Oulu

Oulussa pääsee vielä pääsiäisenä ladulle – Auranmajan vitosen lenkki hyvässä kunnossa

Auranmajan vitonen sijaitsee varjoisassa maastossa, joten lumi on säilynyt siellä sen verran hyvin, että sitä kannattaa koneella ajaa. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 18.4.2019 7:47
Markku Rättilä

Oulussa pääsee vielä hiihtämään pääsiäisenä, vaikka kaupunki on lopettanut tältä talvelta latujen koneellisen kunnostuksen.

Poikkeuksen muodostaa Auranmajan viiden kilometrin latu, sitä ajetaan tampparilla vielä ainakin tämä viikko, ehkä myös ensi viikolla, ulkoliikuntapäällikkö Mika Puolitaival Oulun kaupungin liikuntapalveluista kertoo.

– Latu on vielä oikeinkin hyvässä hiihtokunnossa.

Liikuntapalveluissa käytiin latureitistön tilanne läpi keskiviikkoaamuna ja päätettiin kunnostuksen lopettamisesta tältä talvelta.

Auranmajan vitonen sijaitsee varjoisassa maastossa, joten lumi on Puolitaipaleen mukaan säilynyt siellä sen verran hyvin, että sitä kannattaa koneella ajaa.

Monilla muillakin laduilla voi kuitenkin hiihtää, tosin omalla vastuulla.

– Lähes joka reitiltä löytyy vielä hiihdettäviä pätkiä, mutta huonokuntoisiakin kohtia niillä jo on, Puolitaival toteaa.

Kaupungin sähköisillä latukartoilla reitit on merkitty ”ei käyttökuntoisiksi” turvallisuussyistä.

Laduilla voi olla paikoin sulaa tai hiekkaa, mikä voi olla varsinkin laskuissa hiihtäjille vaarallista.

Laduilla riittää silti yhä lykkijöitä. Puolitaipaleen mukaan aktiivihiihtäjät löytävät hyvässä kunnossa olevat ladut ja viestivät niistä sosiaalisessa mediassa.

– Siellä on tilanteesta paras tieto. Hiihtäjät näyttävät viestivän somessa aktiivisesti latujen kunnosta.

Jotkut hiihtäjät moittivat kaupunkia siitä, ettei jotakin latua ole kunnostettu, vaikka lunta näyttäisi olevan riittävästi.

Puolitaipaleen mukaan latupohjan ajo tampparilla ei ole joka tilanteessa ladun hiihdettävyyden kannalta paras ratkaisu.

Tampparilla tehty karhennus ei välttämättä ole hyvä asia lumen säilymiselle, vaan voi olla parempi jos sitä ei tamppaa. Latu voi säilyä ilman tamppausta pitempään hiihdettävässä kunnossa.

– Tamppaus on tarkkaa hommaa. Kuskit osaavat arvioida, milloin tamppauksesta on hyötyä ja milloin ei.

