Oulu

Oulussa oli tammikuussa 12 päivän jakso, jolloin lämpötila painui alle -20 asteen – katso alkuvuoden pakkaslukemat Oulusta, Kuusamosta ja Kittilästä

Tammikuun loppupuoli oli Pohjois-Suomessa kylmä mutta aurinkoinen. Arkistokuva. KUVA: Vesa Joensuu
Oulu 10.2.2019 13:52
Anna Leinonen

Tammikuu oli Oulussa keskimääräistä kylmempi, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Hannu Valta.

Oulunsalon Pellonpään havaintoasemalla kuukauden keskilämpötilaksi mitattiin -12,5 astetta, kun 30 vuoden tilastoissa tammikuun keskilämpötilojen keskiarvo on -9,6 astetta.

– Normaalia kylmempi selvästi, mutta ei poikkeuksellisen kylmä, Valta kommentoi Oulun pakkaslukemia.

Tämän talven pakkasennätys on Oulussa -29,3 astetta. Se mitattiin Vihreäsaaressa 24. tammikuuta. Koko maassa tämän talven pakkasennätys kirjattiin 5. helmikuuta, jolloin Utsjoen Kevolla oli -39,1 astetta.

Kovat pakkaset alkoivat Pohjois-Suomessa tammikuun puolivälin jälkeen ja niitä jatkui lähes kahden viikon ajan. Oulussa mitattiin kahtenatoista päivänä peräkkäin alle -20 asteen lämpötiloja. Kuusamossa ja Kittilässä vastaavia päiviä oli peräkkäin yksitoista.

Katso alla olevasta taulukosta, millaisia pakkaslukemia Pohjois-Suomen paikkakunnilla mitattiin tammikuussa. Oulun luvut on Pellonpään havaintoasemalta, Kuusamon luvut Kiutakönkäältä ja Kittilän luvut Pokasta.

