Oulu

Oulussa osoitetaan perjantaina mieltä lentoveroa ajavan kan­sa­lais­aloit­teen puolesta

Kansalaisaloitteen kannattajien mukaan lentoveron toiminnan puolesta puhuu se, että Ruotsissa veron käyttöönotto yli vuosi sitten taittoi lentoliikenteen kasvun. Kuvituskuva. KUVA: Heikki Ketola
Oulu 25.10.2019 9:06
Mirko Siikaluoma

Oulussa järjestetään perjantaina mielenosoitus lentoveron säätämiseksi Suomeen. Mielenosoitus järjestetään lentoveroa vaativan kansalaisaloitteen tiimoilta.

Lentoveroa ajava mielenosoitus järjestetään perjantaina kello viideltä kauppakeskus Valkean kesäkadulla.

– On käsittämätöntä, että kaikkein saastuttavinta liikkumismuotoa verotetaan kaikkein vähiten. Lentovero on käytännössä ainoa julkinen ohjauskeino hillitsemään kestämättömällä pohjalla olevaa lentoliikennettä, kampanjan aktiivi Silja Jääskeläinen toteaa.

Lentovero on jo nyt käytössä muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Ranskassa, Iso-Britanniassa ja Saksassa. Kansalaisaloitteen kannattajien mukaan lentoveron toiminnan puolesta puhuu se, että Ruotsissa veron käyttöönotto yli vuosi sitten taittoi lentoliikenteen kasvun.

Oulun lisäksi mielenosoituksia järjestetään perjantaina myös Helsingissä, Jyväskylässä, Kuopiossa, Porissa ja Tampereella.

Lentoveroa Suomeen ajava kansalaisaloite on kerännyt yli 19 000 allekirjoitusta, joista yli 10 000 on kerätty kahden viime viikon aikana. Aloitteen keräysaika päättyy lauantaina 2. marraskuuta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (157)

Tuhotaan siis monen elinkeino Lapissa. Jos Suomessa aletaan verottamaan lentömistä, niin lennot siirtyy esim. Viroon. Kyllä ne Kiinalaiset Eurooppaan tulee. On Suomen ja luonnon etu, että he lentävät lyhintä reittiä Finnairilla. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, niin Helsinki on lähes täydellisellä paikalla lennettäessä Kiinasta ja Japanista Keskieurooppaan. Sen lisäksi Aasialaisia kiinnostaa Suomi, joten välipysähdys Suomessa ei mene hukkaan.

Jos Finnair halutaan verottaa konkurssiin, niin kyllä Kiinalaiset yhtiöt ottaa nämä reitit haltuunsa, mutta huomattavasti saastuttavammin. Se on ihme, että nämä viherhipit eivät pysty ymmärtämään, että olemme pieni osa maailmaa ja teoillamme ei ole mitään merkitystä. Jos karkoitamme firman Suomesta tai viemme Suomalaisen firman konkurssiin, niin tämä sama palvelu/tuote kyllä tuotetaan Kiinassa ja mahdollisimman epäympäristöystävällisesti ja mahdollisesti ihmisten perusoikeuksia sortaen.

