Oulu

Oulusta tuli suurempi kuin Turku

Uusi Oulu ja vuosi 2013 otettiin vastaan Raksilan pesäpallostadionilla. KUVA: Leinonen Jukka
Oulu 1.1.2013 0:14 | Päivitetty 1.1.2013 2:06
STT, Kaleva

Suomessa on tänään 16 kuntaa vähemmän kuin viime vuonna. Vuodenvaihteessa tuli voimaan kymmenen kuntaliitosta. Joistakin yhdistymisistä päätettiin kuluneena vuonna, mutta osa päätöksistä tehtiin jo vuosia sitten.

Suurin muutos tapahtui, kun Oulunsalo, Haukipudas, Kiiminki ja Yli-Ii ja Oulu yhdistyivät. Uuden Oulun pinta-ala lähes kaksinkertaistui ja asukasmäärä nousi yli 185 000:een. Oulu on nyt suurempi kuin Turku.

Etelä-Pohjanmaalla yhdistyivät Alavus ja Töysä sekä Pohjois-Karjalassa Kitee ja Kesälahti. Pohjois-Savossa Nilsiä liittyi Kuopioon. Uudellamaalla Lohja, Karjalohja ja Nummi-Pusula ovat nyt Lohja.

Etelä-Savossa Ristiina ja Suomenniemi liittyivät Mikkeliin. Kerimäki ja Punkaharju kuuluvat nyt Savonlinnaan.

Pohjanmaalla Vähäkyrö liittyi Vaasaan. Pirkanmaalainen Sastamala ja satakuntalainen Kiikoinen löivät myös hynttyyt yhteen. Pohjois-Pohjanmaalla yhdistyivät Raahe ja Vihanti.

Suomessa on nyt 320 kuntaa. Vielä muutama vuosi sitten kuntia oli yli 100 enemmän.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (171)

Näin on näreet !

Turku kuntana 181 569 as.
Oulu kuntana 192 680 as.

Turun keskustaajama 252 468 as (vuonna 2011)
Oulun keskustaajama 185 440 as (vuonna 2011)
Taajamaksi määritellään asuinalue, jossa asuinrakennusten välinen välimatka on korkeintaan 200 m.

