Oulu

OYY:n mus­ka­ri­vi­deol­la esiintynyt saa­me­lais­rum­pu joutui kohun keskelle – käyttö ja alkuperä selvitetty

Oulu 22.2.2018 20:01
Juho Karjalainen

Tämä juttu on Oulun ylioppilaslehden tuottamaa sisältöä.

Oulun yliopiston ylioppilaskunta järjesti osana vuosijuhlaviikkoaan muskarin perheellisille opiskelijoille.

Osana muskarin mainostusta varten kuvatuissa Instagram Stories -videoissa esiintyi myös saamelaiskulttuuriin kuuluva rumpu, eli kannus. Itse muskaria ei osallistujien vähyyden takia järjestetty. OYY poisti videot saatuaan kritiikkiä.

OYY pyysi tapahtunutta nopeasti anteeksi ja ilmoitti ryhtyvänsä toimenpiteisiin, jotta asia ei pääse enää toistumaan.

– Saamelaiset kohtaavat toistuvasti vähättelyä, kulttuurinsa omimista ja heidän historiansa on täynnä sortoa. Emme halua olla osana tätä jatkumoa, ylioppilaskunnan anteeksipyynnössä todettiin.

Lisäksi ylioppilaskunta ilmoitti pyytävänsä yliopistolta että rumpu poistetaan yliopiston tiloista ja käytöstä.

Anteeksipyyntö herätti kuohuntaa sosiaalisessa mediassa. OYY joutui poistamaan kommentoinnin Instagram-päivityksestään epäasiallisten ja halventavien ilmaisujen vuoksi. Aiheesta kertoi torstaina myös Iltalehti.

Oulun ylioppilaslehti on selvittänyt rummun käyttötarkoituksen ja historian.

Varhaiskasvatuksen koulutusohjelman vastuuopettaja Leena Poikela, mistä rumpu on peräisin?

– Saamelaisrumpu on hankittu noin 30 vuotta sitten osana entisen lastentarhanopettajaopiston koulutusta. Rumpu hankittiin saamelaisalueelta ja sen avulla saamelaisopiskelijat saattoivat esitellä omaa kulttuuriaan. Rumpua ei hankittu pilailupuodista.

Missä rumpua säilytetään ja mihin sitä käytetään nykyään?

– Rumpua säilytetään musiikkiluokan kaapissa, eikä sitä käytetä osana opetusta. Soittoa opetetaan ainoastaan djembeillä ja kehärummuilla. Saamelaisrummun avulla on ennen esitelty esimerkiksi pyhän rummun käsitettä osana saamelaiskulttuuria ja sen musiikillista monimuotoisuutta.

Rumpua käsitellään kunnioituksella ja esimerkiksi itse olen aina kieltäytynyt soittamasta sitä, enkä sitä voisi myöskään opettaa. Rumpu ei ole siellä hömppää varten.

Kuinka rumpu on päätynyt ylioppilaskunnan levittämään muskarin mainosmateriaaliin?

– En osaa sanoa, en ole kyseisiä kuvia ollut ottamassa enkä tiedä niistä. Rumpu on todennäköisesti vahingossa jäänyt esille.

Saamelaiskulttuuri on tärkeää ja arvokasta, ja siihen suhtaudutaan varhaiskasvatuksen koulutuksessa suurella kunnioituksella.

Kasvatustieteiden tiedekunnan koulutussuunnittelija Petteri Klintrup, mitä rummun suhteen aiotaan tehdä?

– Jatkossa rumpu tullaan pitämään lukitussa kaapissa. Pohdimme tiedekunnassa toimenpiteitä ja konsultoimme Giellagas-instituuttia. Totta kai olemme kulttuurisensitiivisiä emmekä halua loukata minkään kulttuurin itseisarvoa. 

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Kalle Parviainen, millaista palautetta ylioppilaskunta on saanut tapahtuman johdosta?

– Olemme tavanneet saamen kielen ja saamelaisen kulttuurin opiskelijoiden ainejärjestö Gieku ry:n kanssa ja keskustelleet asiasta. Sosiaalisessa mediassa kommentointi on ollut aktiivista ja valitettavasti myös osin negatiivista.

Suuri osa negatiivisesta kommentoinnista liittyy varmasti puhtaaseen epätietoisuuteen saamelaisuudesta. Ihmiset eivät tiedä, mitä saamelaisuus on ja mitä siihen kulttuurisesti ja historiallisesti kuuluu. Ylioppilaskuntaa on kiitetty nopeasta reagoinnista tapahtuneeseen.

Mitä ylioppilaskunta aikoo tehdä asian tiimoilta?

– Olemme keskustelleet asiasta kasvatustieteiden tiedekunnan kanssa ja rummun käyttöön liittyvät asiat selvitetään.