Mutta kaippa se out of sight - out of mind on se tärkein asia, joka näille tekopyhille hipeille on merkityksellistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy vaan sanoa että kyllä auto liikenteessä kuin yön ja päivän ero tänä päivänä kuin se oli joskus 80 luvulla. Eihän.täällä näy kuin muutama auto kaupungilla tai muualla teillä. Aika tyhjää on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi sitten vaatteita ei veroteta enempi kun nehän tuottaa suuremman osan kasvihuonekaasuista. Lisäksi lentokone teknologia on kehittynyt niin suuresti että nykyaikaiset lentokoneet kuten Boeing 787 kuluttaa vain 3 litraa polttoainetta per 100 matkustajakilometriä. Se on melkein yhtä vähän kuin normaali auto! Siellä missä joukkolikenne toimii yksityisautoilua pitää rajoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää sitä toisilla olevan liikaa sitä rahaa että voidaa oikein vaatia itselleen lisäveroja ja haluaa maksaa veroja vero karhun pohjattomaan kassaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yli 80% liikenteen päästöistä tulee tieliikenteestä ja lentoliikenteen osuus on vain 13 % eli vaikka lentäminen lopetettaisiin kokonaan tilanne ei paranisi kovin paljon. Sen sijaan tieliikenteen puolella vaikkapa kolmanneksen pudotus olisi lähes kaksinkertainen verrattuna lentoliikenteestä luopumiseen. Tämä olisi mahdollista siirtämällä kuljetukset pääosin raiteille, yksityisautoilun reilulla vähentämisellä alueilla, missä joukkoliikenne toimii kuten pääkaupunkiseudulla ja muissa asutuskeskuksissa. Lentoliikenne ei ole verotonta nytkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatan.
Antaa rikkaiden ajaa autoa ja lentää lentokoneella.
Rahvas voikin kävellä tai pysyä kotona.
Sillä me tämä maailma pelastetaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa itse mietin. Jos jotakin oikeasti halutaan tehdä, niin pitää olla henkilökohtaiset kiintiöt. 1 edestakainen matka (välilaskuineen) per vuosi per henkilö. Jos haluaa ostaa jonkun toisen kiintiön, sen hinta määräytyy ostajan kk-tulojen mukaan. Silloin homma olisi yhtä hankalaa kaikille. Nyt pyritään rampauttamaan keskiluokkaa ja sitä köyhempiä tällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kansalaisaloitteen kannattajien mukaan lentoveron toiminnan puolesta puhuu se, että Ruotsissa veron käyttöönotto yli vuosi sitten taittoi lentoliikenteen kasvun"
Lentomatkustajien määrä ehkä tipahtaa ja yhtiöitten tulot, mutta eikö se järjetöntä ole, että puolityhjät koneet lentelee, parempi se on kuitenkin täysi. Ja mistä se höpötys verottomuudesta tulee, minulla ainakin lukee lipuss; sisältää verot ja maksut.
Joku kehtasi ehdotta kotimaan lennoille 24% ja ulkomaan 50% veroa. Eikö Suomi ole niin pieni maa, että täällä on aivan turha lennellä paikasta toiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luin kaikki kommentit läpi. Yksi ainut joka tajuaa meille oululaisille lentämisen arvon - joka ainut euro tulee ULKOMAAN KAUPASTA, jonka hoitamiseen pitää täältä pohjan perukoilta Suomi nimisen merentakaisen niemen sijoilta matkustaa! Ei ne asiakkaat sähköpostilla vakuutu! Junalla ja laivalla ehtii paikalle ruottalaiset ja kaikki muut. Suomelle/Pohjois-Suomelle liikematkustaminen lentämällä on elintärkeää! Siihen vielä vero niin taas on saha omalla oksalla! Voisitteko joskus sivistyä, te tukiaisilla elävät vihervasemmistolaiset. Lapset kiittää tästä puusilmäisyydestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavaksi vaatevero päästöt sama kuin lento ja laivaliikenne yhteensä ja lisää hommataan vaikka monella kaapit täynnä ryysyjä ja lisää hommataan kuskataan Aasiasta myrkkylaivoilla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otan heti osaa mielenosoitukseen missä vastustetaan tätä kaikkea ihmisten nautinnon ja hauskuuden ylläpitoa!
Onko mukavampaa kuin painaa kaasua autossa jossa oikeasti on voimaa? niin.. meitäkin on olemassa ja yllättävän monia eri auto harrastajia jotka rahoja säästämättä laittavat roposensa näihin kulkupeleihin. jotkut syö ja ostaa kasviksia jotkut taas syö kasviksia mutta ajaa AUTOILLA! harvassa on oikeat automiehet jotka syö lihaa, laittaa autoja ja joskus jopa ajaa niillä. Lillukan varsia sanon minä ja odotan kunnes saadaan muutaman vuoden päästä Suomeen erinlainen näkemys näihin asioihin, niin tulee tapahtumaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatan veroa, jos koko raha lyhentämättömänä laitetaan luonnonsuojeluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatan! Erityisesti pyöräteillä kulkeville. Pyöräteitä ja jalkakäytäviä pitää hiekottaa ja aurata. Siitä sitä pölyä ja saastetta ilmaan syntyy ja ilmasto saastuu. Mitenkä tässä näin kävikään😨

