Oulu

Oysin vapaaehtoiset saivat uudet liivit – ylle vihreää ja harmaata

Oulun Keskuspesula Cliini tukee sairaalavapaaehtoistoimintaa Oysissa tarjoamalla liivit ja niiden huollon. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 11.9.2019 13:39
Pekka Rahko

Keskiviikkoaamuna Oysin avohoitotalon aulassa nähtiin pikainen kuosin päivitys, kun Oulun Keskuspesula Cliinin palvelupäälliköt Tuija Veijonen ja Eila Merilä luovuttivat uudet opasliivit Oysissa toimiville sairaalavapaaehtoisille.

Sairaalavapaaehtoisten liivin väri vaihtui oranssi-sinisestä vihreä-harmaaseen. Väri on nyt Oulussakin sama kuin muissa sairaaloissa, joissa tehdään koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa.

– Meillä on tehty sopimuksia noin 50 vapaaehtoistyöntekijöiden kanssa, ja heistä aktiivisia on noin 35, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Katja Kuusela laskee.

– Ensi viikolla alkaa taas uusi valmennus, johon on ilmoittautunut 12 henkilöä, Kuusela lisää.

Valmennukseen osallistuminen ei Kuuselan mukaan vielä sido alkamaan vapaaehtoiseksi.

Sairaalavapaaehtoiset tukevat Oysin potilaita ja heidän läheisiään sairaalan arjessa avohoitotalossa, Medipoliksessa, Oulun seudun yhteispäivystyksessä sekä lasten ja nuorten poleilla.

Vapaaehtoiset muun muassa auttavat ja opastavat itseilmoittautumisautomaattien käytössä ja tarvittaessa opastavat perille asti osastoille ja poliklinikoille.

MAINOS

Kommentoi

Avustaviin töihin osallistuminen sairaaloissa ja vanhainkodeissa pitäisi olla pitkäaikaistyöttömien työttömyyskorvauksen ja sosiaalitukien edellytys. Iso sydän on vapaa-ehtoisilla, mutta heidän ilmainen työ vääristää tilannetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on hieman ristiriitainen juttu. Hyvä, että apua tarvitseville löytyy opastajia, juttuseuraa jne. Allekirjoittanutta ei ilahduta, kun henkilötunnusta näppäillessä tullaan tiedustelemaan tarvitaanko apua. Jo pelkästään johonkin puolituttuun törmääminen sairaalan käytävillä on rasittavaa, koska ihmisillä ei vaan pysy leipäläpi kiinni kun kyseessä on muiden terveystiedot tai oletus niistä. Ei pysy lääkäreilläkään siviilissä vaikka ehkä pitäisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mene yksityiselle, niin et tarvitse näppäillä henkilötunnuksia, etkä kertoa tutuillesi mikä poitsua vaivaa.
Käy ulkomailla lääkärissä, niin vielä vähemmän on riskejä toisten saada tietää kutinoistasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noin 50 vapaaehtoistyöntekijää OYS.ssä.
Vuosia sitten eri klinikoissa oli ns. aulaemäntiä jotka hoitivat palkkatyöllään tämän vapaaehtoistyön jota OYS nyt teettää ilmaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vapaaehtoistyö on arvokasta, mutta sitä ei pitäisi tehdä tuollaisessa talossa. Sairaanhoitopiirillä on vara maksaa työstä palkkaa, ja on jopa härskiä teettää palkanmaksuperusteista työsuoritusta vapaaehtoispohjalta. Arvokasta apua, mutta miksi tuosta ei osata pyytää oikeaa palkkaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vapaaehtoistyöllähän se saadaan Suomi nousemaan. TE-toimistossa on kovalla rahalla koulutettuja lähihoitajia pilvin pimein Oulussakin joille ei löydy työtä ja sitten vapaaehtoiset jotka ovat usein eläkeäisiä tekevät tätä työtä ilmaiseksi. Jos he kerta pystyvät tekemään tällaista työtä niin silloin kouluttautumaan ja palkkatyöhön.

Minusta tällaiset vapaaehtoiset pitäisi kieltää, hoitakaa läheisiä - varmasti kaikilla on joku läheinen vanhempi, lapsiperhe tai naapuri jolle voi olla avuksi. Hoitakaa itseänne niin Suomi säätää sosiaali- ja terveyskuluissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa hyvä. Nyt heidät erottaa avohoitotalolla valkotakkisista, joista näkee jo kauas että paikalla ollaan kaikkea muuta kuin vapaaehtoisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käytetään vapaaehtoisissa kun ei haluta palkata henkilökuntaa samaan tehtävään. Ilmaiseksi pitäs töitä tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No onko kunnat valmiita joko nostamaan veroprosenttia tai karsimaan muita palveluita että oppaita voi palkata? Vapaaehtoiset oppaat ovat ihana osoitus yhteen hiileen puhaltamisesta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitään veroprosenttia tarvitse nostaa, kun vain karsitaan turhia menoja esim. maahanmuutosta on varaa karsia paljon ja niillä rahoilla saisi paljon hyvää aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärin ja tämä artikkeli sen todistaa, koska joudutaan käyttämään vapaaehtoisia työssä.
Miten voit väittää, että tukemalla rikollisuutta, valehtelua, ym. rahat menisivät hyvään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

5
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
2
Oulun joukkoliikenteen busseissa otettiin käyttöön ensimmäiset infonäytöt – kesän jälkeen näyttöjä löytyy lähes kaikista busseista
2
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön
2
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
1
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
1
Niskanen räväytti toiseksi Nove Mestossa, Hyväriselle paras maailmancupin sijoitus –  "Teknisimmissä mutkissa en ollut ihan omimmillani"
1
Äimärautio palkittiin Vuoden raviratana – tunnustusta tuli uudelle katsomolle ja tuomaritornille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono aluksi Kainuun maakunnassa, Etelä-Lapissa sekä Koillismaalla lumipyryn ja lumisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Keski-Lapissa sekä muualla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Olen ansiosidonnaisella

135 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sairaanhoitajille 6,8 %n korotus

Sairaanhoitajille lisää palkkaa. Pysyy ala jatkossakin kiinnostavana kohteena opiskelijoille. Lue lisää...
EHDOTTOMASTI

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image