Oulu

Pääs­sä­las­ku­tai­tu­rit kilpasilla

Oulu 20.5.2006 0:00
Satu Peltolahti
Liitutaululle piirretty laskutehtävä ratkeaa salamannopeasti. Kymmenenvuotias Jere Huovinen osallistuu jo viidennen kerran tavoittelemaan päässälaskumestaruutta Oulun Rotuaarilla.

Lauantain kisoihin Huovinen on valmistautunut kuukauden verran. Hän on pyytänyt kolmea isoveljeään ja vanhempiaan kyselemään ongelmallisia päässälaskutehtäviä. Voiton tämä kisan pieni, suuri mies on vienyt omassa sarjassaan edellisvuosina joka kerta.

Vanhemmat eivät ole koskaan joutuneet patistamaan Huovista. Kisaan hän on aina osallistunut omasta halustaan. Hän pitää sitä leikkimielisenä kilpailuna, vaikka lauantai hieman jännittääkin. "Minusta on aina hauskaa kokeilla pärjäänkö minä, mutta nyt ei ehkä tule voittoa. Otan kisan tänä vuonna hieman vakavammin, kun on isompia poikia vastassa", ylempään sarjaan siirtyvä Huovinen pohtii.

Monelle neljäsluokkalaiselle matikka ei todellakaan ole suosikkiaine. Matematiikan harrastaminen on kuitenkin Huovisesta hauskaa ja mukavaa. Hän aloitti jo alle kouluikäisenä tutkimalla veljiensä kirjoja. Huoviselle koulun tarjoamat laskutunnit eivät tuo yllätyksiä. Opettaja kiikuttaakin hänelle jatkuvasti lisätehtäviä ratkottavaksi.

"Huovinen on lahjakas paljon muussakin kuin matematiikassa. Opettajalle tarjoutuu mukavanlainen haaste, kun luokassa on monentasoisia oppijoita", Oulunsuun ala-asteen luokanvalvoja Anne Merenheimo kertoo.

Harrastaa Huovinen toki muutakin, vaikka huomaa usein myös vapaa-ajallaan pähkäilevänsä numeroiden parissa. Myös uinti, sähly ja erityisesti shakki ovat lähellä hänen sydäntään. Shakin perussalat hän oppi isoveljeltään. Vuoden verran hän on ollut koulun shakkikerhossa ja pelaa usein luokkatovereidensa kanssa. Myös muut älypelit kiehtovat.

"Shakki on minulle matematiikan lisäksi tärkeä harrastus. Shakkikerhoon liityin, koska haluan oppia paremmaksi pelaajaksi", Huovinen kertoo. Oulunsuun ala-asteen joukkue voitti juuri Oulun koulujen välisen shakkimestaruuden.

Huovinen haluaisi osallistua myös alkukesällä Tampereella järjestettävään shakkikilpailuun. Tulevaisuudessa Huovinen toivoo työskentelevänsä matematiikan parissa, vaikka opettajana tai professorina.

Ensimmäiset päässälaskukisat järjestettiin Rotuaarilla jo vuonna 1988. "Välillä on hytisty pakkasessa tai paistateltu auringonpaisteessa", MAOL:n eli matemaattisten aineiden opettajien liiton Oulun Seutu ry:n puheenjohtaja Kirsi Kumpulainen muistelee kisojen historiaa.

Matemaattisten aineiden opettajat halusivat tuolloin luoda tapahtuman, jossa kaikki ikäryhmät alle kouluikäisistä ikäihmisiin pääsisivät testaamaan tärkeää päässälaskutaitoaan. Samalla haluttiin korostaa matematiikan merkitystä päivittäisessä elämässä.

Tekniikan ympäröimässä maailmassa on Kumpulaisen mukaan tärkeää, että pystymme arvioimaan kauppareissulla pieniä ja isoja ostopäätöksiä ilman laskinta tai kännykkää. Päässälaskujen harjoittaminen on myös oivaa aivojumppaa kaikenikäisille.

Tänä vuonna päässälaskukisan järjestelyvastuu on Oulun kouluista Myllytullin ja Pateniemen koulujen matemaattisten aineiden opettajilla. Myös Liikekeskus ry on ollut tukena ja mukana järjestelyissä jo lähes alkuajoista lähtien.

Kisassa jokainen saa pienen palkinnon ja diplomin. Sarjojen parhaat palkitaan pienellä rahasummalla ja tänä vuonna voittajille annetaan ensimmäistä kertaa matikkapääpipo. Kisoihin odotetaan noin 150 osallistujaa. Päässälaskukisat huipentuvat noin kello 13 avoimeen sarjaan, johon kaikki halukkaat voivat osallistua.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image