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno aloite ja kiitos kansalaisaktiiveille, kun jaksatte nostaa tärkeää asiaa esiin! Lentäminen saastuttaa moninverroin enemmän kuin esim. junaliikenne ja silti sitä ei veroteta, käsittämätöntä! Ottaisin ennemmin junilta verot pois ja siirtäisin ne lentokoneille. Suomalaisten lentämisen ilmastopäästöthän on maailman toisiksi suurimmat per henkilö, aika nolostuttavaa olla suomalainen, jopa islantilaisilla pienemmät lentopäästöt per hlö vaikka asuvat saarella! Jos lentovero vähentänyt lentämistä ja päästöjä Ruotsissa, niin miksei toimisi samalla tavoin Suomessakin? Nyt kipinkapin allekirjoittamaan aloite, enää viikko aikaa todella helpolle ekoteolle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopettakaa ensin kivihiilen poltto Helsingissä. Sillä suurempi vaikutus kuin lentoliikenteellä luonnon kannalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (157)

Uutisvirta

11:40
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön
11:21
Tiellä 22 Vaalassa sattunut liikenneonnettomuus – liikennekeskus varoittaa paikoin erittäin huonosta ajokelistä
11:01
Kohutut kettukuljetukset eivät lähteneet Kokkolasta Kiinaan – ainakaan vielä viime yönä
10:00
Musiikkineuvos Klaus Järvinen on kuollut – tuli tunnetuksi Levyraadin "Klasuna"
9:44
Lapin poliisi kohtasi juopuneita kuljettajia perjantain liikenteessä – ajokiellossa oleva kuljettaja kärähti ratista Ylitorniolla
9:33
Kemiläisestä omakotitalosta anastettiin moottorikelkka, aseita ja alkoholia – poliisi pyytää ilmoittamaan havainnoista
8:36
Konehalli tuhoutui täysin tulipalossa Kärsämäellä lauantaiaamuna
9
Operaattorit suhtautuvat Supon huoleen 5G-verkoista vakavasti – Elisan johtajan mukaan vakoilua voidaan torjua yksinkertaisella keinolla
3
Vuoden vanha Nita-koira oli karkuteillä lähes 11 päivää ja perhe pelkäsi lemmikin joutuneen suden suuhun – lopulta koira palasi kotiin terveenä, mutta väsyneenä, janoisena ja nälkäisenä
2
Kannattaako nyt ostaa bensa-, diesel- vai sähköauto? Katso listasta, mitkä automallit kävivät kaupaksi viime vuonna ja mitkä menettivät myyntiään Tilaajille
2
Viime vuosi oli mittaushistorian toisiksi lämpimin, päättynyt vuosikymmen kaikkein kuumin – Suomalaisasiantuntija: Luvassa sään ääri-ilmiöitä ja 3–5 celsiuksen nousu
2
Algoritmeja vai ihmisyyttä? – digiaika johtaa yhä enemmän yksityisyydestä luopumiseen Lukijalta
2
M/S Romantic rohmusi kaikki Venlat, joihin oli ehdolla – Eränkävijöille Lifestyle-Venla
1
Maria Ohisalo avasi vihreiden puheenjohtajapelin – tuoreen kansanedustajan ja puolueen ääniharavan arvellaan olevan kisassa vahvoilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Kainuun maakunnassa, Keski-Lapissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi keskiyöstä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Olen ansiosidonnaisella

175 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

uuden auton osto ei nyt kannata

Sama virsi jatkuvasti, ei kannata ostaa autoakun verottaja romauttaa arvon, ei kannataostaa asuntoa kun arvo romahtaa, e... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image