Oulu

Oulusta lähtee noin sata henkilöä mie­le­nil­mauk­seen Helsinkiin – Pohjois-Suomessa lakon piirissä noin 12 000 Teol­li­suus­lii­ton jäsentä

Suurella osalla teollisuusliiton jäsenistä on perjantaina lakkopäivä. KUVA: Timo Myllykoski
Oulu 1.2.2018 14:48 | Päivitetty 1.2.2018 15:31
Anna Leinonen, Anu-Maija Kärjä

SAK järjestää perjantaina Helsingissä mielenilmauksen, jonka tarkoituksena on vastustaa hallituksen lanseeraamaa, työttömien arkeen vaikuttavaa aktiivimallia.

SAK:n alue- ja järjestöasiantuntija Vesa Saarinen Oulun aluetoimistolta kertoo, että Oulusta lähtee noin sata ihmistä mielenilmaukseen.

– Kolme bussia lähtee. Väkeä on mukana tasaisesti kaikista liitosta.

Rovaniemeltä mielenilmaukseen lähtee kaksi bussia ja Kajaanista yksi. Saarinen kertoo, että heidän lisäkseen osa pohjoisen väestä menee Helsinkiin junalla.

Auto- ja kuljestusalan työntekijäliitto AKT sekä Rakennusliitto ovat tehneet mielenilmauksen vuoksi lakkopäätöksen. Kyseisten liittojen jäsenille perjantai on siis lakkopäivä. Saarinen sanoo, että erityisesti AKT:n päätös heijastuu kansalaisten arkeen.

– AKT on linjannut koululiikenteen sekä tietyt linjat lakon ulkopuolelle. Muuten linjaliikenne on pysähdyksissä.

Oulun seudun linja-auto vuoroista noin 90 prosenttia ajetaan normaalisti perjantaina.

Pohjoisen teollisuuslaitoksissa lakkoillaan

Teollisuusliiton aluepäällikkö Liisa Kirveskarin mukaan lakko näkyy laajasti myös Teollisuusliiton Oulun ja Lapin sektorilla.

– Olemme kartoittaneet, minkä verran huomenna on ihmisiä jäämässä pois töistä, ja lähes 12 000 on alueen isommista yrityksistä lakon piirissä. Pienemmät toimijat on vielä kartoittamatta, mutta monet ovat ilmoittaneet olevansa myös mukana, Kirveskari kertoo.

– Alueen isoimmat Teollisuusliiton työpaikkojen työntekijät ovat lakkoon lähdössä. On työpaikkoja, joissa on töitä, jotka on julistettu lakon ulkopuolelle, koska niissä prosessin alasajo ja uudelleen käynnistäminen voivat viedä päiviä.

Kirveskari pitää arvioita taloudellisista vahingoista liioteltuina.

– Loppusumma ei ole sitä luokkaa, mitä julkisuudessa on annettu ymmärtää.

Kirveskari pitää tärkeänä, että myös pohjoinen on mukana ilmaisemassa mieltään, vaikkei kaikki pääkallopaikalle mukaan pääsekään.

– Näen erittäin tärkeänä, että lakossa mukana olevat haluavat osoittaa tukensa työttömille hallituksen toimien vuoksi. Se on myös viesti työttömille, että he eivät ole yksinään! Meistä kukaan ei voi tietää, koska itse kukin on samassa tilanteessa.

"Työttömiä kyykytetään"

Saarinen sanoo, että  hänen tiedossaan on muutamia paikallisia mielenilmauksia. Esimerkiksi Rakennusliitolla on joissakin kaupungeissa soppatykkitapahtumia.

Saarisen mukaan mielenilmauksen viesti on se, että ammattiliitot eivät halua, että työttömiä kyykytetään.

– Aktiivimallia pitää muuttaa kannustavammaksi. Nyt se on pelkkää keppiä, ei porkkanaa.

Samoilla linjoilla on varapääluottamusmies Timo Mällinen SSAB:n Raahen tehtaalta.

– Kaikki ymmärtää, että aktiivimalli tässä lakon taustalla on. Kun kiky-sopimus tehtiin, hallitus lupasi, että ei tule lisäleikkauksia, eikä heikennyksiä työttömyysturvaan. Hallitus on tässä se, joka on rikkonut sopimuksensa, Mällinen sanoo.

– Aktiivimalli pitää perua tai neuvotella uusiksi. Ei se tällekään mallille voi jäädä.

Raahessa SSAB:n terästehtaalla lakon piirissä on noin 1000 työntekijää.

