Oulu

Oulussa on suurista kaupungeista maan alhaisin HPV-ro­ko­te­kat­ta­vuus – myös alueen ym­pä­ris­tö­kun­tien tilanne on huono

HPV-rokote otettiin kansalliseen rokotusohjelmaan vuonna 2013. KUVA: Hanna Laasanen
Oulu 21.10.2019 8:22
Antti Karvonen

Koko suomessa noin 70 prosenttia yläkouluun menevistä tytöistä on saanut HPV- eli papilloomavirusrokotteen. Tiedot käyvät ilmi kansallisesta rokotusrekisteristä.

Suurista kaupungeista alhaisin rokotuskattavuus on Oulussa, jossa rokotetaan vuonna 2006 syntyneistä tytöistä 65 prosenttia. Korkein kattavuus on Vantaalla, jossa samasta ikäluokasta rokotetaan 75 prosenttia.

HPV-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, ja se annetaan alakoulun viidennellä luokalla.

– Ruotsissa koko maan HPV-rokotusten kattavuus on 85 prosenttia. On vaikea ymmärtää, miksi meillä lähes kolmannes jättää rokotteen ottamatta. Tutkimustiedon mukaan rokote on turvallinen ja antaa parhaan ja pitkäaikaisimman suojan syöpää vastaan, kun se otetaan riittävän aikaisin. Siksi sen ottamista ei kannata lykätä, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Tuija Leino tiedotteessa.

Rokotuskattavuus on edelleen alhaisin Pohjanmaan rannikkoalueella. Raahessa rokotetaan vuonna 2006 syntyneistä tytöistä vain 38,9 prosenttia. 

Pohjois-Pohjanmaalla on maakuntien osalta yksi alhaisimpia HPV-rokotekattavuuksia, 58,1 prosenttia. 

Oulun alueen ympäristökunnissa rokotekattavuus on maan keskiarvoon nähden huono. Lumijoella rokotetaan vuonna 2006 syntyneistä tytöistä 40,7, Hailuodossa 42,9, Tyrnävällä 45,3, Limingassa 46,1 ja Muhoksella 56,2 prosenttia.

Korkein kattavuus maakunnista on Pohjois-Savossa, jossa HPV-rokotteen saa 83 prosenttia tytöistä.

Rokote torjuu syöpiä tehokkaasti

Papilloomavirus aiheuttaa useita eri syöpiä, kuten suuontelon, suunielussa erityisesti kielentyven ja nielurisojen sekä peräaukon, peniksen, kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnyttimien syöpiä. Lisäksi HPV aiheuttaa osan alanielun, kurkunpään, nenänielun ja suunielun muiden alueiden syövistä. 

HPV tarttuu iho- ja sukupuolikontaktissa. Noin 80 prosenttia ihmisistä saa vakavalle taudille altistavan HPV-tartunnan elämänsä aikana.

Rokote estää noin 90 prosenttia kohdunkaulan syövästä ja jopa 95 prosenttia kahden yleisimmän HPV-tyypin aiheuttamista kohdunkaulan syövän esiasteista. Juuri nämä tyypit aiheuttavat myös suurimman osan syövistä.

– HPV-rokote on tehokas keino suojautua useilta eri syöviltä ja niiden esiasteilta, ja se on tarkoitettu ihan kaikille tytöille, Tuija Leino sanoo.

HPV-rokote tuli osaksi kansallista rokotusohjelmaa vuonna 2013. Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Tällä hetkellä HPV-rokote annetaan vain tytöille, mutta hallituksen talousarvioesityksen mukaan myös pojat saavat rokotteen ensi vuonna.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (69)

Papilloomaviruksia on useita erilaisia ja rokote antaa suojan vain muutamalle virustyypille ja virukset myös muutuvat. Lääketehtaat saavat kyllä rahansa, mutta saako piikille vastinetta? Kaikilla lääkkeillä ja rokotteilla ON myös haittavaikutuksia, mutta sehän on väärin, jos nostaa esiin ristiriitoja tässä rokotekiimassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ettei tarjotut rokotteet kelpaa. Humaani Papillooma virus (HPV) pystyy aiheuttamaan kohtalokkaita gynekologisia syöpiä ja suun ja kurkun alueen syöpiä. Miehillä myös omat urogetaalisyövät ovat usein tämän viruksen aiheuttamia. Miesten suun ja kurkun alueen syövät ovat lisääntyneet huomattavasti. Niin tytöt kuin pojat kannattaa rokottaa täysmääräisesti, saadaan viruksen kierto väestössä vähenemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko rokote todella ainoa keino suojautua bakteereilta ja viruksilta? Siis mitään muuta vaihtoehtoa ei ole?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No yksi keino on asua steriilissä kuplassa koko elämäsi? Ei kovin käytännöllistä.

