Oulu

Oulussa on tekijöitä, mutta pula osaajista – Au­dio­vi­su­aa­li­sen alan osaajien uupelo jarruttaa tv-sarjojen ja elokuvien tuotantoa pohjoisessa

Mikko Pohjolan Saha Prod Oy kuvasi Tuomi-talossa tarinoita nuoruuden haasteista. Kuvauksissa mukana olivat Anna Mattila (vas.), Kalle Takkula, Antti Haanperä sekä Rene Vartiainen. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 5.2.2019 20:01
Elina Ursin

Kun meillä on lupaus osaavasta työvoimasta, saamme elokuva- ja tv-tuotantoyhtiöitä houkutelluksi Ouluun, sanoo tuottaja, ohjaaja Mikko Pohjola.

Saha Prod Oy:n toimitusjohtaja ja ohjaaja Mikko Pohjola kuvaa lyhytelokuvaa ja ohjaa työryhmää Tuomitalossa. Meneillään on Oulun teatterin ja Oulun kaupungin yhteistyönä syntyviä tarinoita nuoruuden haasteista.

Tällä kertaa tilaustyönä tehtävä kuvauskeikka sujuu omalla porukalla, mutta osaavien tekijöiden pula jarruttaa jo tuotantoyhtiön kasvua.

Audiovisuaalisen alan osaajien uupelo jarruttaa niin tv-sarjojen tuotantoa kuin elokuvien tekemistä Pohjois-Suomessa, Pohjola sanoo.

Pohjola ei ole ongelmansa kanssa yksin. Suomen johtava elokuvatuottaja Ilkka Matila sekä oululainen elokuvantekijä Jukka Vidgren jakavat ongelman.

Saha Prod Oy on erikoistunut kuvaamaan suuria stadion-livelähetyksiä, festareita ja urheilutapahtumia ympäri Suomea. Oulussa monikameratuotantoja ovat muun muassa Qstock ja Ilmakitara-festivaali.

Saha on ollut mukana myös useissa tv-sarjatuotannoissa, kuten Nelosen Neljät häät sekä YlenElossa 24h-sarjassa.

Kymmenen vuotta toiminut tuotantoyhtiö työllistää noin 10 henkilöä, mutta kiireisen kesäsesongin aikana osaajien tarve lisääntyy.

Rekrytointiongelma on Pohjolan mukaan akuutti juuri tuotantoyhtiön tv-sarjojen ja elokuvien tuotantopalvelussa.

– Oulussa ja Kemi-Torniossa järjestettyjen medianomi-koulutusten alasajo oli koulutuspoliittinen virhe. Ammattikorkeakoulut olivat meille paras rekrytointikanava. Nyt ammattikorkeakoulutason harjoittelijoita tulee muun muassa Seinäjoelta.

Sahan työntekijöistä 80 prosenttia on tullut tuotantoyhtiöön työharjoitteluun kautta, kaikki ammattikorkeakoulupohjalta.

Pohjola ei aliarvio toiselta asteelta Oulusta valmistuvia osaajia. Oulun seudun ammattiopiston ja Luovin opiskelijoita on ollut Sahassa työharjoittelussa.

– Toisen asteen opinnot ovat kuitenkin perustasolla ja elämän oppiminen on vielä kesken.

Työharjoittelijoiden lisäksi Pohjolalla on tarve osaavista tuottajista, ammattilaisista, jotka ymmärtävät av-alan tuotantoprosessin alusta loppuun.

– Olemme viimeiset kolme vuotta etsineet leikkaajaa jälkituotantoon. Etelästä rekrytoiminen on lähes mahdotonta, koska ammattilaiset eivät suostu muuttamaan pohjoiseen.

Henkilökapasiteetin vaje vaikuttaa jo tuotantoyhtiön kasvuun, kun elokuva- ja tv-tuotantojen ja alan työvoima on painottunut Etelä-Suomeen. Pääkaupunkiseudulla ovat myös levittäjät, ammattilaiset ja suurimmat tuotantoyhtiöt.

– Meidän kasvun este on osaavien henkilöiden puute. Emme pysty vastaamaan kysyntään. Tästä syystä meillä on Oulun lisäksi toimisto Helsingissä.

