Oulu

Oys taistelee hoitojonoja vastaan avaamalla uusia leik­kaus­sa­le­ja – maaliskuussa yli 200 oli odottanut hoitoa yli puolen vuoden ajan

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin valtuusto kokouksessaan hyväksyi myös ehdotuksen Pohjois-Suomeen perustettavasta erikoissairaanhoitoa keskenään jakavasta osuuskunnasta. KUVA: Matti Räty
Oulu 11.6.2019 15:00 | Päivitetty 11.6.2019 15:15
Mirko Siikaluoma

Oulun yliopistollisen sairaalan hoitojonot ovat kasvaneet väestön ikääntymisen ja yliopistosairaaloihin keskittyvien hoitojen myötä, kerrotaan Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä. Jonoja kasvattavat osaltaan myös lääketieteen kehittyminen, alati paremmat hoidot ja lääkkeet sekä mahdollisuus aiempaa iäkkäämpien ja sairaampien potilaiden hoitoon.

Maanantaina kokoontunut sairaanhoitopiirin valtuusto hyväksyi kolmen uuden leikkaussalin ja yhden uuden vuodeosaston avaamisen. Sairaala aikoo myös laajentaa päiväsairaalatoimintaa uusilla hoitopaikoilla.

Sairaanhoitopiiri kertoo, että maaliskuussa 2019 yli 200 henkilöä oli odottanut hoitoa tai hoidontarpeen arviointia Oysissa jo yli kuusi kuukautta. Terveydenhuoltolain asettaman hoitotakuun mukaisesti sairaalahoitoa tarvitsevan potilaan hoito olisi aloitettava viimeistään kuudessa kuukaudessa tarpeen toteamisesta.

Erityisesti kiireettömien vatsa- ja ortopedisten toimenpiteiden leikkausjonot ovat kasvaneet. Leikkausjonoja kasvattaa myös potilaiden ohjautuminen Ouluun Raahesta, missä anestesiaa vaativa leikkaustoiminta jouduttiin lopettamaan vuonna 2017 voimaan astuneen lainsäädännön muutoksen vuoksi.

Leikkausjonoja kasvattaa päivystysleikkausten ohjaaminen ennalta suunniteltujen leikkausten väliin, mikä merkitsee kiireettömien leikkausten lykkääntymistä.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin valtuusto kokouksessaan hyväksyi myös ehdotuksen Pohjois-Suomen viiden sairaanhoitopiirin alueelle perustettavasta osuuskunnasta. Osuuskunnan tavoitteena on tiivistää erityisvastuualueen päivystävien sairaalojen osaamisen varmistaminen ja tiivistää pohjoista yhteistyötä jakamalla henkilökuntaresursseja sairaanhoitopiirien kesken.

Osuuskunnan ensimmäisessä vaiheessa sairaanhoitopiireillä on tarkoitus jakaa erikoislääkäriosaamista toistensa kanssa. Jatkossa sairaanhoitopiirit voivat hankkia osuuskunnalta niitä erikoissairaanhoidon palveluja, joita ne eivät pysty tuottamaan itse.

Sairaalan potilasmäärä on kasvanut myös muilla rintamilla. Avohoitokäyntejä ovat lisänneet muun muassa suonensisäisesti annettavien lääkitysten, kuten biologisten lääkkeiden käytön lisääntyminen. Hoitoon pääsy on sairaanhoitopiirin mukaan ollut hoitotakuun rajoissa, mutta kontrollikäyntejä ei ole kaikissa tapauksissa kyetty toteuttamaan toivotulla tavalla.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (53)

