Oulu

Oulussa kehitettiin menetelmä uuden ma­keu­tusai­neen tuottamiseen ja kysyimme, onko brazzeiinista sokerin korvaajaksi – "Tärkein ominaisuus on sivumakujen puuttuminen"

Oulu 4.12.2018 6:33
Pekka Rahko

Oulun yliopiston professori Lloyd Ruddockin johtama tutkimusryhmä on kehittänyt menetelmän, jossa muokatuilla bakteereilla voidaan tuottaa sokeria korvaavaa brazzeiinia.

KUVA: Pekka Peura

Oulun yliopiston biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa toimiva tutkijaryhmä on kehittänyt menetelmän, jolla pystytään tuottamaan luonnonmukaista makeutusainetta brazzeiinia.

Siitä on jo pitkään odotettu markkinoille uutta makeutusainetta, mutta sen teolliseen tuottamiseen ei ole toistaiseksi löydetty ratkaisua.

Mitä on brazzeiini, tutkijatohtori Mirva Saaranen?

– Se on Länsi-Afrikassa kasvavan hedelmän proteiini, paljon sokeria makeampi. Hedelmän paikallinen nimi on oubli, joka tulee ranskan kielen unohtamista tarkoittavasta verbistä oublier. Hedelmää on makeutensa vuoksi käytetty vierottamaan lapsia äidinmaidosta. Hedelmää on käytetty paikallisesti satoja vuosia, mutta lajia ei pystytä viljelemään eikä brazzeiinia pystytä eristämään hedelmästä kaupallisesti kannattavilla menetelmillä.

Miten Oulun yliopistossa keksittiin tutkia brazzeiinia?

– Alunperin ajatus lähti meillä jo aiemmin patentoidusta CyDisCo-nimisestä menetelmästä, jolla on tehty etenkin lääkinnällisiä proteiineja. Professori Lloyd Ruddock kuitenkin pohti, että voitaisiinko menetelmän avulla ehkäistä sairauksia jo ennen kuin ne syntyvät. Siitä syntyi ajatus etsiä sokerille korvaavia aineita.

Brazzeiini ja sen ominaisuudet on tunnettu pitkään, me emme tätä keksineet. Sen hyödyntämisen ongelma on kuitenkin ollut kaupallisessa kannattavuudessa.

Mikä on CyDisCo-menetelmä?

– Se on menetelmä, jossa bakteerisoluun tuodaan tekijöitä muista organismeista. Näiden muiden tekijöiden avulla bakteerisolu pystyy valmistamaan hankalia ja monimutkaisia rakenteita. Bakteerin tuotantokoneistoon tuodaan siis uusia, tehokkaampia ominaisuuksia. Tähän asti menetelmää on käytetty lähinnä tieteellisissä perustutkimusprojekteissa monenlaisten rakenteellisesti vaikeiden proteiinien tekemisessä.

Menetelmällä voidaan tuottaa erityisesti monimutkaisia, niin sanottuja rikkisiltoja sisältäviä proteiineja. Rikkisillat ovat kemiallisia rakenteita, joiden muodostaminen bakteereissa on haastavaa.

CyDisCo on lisensoitu jo monelle yritykselle, jotka tekevät menetelmällä omia proteiinejaan, kuten lääkeproteiineja sekä elintarvikkeissa ja pesuaineissa tarvittavia entsyymejä.

Miten menetelmä saatiin soveltumaan brazzeiinin tuottamiseen?

– Erittäin hyvin, jo ensimmäinen testi oli hyvin lupaava. Ilman menetelmää emme saaneet yhtään brazzeiinia tuotettua.

Mikä on aiemmin estänyt brazzeiinin tuotannon, professori Lloyd Ruddock?

– Useat yritykset ovat yrittäneet tuottaa brazzeiinia, mutta esteeksi ovat aina nousseet tuotantokustannukset. Sokeri on halpaa, joten myös sen korvaajan on oltava halpaa.

Millä tavoin brazzeiini on parempi vaihtoehto kuin muut sokeria korvaavat makeutusaineet, esimerkiksi stevia?

– Tärkein brazzeiinin ominaisuus on se, että sillä ei ole sivumakua. Esimerkiksi steviassa on metallinen sivumaku. Brazzeiinin maku on hyvin sokerin kaltainen.

Ovatko elintarvikealan yritykset olleet kiinnostuneita brazzeiinista?

– Kyllä, useat yritykset ovat ilmaisseet kiinnostuksensa olla mukana testaamassa sitä.

Missä kaikessa brazzeiinia voidaan käyttää, tutkijatohtori Mirva Saaranen?

– Oikeastaan missä vain. Se kestää hyvin lämpöä ja happamuuden vaihteluita, joten se sopii virvoitusjuomiinkin.

