Oulu

Pää­kau­pun­ki­seu­dul­la halutaan koulujen Wilmaa vuo­ro­vai­kut­tei­sem­mat vies­tin­tä­pal­ve­lut – Kem­pe­le­läis­kou­lun opettaja ihmettelee intoa: "Ongelmat ratkotaan kasvotusten"

Nykyisen kaltainen Wilma riittää hyvin opettaja Mari-Liisa Kurkelan tarpeisiin, lisää vuorovaikutteisuutta hän ei enää kaipaa.
Oulu 21.10.2019 6:00
Anna Kilponen

Vanhempien ja koulujen välisellä sähköisellä viestintäkanavalla Wilmalla on tällä hetkellä lähes monopoliasema. Helsinki ja Vantaa kehittävät parhaillaan Wilman korvaavia kaupunkikohtaisia asiointijärjestelmiään.

Kieltenopettaja Mari-Liisa Kurkela näpäyttää tottuneesti auki opettajien, oppilaiden ja huoltajien yhteydenpitoon tarkoitetun Wilma-palvelun. Kempeleen Linnakankaan 780 oppilaan peruskoulussa on poikkeuksellisen rauhallista: oppilaat ovat tunneillaan eikä Kurkelalla ei ole opetusta.

Wilma on Kurkelalle työväline, jonne hän kirjaa päivän mittaan huomioitaan tuntien kulusta ja poissaoloista.

Kurkela käyttää palvelua myös vanhempana seuratakseen yläkouluikäisen poikansa kouluasioita.

Mobiilisovellusta hän ei ole halunnut ladata kännykkäänsä, sillä hän on ohjannut poikaansa koskevat Wilma-viestit työsähköpostiinsa, jota hän seuraa muutenkin.

– Wilma on ihan hyvä tarpeisiini. Joskus olen kyllä kaivannut sitä, että viesteihin saisi liitettyä liitetiedoston, jotta voisi lähettää esimerkiksi koulusta poissaolleelle oppilaalle tunnilla käsiteltyä materiaalia, hän kertoo.

Kurkela kiittelee Wilman valmiita eri värikoodin tuntimerkintöjä, jotka helpottavat jonkin verran opettajan työtä.

Lisätarkennuksia opettajan ei enää tarvitse enää kirjoittaa itse, vaan valikosta voi valita haluamansa tarkennuksen. Esimerkiksi keltainen merkki tarkoittaa "hyviä kuulumisia koulusta", ja sen alta opettaja valitsee esimerkiksi huomion "osallistuit aktiivisesti".

Hyödyllinen uusi lisä on hänestä myös viestien ajastustoiminta.

– Minutkin tavoittaa parhaiten Wilman kautta, sillä katson viestejä useita kertoja päivässä.

"Järjestelmät ovat tiensä päässä"

Wilmalla on vankka asema Suomen kouluissa. Se on käytössä 3 400 oppilaitoksessa peruskouluista lukioon ja ammatillisiin oppilaitoksiin saakka. Suomen kunnista 97 prosenttia käyttää palvelua.

Nyt Helsingissä ja Vantaalla suunnitellaan kaupunkikohtaisia järjestelmiä, jotka korvaisivat Wilman. Päätöksiä luopua Wilmasta ei kuitenkaan vielä ole tehty.

Helsingissä on kehitteillä sähköinen asiointijärjestelmä, joka kattaisi koko opinpolun varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.

– Kaikki lähti liikkeelle varhaiskasvatuksen lainsäädännön muutoksesta. Kodin ja päiväkodin välillä ei ole ollut viestintäkanavaa. Nyt olemme tekemässä asiointijärjestelmää, johon sisältyy viestintäkanava koko toimialalle, kertoo kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen.

Pohjolaisen mukaan varhaiskasvatuksessa laajasti ympäri Suomen käytössä on ollut Effica-järjestelmä ja Multiprimus, jonka yhtenä osana on Wilma.

– Olen ymmärtänyt, että järjestelmät ovat teknisiltä ominaisuuksiltaan tiensä päässä. Haluamme vuorovaikutteisemmat ja modernimmat järjestelmät. Siksi olemme lähteneet uudistamistyöhön.

Vantaalla varhaiskasvatukselle oma järjestelmä

Vantaalla on kehitteillä uusi kaupunkikohtainen asiointijärjestelmä, joka korvaisi Wilman. Projektin nimenä on DigiOne.

– DigiOnessa perusajatus on, että luotaisiin opetuksen puolelle uuden ajan ympäristö, joka olisi Wilmaa huomattavasti laajempi ja vuorovaikutteisempi, sanoo Vantaan varhaiskasvatusjohtaja Sole Askola-Vehviläinen.