Oulun väestöntiheys 63,58 as/km2.
Turun väestöntieheys 739,1 as/km2

Numerot ei jätä spekulaatiolle varaa. Oulu suurempi kuntana. Turku suurempi kaupunkialueena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verratkaapa kummassa kaupungissa on viisaampia päättäjiä ja parempi talous!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunkien päättäjien viisautta on vaikea verrata, talousluvut sensijaaan ovat kaikien tutkittavissa.
Kummatkin kaupungit ovat aika velkaisia, Oulussa velkaa on 2971€/as ja Turussa peräti 4935€/as. Luvut kertonevat olennaisen taloudesta.
Päättäjät tuskin haluavat mukaan älykkyystesteihin, mutta jotain mittareita tällekin asialle on. Viime vuoden Maailman älykkäin yhteisö-kilpaan osallistui 360 kaupunkia. Loppukilpailuun pääsi ainoana eurooppalaisena kaupunkina Oulu. Maailman älykkäimmäksi valittiin lopulta kalifornialainen Riverside. Oulu on siis alan hallitseva euroopanmestari. Asialla ei täällä ole juurikaan leuhkittu. Mikähän olisi tilanne, jos sijalla olis joku Suomen itsehypetyksen mitalijoukkueista - Seinäjoki, Vaasa, Turku?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan hyvä että pääsivät Albanian Tiranan ja jonkun Terra de viejen ja Heraklionin kanssa palkituiksi, myös joku Perulainen kylä palkittiin. Oulu menestyi koska olivat "keksineet" muovisen kortin jolla pystyi maksamaan mm. uimahalleihin? Valtavaa älyä osoittava hanke, aikaisemmin tosin tälaista on kutsuttu pankkikortiksi tai luottokortiksi, mutta Oululaiset keksivät nimittää sen älykortiksi. Pisteitä tuli myös kaupungin rahojen tuhlaamisesta "keskustan" ilmaiseen verkkoon, sellainenhan onkin vain Oulussa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on kunta ja sen tehtävät? Tutustukaa Saksaan, siellä paikallisidentiteetti kunniassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laitakylien keskukset joutaa ajaa nyt alas niin saadaan säästöjä. Kaupunki ei tarvitse kuin yhden keskuksen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevassa oli asiallinen kirjoitus, miten kuntajakolain työntekijöille takaama viiden vuoden irtisanomissuoja merkitsee sitä, että Oulu lähtee liikkeelle raskaassa ylilastissa. Hypetys kaupungin pinta-alalla, suuruudella, "pöhinöillä" yms. ärsyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläköitymisen kautta kyllä poistuu porukkaa, samoin "muun luonnollisen poistuman" kautta. Tilallehan ei ole pakko palkata ketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se on, ja ihmettelen miksi avautuviin paikkoihin haetaan Helsingistä asti työvoimaa. Business-Oulu on myös raskaassa ylilastissa, vaikka tämä "monteri" on luotu viime vuosina niin työvoimaa pestattu ulkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei meidän tarvi täällä nöyristellä ja väheksyä itseämme. Hyväksytään tämä tieto sellaisena kuin se on. Oulu on nyt VÄKILUVULTAAN suurempi kuin Turku. Suomessa kaupunkeja on totuttu vertailemaan väkiluvun perusteella. Esimerkiksi Jyväskylä on väkiluvultaan suurempi kuin Lahti, mutta Lahden Keskusta on selkeästi suurempi. Silti Jyväskylää pidetään yleisesti Lahtea suurempana. Samalla tavalla voimme ajatella Oulun ja Turun välisestä suhteesta, mutta kuitenkin tiedostettava kaupungin Keskustan kehittämisen vaativan vielä suuria ponnisteluja, jotta se pääsee sille tasolle mille kuuluukin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkimusten mukaan 20000 asukkaan kunnat ovat viihtyisimpiä eli Oulu on vastedes entistä huonompi paikka asua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan oulu paljon suuremman oloinen, jos katsotaan vaikka laatuväylää (Lentokenttä-Linnanmaa). Turussa taas Keskusta on isompi. Asioita voi vertailla niin monella tapaa. Väkiluvussa Oulu on kuitenkin Turkua suurempi ja siitä tämä uutinen kertoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmeen paljon näitä Turku-intoilijoita täällä. Pienempi mikä pienempi. Ei se Turusta tee sen huonompaa tai parempaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ompa jännä, että jotkut valittavat kuntaliitoksesta - itse ovat valinneet kuntiensa päättäjät, jotka ovat äänestäneet kuntaliitoksen puolesta (demokratia). Enemmistö liittyneiden kuntien kuntalaisista on siis sitä mieltä, että kuntaliitos on ok.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuliko mieleen että valittaja ei ehkä olisi halunnut yhtään nykyisistä päättäjistä, mutta muut äänestivät ne taas sinne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No onhan tällä Oulun kirkonkylässä sentään Stockmann, joka oikeista kaupungeista - Porista, Jyväskylästä, Kuopiosta, Lahdesta, Lappeenrannasta, Vaasasta, Rovaniemeltä puuttuu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (171)

Uutisvirta

39
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
32
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
24
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
13
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
10
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
8
Tuoreet miehet heti ratkaisuroolissa Kärppien vierasottelussa Tampereella: "Paljon paremmin ei olisi voinut alkaa"
7
Kolumni: Miksi Suomen luontoon ei tule kivoja vieraslajeja? Pingviinit, mangustit tai delfiinit olisivat hauskempia kuin kyttyrälohi ja hirvikärpänen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

133 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi et halua maksaa veroja?

Jos elät työmarkkinatuella, sinun veroprosenttisi on -100. Kaikki, mitä saat, on toisten maksamia veroja. Itse et maksa ... Lue lisää...
Backstreet Boys

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image