Pohjolan luokkakaverina Oamkissa medianomikoulutuksessa oli myös oululainen elokuvantekijä, ohjaaja Jukka Vidgren Mutant Koala Picturesista.

Vidgrenin viimeisintä elokuvaa Hevi reissuakuvattiin muun muassa Taivalkoskella, osin paikallisin voimin, mutta myös Etelä-Suomessa.

– Kuvausryhmän siirtäminen paikasta toiseen on kallista touhua. Tuottaja ottaa mielellään työntekijänsä paikallisista osaajista. Oulussa on hyviä tekijöitä, mutta ei tarpeeksi kokeneita osaajia.

Media- ja pelialan organisaation, Pohjoisen audiovisuaaliset ammattilaiset, Pava ry:n hallituksen jäsenenä Vidgren on osallistunut lobbaamiseen ja eri koulutusta tarjoavien tahojen kanssa käytäviin keskusteluihin alan koulutuksen saamisesta Ouluun.

– Esimerkiksi audiovisuaalisen alan täsmäkoulutuksella saisimme assistenttitason työntekijöitä meidän alueen elokuva- ja tv-tuotantoihin.

Pavan viesti on vastaanotettu ja ammattikorkeakoulu on asian päällä, kertoo Oamkin viestinnän tutkinto-ohjelman tiimipäällikkö Ari Pekka Sirviö.

– Teemme yhteistyötä ELY-keskuksen kanssa ja selvittelemme koulutuksen luonnetta ja sisältöä Pavan esityksen pohjalta.

Opiskelu tapahtuisi työharjoittelun yhteydessä.

– Koulutus voisi olla puolivuotinen täsmäkoulutus, joka johtaisi aidosti työllistymiseen alalla, Sirviö sanoo.

Pääkaupunkikeskeisyydestä huolimatta kansainvälisiä toimijoita kiinnostaa pohjoinen kuvauspaikkana, kertoo elokuvakomissaari Anne Laurila BusinessOulusta.

Vuonna 2017 käyttöön otettu audiovisuaalisten tuotantojen kannustinjärjestelmä on houkutellut niin kotimaisia kuin ulkomaisia tuotantoyhtiöitä tekemään töitä Suomessa.

Ouluun on suunnitteilla kolme isoa kannustinrahoitusta saavaa tuotantoa.

– Yksi tuotannoista on Kaikki synnit -rikosdraaman toinen tuotantokausi. Kahdesta muusta en voi vielä kertoa, mutta kyseessä ei ole kotimaisia tuotantoja.

Suomen ja Pohjois-Suomen elokuvakomissiot hakevat näkyvyyttä Suomelle muun muassa Cannesin ja Berliinin elokuvajuhlilta.

– Kilpailemme suuren kansainvälisen tuotannon saamiseksi Pyhäsalmen kaivosalueelle, missä parhaillaan tehdään Suomen ja Ruotsin yleisradioyhtiöiden yhteistuotantona The White Wall-draamasarjaa.

 

Kääntyykö ratti, pysyykö virkkuukoukku kädessä?

Tuottaja Ilkka Matila Matila Röhr Production Oy:stä heräsi voittajana viime viikon torstaiaamuna Göteborgissa.

Edellisenä iltana Pohjois-Suomeen sijoittuva rikosdraama Kaikki synnit voitti Göteborgin elokuvajuhlien tv-draamakilpailun. Matilan tuottama rikossarja palkittiin parhaasta käsikirjoituksesta. Palkinnon vastaanottivat käsikirjoittajat, Oulussa työskentelevät Merja Aakko ja Mika Ronkainen.

Matila kohtasi rekrytointiongelman tehdessään viime kesänä Kaikki synnit -rikosdraamaa Oulussa. Tuottajana Matilan toive oli rekrytoida henkilöstöstä mahdollisimman paljon alueelta, mutta osaajien reservi on suppea.

– Soittelin ja pyysin apua Ruotsista ja Virosta, mutta kollegoilla oli sama tilanne kuin meillä.