Vantaalla ratkaisu koskisi perusopetusta ja toista astetta, sillä varhaiskasvatukseen on tulossa oma sähköinen VaSa-järjestelmä, joka otetaan käyttöön asteittain loppuvuodesta lähtien.

– VaSa-järjestelmää alettiin suunnitella jo ennen DigiOnea, mutta emme voineet jäädä enää odottamaan. Nykyinen varhaiskasvatuksen (asiakastieto)järjestelmä on jo yli 20 vuotta vanha ja se on luotu aikanaan sosiaali- ja terveystoimen tarpeisiin.

Askola-Vehviläisen mukaan VaSa-järjestelmässä rajapintojen rakentaminen olisi mahdollista myös kehitteillä olevaan Wilman korvaajaan DigiOneen.

Milloin DigiOne sitten mahdollisesti olisi käytössä Vantaalla?

– Hanke on vasta niin alussa, että tarkkojen aikataulujen antaminen on mahdotonta. Tavoitteena on, että jonkinlainen prototyyppi olisi käytössä vuonna 2022.

Wilma-järjestelmä on suunniteltu opettajien, oppilaiden ja huoltajien yhteydenpitoon. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

Koulumarkkinoilla on tilaa muillekin

Wilma-järjestelmän takana on henkilöstöjärjestelmiä kehittävä Visma Enterprise. Toimitusjohtaja Jukka Holmin mielestä uutisointi aiheen ympärillä on ollut viime aikoina turhan värikästä. Hän korostaa, että Helsingissä ja Vantaalla on meneillään vasta kehityshanke, eikä päätöstä luopua Wilmasta ei ole tehty.

Yllätyksenä kaupunkien kaavailut luopua Wilmasta eivät silti ole tulleet, sillä Visma on ollut yhteistyössä mukana.

– Kehitämme voimakkaasti omaa tuotettamme, jota käyttää suurin osa kunnista ja kouluista, Holm toteaa.

Holmin mukaan koulumarkkinoilla on tilaa erilaisille ohjelmistoille, jotka täydentävät toisiaan ja tuovat kunnille parhaan kokonaisratkaisun.

Uudistuksia ei tehdä säästöjen vuoksi

Wilma-palvelu maksaa kouluille Holmin mukaan halvimmillaan "muutamia kymmeniä euroja" kuukaudessa, mutta maksu on sidoksissa oppilasmäärään. Tarkempia lukuja hän ei kerro.

– Hinnat ovat julkisen kilpailutuksen kautta kunta- tai kaupunkikohtaisia, Holm sanoo.

Helsingin ja Vantaan digihankkeissa ei kuitenkaan ole kyse siitä, että omia palveluja kehittämällä haettaisiin säästöjä, vakuuttavat Askola-Vehviläinen ja Pohjolainen.

Visman Holm kertoo, että Wilma-palvelua ollaan tuomassa pilvikaudelle, taustajärjestelmiä uudistetaan ja etenkin mobiilipalveluun tuodaan lisää käyttäjien toivomia ominaisuuksia.

Palvelua on jo laajennettu myös varhaiskasvatuksen puolelle, ja sitä kehitetään vielä lisää.

– Koulujen digitalisaatio on iso hanke, johon käytetään miljoonia. Wilma on vain yksi osa sitä kokonaisuutta. Haluamme tehdä hyvää yhteistyötä ja kehittää niitä osa-alueita, jotka ovat vahvuuksiamme, Holm sanoo.

Yksi palvelu, yksi salasana koko opintien

Helsingissä uuden asiointijärjestelmän tavoitteena olisi palvella paremmin henkilöstöä, lapsia ja perheitä.

– Jatkossa oppilailla, opettajilla ja vanhemmilla olisi yksi palvelu ja yksi salasana. Nyt meillä on paljon eri järjestelmiä, joihin oppilaat joutuvat kirjautumaan. Tulevaisuudessa samat tunnukset säilyvät, kun lapsi siirtyy varhaiskasvatuksesta perusopetukseen, Pohjolainen kertoo.

Hän muistuttaa, että asiointijärjestelmän kehittämistyö on vielä alkuvaiheessa, ja siihen otetaan mukaan myös opettajia, lapsia ja vanhempia.

Koko järjestelmän uudistaminen kestää kolmesta neljään vuotta, mutta varhaiskasvatuksen viestintäkanava saataneen käyttöön parissa vuodessa.

– Monessa kunnassa mietitään varmasti varhaiskasvatuksen ja koulujen viestintäjärjestelmiä ja niiden kehittämistä, sillä nykyiset ovat aikaansa jäljessä.

