Oulu

OYS uusi ni­ko­tii­nioh­jeen­sa - Ni­ko­tii­ni­pur­kan­kin käyttö lopetettava kuukausi ennen leikkausta

Tupakan lisäksi nikotiinituotteita ovat esimerkiksi nuuska, irtotupakka, vesipiipulla poltettavat tupakkatuotteet tai tupakan vastikkeet, sähkösavukkeet ja nikotiinipurukumi sekä muut nikotiinikorvaushoitovalmisteet.
Oulu 12.2.2018 13:54
Kaleva

Oulun yliopistollinen sairaala OYS on tarkentanut nikotiinituotteiden käyttöä koskevaa potilasohjettaan.

Uuden ohjeen mukaan kaikkien nikotiinivalmisteiden käyttö on aiheellista lopettaa kuukausi ennen leikkausta ja niitä tulisi välttää kuukauden ajan leikkauksen jälkeen.

Jos potilaalle tehdään luudutusleikkaus, täytyy nikotiinittomuuteen sitoutua kolmeksi kuukaudeksi ennen leikkausta ja kolmeksi kuukaudeksi sen jälkeen.

Kiellettyjä nikotiinivalmisteita ovat tupakan lisäksi kaikki muutkin nikotiinituotteet, kuten nuuska, sähkösavukkeet ja nikotiinipurukumi.

Nikotiinista monia haittoja

OYSin mukaan nikotiinin haitoista leikkauspotilaalle on olemassa kiistatonta näyttöä. Nikotiini lisää kaikkien leikkausten komplikaatioiden riskiä ja pidentää toipumis- sekä sairaalassaoloaikaa. Lisäksi nikotiini heikentää jalan luudutusleikkauksessa käyneiden potilaiden toipumista merkittävästi ja altistaa infektioille.

Nikotiinituotteiden käytön lopettaminen puolestaan nopeuttaa toipumista. Se muun muassa nopeuttaa leikkaushaavojen paranemista, pienentää haavojen tulehdusriskiä sekä vähentää leikkauksiin liittyvien sydän- ja aivoinfarktien ja keuhkoveritulpan vaaraa.

OYSissa tehtiin viime vuoden aikana noin 20 000 leikkausta. Uusi potilasohje koskettaa laajaa potilasjoukkoa, sillä sairaalan mukaan lähes 17 prosenttia potilaista tupakoi.

MAINOS

Kommentoi

Voi hyvänen aika taas näitä kommentteja. Tietämättömät taas höpöttävät omiaan ja provosoituvat yksittäsistä sanoista ymmärtämättä kokonaisuudesta edes pintaraapaisua. Ei kenenkään tärkeää leikkausta tupakoinnin vuoksi peruta eikä tällä ohjeistuksessa lyhennetä leikkausjonoja pätkääkään, eikä sillä siihen pyritäkkään. Ohjeistus on vain ja ainostaan potilaan etua ajatellen laadittu ja se joka jättää sitä noudattamatta... noh, kärsiköönsä seuraukset. Se joka väittää, että nikotiini ei lisää komplikaatioiden riskiä, ei todellakaan tiedä miten se vaikuttaa mm. anestesiasta heräämiseen ja sen jälkeiseen toipumiseen. Ja nikotiinia ja kofeiinia on turha tässä asiassa rinnaistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taida olla kaikilla oys henkilöstöllä sama ohjeistus kun minulle sanottiin että olla polttamatta edellisestä päivästä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olin vuonna 2006 Olussa selän luudutus leikkausessa niin piti lopettaa tupakan poltto ,kuukauden piti olla tupakoimatta ennen kuin pääsi leikkausjonoon piti soittaa kun oli ollut kuukauden polttamatta ja meni reilu vuosi ennen kuin pääsin leikkaukseen . Kyllä on selkä luutunut nyt on niin jäykkä kun on vielä raudat kummallakin puolen selkärankaa ei taho pas..lle taipua .Tupakanpoltto jäi silloin kerralla ,luin netistä että miten kauan nikotiini on luustossa oli muistaakseni kahdeksan kuukautta ettei ole huhu puhetta .Leikkaus haavat parani hyvin ,kiitokset vielä lääkäreille ja ystävällisille hoitajajille .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyr alkoi ruumisarkkukurssit täyttyä nikotinisteistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaiken kaikkiaan sairaala on oikealla asialla laittaessaan rajoittavia ehtoja leikkauspotilaiksi tulevien tupakointiin. Toivoisi vain, että sairaala ponnistelisi yhtä paljon sairaalabakteerien poiskitkemiseksi. En ole nähnyt missään julkisuudessa tilastoja vuosittain OYS:ssä saaduista sairaalabakteeritartunnoista. Miksihän niitäkin tietoja pantataan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Leikkaukset jotka epä onnisuu tai saa sairaalabakteerin laitetaan tupakan syyksi ja samalla laitetaan potilasvahinko asiakkaan syyksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nyt puhuu henkilö, joka vaan heittelee väitteitä ilmoille. Kyllä noista infektioista on mustaa valkoisella sen verran, että pystytään sanomaan tupakoinnin sitä lisäävän. Voihan olla että infektio ei edes tupakoimattomilla tule samoista tilanteista kuin tupakoiville

