kitkarengas eivät pidä peilijäällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Valistuneet ja oikeutensa tuntevat" vanhemmat ovat korvauksia vailla kaupungilta, jos lapsi kaatuu ja loukkaantuu. Kyllä ne aikuiset siellä pihalla pärjäisivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Motoriikka ja loukkaantumisriski on jokaisella meillä heikkoa, ellei liiku. Onneksi pienet kaatua kupsavat matalalta.
Ellei pihalla voi olla, niin käykää puistossa.
Eihän liukkaus voi tai saa normaalielämää estää.
Kuravaatteet jokaiselle lapselle, niin pysyvät vaatteet kuivempina. Onhan päiväkodissa kuivauskaapit, joissa voi kuivata jotkut vaatteet. Tosin kaikkia ei voi, eikä saa, niin ripustimeen kuivumaan.
Ihmettelen suuresti, että tästäkin on tehty lehti, juttu, koska aiemmin soitettiin puhelimella suoraan kaupungille ja asia hoitui.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän tuokin porukka oli ulkoilemassa vaikka piha olikin huonossa kunnossa? Jutussa myös kerrottiin miten puistotkin ovat huonossa kunnossa tällä hetkellä.

Kuravaatteita kyllä käytetään tarpeen mukaan ja isommat ulkoilevat päivittäin. Pienillä, jotka eivät pysy pystyssä kunnolla sisälläkään, on vain parempi saada näinä päivinä liikunta sisällä salissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

IHMETTELEN luetun ymmärtämistä? Luin ton jutun itsekkin uudestaan ja ei tuosta mitään valitusta löytynyt, vaikka täällä näin väitetään. Nyt on vain poikkeava tammikuu ja luistimien sekä suksien käyttö lähes mahdotonta. Kyllä siellä ammattilaiset lapsille tekemistä järjestää vaikka ulkoillakkin olisi välissä hyvä.
Tuossa kerrotaan että pari päivää olleet sisällä kun on ollut niin märkää ja liukasta eli vedenalla liukas jää. Ei siihen auta nastat ja hiekoitus. Ei siitä valiteta vaan todetaan että lapset tällöin levottomia kun sisällä pidempään. Ovat siirtyneet nämä 5-vuotiaat varmaankin Ulkona kävellen urheiluhalliin ja tehneet kävelyretkiä lähipuistoihin, joista osa huonossa kunnossa. Isompi harmi pienemmille alle 3 vuotiaille joista moni ei jaksa vielä kävellä kaupungin puistoihin saatikka täällä mainittuihin metsiin.
Jutun pääpointti kuitenkin lienee erikoinen sää, viime vuonna tähän aikaan oli 20 astetta pakkasta ja tosi paljon lunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (52)

Uutisvirta

6:36
Oululaisen lähiöpubin omistajat harjoittivat alkoholin ohimyyntiä eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
6:00
Kysyimme Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien paikallisyhdistysten uusilta puheenjohtajilta, miten he aikovat toimia luottamustoimessaan Kaupallinen yhteistyö
6:00
Karjasillan asemakaavamuutosta vauhditettava – tilanne on kohtuuton alueella asuville ja sinne kodin haluaville Lukijalta
6:00
Talvilomaksi lumen keskelle? Useassa hiihtokeskuksessa on vielä tilaa, mutta kannattaa olla nopea Tilaajille
24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image