Valottaakseen tilannetta Matila hyppää ajassa taaksepäin. 1990-luvulla, kun Pohjoisen elokuva- ja mediasäätiötä Poemia luotiin, Matila oli pohjoisessa tekemässä Rukajärventietäsekä Rölli ja metsänhenki-elokuvia. Matila kiersi kaupungeissa ja kunnissa kertomassa tarpeistaan, mutta myös paikallisten mahdollisuudesta olla mukana tuotannossa.

– Silloin pohjoisessa oli media-alan koulutusta, ja me pystyimme työllistämään osaajia. Kun koulutus ajettiin alas, menetimme osaajien reservin.

Matilan mukaan suurin tarve tuotannoissa ei ole erikoisosaajista, vaan avustavan tason audiovisuaalisen alan moniosaajista, osastolta toiselle ketterästi siirtyvistä tekijöistä.

– Paras mahdollinen työntekijä olisi audiovisuaalisen alan osaaja, sellainen, joka ymmärtää tuotannon rytmin ja lainalaisuudet.

Kaikki synnit toisen tuotantokauden kuvaukset jatkuvat Oulussa loppuvuodesta. Talven haasteista ja sisällöllisistä syistä johtuen henkilökuntaa tarvitaan ensimmäistä tuotantokautta enemmän. Matila ei voi paljastaa juonta, mutta kakkoskaudella vaaditaan enemmän käsityötaitajia, timpureita ja ompelijoita.

– Työllistän mahdollisimman paljon viime kesän kuvauksissa olleita työntekijöitä. Kun on laatua tuottava ryhmä koossa, se pidetään kasassa.

Audiovisuaalisen alan positiiviseen ongelmaan on koulutuksen lisäksi muitakin syitä. Tuotannot ovat kasvaneet ja markkinat muuttuneet tuotantoyhtiöille suotuisiksi.