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraushan on, kaikki "lopettavat" röökaamisen lekurin ohjeitten mukaan, eikä kukaan sitten ala poltteleen. Käytännössä stressi päällä ennen leikkausta, hermosavuja. Kunhan muistaa olla polttelematta silleen, että henki ei haise. Ja leikauksen jälkeen tietenkin stressi ja toisaalta, asialla ei enää väliä, koska leikkaus on jo tehty.
Vähän sama, jos udellaan alkoholin käytöstä. Aika harva kai kertoo juovansa muuten, kuin lasillisen viiniä ravintolassa ruuan kanssa.
Teoria, säännöt, totuus, käytäntö ei tällaisissa asioissa kai kohtaa ikinä. Koko homma teatteria ja sen tietävät kaikki. Lekureita pytyttää nalkuttaa potilaille ja potilaita pytyttää valehdella lekureille. Eikös se ollutkin niin, että kaikki hyvin, kun kaikkia pytyttää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan tehokas konsti lyhentää leikkausjonoja, seuraavaksi voisi tehdä ohjeistuksen että leikkaukseen pitää kävellä käsillään, niin lyhenee jonot taas?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nikotiini yksinään EI takulla vaikuta mihinkään em asioihin. Piste. Samalla pitäisi kieltää kofeiini. Ovat melkoisen lähellä toisiaan, paitsi että kofeiinin puoliintumisaika vrt nikotiiniin on pidempi. False news siis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonkohan tämän ohjeistuksen takia jää potilaita tulematta tarvitsemiinsa leikkauksiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on täysin omaa typeryyttä. Potilaan oman paranemisen takiahan nämä ohjeet on ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nikotiiniriippuvuus on yksi vahvimmista riippuvuuksista. Tupakan orja on tupakan orja, muusta viis!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, itekki onneksi osoittauduin tupakkaa vahvemmaksi vuosia sitte. Minun elämää se ei enää määrää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tuskimpa sua tuolla asenteella jää kukaan ees kaipaamaan. Ei teihin turhiin sauhuttelijoihin/nuuskan käyttäjiin kannattais kalliita leikkauksia tuhlatakkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

53
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
19
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
14
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän
12
Risto Uimosen kirja presidentistä kuvailee, kuinka Sauli Niinistö on maksimoinut historiallisen pienet valtaoikeutensa
9
Ilmatieteen laitos on paitsi varoittanut suomalaisia helteestä, niin myös oikeasti pelastanut ihmishenkiä kehitysmaissa
6
Oikeusministeri Häkkänen Touko Aallosta: On hyvin vakavaa, jos kansanedustaja kehottaa olemaan noudattamatta lakeja
6
Ruotsalaismediat: Länsi-Ruotsissa sytytetty tuleen kymmeniä autoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Totta kai on aina trendikästä ja asiallista puolustaa heikosti pärjääviä ja vähäosaisia henkilöitä. Mielestäni muitakin ... Lue lisää...
Takamaan mies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image