Oulu

Oulussa uin­nin­val­vo­jil­le riittää hommia, mutta häi­riö­käyt­täy­ty­mi­seen ei juuri tarvitse puuttua – "Oululaiset osaavat pää­sään­töi­ses­ti käyttäytyä hyvin"

Nuorten käyttäytyminen Ouluntullin kalliomontulla herätti ihmetystä alkuviikosta. Valvojan mukaan ilman vanhempia rannalla olevat lapsi- ja nuorisojoukot ovat aiemminkin aiheuttaneet ongelmia montulla. KUVA: Tapani Iivanainen
Oulu 20.7.2018 20:20
Oona Lakso, Tapani Iivanainen

Kalevalle alkuviikosta lähetetyssä viestissä ihmeteltiin nuorten uimareiden käyttäytymistä Ouluntullin kalliomontulla. Joukko lapsia ja nuoria oli noussut joukolla keskellä lampea kelluvalle puiselle lautalle. Uinninvalvojan käsky poistua lautalta niin suurella joukolla kaikui kuuroille korville.

Tapaus puhutti myös sosiaalisessa mediassa, muutama paikalla ollut päivitteli tilanteen näyttäneen vaaralliselta. Joku ehdotti uinninvalvojien määrän lisäämistä ratkaisuna mahdollisesti vaaralliseen käytökseen.

Paikalla ollut uinninvalvoja kertoo, että kun huudot eivät olleet tehonneet, oli myös poliisille soitettu. Tämä oli saanut ison osan nuorista luopumaan leikistä.

Valvojan mukaan ilman vanhempia rannalla olevat lapsi- ja nuorisojoukot ovat aiemminkin aiheuttaneet ongelmia montulla. Turvallisuus ja järki unohtuvat hänen mielestään turhan usein. Pelastustehtäviin valvojan tarvitsee kuitenkin lähteä harvoin.

Joskus lasten kanssa tulee ongelmia, vaikka vanhemmat olisivat paikalla. Esimerkiksi kalliomontun toiselle puolelle yritetään uida, vaikka se ei ole sallittua ilman apuvälineitä. Aikuiset ja lapset ovat muutenkin usein eri puolilla monttua.

– Uimavalvoja nähdään virheellisesti lapsenvahtina, vaikka viime kädessä vastuu lapsista on vanhemmilla, valvoja kertoo.

Uinninvalvoja ei halua nimeänsä julki.

Kalliomontun uimarannalla on valvontaa tiistaista lauantaihin kello 12 – 20. Paikalla on vain yksi uinninvalvoja. Sunnuntaisin ja maanantaisin valvontaa ei ole lainkaan. Valvonta-ajan ulkopuolella ongelmia aiheuttavat myös alkoholia nauttivat nuoret, jotka heittelevät monttuun ja sen ympäristöön pulloja ja tölkkejä.

Oulussa valvontaa Tuirassa ja Nallikarissa

Rannoille kerääntyy nyt helteillä ihmisiä ruuhkaksi asti. Joutuvatko uinninvalvojat kaitsemaan uimareita ja auringonpalvojia?

Oulussa uinninvalvojia on Nallikarin ja Tuiran uimarannoilla. Kummallakin rannalla valvojat ovat kesäisin töissä joka päivä kymmenestä kuuteen.

Nallikarissa toista kesää uinninvalvojana työskentelevä Maija Honkanen kertoo, että Nallikarin rannalla käyttäydytään hyvin. Hän ei ole kohdannut työssään uimarannalla vaaratilanteita tai häiriökäyttäytymistä.

– Se on melko yleistä että rannalla menee ihmisiä hukkaan. Lapset eksyvät vanhemmistaan ja me valvojat sitten autamme. Välillä laitetaan laastareita pieniin haavoihin, eli ei mitään vakavaa.

Honkanen ei ole joutunut edes puuttumaan rannalla kävijöiden käyttäytymiseen tai saanut valituksia muiden käytöksestä.

– Viime kesänä yksi henkilö tuli sanomaan, että joku toinen oli rannalla koiran kanssa, mikä ei ole sallittua.

Nallikarin uimarannalla on kesäisin töissä kaksi vastaavaa uinninvalvojaa. Lisäksi rannalla on vaihteleva määrä kesätyösetelillä palkattuja valvojia. Honkanen kertoo, että tällä viikolla rannalla on ollut jopa neljä valvojaa. Hän kokee, että määrä on sopiva, tosin joskus viikonloppuisin kahdella uinninvalvojalla pitää todella kiirettä.

Tuiran uimarannallakin on pääosin rauhallista, kertoo uinninvalvoja Juhani Tolonen.

– Toisaalta nyt kun on hellekelit, rannalle tulee myös alkoholia nauttivia ihmisiä. Suurin osa osaa ottaa niin, ettei siitä aiheudu muille haittaa, mutta osalla se taas menee yli. 

– Me uinninvalvojathan emme ole mitään järjestyksenvalvojia, eikä meillä ole oikeutta poistaa ketään rannalta. Silloin tällöin kun joku siellä humalassa häiriköi, me soitamme poliisin paikalle.

