Oulu

Pääsiäiskokko palaa taas lan­ka­lau­an­tai­na Oulun Lam­mas­saa­res­sa – par­haim­mil­laan kokon loimua on seurannut parikin tuhatta ihmistä

Kokkotarpeita kerättiin Lammassaareen jo ennen pääsiäistä, mutta varsinainen kokko kootaan vasta tänään lauantaina. Etukäteen pystytetty kokko olisi liian suuri houkutus: se tuikattaisiin todennäköisesti tuleen ennenaikojaan, järjestelyistä vastaava Petri Nieminen kertoo. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 20.4.2019 14:16
Antti Ervasti

Tapahtuma on oululaisittain harvinainen, sillä perinne tulee eteläiseltä Pohjanmaalta.

Lammassaaren pääsiäiskokko palaa lauantaina jo 40:nnen kerran. Ensimmäisen kerran Lions Club Oulu rakensi kokon vuonna 1980 ja sytytti siitä tähän päivään asti kestäneen perinteen.

Ensimmäinen kokko sytytettiin Lammassaaressa vuonna 1980. Mukana – asianmukaisesti pukeutuneina – olivat muun muassa Eija (vas.) ja Outi Riihimäki sekä Eija Saukko. KUVA: Maikkola Tapio

Jossakin päin suomea kuivuus on aiheuttanut sen, että pelastuslaitokset ovat kieltäneet kokkojen polton. Oulussa sitä tilannetta ei ole, ja tuli syttyy lankalauantaina Lammassaaressa suunnitellusti kello 18.

– Ei ole esteitä, koska luntakin on Lammassaaressa vielä reilusti. Kokkoa aletaan lauantaina aamulla koota. Joskus se tehtiin valmiiksi aikaisemmin, mutta sille kävi kuin Gävlen olkipukille, eli se paloi ennen aikojaan, kertoo kokkotapahtuman tiedotuksesta vastaava Petri Nieminen LC Oulusta.

Parhaimmillaan kokkoa on tullut seuraamaan parikin tuhatta ihmistä. Käsiohjelmia painetaan 2 000, ja monena vuonna ne ovat kaikki menneet.

– Se on niin paljon säästä kiinni. Yhtenä vuonna taivaalta tuli jalkarättejä, eikä siellä silloin ollut viittäkään sataa ihmistä. Nyt saattaa kärppäpeli verottaa, mutta ilma on ainakin kohdallaan. Joskus Lammassaari on ollut ihan mutaikkoa, mutta nyt siellä pystyy liikkumaan hyvin.

Pääsiäiskokon perinnettä vietetään enemmän eteläisellä Pohjanmaalla, suunnilleen Nivalan korkeudelta alaspäin. Pohjois-Pohjanmaalla se on harvinaisempaa.

– Pitkäaikainen leijonamme Yrjö Rajamäki sen tänne aikoinaan toi koska oli itse Etelä-Pohjanmaalta kotoisin.

Tapahtuman tuotto käytetään joka vuosi hyväntekeväisyyteen paikallisten kohteiden tukemiseen.

Käytkö lauantaina katsomassa pääsiäiskokkoa? Lähetä meille kuva pääsiäiskokon roihusta joko viestillä numeroon 13222 tai verkkolomakkeen kautta. Teemme kuvista kuvagallerian. 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