Katso paikkakuntakohtainen sääennuste Kalevan Sää-sivulta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Esivanhemmat, mutsit ja fatsit myös ja itsekin hämärästi muistan, joskus 80-luvun puolivälin molemmin puolin oli kunnon pakkasjakso kuin kotona Grönlannin Novaja Zemljalla . Jouluna 1984 oli vesi keli, muistan kuinka Oulussa töissä oli kumisaappaat keli. Yhtäkkiä pakastui ja kylmyysasteet olivat Uudesta vuodesta -40° C molemmin puolin ja kun sitten helmikuun vaihteessa lämpö nousi -20°C tuntui kuin kesä olisi tullut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja vielä päättäjät viitsiivät paasata ilmaston lämpenemisestä!!! naurettavaa nyt on kylmintä koskaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavallinen talvikeli. Ei nämä pakkaset kerro lämpenemisestä, lauhaahan nyt on taas. Minäpä ehdotan, mikä on tulevaisuus: Ensin on lauhat talvet ja kuumat kesät, kunnes pohjoinen napajää on sulanut. Sitten skandinaviaa lämmittävä Golf -virta pysähtyy. Alkavat superkylmät talvet ja kuumat kesät. Ruoantuotanto käytännössä loppuu, sen saatavuus romahtaa ja ruoan hinta nousee pilviin. Eteläeurooppa muuttuu hiekkaerämaaksi. Valtiot siirtyvät sotatilaan. Moni kuolee. Kaikki kärsivät. Kukaan ei pääse pakoon. Siihen saakka, iloista hällävälielämää, koska ei tätä kehitystä pysäytä mikään ihmisen toiminta tai toiminnan muutos. Voimme yhtä hyvin rentoutua koska mitään ei ole tehtävissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se oli hyvä, että oli pitkästä aikaa edes tuon verran kunnon pakkasia, kuten tammi-helmikuussa kuuluu ollakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oha tuota poutaa ollu kunnolla....hyvie halonhakkuu ilimoja kirveellä,mukavasti pölökky halakijaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että ilmasto lämpenee.. Mitenkäs ilmaston muutos uskovaiset selitätte tämän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lämpeneehän se, mutta hölmöimmät luulee, että pakkasjaksot loppuu kuin seinään. Oulussa tullaan nauttimaan pakkasista vielä sadan vuoden kuluttuakin, etelärannikolla luultavasti ei. Tänä talvena käynyt kahtena tai kolmena päivänä pakkanen parissa kymmenessä. Tämä viikko ollut pääasiassa vesisadetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastonmuutos on tosiasia ja en suostu uskomaan, että löytyy ensimmäistäkään ihmistä joka ei uskoisi ilmastonmuutokseen. Suomi on ollut massiivisen jääpeitteen alla viime jääkaudella ja tulee sitä jälleen olevan seuraavalla jääkaudella. Ei ole olemassa mitään keinoa millä ihminen voi estää tai muuttaa ilmastonmuutosta, koska kyseessä on 100% luonnollinen ilmiö. Seuraava jääkausi tulee ja Suomi jää sadoiksi vuosiksi jääpeitteen alle. Vastaavasti Etelänapamanner tulee sulamaan aivan kuten se on ollut sula aikaisemminkin historiassa. Se mikä on luonnollista, ei tule ihmisellä edes yrittää muuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo ja varmasti on ihan luonnollista vapauttaa maaperän sitomat hiilipohjaiset energiat ilmakehään muutamassa sadassa vuodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:47
Reissusa: Kansainväliseksi Yogiksi opiskellut Riika sai kehon ja mielen tasapainoa joogamatkaltaan Intiaan
16:35
Ikimuistoisen roolin Perikato-elokuvan Hitlerinä tehnyt näyttelijä Bruno Ganz on kuollut
15:59
Trumpin lähipiiriläinen Paul Manafort on joutumassa loppuiäkseen vankilaan – "Huijasi valtiolta ja kansalta miljoonia, vaikka on huomattavan varakas"
15:52
Pihasauna tuhoutui tulipalossa Ylivieskassa, naapuri huomasi palon
14:00
Meri-Lappi painii ison huumeongelman kanssa: Huumeiden tuonti länsirajan yli kasvanut räjähdysmäisesti, alaikäisiä käyttäjiä paljastunut kuukaudessa parikymmentä Tilaajille
13:49
Pekka Haavisto: Ihmisoikeudet ja EU-politiikka ovat vihreiden kynnyskysymyksiä vaalien jälkeiselle hallitusyhteistyölle
13:20
Kärpiltä ikäviä uutisia: Mika Pyörälän kausi ohi – Lukko-ottelussa tullut vamma laittaa hyökkääjän kuukausien sairauslomalle
164
Puheet lihan ja maidon vähentämisestä aiheuttivat kommenttitulvan, suurin osa tyrmää koko ajatuksen – ”Menee tämä hössötys jo pahasti yli”
35
Puheenvuoro: Brexitistä on turha etsiä järkeä – rankimmat vaikutukset iskevät kansaan ja yrityksiin vasta lähiaikoina
21
Trump julistaa kansallisen hätätilan – tavoitteena saada rahat rajamuuriin, demokraatit vienevät asian oikeuteen
20
Pekka Haavisto: Ihmisoikeudet ja EU-politiikka ovat vihreiden kynnyskysymyksiä vaalien jälkeiselle hallitusyhteistyölle
19
Helsingissä suunnitellaan lihan ja maidon kulutuksen puolittamista, pitääkö Oulun seurata esimerkkiä? "Kyllä ehdottomasti"
17
Jänis jumitti Rajakylässä, mutta eipä hätää – palokunta tuli ja päästi pupujussin pälkähästä
15
Kriisipalaveri Kai Suikkasen kanssa muodostui uran käännekohdaksi – Ville Leskinen nousi parissa vuodessa kuilun partaalta kolkuttelemaan NHL-portteja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa ja Lapin länsiosassa länsituuli on voimakasta illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Maan pohjoisosassa sekä Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa luoteistuuli on voimakasta yöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

347 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi rahoilla leveillään?

Mitä pahaa siinä on jos rahoillansa leveilee, toiset leveilevät omalla taikka tenavien koulutuksella, taikka vaikka vanh... Lue lisää...
Ruotsalainen

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image