Gieku ry kertoo tiedotteessaan, että rumpu symboloi menetettyä uskontoa, joka on yksi saamelaisten menneisyyteen liittyvistä herkistä asioista.

Tästä johtuen saamelaisten identiteettiin liittyvien symbolien, kuten saamenpuvun käyttö kaupallisiin tai muuten julkisiin tarkoituksiin herättää saamelaisissa tunteita.

Netin keskustelualustoilla syntyneet aggressiiviset reaktiot ja verbaaliset hyökkäykset saamelaisnuoria kohtaan huolettavat Gieku ry:tä.

– Toivomme yliopistolta toimenpiteitä, tukea ja keskusteluapua, jotta saamelaisiin kohdistuva vihapuhe saadaan kitkettyä pois Oulun yliopistosta.

Tämä juttu on Oulun ylioppilaslehden tuottamaa sisältöä. Lisää lehden juttuja voit lukea täältä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Miksi saamelaiskulttuuri halutaan piilottaa ja unohtaa pitämällä rumpua kaapissa? Alkuperäiset rummut on uskonpuhdistuksen huumassa poltettu aikoja sitten, surkuhupaisaa että sitä perinnettä jatketaan näin. Rumpu soikoon! Vain siten kulttuuri pysyy hengissä ja ihmisten tietoisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

saame on osa suursuomea, jäi venäjä valtaamatta ja ruotsia puhutaan niin jostakinhan sitä on juttua väännettävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen siitä saa kun oikeaa varhaiskasvatuksen opettajakoulutusta lopeteltiin Kajaanin Kampukselta ja työntekijöitä irtisanottiin. Sieltä valmistui oikeita lastentarhaopettajia vielä! Ei enää, ja sivistys on laskenut siellä teillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi djembejä ja kehärumpuja saa käyttää opetuksessa, mutta saamelaisrumpu ei saa olla edes esillä? Djembe on mandinka-heimon perinteinen rumpu ja kehärumpu on perua kelttien bodhran-rummusta, eli tässäkin kyse on kulttuurisesta omimisesta. Pitäisikö puritaanien mielestä musiikinopetuksessa käyttää ainoastaan kanteletta ja tuohitorvea, kun muut soittimet ovat muiden kulttuurien omaisuutta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa, rumpua pyhänä pitävät myös suomen- tai skandinaavista muinaisuskoa harrastavat shamaanit, siperialaiset ja mongolian alueen shamaanit, intiaanit ja kerrotaanpa tutkimuksissa, että saamelaisten rumpu saattaisi olla alunperin jopa Laatokan karjalaisten sinne viemä (kutsuvat rumpuaan kannukseksi). Eli näitä perinnerumpuja on ollut Suomen alueella ihan yhtä kauan kuin saamelaisilla on ollut omansa, joten miten he voivat edes kuvitella voivansa omia jotakin, joka ei ole heidän yksityisomaisuuttaan?

Rumpuni on minullekin oikeastaan enemmän kuin pyhä ja suorastaan sieluni ja minuuteni jatke, muttei tulisi mieleenkään kieltää rumpujen käyttöä muilta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lappi saamelaisille niinku ahvenanmaa ahvenanmaalaisille, oma lippu oma kieli oma päätäntävalta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mä en nyt ymmärrä, miksi tuota rumoua ei saisi käyttää ja soittaa? Miksi pitää olla erilainen kohtelu kuin muilla perinnesoittimilla? Ja millaista kohtelua saamelaiset meiltä muilta ylipäätään toivovat ja jos haluavat säilyttää kulttuurinsa ja kielensä, niin eikö kannattaisi avata niiden saloja meille kaikille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä ei kannata leimata kaikkia saamelaisia ja alkaa syyttää heitä ties mistä, muutaman ihmisen aikaansaaman "epäkohun" takia. Suomessa asuvat saamelaiset ovat yhtälailla suomalaisia kuin muutkin, mutta ovat sen lisäksi saamelaisia, ja ansaitsevat asiallisemman kohtelun kotimaassaan.
Jos heidän mielestään ei esimerkiksi saamelaisrumpuja tai gakteja saa käyttää halventavalla tavalla, niin kuin viimeaikoina on ahkerasti tehty, niin ei siinä sen kummempaa, kuin että otetaan opiksi ja vältetään turha leikkiminen toisille arvokkailla esineillä ja asioilla.
Tämä "keskustelu" lähti vaan nyt todella lapasesta näin epäsosiaalisen median aikakautena, kun kaikki meuhkaavat netissä, ja loukkaantuvat kaikesta ja sen perään vielä toisten loukkaantumisesta loukkaantumisesta... Mihin katosi asiallisuus, kohteliaisuus ja häveliäisyys nykyihmisiltä?
Ja vielä ihan yleisenä huomiona: Muutama ihminen voi nykyaikana saada hirveän haloon aikaiseksi olemalla tarpeeksi äänekäs ja provosoiva. Se miten suotuisaa se on kenenkään kannalta on varmasti hyvin tulkinnanvarainen asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli musiikkiluokan kaapissa on 30 vuotta vanha rumpu, joka on ostettu jostain Pohjois- Lapista. Rumpua on näytetty jossain mainosfilmissä ja se on aiheuttanut aggressiivista somekäytöstä. Jopa on uutinen!