Lisäksi Tolosen täytyy silloin tällöin puuttua nuorison väliseen nahisteluun tai lintujen ruokkimiseen. Hänen mukaansa ihmiset käyttäytyvätkin pääosin hyvin ja hän kertoo, että  käyttäytyminen on jopa parantunut niiden seitsemän vuoden aikana, joina hän on toiminut uinninvalvojana.

– Kyllä oululaiset osaavat pääsääntöisesti käyttäytyä hyvin.

Myös Tuiran rannalla uinninvalvojia on aina töissä vähintään kaksi, tänä kesänä Tolosen mukaan useina päivinä jopa kolme.

Miten sinun mielestäsi rannalla tulisi käyttäytyä, jotta kaikki voisivat nauttia olostaan? Mikä on uimarantojen etiketti? Käyttäydytäänkö Oulussa sen mukaisesti?

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (49)

Montulla uimavalvoja? Enpä ole koskaan tätä henkilöä nähnyt vaikka illalla 6-7 väliin lasten kans käyty. Vanhempi poikani (12v ) saattaa olla melkeen koko päivän uimassa ja sanonu samaa... varmaa keksitty koko valvoja :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mopoautolla liikkuvat nuoret sytyttivät nuotion yhdellä uimarannalla ja poistuivat paikalta nuotion jäädessä savuamaan. Onneksi paikalle sattunut aikuinen sammutti nuotion.
Uimarannalle tuodaan koiria uimaan ja osa tarpeilleenkin Oulussa, vaikka koirien tuomisen uimarannelle kieltävä merkki on selkeä. Kiva sitten pikkulasten leikkiä samasa hiekassa ja vedessä.
Vartijat saisivat kiertää uimarantoja säännöllisesti, kun ei oma järki näytä toimivan kaikilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taidat olla varsinainen kyttääjä, kun noin paljon asiaa olet huomannut. Vai oliko vaan tekemisen puute ja siksi piti lirauttaa tuollainen pieni valhe?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuiran rannan valvojatytöt tuijottivat puhelinta siihen tahtiin, että hetkessä hukkuva ainakin voi jäädä näkemättä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä kun naurettavat sätkänimijät saataisiin pois uimarannoilta, niin olisi bueno.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lämsäjärvellä on ainakin pyörinyt epämääräistä porukkaa, veikkaan että kaukovainiolta ovat tulleet?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisi voisi muiden tehtävien ohessa käydä rannoilla useammin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kello lähentelee viittä maanantai aamulla ja valvomme yhä, vaikka aamulla on töihin meno. Täällä Toppilansaaren tuntumassa kanavan rannalla on ollut kuhinaa koko päivän ja jatkunut läpi yön. Sama toistunut muinakin päivinä. ja öinä. Nuoret kokoontuvat mopoineen molemmin puolin kanavaa ja musiikki soi. Hypellään sillalta alas uimaan jne. Liekö luvallista mutta ei siihen kukaan näytä puuttuvan ennekuin jotain sattuu...
Parasta aikaa kolme nuorta (yksi tyttö ja kaksi poikaa) istuvat rannalla ja huudattavat täysillä musiikkia. Ei siis tarvi vieläkään nukkua, kun musiikki ja isolla äänellä juttelu tunkeutuu korviin ja pitää hereillä. Iltasella vesijetti meluineen pyyhkäisi kanavan läpi jne.
Ihmettelemme eikö vanhemmat vaivaudu opettamaan nuorille perussääntöjä, kuinka pitää käyttäytyä. Itse olemme opettaneet tavat omillemme. He myös tietävät että jos asuu kerrostalossa hiljaisuus alkaa viimeistään kello 11.00 (poikkeustilanteissakin ilmoitetaan naapureille / alakertaan lappusta).
Ennen osattiin kunnioittaa muita ihmisiä vaikka oltiin nuoria. Nykyään tällaiseen ei puutu edes järjestyksen valvojat, saatikka vanhemmat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saako siellä vielä syödä sämpylöitä? Kiinoista tietää että pitääkö lähteä nyt muualle uimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei osata edes käyttäytyä Suomessa rannoilla mutta talvilomalla lennetään Thaimaaseen käyttäytyyn yhtä huonosti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mukavaa mennä rannoille kun sinilevää täynnä ja jos ei ole niin pari vuotiaat pissaa ja kakkaa kaikki rannat pilalle kun kun nyky vanhemmat vaan vahtaa älypuhelinta, eikä valvo jälki kasvuaan. Toista oli ennen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäälin montulla sotketaan ihan hirveesti. Joka päivä tullaan rannalle eväiden kanssa ja roskat jätetään siihen, mihin ne sattuu putoamaan. Mielestäni sellaisella ihmisellä, joka ei osaa pistää roskia lähellä olevaan roskiin, on jotain vialla. Kyllä pitäisi osata ajatella toisia ihmisiä sen verran, että jättäisi rannan omalta osaltaan siistiin kuntoon, että muillakin olisi kiva tulla uimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viitti Suomessa rannoilla enää käydä. Sinilevää, paarmoja ja örveltäjiä. Kunhan syksyllä puista lehdet jälleen putoaa Thaimaa kutsuu puoleksi vuodeksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (49)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

204 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image