Oulu

Oulussa laaditaan tee­may­leis­kaa­va kult­tuu­riym­pä­ris­töil­le

Oulu 19.2.2019 22:10
Kaleva

Kulttuuriympäristölle laaditaan teemayleiskaava Oulussa. Yhdyskuntalautakunta päätti asiasta tiistaina.

Suunnittelu koskee koko kaupungin aluetta. Yleiskaavassa tarkastellaan arvokkaita rakennettuja kulttuuriympäristöjä sekä muinaismuistokohteita ja -alueita. Yleiskaavatyössä laaditaan selvityksiä ja inventointeja, jotka tukevat muutakin maankäytön suunnittelua.

Tavoitteena on edistää kulttuurihistoriallisten arvojen säilymistä ja tuoda kulttuuriympäristö esiin voimavarana. 

MAINOS

Kommentoi

Rehellisesti sanottuna. Uskoako tätä taas?

Puhutaan yhtä, kysellään kaupunkilaisten mielipiteitä ja sitten tehdään taas ihan mitä halutaan. Monessa mukana olleena usko on mennyt näihin suuriin puheisiin kulttuuriarvojen säilyttämisestä. Oulun suistosta on jopa tehty suunnitelma kansalliseksi kaupunkipuistoksi. Onkohan siihen perehtynyt kukaan näistä ehdotuksen tekijöistä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa on ehditty purkaa paljon, mutta vielä löytyy keskustastakin kauniita reittejä, esim. kauppahalli - Rantakatu - kaupungintalo - kirkon ympäristö - Kasarmintie sekä Oulujokisuisto saarineen. Yleensä vierailijat hakeutuvat juuri vanhoihin ympäristöihin.

Arvokohteita on osoitettu RKY:ssä, maakuntakaavassa, yleiskaavassa sekä asemakaavoissa, mutta tieto on hajanaista ja kaipaa jatkuvaa päivittämistä. Teemakartta on hyvä väline osoittamaan alueet missä rakentaminen on tiukempaa ja missä vapaaampaa. Sellainen olisi tarpeen kaikissa kunnissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiivistelmä yleiskaavasta: "Tämän museon tilalle tehdään marketti, tuon kohdalle tulee kerrostaloja ja loput kirjastot ja museot poltetaan nyt ainakin näin aluksi."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä nimikkeellä saadaan "työllistettyä" palkkiovirkaan monta mitäänosaamatonta tyhjäntoimittajaa ja verorahoja riittää entistä vähemmän kaikkeen tarpeelliseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun kaikki kivikukot ja arvorakennukset on revitty on yhtä jälkihurskastelua kehua Oulua kulttuuriperinnöllä. Tämä kaava olisi pitänyt tehdä 30 vuotta sitten. Miettikää milloin nyt rakennettava asemanseutu päätyy arvokkaaksi kulttuuriperinnöksi? Oulu ei ole vastuutaan miljööstään koskaan ymmärtänyt eikä sitä, että kaupunkia ei tehdä vanhaa repimällä tai ylikorkeilla ja ylikalliilla kerrostaloilla jotka jäävät sijoittajien käsiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taida tuo homma kauaa viedä, ei Oulussa taida enää olla kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita ja alueita kovin paljon jäljellä. Paljon vanhaa Oulua hävitetty vuosien aikana, puutaloalueita ei ole montaa jäljellä. Vähän niinkuin jäljessä tuokin suunnitelma, monissa muissa kaupungeissa on säilytetty vanhaa kaupunkia enemmän, täällä on pistetty sileeksi ja joitakin muinaismuistokohteita on tuhottu aikojen saatossa. Kai tämäkin homma on muka kytketty siihen kulttuuripääkaupunkihankkeeseen. Paljonkohan verovaroja tähänkin taas laitetaan ja onko tarkoituksena keksiä jollekin taholle jotain tekemistä eli jonkun päättäjän tutulle hommia. Kohta sitten valitetaan, ett kuinka vähän varoja löytyy muuhun tarkoitukseen. Tietenkin on hyvä, ett kartoitetaan nuo jutut, mutt eikö nuo ole jo aiemminkin kartoitettu ja kirjoihin laitettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata. Museovirasto ja ely vastustivat siltavahdin rakentamista ja eikun rakennettiin ja vielä rakennusoikeutta ylittäen. Että tyhjä tehdä mitään, virkamiehet tekee niinkun haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oululainen tapa kuunnella kaupunkilaisia: tehdään päätökset kabineteissa, ja sitten kysytään yleisön mielipidettä, jolla ei siis todellisuudessa ole mitään vaikutusta jo tehtyihin päätöksiin. Sanotaan vain jälkeenpäin, että "yleisöäkin on kuultu". Näin toimitaan kaikilla hallinnon aloilla ja tasoilla. Sisäpiirin tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylikiimingissä ja sinne menevän tien varrella metsissä paljon muinaismuistoja, kuten kiviröykkiöitä ja kehämuodostelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

96
Sote-uudistusta valmistellaan 18 maakuntamallin pohjalta, vahvisti Antti Rinne: PK-seutu saattaa vielä saada oman ratkaisunsa
87
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen
81
Oulun kaupunki: Torihotellin rakentamisvelvollisuusaikaan haettava jatkoaikaa
50
Oulussa meni kuitukaapeli poikki kahtena peräkkäisenä päivänä – "Kaivajilla on velvollisuus selvittää, mitä maan alla on"
46
Pohjois-Pohjanmaan työttömyysaste aleni edellisvuodesta – työttömien määrä vähentyi myös Oulussa
44
Kommentti: Seurasimme järjetöntä ajan ja rahan tuhlausta ei minkään takia – ex-oppositio tekee nyt melkein samanlaista sotea, jonka se jarrutti jumiin
43
Oulun rakennusvalvonta kantelun kohteena – kiista koskee autopaikkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image