Milloin brazzeiinia saadaan elintarvikkeisiin?

– Vaikka menetelmä on jo olemassa, sille pitää saada hyväksyntä Euroopan elintarviketurvallisuusvirastolta. Tarkoituksemme on hakea uuselintarvikelupaa, ja kokonaisuudessaan lupaprosessi vienee useamman vuoden.

Jo nyt selvitetään kuitenkin kaupallistamispotentiaalia tuotantoon Business Finlandin rahoittamassa TUTLI (Tutkimuksesta uutta liiketoimintaa) -projektissa. Elintarviketeollisuuden yrityksiä on projektissa mukana ja he voivat jo testata brazzeiinia omissa tuotteissaan samaan aikaan kun lupaprosessi on meneillään.

Jopa 2 000 kertaa sokeria makeampi

  • Ensi kerran brazzeiini eristettiin vuonna 1994 afrikkalaisesta Pentadiplandra brazzeana -kasvin hedelmästä.
  • Brazzeiini on kaloriton, sokeria jopa 2 000 kertaa makeampi proteiini, joka herätti heti suurta kiinnostusta makeutusainemarkkinoilla.
  • Brazzeiinia on kokeiltu valmistaa hedelmistä uuttamalla, mutta se osoittautui niin kalliiksi, ettei kaupallinen tuottaminen kannattanut.
  • Toisin kuin yleisesti käytettävät keinotekoiset makeutusaineet, brazzeiini kestää hyvin kuumennusta.
  • Oulun yliopistossa kehitetty CyDisCo-menetelmä on päässyt teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushin yhteydessä järjestettävän, tieteeseen ja yrittäjyyteen keskittyvän Y-Science -tapahtuman Life Sciense Pitching -kilpailun finaaliin.

Lähde: Oulun yliopisto

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kun saavat tuotteen myyntikuntoon niin ei muuta kuin patentti tai valmistuslisenssi myyntiin ulkomaille kuten tapana on. Suomessa kun ei enää kannata valmistaa juuri mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, ja mahdollisimman halvalla kuten Sokli, Kemira, kantaverkko ja posti. Myyjälle vielä muhkea onnistumispalkkio kuten edellämainittujen myyjillekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mä käytin vuosia kahvissa niitä pieniä makeutusaineita. Yhdesti unohdin niitä ostaa lisää ja käytin sokeria tilalla. Huomasin närästyksen loppuvan. Luulin aina, että kahvi sen närästyksen aiheutti. Nykysin juon ihan mustana ja ei enää närästä. Sokerin käyttö onkin vähennyt huomattavasti ja kaksoileuka pienentynyt melkeen minileuaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulostaa hyvältä. Hienoa kun tutkijat löytävät uusia ainesosasia, jotka ovat mahdollisesti terveellisiä? toki aika näyttää tuleeko tuotteesta kuluttaja kelpoinen. Sokeri on lopulta paljon luomumpi, kuin tämä brazzeeni. Paras korvike on ihmisten elämän tavan muuttaminen terveelliseksi. en usko, että brazzeenilla makeutettu herkku vähentää läskejen määrää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole sivumakua? Haitanneeko mitään, jos makeutusaineella on oma makunsa, vai pitääkö kaikkien maistua sokerilta, joka ilmeisesti on se sivumauton tavoite.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

77
Oulun jättiruuhkassa mateli niin paljon autoja peräkanaa, ettei liikennelaskuri erottanut niitä toisistaan – "Varmasti tuhansia autoja enemmän kuin tavallisesti"
76
Keskusta ei halua kieltää dieseliä – jyrkkää dieselpolttoaineen hinnannousua puolue ei pysty estämään
63
Usealle Oulun keskustan katuosuudelle saa jatkossa pysäköidä vain toiselle puolelle katua – taustalla katujen kapeus
62
Coca-Colan joulurekka villitsi oululaiset – tuhannet jonottivat ilmaista limsaa, liikenne ruuhkautui
46
Pohjantien liikenne takkusi tuntikausia etelään päin menevillä kaistoilla – "Koin tänään pahimmat ruuhkat Oulussa ikinä"
41
Uutissuomalainen: Oikeusministeri selvityttää lapsiasiavaltuutetun taksikulut - oululaistaustainen Tuomas Kurttila perustelee taksin käyttöään sujuvuudella ja työhyvinvoinnilla
33
Yhdyskuntalautakunta päätti: Oululaisten jätemaksuihin kolmen prosentin korotus

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Järjetön veropolitiikka

Väittääkö aloittaja että sosiaaliturvan taso on nyt alempi kuin ennen? Olisiko edes jotain lukuja tai muita todisteita e... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image