Oulu

Oulussa kruunataan illalla uusi maa­il­man­mes­ta­ri – mihin ihmeeseen katosivat kotimaiset il­ma­ki­ta­ris­tit?

Ilmakitaran MM-finaali järjestetään perjantaina Kuusisaaressa. Viime vuonna kisa huipentui Rotuaarilla. Mukana ei ollut suomalaisia ilmakitaristeja. KUVA: Joel Karppanen
Oulu 25.8.2017 13:13
Taneli Kärki

Kuusisaaren uudessa tapahtumapuistossa järjestettävän ilmakitaransoiton MM-finaaliin ei selviytynyt tänäkään vuonna kotimaisia osallistujia. Eikä selviytynyt viimekään vuonna.

Itse asiassa finaalissa on viimeksi nähty suomalaisedustusta vuonna 2015, kun Mustien hevosten karsinnasta finaaliin yltänyt Oulun oma poika, Eero Ojala sijoittui koitoksessa 10. sijalle.

Viimeisimmästä Suomeen tulleesta maailmanmestaruudesta aikaa vasta onkin. Markus Vainionpää pokkasi tittelin vuonna 2000. Seuraavana vuonna sama mies ylsi hopealle.

Sen jälkeen ei ole suomalaisia ilmakitaristeja palkintopalleilla paistatellut.

Ilmakitarafinaaliin hyväksytään hallitsevan maailmanmestarin ja avoimesta karsinnasta selvinneen kymmenikön lisäksi kansainvälisen ilmakitaraverkoston jäsenmaiden kansalliset mestarit. Järjestäjämaa Suomessa ei valita kansallista mestaria.

– Ehkä siinä olisi ihan kokeilemisen arvoinen juttu, toteaa kisojen pressikoordinaattori Anssi Ikonen.


Oulussa kehitetyt
ja vuodesta 1996 järjestetyt kisat ovat olleet viiden ensimmäisen vuotensa jälkeen täysin ulkomaisten ilmakitaravirtuoosien hallinnassa. Katosiko kotimainen innostus jo alkutaipaleella vai ovatko ulkomaiset osallistujat yksinkertaisesti härmäläisiä häikäisevämpiä ilmatiluttajia?

Vuonna 2015 kilpailun 10. sijalle yltänyt Eero Ojala on ilmakitarakisojen viimeisin suomalaisfinalisti. Arkistokuva vuodelta 2006. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

– Toisaalta ruotsalainenkin kaveri pääsi finaaliin, niin miksi ei suomalainenkin pääsisi, Ikonen miettii.

MM-finaalin alla vuosittain järjestettävään Mustien hevosten karsintaan suomalaiset ovat osallistuneet kyllä ahkerasti, mutta ilmaplektra on tupannut tylsymään kalkkiviivoilla.

– Muiden maiden kilpailijat ovat hurjan kovia ja he näkevät todella paljon vaivaa esitystensä eteen. Jotkut saattavat tehdä koreografiaansa kuukausia, Ikonen valaisee.

MM-kisat tuovat edelleen merkittävää näkyvyyttä Oululle, missä ei vuosittain monilla kansainvälistä kiinnostusta herättävillä juhlilla juhlita. Ei sillä, että kotimainen menestys olisi itseisarvo, mutta voisi kuvitella ilmakitarayleisön hurraavan mielellään myös kotiyleisön ominaisuudessa.

Olisiko päättäjien syytä lisätä ilmakitaraharjoitukset Oulun kaupungin koululiikunnan suunnitelmiin? Vai löytyisikö uudesta tapahtumapaikasta uutta pontta paikalliselle edustukselle nyt, kun koko show siirtyy Kuusisaaren upouuteen miljööseen?

Aika näyttää ja ilmakitara soi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ilman päivä - ilmakitara. Kuuluuko erottomattomasti yhteen? Huomennahan se Ilman päivä on. Voisiko kilpailu olla vaikkapa kesäkuussa tai heinäkuussa? Nyt on kylmää ja pian pimeääkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heti, kun homma vaatii panostusta enemmän kuin 10 olutta, niin suomalainen ei jaksa vaivautua. Alussahan tämä oli amatöörien ja kadunmiesten letkeä kisa, nyt liian amattimaista touhua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tais kotimaisilta katketa kielet ratokasterista,vai tuliko pakkopaitapainajainen mieleen...vähemmästäkin loppuu moinen kouhotus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tässä nyt voisi olla aina yksi suora paikka suomalaiselle?! Sentään tämän maan keksintöjä koko kisa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisin tulla tulla soittamaan ilmarumpuja, jos siinä lavalla on läpinäkyvä ilmakitaristi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tajuttu ettei turhanpäiväsempää touhua ole kuin soitella olematonta soitinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset ovat päässeet jo pitemmälle, kuulemma monet myyvät ilmakitaroita ulkomaisille esiintyjille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei todellakaan koulun liikuntatunneille.
Tuo ilmakitaroiti on ehkä typerintä mitä tiedän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kruunaamalla ulkomaalainen saadaan kansainvälistä huomiota.
Ei kannata Suomalaisen voittaa niin pitkään kunnes tapahtuma on tarpeeksi tunnettu maailmalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikoinaan joka jannu kävi tanssilavan diskossa tyhmän näköisesti toikkaroimassa "tanssia" mukaillen, mutta samalla myös ilmakitaroimassa mukamasten tytteleihin vaikutuksen tehdäkseen tai muuten vaan elämän sykkeestä riemutakseen. Syyttäkää deittipalstoja ja muita tanssilavojen diskojen tappajia. Ei ole enää livekukkoilun eikä ilmakitarointiin harjaantumisen paikkaa. Naputellaan vaan älypuhelimia ja tapletteja. Hävettää ajatella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laji vaatii rentoutta ja rohkeutta coolilla olemuksella. Ei ihme, että suomalaiset eivät yllä kärkeen... 😀

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin hassua kuin se onkaan niin kannattasko tällä yrittää houkutella turisteja edes yhdeksi viikonlopuksi Ouluun... Onhan kyse kummiski maailmanmestaruudesta. Ja tämän sanomahan on ollut myös rauhan puolestapuhujia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset ovat kyllästyneet tähän instituution aseman saaneeseen tapahtumaan. Kaikki uusi kiinnostaa hetken, mutta sitten lopahtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image