Työtä tuovat suoratoistopalveluiden isolla rahalla tilaamat sarjat, Ylen ulkoistamat sisäiset tuotannot, kannustinjärjestelmä, ulkomaiset tuotannot sekä suomalaisten kiinnostus kotimaisiin elokuviin ja draamasarjoihin, Matila luettelee.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Media-alalla ei tykätä maksaa palkkaa, produktioissa pomputetaan ja hyppyytetään, työilmapiiri on useimmiten myrkkyä. Alaa hypetetään niin paljon että kuvitellaan että kaikki muut tekijät täytyy savustaa ulos että itse saisi lunastettua paikkansa. Avustukset, tunnustukset ja palkinnot menevät aina samoille ihmisille. Missähän lie ongelma?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävää oli lukea että toisen asteen koulutus ei kelpaa, ja rivien välistä luettuna syynä ois ikä. Mites me "yläikäiset", yli 18-vuotiaana aloittaneet opiskelijat toisella asteella? AMKiin media-alalle täällä Oulussa on todella vaikea päästä, mutta kun pääsi opiskelemaan tänne niin kuuleekin ettei se olekaan tarpeeksi hyvä. Todella kannustavaa,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elokuva- ja av alalla ei kannata tehdä ilmaistöitä, ellei kyseessä ole todella harjoittelu. Harjoittelijoiden määrä tuotannossa ei saa olla suuri ja harjoittelijoiden pitää saada oikeasti ohjausta, mentorointia. On sietämätöntä että vakiintuneet, verorahoin (YLE ja tuotantokannustin) opetusministeriön valvomien avustusten (Veikkausvoittorahoitus) tukemat tuotantoyhtiöt jatkavat ilmaistyön kerjäämistä ammattilaisilta. Elokuva- ja avalat ovat tuotantoa siinä kuin mikä tahansa tuotanto paitsi että siinä liiketoiminnan kustantaa liian suurelta osin yhteiskunta. Tuotantoyhtiöiden on petrattava ja ruvettava maksamaan työryhille asianmukaisia palkkoja ja korvauksia. Tuottajan osuudelle ja tuotantoyhtiön kuhunkin tuotantoon jyvittämille tuotantoyhtiöön muutenkin kuuluville kuluille on tuotantokohtaisesti asetettava budjeteissa %-osuus katto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaiken taitavia moniosaajia harjottelijan liksalla on vaikea löytää. Ja hyvä niin! Pidetään siitä kiinni ja lähetään joukolla töihin kun työstä maksetaan oikea palkka. Kenenkään ei pitäisi näihin suostua tai potkii samalla koko ammattikuntaa piikkarilla päähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi suuri ongelma löytyy suoraan myös elokuvakomissiosta. Osaajia ja hakijoita on, joiden tiedot jämähtävät elokuvakomission pöydälle, kun suoria yhteystietoja ei tuleviin tuotantoihin anneta. Asiat täytyy itse löytää joka kivi kääntämällä ja tuottajalla jää iso läjä taitavia ja osaavia ihmisiä löytämättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei liene yhteiskunnan tehtävä ylläpitää ilmaista "osaaja reserviä" näille firmoille. Jos löytyy pysyviä ja vakituisia työpaikkoja, löytyy kyllä tekijöitäkin. Ilmaisien tai puoli-ilmaisten assarien ja harkkarien perään tässä nyt itketään, ja nämäkin "työsuhteet" todella lyhyitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AMK kun ei alan ammattilaisia enää juurikaan valmista, niin kannattaisi alkaa ottamaan niitä perustutkinnon suorittaneita harjoitteluun myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luenko väärin vai eikä tässä jutussa sanota aika selvästi että perustutkinnon media-assistentit ammattikoukusta eivät kelpaa koska ovat liian nuoria? Olen luullut ettei iän pitäisi olla rekrytoinnin este... Tietty amk:sta tulleet on kivempia kun lähempänä omaa ikää, mukavia kavereita saa töihin kun samat koulukokemuksetkin takana. Eli palkataan perinteinen hyvä tyyppi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä firmat hakevat ilmaista työvoimaa, saa siinä ihmetellä että ei ole tulijoita. Kuka nyt ammtitaitoaan ja vapaa-aikaansa ilmaiseksi kenellekään myy. Eipä anna kovin mairittelevaa kuvaa alan tulevaisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ei ymmärretä mitään koulutuksesta, mediasta eikä myöskään taiteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harjoittelijoita eli ilmaista työvoimaahan tuossa jutussa peräänkuulutetaan. Projektit ovat vain keikkapohjalle perustuvia, joten viitsiipä opiskelija siinä ensin opiskella vuosia, jota pääsee harjoittelemaan "oikeaan produktioon" ja vieläpä ilmaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Media-alan opiskelut on käytännössä lopetettu korkeakouluista. Ei ole mikään ihme ettei osaajia juurikaan enää ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä? Eikö Oulussa osatakaan? No jos ei tekijät kelpaa, täytyy sitten tehdä itse. Ai eikö onnistu? Se on sitten voi voi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole Oulussakaan pula osaajista. Pitäisi vain saada ilmaisia työntekijöitä työharjoittelun tai muun varjolla. Itsellä on av-alan ammattitutkinto, media-assistentin perustutkinto ja ammattikorkeakoulusta digialan tradenomin tutkinto. Työkokemusta yli 20v. Työpaikkoja pyöreät nolla. Alan vaihto edessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eli halutaan pari vuosikurssia opiskelijoita 20-40 nuorta joista palkattomia "harjoittelijoita" pestataan muutamia karenssin uhalla pariin projektiin jos niihin saadaan koottua rahat. Opettajat ja "professorit" palkkansa ja auteurit apurahansa ja muutama niminaama kuittaa näistä taidepläjäyksistä sen 100k - 500k vuodessa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisää koulutusta alalle Ouluun, vai joko nyky hallitus senkin on lopettanut, tanssi koulutusta yrittivät mutta eivät onnistuneet.
Ylen ohjelma tuotanto jatkettava Oulusta myös entisten aikojen malliin, turhaan nekin Etelässä lopettivat Oulusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan ammattilaisia houkuteltu tarpeeksi etelästä? Tuhannen ja yhden yön tarinat ovat aika monella hallussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin, eikö siellä ollutkaan kovasti koulutettua porukkaa joukossa? Joo, huijaustahan nämä jutut ovat, oikeasti mitään "työvoimapulaa"ei ole ole olemassakaan, kyseessä juuri kuten muutkin ovat tajunneet , huoli ilmaisesta työvoimasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:25
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
20:51
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
20:31
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
20:19
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
19:58
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
19:40
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19:00
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille
26
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
26
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät
25
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
24
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image