Ensi kerralla vastaaviin filminpätkiin voisi liittää lopputeksteihin, että kyseessä ei ole museoesine ja soitin ei ole aito noitarumpu, vaan koulusoitin. Varmuuden vuosi esiintymään otetaan vain soittajia, joilla on saamelaisia, saamelaiskäräjien hyväksymiä esivanhempia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En vain voi käsittää, miten yhdestä rummusta voi nousta noin suuri haloo ja vielä nykyaikana. Asioita täytyisi näinä ilmstonmuutoksen aikana katsoa vähän lajemmalla perspektiivillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Jatkossa rumpu tullaan pitämään lukitussa kaapissa." :D :D :D Parempi niin, sillä kukaan ei-saamelainen ei saa nähdä sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset muodostavat varsin yhtenäisen kansan vaikka taustalta löytyy useampia eri heimoja.
Aika hyvin on kuitenkin yhteen sulauduttu.
Edelleen ihmiset pukeutuvat toisinaan heimovaatteisiinsa ja niitä ylpeänä kantavat.
Näitä kansallispukuja on käytetty myös esim. telkkarin sketsiohjelmissa, penkkareissa ja
muissa ei-niin-juhlallisissa yhteyksissä.
Minä en ainakaan ole tästä kauheasti loukkaantunut. Vaikka oma heimovaatteeni pyörisi jonkun peteliuksen päällä,
niin minä voin kantaa sitä taas ensi kesänä juhlissa yhtä suurella ylpeydellä.
Siksi minua ihmetyttää saamelaisten asenne kansallispukunsa ja vastaavien asioiden suhteen.
Mielestäni ne eivät siitä huonone, jos niitä joku muukin käyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ssipillä terve kommentti ja osoittaa hyvää itsetuntoa. Jos tässä maailmassa ei voi yhdessä iloita asioista niin missä sitten?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on aivan hirveää sontaa koko kohu. Joku soittaa satunnaista rumpua musiikkiluokassa ja saamelaiset menee sekaisin... tai siis joku menee. Pitäskö kaikkien afrikkalaisten mennä sekaisinja raivostua siitä, että joku soittaa afrikkalaista rumpua. Mikään kansanryhmä ei omista kaikkia soittimia eikä pysty määräämään niitä. Aivan naurettavaa. Kyseessä ei ollut mikään museoesine tms, vaan tavallinen musiikkiluokan rumpu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antakaa kaikille meetoo-youtoo-mefirst -kampanjoille vaan lisää palstatilaa, niin tässä on tulos: ammattiloukkaantujat pilaavat joka ikisen tilaisuuden, museon, näytelmän jne jne mitä vain ehtivät saadakseen lisää julkisuutta. Pistetään yhdessä piste moiselle pelleilylle ja palataan aiemmalle asialinjalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi kiesus sentään. Saamelaiset joutaa saivoon lukkaantumaan. Muskari olisi erinomainen asia. Rummun soittaminen upea asia. Rummun näyttäminen aivan mahtava asia. Nyt pyydellään tyhjyyksiä anteeksi, aivan turhaan ja verovaroilla. Onko yliopistosta kadonnut vähäkin järjen käyttö? Voi aikoja voi tapoja. Nyt kaikki on onnessaan kun pakanoiden rumpu on lukollisessa kaapissa piilossa. Hävetkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä vähän liian herkkänahkaista porukkaa osana saamelaisyhteisöä. Tuntemani saamelaiset eivät kovin vähästä loukkaannu. Tietenkään kulttuuria ei pidä omia, mutta kai sitä rumpua voi soittaa ja neljäntuulenhattua pitää päässä joku perussuomalainenkin? Mielensäpahoittajia riittää nykyään ja varsinkin someen halutaan yrittää synnyttää myrskyjä pienimmästäkin asiasta. Hullua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Vihreät venäjän erikoisjoukot

Suomi se porskuttaa milloin Ruotsin vallan alla, milloin Venäjän vallan alla ja nyt Eu:n vallan alla. Lue lisää...
Kotomaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image