Oulu

Oulussa kuvatut tal­vi­pyö­räi­ly­vi­deot valmistuivat - katso kaksi videota

Filmiryhmä seurasi Heini Rosqvistin menoa helmikussa Oulussa. Ryhmään kuuluivat videokuvaaja Otmar Winder (vas.), valokuvaaja Harry Schiffer ja ohjaaja Robert Pressl. KUVA: Tapio Maikkola
Oulu 24.3.2013 18:12
Kaleva

Itävaltalaisen filmiryhmän helmikuussa Oulussa kuvaamat talvipyöräilyvideot on julkaistu internetissä. Videot kuvattiin kansainvälisen talvipyöräilykonferenssin aikana.

Videoissa Oulua kutsutaan talvipyöräilyn pääkaupungiksi, jossa on hyvät pyöräilyväylät ja niiden kunnossapito on ensiluokkaista.

Videot on kuvattu Oulun keskustan alueella.

Videoita kuvattiin osana EU-hanketta, joka tekee videoita erilaisista kuljetus- ja liikennejärjestelmistä eri puolilta maailmaa.

Kaikki ryhmän tekemät videot ovat katsottavissa osoittessa www.eltis.org.

 

Katso Oulu-videot:

Video: The winter cycling capital of the world

Video: Promotion of winter cycling on Oulu, Finland

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

onpa hienoa mainosta oululle. Itsekkin tänään pyöräilin kaupungissa ja oli tuolla useampiakin aurakoneita liikkeellä vaikka ei ole vasta satanutkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä kaikki kommentit suojatiellä pyöräilemisestä viipyy? Muistakaa liikkennesääntöjä osaamattomat autolijat että suojatien kohdalla saattaa olla myös näkymätön pyörätien jatke jolla pyöräilijät saavat paahtaa menemään miten haluavat. Autoilijat väistävät kääntyessään ja tullessaan kolmion takaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ihminen ei ole tyhmä, se ei silti tarkoita, etteikö hän auton lisäksi osaisi ajaa myös fillarilla ja voisi olla normaalipainoinen. Sellaisia ei vain ehkä kuulu sinun ystäpiiiriisi tai tuttuihisi. Ymmärrettävästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaahas. Kommenteista nousee esille pari asiaa johon en voi olla kommentoimatta. Ensimmäinen: Jossain kommentissa nostettiin jalustalle "Oululainen negatiivisuus". Se on joskus kieltämättä ihan kiusalliseen asti negatiivista - mutta toisaalta se on juuri sitä itseään eli ehdottaisin kaupungin isille tämän perioululaisuuden negatiivisuuden positiivista hyödyntämistä - säästöissä, matkailussa, suunnittelussa jne. Toinen asia: Eikö kannattaisi Oulun itse tehdä oma "parempi" ja totuudenmukaisempi fillarointia dokumentoiva filminpätkä jolla muuta maailmaa kateelliseksi tehdään ja turistia tänne houkutellaan. Olemmehan nyt virallisesti ihan maailman napa tällä saralla. Jotain noista tehdyistä videoista voisi tehdä toisinkin (näin oululaisittain kommentoiden ;).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tuo pienpyöräkuormaaja auraa teitä vaikka ei ole edes lunta satanut niille teille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tietysti siksi että saataisiin videokuvaa kaupungin työntekijästä työn touhussa. Muutenhan nämä lapioon nojailijat istuvat kahvihuoneessa jalat pöydällä kahvia hörppien koko päivän vaikka edellisenä yönä olisi tullut lunta puoli metriä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei tollot, Suomessa on ollut vuodesta 2003 lähtien ehdollinen kypäräpakko ilman rangaistusta. Euroopan kehittyneemmissä pyöräilykulttuureissa kypärää ei juuri käytetä. Miksi? Koska pyöräily ei ole vaarallista. Kypäräpakko vain pelottelee ihmiset auton ratin taakse "turvaan" pois pyörän selästä. Kypäräpakko on näin ollen jopa haitallinen, sillä se vähentää pyöräilyä. Pyöräily on sitä turvallisempaa, mitä useampi pyöräilee.

Mukavaa silti, että autoiluorientoitunut kaupunkimme sai kansainvälistä pyöräilyhuomiota. Vaikka kongressissa kuulemma kritisoitiinkin vanhanaikaisia pyöräilijät ja jalankulkijat niputtavia liikennejärjestelyjä...