MAINOS

Kommentoi

Haluan myös osaltani kiittää mahtavia latukoneen kuljettajia. Hyvää työtä teette! Keväiset aurinkoiset aamut huippukuntoisella ladulla on nautinto!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kuules, aika monellakin hiihtoa ja urheilua harrastavalla kiinnostaa ja kovasti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kuules, melko harva tuolla hiihtelee ja mitä urheilua tuo on kun autoilu on siinä mukana?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säästyy monta lääkärireissun hintaa, kun ihmiset pitävät itsensä hiihtokunnossa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...saastutetaan ilmastoa menemällä autolla ladunvarteen ja sieltä pois. Eli taitaa olla niin, että useampi sairastuu autoilun tuomista saasteista ja menee vielä tappiolle tuo suksiminen.
Me veronmaksajat maksetaan sinun hiihtosi ja myös sinun sairaskulusi, joten kalliiksi tulee yhteiskunnalle tuokin sauvominen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhuuden. Luulenpa, että me hiihtäjät ja veronmaksajat olemme latumme ansainneet. Kannattaa sinunkin lähteä sieltä sohvannurkasta ladulle. Huomenna taas hiihtämään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en kehtaa harrastaa veronmaksajien kustannuksella joten harrastan sitä minkä maksan itse.
Hiihto ei ole edes liikuntamuotona hyvä, vaan laiskojen mukaharrastus.
Jos olette latunne ansainneet maksakaa harrastuksenne myöskin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iso kiitos latujen väsymättömille höylääjille! :) Paljon olette jaksaneet yötä myöten ajaa latuja. Tosi hyvä on ollut hiihdellä, kukaan ei voi kovan tuulen kantamoisille mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siltojen alituksiin (tien likainen auraus lumi) ja muihinkin ensimmäisenä sulaviin paikkoihin voisi kokeilla vanhaa, halpaa ja hyvää konstia, sahapurua / kutterinpurua, sen levittämistä kesällä/syksyllä, voisi pysyä ladut pidempään hiihdettävänä. Tai vaikka jotain muuta konstia. Periaatteessa mahdollinen ensilumenlatukin olisi yksinkertaisen edullista toteuttaa tuolla tavoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovin oli roskainen latu. Taajat talvituulet ovat heittäneet laduille risuja ja männynkäpyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No roskaisuudelle kunnossapito ei kyllä voi mitään, hankala talvi, kovia tuulia ja vesikelejä.

Iso kiitos kunnossapidolle ja mahtavaa että näin myöhään vielä ajetaan! Ehkä vielä ladulle pääsiäisenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toissa vuonna hiihdin vielä vappuna. Silloin kevät oli myöhässä ja lumen määrä ja myös laatu oli parempi, koska ei ollut noita talvimyrskyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iso kiitos latujen kunnossapidosta tänä(kin) talvena! Oulussa on mahtavat hiihtomahdollisuudet ja ladut pidetään todella hyvässä kunnossa. Hieno on hiihtäjän Oulussa hiihdellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:00
"En halunnut tehdä pitkää kiekkoa, joten lähdin ylittämään keskialuetta kiekon kanssa" – Se kostautui ja pysyy kärppävalmentaja Toni Sihvosen mielessä ikuisesti Tilaajille
10:00
Tanssikansaa pursusi parketilla ja meno äityi hurjaksi Nuijamiesten lavan kulta-aikana – Nyt 60 vuotta täyttävälle tanssilavalle tullaan tanssimaan ei tappelemaan Tilaajille
9:53
Oululainen Zeffi tähtää suuruuteen online-kyselyiden miljardimarkkinoilla – "Kun seuraava vallanvaihdos tulee, aiomme olla markkinajohtaja"
9:00
Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
9:00
Joka viides pientalo tehdään nyt hirrestä, oululaisprofessori: "Mielikuva hirrestä on muuttunut modernien talomallien myötä" Tilaajille
8:15
Aura Saarikosken valokuvissa sumu valtaa mielen ja maiseman: "Teoksissa on yritystä löytää vastauksia, mutta ne ovat tuhoon tuomittuja yrityksiä"
8:08
Kun kesätyöt ovat kiven alla, itsensä voi työllistää myös yrittämällä – haukiputaalaiset nuoret pyörittävät tilausleipomoa kotoa käsin
18
Oulun kaupunginjohtaja: Sote-uudistusta kehitettävä palvelut edellä, maakunnan verotusoikeuden vaikutukset selvitettävä perusteellisesti
11
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
7
Jari Kurri on Jokerien uusi omistaja, mutta kuka todellisuudessa kantaa taloudellisen riskin seurasta?
5
Oulun torialueen kehittämisen umpikuja seurausta kaupungin liian sinisilmäisestä suhtautumisesta yrittäjän esittämiin suunnitelmiin Lukijalta
5
Euroopan jättävä Jyrki Katainen: Suomeen on helppo palata – Nyt mietin, mikä muu voi sytyttää kuin politiikka
4
Tämä mies tietää, mitä Salkkareissa seuraavaksi tapahtuu – "Glamour on kaukana meidän hommasta", Ville Muhonen kertoo mökillään Siikajoella
4
Fennovoima: Kaikki lupa-asiakirjat STUKille viimeistään keväällä 2021 – "Viime kesän jälkeenhän koko hankkeen aikataulu on muuttunut"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image