Ongelmat ratkotaan kasvotusten

Opettaja Mari-Liisa Kurkelaa Helsingin ja Vantaan kaavailut kehittää omia vuorovaikutteisempia viestintäjärjestelmiä hieman ihmetyttävät.

– En kaipaa yhtään lisää vuorovaikutteisuutta. Jos oppilaalla on ongelmia, ne ratkotaan kasvotusten vanhempien kanssa. Mietin, mitä lisäarvoa he saavat kehittämällä korvaavan systeemin.

Reissuvihkojen korvaaja

  • Wilma-järjestelmä on suunniteltu opettajien, oppilaiden ja huoltajien yhteydenpitoon. Sitä voi käyttää tietokoneella tai älypuhelinsovelluksella.
  • Wilma alkoi korvata koululaisten repuissa kulkeneita reissuvihkoja 18 vuotta sitten.
  • Varhaiskasvatuksessa sähköinen viestintäpalvelu puuttuu yhä monesta kunnasta. Varhaiskasvatus siirtyi vuonna 2013 sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudesta opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnoimaksi.
  • Uusien varhaiskasvatuspalveluiden kehittäminen mahdollistui, kun salassapitovelvoitteita höllentänyt varhaiskasvatuslaki tuli voimaan syksyllä 2018.
  • Helsingissä kehitetään yhteistä asioinnin tietojärjestelmää (ASTI-hanke) päiväkodeille, peruskouluille, lukioille ja ammattikouluille. Järjestelmän ensimmäisen kilpailutuksen voittivat Futurice 4 miljoonan ja Gofore 2,5 miljoonan euron sopimuksella.
  • Vantaalla otetaan käyttöön varhaiskasvatuksen VaSa-järjestelmä. Peruskouluun ja toiselle asteelle suunnitellaan omaa järjestelmää osana DigiOne-hanketta, jonka budjetti on 10,8 miljoonaa euroa, puolet rahoituksesta tulee Business Finlandilta ja puolet kaupungilta.
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Varmasti Wilma on ihan hyvä, mutta ei se poista sitä, että jonkinlainen suunnitelmallisuus pitäisi opetuksessa silti olla, sillä ei kai voi olettaa, että kukaan on tietokoneen tai puhelimen ääressä joka päivä. Itselläkin kännykkä ollut lataamattakin nyt torstaista lähtien ja sähköpostit luen kun tuntuu, että siellä voisi jotakin olla kertyneenä. Useimmiten Wilman viestit ovat viikon pari myöhässä ne luettaessa eli asia mitä se koskee on joko samalle tai seuraavalle päivälle kohdistunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisten kesken kasvotusten tapahtuvaa kommunikaatiot ja sen sisältöä on huomattavasti vaikeampi vakoilla ja analysoida yksilön mm. taloudellisen, uskonnollisen ja tietenkin erityisesti pisteytetyn poliittisen luotettavuus arvoiniin tekemiseksi.

Vain hullu antaa luottamuksellisia tietoja sähköisiin vimpaimiin kolmansille osapuolille välitettäviksi - myös ulkomaille.
Miksi luulette Suomen yliopisto-opiskelijoiden sähköpostijärjestelmien välittävän jokaisen viestin ulkomaille?
Ei ole kyse pelkästään teollisuusvakoilusta ja immateriaalisten omaisuuksien oikeuksien varastamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun Visma osti Starsoftilta Wilman/Multiprimuksen, kehitystyö on vain huonontunut! Pienetkään korjaukset ohjelmaan ei onnistu enää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhempien näkökulma Wilmaan ja Primukseen on kovin kapea.
Primus on oppilastietohallintojärjestelmä, jossa ylläpidetään kaikkea oppilastietoa. Wilma on vain Primuksen osanen Järjestelmä on vanhahtava eikä taivu nykytarpeisiin kovinkaan joustavasti. Se, että samassa järjestelmässä voitaisiin ylläpitää kaikkea oppilastietoa eskarista toisen asteen loppuun saakka, helpottaisi oppilastiedon hallintaa paljon ja siihen on Helsinki hankkeessaan tähtäämässä. Visma on pitkään dominoinut oppilastietojärjestelmämarkkinaa, joten kilpailua tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Wilma on aikansa elänyt.

Kirjautuminen, viestittely, käyttöjäkokemus ovat viime vuosikymmeneltä. Ei enää tee mieli käyttää koko sovellusta

Toivottavasta Oulussakin etsitään uusi tilalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"....Mobiilisovellusta hän ei ole halunnut ladata kännykkäänsä, sillä hän on ohjannut poikaansa koskevat Wilma-viestit työsähköpostiinsa, jota hän seuraa muutenkin."