Mielestäni niin jalankulkijoilla, pyötäilijöillä kuin autoilijoillakin on parantamisen varaa liikennekäyttäytymisessä. Eniten edellyttäisin kuitenkin niiltä, joiden kulkuneuvoilla on suurin tuhovoima. Suojatiesäännöt, väistämissäännöt, ennakoitavuus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta, pyöräily ei ole vaarallista - paitsi niissä harvoissa tapauksissa kun kaatuu ja lyö päänsä. Vähän samaan tapaan kuin autoissakaan ei tarvitse käyttää turvavöitä kuin niissä harvinaisissa kolaritapauksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, ja ajatella miten paljon turvallisempaa autoilu olisi, jos kaikki ratin taakse istuvat joutuisivat pistämään kunnon rallikypärän päähänsä!

"I car Oulu" puhuu asiaa. Kypäräpakolla saadaan aikaan vain turhaa pelkoa, ja pyöräilyn eli kuntoilun mahdollista vähenemistä. Huomattavaa myös, että kypärät on usein testattu sen perusteella, millä nopeudella pyöräilijä muksahtaa maahan paikallaan olevan pyörän päältä (eli näin ollen oikeastaan sopivat paremmin jalankulkijoiden nopeuksiin kuin pyöräilijöille). Hyvä myös huomata tässä vaiheessa, että yhteentörmäyksessä auton kanssa kypärä toimii parhaiten koristeena, kun ajatellaan minkälainen energia on tonnin massan omaavalla henkilöautolla joka paahtaa Oulun keskustassa tuhatta ja sataa.

Kypäriä ei tarvita, vaan fiksuja ihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se mene niin, että ne käyttää kypärää jotka kokee siitä jotain hyötyvänsä. Jos on satavarma ettei kaadu, tai jää auton töytäisemäksi, tai ei ole mitään suojattavaa niin ihan vapaasti voi ajella ilman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fiksua on myös kirjoittaa matkaan myös jonkinlainen lupalappu, jolla vapautetaan veronmaksajat siitä taakasta, että yyberfiksusta alettaisiin taas kalliilla kuntoutuksella kasaamaan eläjää. Tosin alimman tietyn turvavaatimustason noudattamatta jättämisen pitäisi automaattisesti kertoa, että yksilö ei ole elinkelpoinen ja elimet voitaisiin ottaa hyödyllisempäänkin käyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurimmalla osalla ilman autoa liikenteessä hortoilevista ei ole mitään tietoa liikennesäännöistä. Alkeellisinta "fiksuutta" voisi olla perehtyä niihin, jotta autoilijat eivät näytä tonnin massa omaavilta tuhatta ja sataa paahtavilta, vaan asiassa alkaa huomata jotain säännönmukaisuutta, ainakin fiksumpi. Sitä on hankala ymmärtää, että minkälaisella "fiksuudella" päädytään siihen, että päätä suojaavaa kypärää ei tarvita siinä vaiheessa, kun lippa iskee kelin, ajovirheen tai "fiksun" kanssakulkijan vuoksi. Koska asiasta ei mitään laajempia tieteellisiä näyttöjä esitetty, niin voi vain arvailla, että lieneekö moiseen johtopäätökseen päädytty laajan teoreettisten näennäistieteiden opiskelun ja hallitun tajuntaa laajentavien päihteiden viihdekäytön avulla, jolla on saavutettu käsittämätön kaikkien muiden fiksuuden ylittävä ylifiksuus. Ihan empiiristen täällä todellisessa maailmassa tehtyjen havaintojen perusteella käytän siis alifiksuna itse kypärää ainakin fillarilla, motskarilla, alpeilla, telluilla, laudalla, rullaluistimilla, ... liikkuessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpäs otit itseesi.

Ajoin kirjoituksella takaa sitä, että jokaiselta osapuolelta vaaditaan fiksuutta. Tänään pyöräillessäni ympäri Oulun, vastaan tuli monta autoilijaa jotka antoivat tietä, ja liian useita jotka ajoivat huoletta päin punaisia valoja. Myös suoraan liikenteen eteen käveleviä jalankulkijoita tuli havainnoitua. Pyöräilijöitä en huomioinut, mutta eiköhän noitakin löydy joka lähtöön myös.

Vaikka tunnut olevan huolissasi minun tietämyksestä koskien liikennesääntöjä, älä pelkää. Olen ajellut jos jonkinlaista menopeliä jo parikymmentä vuotta, jopa ihan leipäni edestä. Näin ollen uskon, että omaan ainakin perustavanlaatuisen tiedon siitä, miten liikenteessä _tulisi_ käyttäytyä.