– Työnantajapuoli ymmärtää kyllä, miksi tämä tapahtuu. Siitä ei ole ollut erimielisyyttä.

– On puhuttu, että ay-liike on vain työssäkäyvien edunvalvoja. Mutta kyllä se niin on, että kyse on koko jäsenistön edunvalvonnasta. Ja tämä on paras ja oikea tapa osoittaa se. Me kaikki olemme potentiaalisia työttömiä.

18 tuntia töitä kolmessa kuukaudessa

TE-toimiston mukaan aktiivimalli tarkoittaa sitä, että työttömän työnhakijan täytyy kolmen kuukauden aikana tehdä töitä 18 tuntia, olla viisi päivää TE-toimiston työllistymistä edistävässä palvelussa tai ansaittava yritystoiminnassa yhteensä vähintään 241 euroa. Käytännössä yhden näistä ehdoista täytyy toteutua. Jos näin ei käy, työttömyysetuus pienenee seuraavan tarkastelujakson ajaksi 4,65 prosenttia.

Työttömyysetuus ei voi pienentyä enempää kuin 4,65 prosenttia normaalitasosta. Sen jälkeen työttömyysetuus joko pysyy samana tai nousee normaalille tasolle seuraavilla tarkastelujaksoilla.

Aktiivimalli tuli voimaan tämän vuoden alussa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (76)

Teollisuus päällikkö Kirveskarilla on vielä vastaamatta lakko Otanmäessä, mikä oli lakon syy?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AKT kyykyttää "työnantajiaan" eli julkista liikennettä käyttäviä matkustajia. Kaikki vaan kulkemaan henkilöautolla, niin silloinhan tämä
AKT:ta haittaava tekijä eli maksava matkustaja poistuu käyttämästä julkista liikennettä, jolloin AKT: n jäsenet voivat ajaa tyhjiä busseja,
samoin Helsingin metrossa on tilaa satunnaisille turisteille, kun nykyiset matkustajat eivät tungeksi vaunuihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SAK järjestää vapaapäivän, ammattiosastot tarjoaa ilmaiset kyydit, ruoat ja virkistysrahastosta juomat koko lakkoporukalle ja työtaistelukassasta palkkarahat. Mukavahan tuo on lähteä Helsinkiin aloittamaan pidennettyä viikonloppua! Itse asiaan en oo perehtyny miksi sinne mennään mutta hälläpä väliä! :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tod jaksa lähteä istumaan samaan bussiin ja kuuntelemaan propagandalla rokotettua örinäporukkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömyysturvan Aktiivimalli on ihan hullu laki. Työttömän aktiivinen työnhaku ei ole tässä laissa hyväksyttyä "aktiivisuutta".
https://www.akava.fi/uutishuone/lausunnot/uusimmat_lausunnot/akavan_lausunto_tyottomyysturvan_aktiivimallista_he_124_2017_vp.22442.news