2000 paikalla? Kukahan tuon on laskenut, voi melkein nollan jättää lopusta poies, niin vähän porukkaa paikalla.Lions Club voisi parantaa tilaisuuden toimivuutta, trullien haastattelu todella pitkäveteistä ja osittain kiusaantuvaa osallistujille.No jos ensi vuonna sitten uusi yritys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensi vuonna tuohon kokkoon/valkeaan/johonkin muun nimiseen roihuun voisi koota kaikki virpojanoitien asusteet ja muut rihkamat. Sopivaksi sytykkeeksi sopisivat hömppälehtien julkaisemat horoskoopit. Jäljelle jääneen tuhkan voisi korjata tarkkaan pois historian roskatynnyriin. Eli tuliko selväksi, että noidat ja virpominen eivät kuulu vähimmässäkään määrin yhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisoas tunnelmaa jos tuonnekkinntulisi yli 7000 katsojaa niin ku Raksilassa Kärppien peleissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääsiäisenvietonhan keksi nuori Lenin matkustellessaan valaanpyyntialiksella Etelämerellä. Nykyään kun lihaa, valaista puhumattakaan ei saa syödä, eikä öljyä poltaa on tullut aika luopua kivipäiden valmistajienkulttuurin omimisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa tylsä tapahtuma.Menimme mieheni kanssa paikalle. Luulimme,että sytytetään klo 18. Siellä mudassa odottelimme tunnin.Ohjelma oli hienosti painettu paperille,mutta ohjelma oli kyllä tylsää pikkulasten haastatteluja.Ihmisten aliarviointia houkutella paikalle,johonkin ns tapahtumaan,jossa ei tapahdu mitään.Jo mennessämme tuli ihmisiä vastaan kokoajan eli lähtivät pois.Samaa poisliikehdintää oli koko tunnin ajan ennenkuin kokko sytytettiin. No..eipä sekään kovin kummoinen ollut.Menimme suurin odotuksin,ensimmäisen ja viimeisen kerran.On ollut haaveissa mennä jo vuosia,kun olen aiheesta lukenut.Kunnon ohjelmaa,kiitos,niin voisi ihmiset jäädäkkin.Mieheni puhuu englantia. En voinut edes kääntää hänelle,kun ei ollut mitään käännettävää.Toivottavasti joku muukin antaa palautetta,että vähän jotain mielenkiintoista pitäis kyllä olla ja vaivaa nähty,jos ihmiset tulee paikalle ihan sitä varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tapahtuma on kokon sytytys, niin mitä siellä sitten pitäisi olla, muuta kuin kokon sytytys? Sen kellonajan olisi kyllä voinut ilmoittaa oikein. Minäkin menin jo muutamaa minuuttia ennen klo 18, kun luulin, että kuudelta syttyy. Kun selvisi, että syttyy vasta tunnin päästä, niin lähdin sitten käymään kaupungilla siinä välissä. Niin teki varmaan moni muukin, joten siitä se poispäin suuntautunut liike. Menin sitten takaisin seitsemäksi. Ihmeesti siellä vain sitten ihmiset sitä kokkoa töllöttivät, jos ei se kerran mielestäsi kummoinen ollut. Minusta se oli kyllä ihan sellainen kuin nyt kokko ylipäätään on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No..ohjelma sitten vaikka kokon sytytys,jos ei muuta,mutta itse luin sen ainakin siten,muistaakseni fb"sta, että sai käsityksen,jotta se tapahtuu klo 18.00.Kuulin kyllä poislähtijöiden kommentoivan samoin ajatuksin kuin minä/me, tylsyydestä ym., mutta eihän toki kaikista voi tietää..Ja mitä kokon töllöttelyyn tulee,oltiin varmaan melkein vartti,eikä ollut kyllä kokonaan tulessa,koko komeudessaan, vieläkään..Ja ei "todista" kyllä mitään tapahtuman onnistumisesta sekään,että ihmiset sitä kokkoa töllöttää,jonotetaanhan täällä ilmaisia ämpäreitä ja jonotetaan marketin avajaisiinkin,jos jaossa on 90sentin kestokassi 1000"lle ensimmäiselle...:-)..Sori kritiikki,jos se jotakin loukkas,mutta haluaisin tiedon järjestävälle taholle..vaikkapa tätä kautta..Jos vaikka joku tuttu sattus lukeen ja kertois...Kiitos ja kumarrus ja piste!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli ensimmäinen kerta, kun kävin. En mene sanomaan, että oli viimeinenkin, kun mistäpä sitä tietää, jos vaikka vuoden päästä ei satu parempaakaan tekemistä olemaan. Selvää kuitenkin on, että mitään jokavuotista traditiota käynnistä ei tule. Nyt se on nähty. En silti voi sanoa olevani pettynyt, sillä eipä tuossa oltu mitään muuta luvattukaan kuin kokko ja jotain makkaran ja pillimehun myyntiä. Ja ne siellä oli. Jos kokko ei kiinnosta, niin turhaapa tuonne sitten on mennäkään. Yhtä hyvin olisi voinut mennä katsomaan lätkämatsia ja sitten valittaa, kun olikin vain jääkiekkoa. En ole missään tekemisissä järjestävien tahojen kanssa, joten en ole loukkaantunut kritiikistä tms. Uteliaisuuttani vain kiinnostaisi, että mitä tylsyydestä valittavat oikein odottivat ja mihin ne odotukset perustuivat. Aloitusaikatiedotuksen epäonnistumisesta toki kaikki taitavat olla yhtä mieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkialla muualla paitsi lauantain Kalevassa oli että kokko syttyy kello 19:00. Pooki oikein, Forum24 oikein, Oululehti oikein, jopa alkuviikosta Kalevassa (kai) oikein. Onkohan toimittaja nyt lukenut vanhoja juttuja tai omiaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse luin muistaakseni fb"sta eli tuli uutisiini,ja siitä sai käsityksen,että kokko syttyisi klo 18..en ainakaan tullut käsitykseen,että tunti pitäisi odottaa..ja siksikin tähtäsimme tasan kuudeksi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kas kun vihreät ei ole tätäkin perinnettä saanu vielä tuomittua ilmastolle haitallisena toimintona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiesivät radiossa kertoa (Helsingin toimituksesta) ettei nämä ole kokkoja vaan valkeita. Me täällä Pohjanmaalla puhumme siis ihan väärästä asiasta. Hyvä, että Helsingissä tietävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät varmaan Helsingissä puhu valkeista, sillä siellä tuo oululainen sana on täysin tuntematon, mutta kokko on se mitä käytetään.
Koita ensi kerralla hiukan paremmin valehdella vaikka kateellinen helsinkiläisille oletkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan hyvä, että kertovat sillä kommentistasi päätellen sinäkin tarvitset neuvoja vielä paljon ennen kuin pääset aloittamaan koulun.
Oululaisia on aina neuvottava, eivät pärjää omin avuin. Johtuuko sitten siitä sairaudesta mikä oulusa on yleistä, että muutama geeni puuttuu ja haulissa lyö tyhjää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella säälittävä yritys. Minä netin kautta kuuntelin ohjelmat jotka siellä kuuluu eikä missään kerrottu väittämääsi.
Mikä saa ihmisen tekemään jotain noin toivotonta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitään ymmärrän niin noitia ei polteta roviolla vaan noitien välineet ja noitakirjat . Mitä tekemistä tällä nyt sitten on Jeesuksen sovitus työn kanssa ei kyllä ihan aukea .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko joku sitten väittänyt, että olisi jotain tekemistä Jeesuksen kanssa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä pyhä nyt on menossa? Liittyykö tämä pyhä jotenkin jesseen ja tähän kokon polttoon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei välttämättä eikä ainakaan kaikilla. Itse asiassa aika harvalla suomalaisella oikeasti liittyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
57
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
56
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
54
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
31
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image