Aggressiivinen kirjoituksesi pureutuu myös siihen, että en esitä empiirisiä todisteita sen väitöksen tueksi että kypärää ei tarvita. En voi olla huomaamatta, vaikka niistä puhutkin, täydellisen empiirisen aineiston puutteen omassa kirjoituksessasikin. Kypäristä saatava hyöty on vähintäänkin kiistanalainen. Jos kuitenkin haluat löytää tietoa kypärästandardeista, ihan siinä mielessä että minkälaiseen käyttöön ne on suunniteltu, niin esimerkiksi Eurooppalainen EN-1078 voi valaista asiaa kypärätestien tulosten kvantitoinnista.

Pointti nyt on se, että nämä asiat tunnutaan ottettavan erittäin henkilökohtaisesti. Jos joku tahtoo käyttää kypärää, ja tuntee olonsa turvalliseksi se päässä, se hänelle sallittakoon. Mutta antakaa myös meidän muiden olla käyttämättä kypäriä, ilman sitä ainaista "Kypärä päähän" -jauhantaa - tämä vaikuttaa usein siltä, että jos valittaja joutuu pitämään kypärää, niin sitten pitää kaikkien muidenkin niitä käyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpäs otit itseesi.

Mitä se fiksuus sinulle on? Itse pidän aika fiksuna sitä, että liikenteessä liikkuvat tuntevat säännöt ja noudattavat niitä, jotta muiden ei tarvitse arvailla, että käyttäytyykö kanssaihminen jonkin tunnetun säännön mukaan vai laatiiko lennosta itse uusia, vaikkapa jotain kohteliaisuusväistökunniapysähtelyprotokollia. Varsinaisesti en juuri _sinun_ liikennesääntöjen tietämyksestäsi kommentoinut, pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden yleensäkin, mutta jos seuraat vaikkapa ns. ammattilaisten liikennekäytöstä, niin käytös oikeastaan kertoo vain sen, että rattia pyörittelemään rahasta päädytään monesti sen vuoksi, että kyvyt eivät muuhun riitä, valitettavasti.

Empiirinen aineisto jäi tosiaan täsmentämättä, koska kyseessä on oikeastaan oma ja lähiympäristön fillareilla, motskareilla, alamäkivehkeillä sun muilla hankkima kokemusperäinen tieto, sekä havainnot muiden ihmisten käytöksestä. Luultavasti useimmat ihmisistä elävät em. tyyppisten havaintojen vuoksi siinä harhassa, että kypärä (melkein mikä hyvänsä ...vetin potta) suojaa päähän kohdistuvassa iskussa päätä vaurioilta, koska EN-1078 on jäänyt vähän huonolle luvulle ja jossa ko. harhaluulo siis kumotaan. Jotkut käyttävät varmaankin aivan turhaan jopa muiden ruumiinosien suojana iskulta suojaavia suojavarusteita, jopa pyöräillessä, muista lajeista puhumattakaan.

Pointti nyt on se, että asia ei ole henkilökohtainen valinta, vaikka joku mielensä pahoittaisikin. Me aikuiset ihmiset olemme demokraattisesti sopineet tiettyjä asioita. Yksi niistä sopimuksista on se, että pyöräillessä käytetään pyöräilykypärää, vaikka hiuslaite lässähtäisi ja rento tyyli hei kärsisi, jotta yksityisen sektorin veronmaksajien rahoja ei tarvitse käyttää niin paljon, kun jotain neropattia opetaan lipan jälkeen puhumaan ja kävelemään. Asia on yksinkertainen, se pitää vain ymmärtää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Törkeää antaa sellainen kuva että Oulussa lunta aurataan jotenkin ahkerasti. Noilla mainosvideon lumisenteillä ei tosiaankaan aurauskalustoa näy oikeasti liikenteessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mukava, positiivinen juttu nuo videot! :)

Oululaiseen tapaan täytyy vielä kertoa asian negatiivinenkin osuus: moni meistä on pakotettu pyöräilemään läpi talven, kiitos kehnon joukkoliikenteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

34
Viljelytukea saavat tilat vähentyneet tuhannella – yhteensä viljelytukia maksettiin Suomessa viime vuonna yli 1,7 miljardia euroa
31
Kalen! kalluppi: Syökkö nää lihhaa?
15
Kotia ei vain löydy – onko luottotietonsa menettänyt huono ihminen? Lukijalta
11
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
11
Nokian yt-neuvottelut päättyivät, Oulusta irtisanotaan noin 70 työntekijää
10
Pohjois-Suomen syntyneiden elämää on seurattu yli 50 vuoden ajan – "Meillä on valtava tietovaranto, josta voidaan louhia erilaisia asioita"
9
Jussi Jokinen ymmärtää Tero Lehterän huolen – painepelit houkuttelevat pelaajia enemmän kuin tyhjennysmyynnit

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia luoteistuuli on voimakasta aamuyöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image