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maaseutujen tukeminen pitää lopettaa.Veronmaksajat tahkoavat voittoja Sotkamon "kankkulan kaivoon" ja maataloustukiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt jallitetaan porukkaa pahemman kerran...AY-liikken ja SDPn keksintö ...no AY - johtajat pärjää kyllä, kun porukka ylläpitää systeemin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maksoin teollisuusliittoon 2017 melkeen 1000e jäsenmaksuja ja ei etes saanut enään sitä pikkusta surkeaa kalenteria...ytk kutsuu sata varmasti tänä vuonna,muutenkin oman osaston luottamustoiminta ala-arvoista,syrjii yksityisen liittojen jäseniä vaikka samat työkuviot kaikilla ja SSAB työnantaja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasemmistolaiset ay pomot nostaa yli 10000€ palkaa ja juoksettavat pienipalkkalaisia lakkoon. Tämä on sitä oman aseman uhoa, toivottavasti älykkäämmät duunarit jää lakkomarssilta pois...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne mitään vasemmistolaisia oo...ilman ammattiliittoja olisi duunarin asema karsea. Taksialallahan ei ole kunnon liittoja puolustamassa työntekijän asemaa ja kyllä se valitettavasti näkyy niiden taksiyrittäjien kohdalla, joille kuski on vaihdettava "osa" isossa pyörässä. Tarvitsemme todellakin liittoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ne hölmöjä, kun vielä maksavat, että pääsee Helsinkiin ulos palelemaan. Ei voi kun ihmetellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä sitä onkin ihmettelemistä. Ihmettelepä sitten kun palkkas lasketaan alas kun ei ole kohta ostovoimaa...ja sinunkin edestä kuule menevät että saat nautiskella toimistossa suojatyöpaikassas ihan lämpimässä, nauttimassa niitä etuja mitä vasenlaita on tänne tehnyt ja aikaan saanut.
Haluat varmaankin että työaika vapaaksi? Palkat alas? Lomat pois? Viikonloppu vapaat pois?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talonpoikaismarssin (1930) toisinto. Sama uho, sama tavoite: hallitus toimimaan intoilijoiden pillin tahtiin. Lapuan liike tähtäsi vallankaappaukseen, mutta toisin kävi. Silloin pomot pääsivät mäntsälän hölmöilyn jälkeen linnaan. Miten nyt käy tässä demarien viimeisessä uhkayrityksessä saada kannatus nousemaan. SAK:n kallispalkkaiset pomot ainakin saavat kutsut linnaan, mutta prenikoin koristettuina 6.12.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä te meettä Hesaan? Kenen autoilla? Kuka maksaa kyytit? Otetaanko matkan aikana viinaa? Mahtuuko mukaan yhtään työtöntä? Entä naisia?
Vastatkaa näihin jos on uskallusta, miestä ja naista tekojensa takana!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilausajolla, ei kuulu lakon piiriin. Liitto maksaa kyydit, alkoholikielto, kyytiin mahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä saivarrella! Samanlaista työ- ja ammatinharjoittamista se on. Ettei vain käytäisi "vapaan viikonlopun" aikana Tallinnassakin. Näin olen kuullut monen suunnitelleen. Työttömät nuolevat edelleen näppejään, kun jälkiviisaat köröttelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Oulusta lähtee noin sata ihmistä mielenilmaukseen.
– Kolme bussia lähtee. Väkeä on mukana tasaisesti kaikista liitosta.
Rovaniemeltä mielenilmaukseen lähtee kaksi bussia ja Kajaanista yksi. Saarinen kertoo, että osa pohjoisen väestä menee Helsinkiin junalla."

Helsinkiin... Tallinnaan... Helsinkiin... Tallinnaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomatkaa miten valtavasti ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa on jo leikattu: - pitkän työuran lisä poistettu (100pv) - päivärahaa pienennetty - 500-300 pv lyhennys. Huomatkaa että olemme itse maksaneet työttömyysvakuutusmaksua palkastamme kokoajan uskoen että se takaa pahan päivän tullen sovitun tason työttömyysturvan. Nyt sitä on ja yritetään edelleen lisää hallituksen toimesta pudottaa samaan aikaan kun palkat ja yritysten voitot nousee. Missä viipyy päivärahan inflaatio/ indelsikorotus ?
Kantaa tulee ottaa myös jatkuvasti pahenevaan ikäsyrjintään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on pieni osa ansiosidonnaistesta päivärahasta mikä maksetaan työttömyyskassasta. Suurin maksaja on veronmaksaja. Ay-porukka "valehtelee" tässä asiassa härskisti. Työttömyyskassat olisi kuukaudessa konkurssissa, jos joutuisi kustantamaan koko ansiosidonnaisen päivärahan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (76)

Uutisvirta

133
Puheenaihe: Tarvitseeko Oulu lisää korkeaa rakentamista? – "Torni on torahammas muuten yhtenäisessä hammasrivissä"
29
Käännytykset Afganistaniin keskeytettävä Lukijalta
24
Unettomuutta ei kannata vähätellä – pahimmassa tapauksessa koko elämä saattaa kulua pienessä väsymystilassa
24
Uutisanalyysi: Putinin ja Merkelin tapaaminen käytiin epäluottamuksen ilmapiirissä – Putin saapui tapaamiseen Karin Kneisslin häistä
20
Elintärkeidenkin lääkkeiden saatavuudessa yhä enemmän jatkuvia ongelmia - SDP:n Tytti Tuppurainen jätti asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle
19
Nämä taidot jokaisen koiran pitäisi hallita, "Koulutustaso näkyy jo lenkillä" – katso kuvia tokon SM-kisoista Limingasta
15
Sirkkaleipää saa jo – missä viipyy sääskileipä? Tutkija kertoo sopivatko sääsket ihmisravinnoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Työttömien joukossa on lukematon määrä luuseri loisijoita, mutta suotakoot se heille. Tuskin heistä mitään hyötyä työelä... Lue lisää...
Veronmaksaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image