Yksi isoin ongelma on potilaiden "yli hoitaminen" ja se ettei lääkärit laita potilaita jatkohoitoon eivätkä kotiuta. Tämä varsinkin viikonloppuisin ongelma. Tietyt lääkärit eivät kotiutua ollenkaan kun eivät viitsi tehdä paperihommia... Tämä sitten aiheuttaa sen että osasto täynnä valmiiksi alkuviikosta kun uusia pitäisi leikata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Artikkelissa ei mainita yhdestä keskeisestä hoitojonojen juuri syystä mitään. Leikkauksista päättävien kirurgien työmoraalissa ja asenteissa on huomattavia eroja. Tiedän esimerkiksi silmäkirurgi, joka leuhkii työyhteisössään, kuinka monta leikkausta sai sen päivän leikkauksista peruttua! Saa käytöksellään osalta leikkaussalin henkilöstöltä suosiota tulevan "lunkimman" työpäivän myötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksityisellä puolella voitaisiin hoitaa näitä leikkauksia paljon. Ortopediset leikkaukset etenkin.
Miksi PPSHP ei osta palveluita alihankintana ? Jonot purkaantuvaisivat heti, ja hinta maksutaholle, eli potilaan kotikunnalle ei olisi sen kummempi. Nyt kuluja tulee jonotuksen aiheuttamista lisävaivoista, kotiapu,lääkkeet,poissaolo työstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne yksityiset rupea leikkaamaan kaikkia potilaita, sinne kelpaa vain nuoret ja terveet. Ei nuo oysin perus potilaat joilla on sata eri sairautta ja ikä jossain90 ja kuoleman välillä,,,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin häipynyt vapaavalinta:eli julkisen hoidon vai yksityisen ovesta sisään? Sama hinta.
Taisi Mari Kiuru vetäistä wc:n pöntöstä alas vapaanvalinnan . Canadassa vapaa valinta toiminnassa jo kymmeniä vuosia. Siellä monikansallisuudet voivat nauttia myös vapaa valinnasta. Nykyinen Rinteen kommunistihallitus kyykyttää meitä suomalaisia eikä siedä vapaa valintoja. Demareissa hallinnoimassa varakasta väkeä. Onpahan nyt kuin Isossa Venäjällä. Johtajille parasta ,kansa siellä kuikuilee,köyhyydessä tarpoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka on Mari Kiuru??? Onko Suomessa sellaisia päättäjä/superihmisiä jotka voivat noinvain määrätä???
Missä ovat Suomen kommunistit?? Missä ovat Suomen porvarit??. Terveisiä köyhälle. Onhan meitä monta . Jotkut tietää mitä tapahtuu jotkut olettavat -:)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulenpa ,että osuuskunnan palvelut kilpailusääntöjen mukaan pitää kilpailuttaa. Odotetaan yksityisten toimijoiden valitusta päätöksestä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on sen verran vähän väestöä ja erikoislääkäreitä että erikoislääkäritasoista päivystystä on mahdollista ylläpitää n. 10 kaupungissa koko Suomessa. Ja nykyisen lain mukaan nukutusta vaativat leikkaukset on pakko keskittää näihin kaupunkeihin, mikään muu ei ole mahdollista ilman lakimuutosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen kunnat syytää seurakunta ja kirkko lehtiin ym ko toimintaan suoraan tai verohelpotuksin ,moninkertaisesti rahhaa mitä menisi kunnalisen terveydenhuollon jonojen purkamiseen,jotkut kaupungit on nyt kyllästyneet tukemaan poliitisoituneita medioita,ja sijoittavat nekin kymmenet miljoonat omaan terveydenhuoltoon,tämä on hatun noston paikka,ihmiset aina ensin.
Järki alkaa palautumaan kun oikeat ihmiset on puikoissa.
Eläköön Maalistuminen.ja terve ajattelu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juhannusviikolta elokuun puoliväliin sulku. Tekonivelleikkauksia ei silloin tehdä. Näinkö ne jonot lyhenevät? Surkeaa seurata kuinka kipeänä läheisen täytyy odottaa jonossa. Kiirehtimislähetekään ei mitään auttanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkisella puolella on tunnetusti pitkät lomat. Niiden aikana ei voi hoitaa kuin hätätapaukset, kirurgille kun on mahdotonta palkata kesäsijaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä hallitus on luvannut laittaa jonot ja hoitoon pääsyt "uuteen uskoon".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen varma, että tämä hallitus onnistuu motivoimaan julkisen sektorin sairaaloiden henkilökunnat lisäämään perustyöajan työmääräänsä siten, että jonot häviävät jo muutaman kuukauden sisällä. Ennen jonot kasvoivat, kunnes tuli aika purkaa ne korkeita korvauksia vastaan ylitöinä tai yksityissektorilla, nyt asiat muuttuvat. Syrjäseuduille tulee aivan piakkoin Rinteen lupaamat 1000 uutta lääkäriä, heidän palkkansa on sen verran vähäinen, samoin kuin tarvittavan lisähenkilökunnankin, etteivät terveysmenot kokonaisuudessaan juurikaan kasva, sairaspoissaolojen määrä uudistuksen myötä tietysti jonkin verran lisääntyy.
Meitä odottavat uudet paremmat ajat - kun vaan uskomme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enne ei ollut jonoja, jonot purettiin vapaaehtoisesti vapaa-ajalla muodollista korvausta vastaan.
Nyt tämä ns lisätyö korvaus muuttui ja ei enää kukaan jää tekemään kun tuntipalkka on alle 50€.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sika! Teet kutsumus työtä. Ei hoitaja voi noin itsekkäästi ajatella vain omaa palkkaansa, potilaan etu ennen kaikkea!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Törkeää rahastusta hoitajilta, minä työskentelen vuodeosastolla ja vaikka yhdelle potilaalle pitäisi vaihtaa vaippa kaksikertaa vuorossa niin normaalin tuntipalkan siitä saan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän työ järjestelmän romuttamiseksi jäi kesken ja nyt on vasta satojen henkilöiden mittainen hoitojono. Oikein jänskättää, saattaako Rinteen hallitus tämän tuho-operaation loppuun, että jonot muuttuvat nelinumeroisiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (53)

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image