Kerrotko muillekin, millaisen sovellutuksen olet ohjelmonut, että saat salassa pidettävät alaikäisten Wilma-viestit suojaamattomaan sähköpostiisi? Tämä voisi kiinnostaa myös tietosuojavaltuutettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Wilmassa on viestinlähetyksen yhteydessä rasti, jossa lukee ”lähetä myös sähköpostiin.” Viesti menee sitten vanhemman sähköpostiin myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköpostiin tulee tieto saadusta Wilma-viestistä, ei sen sisältöä. Viestin sisältö täytyy käydä lukemassa Wilmasta. Tämä on ominaisuus, jonka ohjelma tarjoaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kuulee vanhempia Wilman osalta, niin ihmettelee, joutaako opettajat enää opettamaan ollenkaan, niin paljon ilimanaikuisia viestejä tässä sähköisessä ilmoittamisessa kirjoitetaan. Joka rissaus raportoidaan vanhemmille, jo kerran sanoin lapsen äidille, että mene istumaan päiväksi sinne kouluun seuraamaan opetusta, ettei tartte sepustuksia lukea. Kyllä ennen opettajat olivat koulussa vastuussa koululaisista koulupäivän aikana ja kielsivät ja käskivät lapsia, ei vanhemmille ilmoitettu oliko lapselta pudonnut reppu lattialle pulpetilta tai jäänyt pyyhekumi kotiin. Onneksi omalta kohdalta viestitys on jo ohi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hinnat ovat kunta ja kaupunki kohtaisia. Siis, tyrnävä maksaa esim 40 euroa ja utajärvi 80 euroa kuusamo 120 euroa tampere 20 euroa. Yleensä kunnat kun tekevät hankintoja haluavat yhtenäisen hinnoittelun samasta tuotteesta. Miten joku ohjelmistotalo on voinut uida liiveihin nlin hyvin, että voi hinnoitella tuotteet kunta kohtaisesti. Miten kunnat ja kaupungit tämän hyväksyy. Haisee todella isolle mädälle paiseelle koko yhteistyö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hinta on oppilasmäärästä riippuva ja sikäli kuntakohtainen. Vismalla on miltei monopoli, joten voi hinnoitella niin kuin tahtoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki vaan tekemään oma järjestelmä, kun uuden opsin mukaan jokainen koulu tuottaa erillaisia oppilaita, erillaisin tietotaidoin. Sama, kuin terveydenhuollossa, jokainen julkinen terveysasema päättää kuka saa ja mitäkin hoitoa.

Oulussa ollaan siitä ihanteellisessa tilanteessa, että oikein kukaan ei saa mitään palvelua, niin ei ole niin väliä mille firmalle maksetaan ohjelmista, joita edes harva opettaja jaksaa opetella, saatikka käyttää.

Yliopistot onkin sitten eri juttu, kun pitää nykyään oikeasti olla kustannustehokas järjestelmä ja aikuisten oikeata yhteistyötä eri yliopistojen kanssa. Kotimainen GDPR mukainen Sisu jo käytössä Jkylässä ja yliopistoja itse mukana osaomistajina, mutta päätyö yrityksessä. Näin saadaan käyttötarkoitusta vastaavat toiminnot alusta alaken mukaan kehitystytöhön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ihme ettei etelän urheiluseuratkaan pärjää jos kulttuuri siellä ajaa tämänkaltaisia muutoksia. Täällä pohjoisessa sentään ymmärretään ihminen ihmisenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tarpeetonta enää lisätä opettajien taakkaa tarpeettomalla viestinnällä. Yksinkertaisesti asiantila on niin, että vanhemmat kasvattavat ja huolehtivat lapsistaan, koulu ja opettajat antavat tarvittavan yleissivistyksen ja eväät oppimiseen ylemmissä opinahjoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Wilman käyttö lasten rekisteripitotarkoituksiin on lasten yksityisyyden rikkomus koska rekisteri henkilöstä pidetään ilman suostumusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole rikkomus. Aina on ollut oppilasrekisterit, ennen paperisina, nyt sähköisinä. Alaikäinen ei myöskään voi antaa "suostumusta". Sinustakin on lukuisia rekistereitä, halusitpa tai et.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedän että oler tottunut elää sorrossa mutta ilman suostumusta vapaassa maassa ei voi tehdä mitään, paitsi tietysti oikeuden kautta tuomituille rikollisille! Se että alaikäinen ei voi itse antaa suostumusta niin sen takia on olemassa vanhemmat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opettelisivat opettajat (myös Osykin) ensin käyttämään ja hyödyntämään Wilmaa ja käyttämään sitä yhteistyössä toisten opettajie kanssa ennen kuin heille aletaan tuomaan monipuolisempaa ja -mutkaisempaa ohjelmaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image