Mikä ihme teitä oikein vaivaa?

Rokottaminen on ihmiskunnan hienoimpia keksintöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mahdollisuus, kun asuu muovikuplassa. Siihen pitää vain putsata ilma, vesi ja ruoka, eikä muita ihmisiä kuin ulkopuolelta pällistelemään....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huihai. Kun pitää vastustuskykynsä huippukunnossa, ei pöppiäiset iske. Mitä huonompi vastustuskyky, sitä herkemmin kaikki taudit iskee. Se lienee lääketieteellinen fakta eli tosiasia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksiköhän poikia ei rokoteta? Estyisi HPV:n leviäminen tehokkaammin jos molemmat sukupuolet rokotettaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos piikin ottas vaan ne jotka aikoo harrastaa au-suhteita. Miksi uskollisia tarttis piikillä rankaista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukapa se 12-vuotiaana tietäis varman päälle seksikäyttäytymistään myöhemmin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Piikin tarjoaminen on kuitenkin vähän kuin rohkaisu lapselle että voi huoletta sitten kevytkenkäillä vanhempana

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ihmeessä haluat kieltää omilta lapsiltasi (tai yhteisön jäseniltä) tiedonsaannin seksuaaliterveydestä? Sehän on edesvastuutonta. Ja mitä on kevytkenkäily, erityisesti: mistä tunnistaa kevytkenkäilevän pojan? Ymmärrätkö lainkaan, että seksi voi liittyä ihan aitoon rakkauteen ja suhteita voi olla ennen naimisiinmenoa? Jotkut niistä päättyvät syystä tai toisesta ja uudenkin suhteen voi solmia. Olisi ehdottoman hyvä tutustua tulevaan puolisoonsa asumalla yhdessä ja elämällä normaalielämää. Ei tulisi otettua sikaa säkissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiesitkö, että 2/3 avioliitoista on pettämistä? Ja tiesitkö, että ihmiset elää myös ennen vakiintumista. Avioliitto ei suojaa pettämiseltä eikä taudeilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mietipä, ei siihen AU-suhteita tarvi saadakseen viruksen. Meinaatko että avioliittoon menevä neitsyt ei voi saada kumppaniltaan virusta sen jälkeen kun avioliiton satamaan purjehtivat. Kas kun mies on voinut entisessä elämässään saada sen edesmenneeltä puolisoltaan ja tartuttaa sitten tulevaan puolisoonsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silloin kun näyttöä rokotteen tehosta ei vielä ollut, saattoi vielä suhtautua asiaan tietyllä varovaisuudella. Nyt laajoissa tutkimuksissa, myös meta-sellaisissa, on saatu vahva näyttö rokotteen tehokkuudesta, suojavaikutus yltää rokottamatomiin poikiinkin, joskin poikienkin rokottamista voi vain suositella.
Papa-joukkotutkimuksissakaan osallistumisprosentti ei ollut toivottu, se että simppelimpään rokotukseen ei riittävässä määrin osallistuta, on pahimmanlaatuista laiskuutta. Menkää ihmeessä rokotettaviksi, voitte säästyä paljolta pahalta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkä mahtavan asiantuntijaverkoston Suomenkin lääketiede on menettänyt, kun ei ole saanut tätä kommnetoijajoukkkoa rekrytoitua esim. THL:n palvelukseen. Täällä tiedetään totuus, tiedetään riskit (tarkoittaa ainakin yhtä epäiltyä sivuvaikutusta) ja osataan neuvoa sitä tietämätöntä kansaa oikeisiin valintoihin - siis kieltäytymään esim. rokotteista. Seuraavan otsikon kommnetoinnissat sitten vaaditaan toimia, esim. rokotteita, jonkun taudin suitsimiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä homma tässä rokotevastaisuudella on se, että kaikki muut kuolevat, ja oululaiset ympäristökuntineen jäävät henkiin. Sitten tehdään Oulusta pääkaupunki ja annetaan kaikki aluetuet tänne. Vähän tietenkin muualle rannikollekin, kun siellä ovat hengissä säilyneet. Vai miten se meni?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin sitä toivotaan lääketieteen kehitykseltä rokotetta syöpää vastaan, kun se on niin kamala tauti, ja sitten kun rokote on saatavilla, niin ei kelpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kelpaa kun kummin kaiman pikkuserkulle tuli siitä ihottumaa. Tai ehkä se tuli nokkospuskaan kaatumisesta. Mutta sanotaan että johtui rokotuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (69)

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
54
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
48
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
31
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
20
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
18
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta
17
MTK:n Juha Marttila: Peltojen metsittäminen olisi täysin vastuutonta – "Jos kotimaan kulutus vähenee, Suomen on vietävä enemmän"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image