Oulu

Oulussa järjestetään ym­pä­ris­tö­ai­hei­nen Wikipedian muok­kaus­ta­pah­tu­ma

Wikipedian artikkeleita voi täydentää ja muokata kuka tahansa. Muokkaukset ovat muiden tarkistettavissa, kertoo Heikki Kastemaa. KUVA: Mauri Ratilainen Mauri Ratilainen
Oulu 16.2.2018 20:16
Anne Helaakoski

Oulussa järjestetään viikon päästä ympäristöaiheinen Wikipedian muokkaustapahtuma. Oululaislähtöinen Wikimedia Suomi ry:n puheenjohtaja Heikki Kastemaa kertoo, mistä on kysymys.

Mitä tarkoittaa Wikipedian muokkaustapahtuma?

Se tarkoittaa, että etsitään joku aihe, josta joko etsitään uusia, Wikipediasta puuttuvia artikkeleja – niitä sanotaan ”punaisiksi linkeiksi” – tai parannetaan entisiä. Samalla opetellaan kirjautumaan ja muokkaamaan Wikipediaa. Ideana on, että näin voidaan kartoittaa mahdollisesti puuttuvia ja olennaisia aiheita, jotka ovat jääneet pois tietosanakirjasta.

Muokkaustilaisuudessa myös kerrotaan Wikipediasta yleisesti, ja osallistujat saavat kokemusta muokkaamisesta.

Miten puuttuvia tai parannusta tarvitsevia artikkeleja löydetään?

Esimerkiksi eri alojen projektien piirissä voidaan ideoida, mitä Wikipediasta puuttuu. Ja kun jotain alaa seuraa Wikipediassa, huomaa, että sieltä puuttuu olennaisia asioita. Lisäksi on olemassa heikkotasoisia artikkeleita, joista Suomessa käytetään sanaa tynkä. Tynkä on artikkeli, jossa voisi olla enemmän tietoa. Se on lyhyt tai sen lähteet ovat vajaat. Tynkää ei ole väärin tehdä, mutta Wikipediaan tulee siitä luokitteluhuomautus, että joku voisi artikkelia jatkaa.

Kuka voi muokata Wikipediaa?

Täydentää ja muokata voi kuka tahansa. Kirjoittajat voivat olla anonyymeja, tai jos he ovat kirjautuneet, he voivat käyttää omaa tai keksittyä nimeä.

Eikö silloin voi kirjoitella myös ihan omiaan?

Wikipediassa on kirjausjärjestelmä, eli jos joku lisää artikkeliin jotain, siitä tulee heti tieto, kuka, milloin ja kuinka paljon muokkauksia on tehty. Alkuperäisen ja muokatun artikkelin versiot näkyvät kaikille. On olemassa niin sanottuja vandaaleja, mutta sellaisia muokkauksia valvotaan ja ne poistetaan nopeasti. Artikkeleja valvotaan myös koneellisilla indikaattoreilla.

Tarvitseeko muokkaajan olla asiantuntija?

Kaikkia tarvitaan. Tietysti mukana on eri alojen asiantuntijoita. Lisäksi tarvitaan esimerkiksi kielenhuoltajia, jotka tekevät oikeakielisyyskorjauksia artikkeleihin. Tärkeitä ovat myös tekniikan osaajat, jotka neuvovat ja ohjaavat teknisissä asioissa.

Monet aktiiviset muokkaajat ovat yleistietäjiä, eli kiinnostuneita monista asioista. Heillä intohimona on muokkaus. He ovat kiinnostuneita nimen omaan tiedonvälittämisestä.

Mitä aiheita itse muokkaat Wikipediassa?

Toimin Wikipediassa nimellä Kulttuurinavigaattori. Ensin muokkasin omaa aluettani, taidetta ja kulttuuria, koskevia artikkeleja, mutta nyttemmin muokkaan melkein mitä tahansa, mikä kiinnostaa.

Millainen maine Wikipedialla on tiedonlähteenä?

Yleisesti ottaen maine on parantunut. Aikaisemmin Wikipediaa pidettiin epäluotettavana, mutta nykyään sen laatu- ja lähdevaatimukset ovat voimistuneet.

Millä tavoin luotettavuudesta pidetään huolta?

Wikipedian artikkelit perustuvat julkaistuun tietoon, joka on helposti näytettävissä, ja lähteet pitää osoittaa viitteellä. Alkuperäislähteinä voivat olla sanoma- ja aikakauslehdet, tieto- ja hakuteokset, julkisesti saatavilla olevat arkistolähteet ja nettijulkaisut.

Omaa tutkimusta, tulkintaa, mutu-tuntemusta ja mielipiteitä ei sallita. Wikipedian lukeminen ja muokkaus perustuu aina lähdekritiikkiin.

Millaisia Wikipedian muokkaustapahtumat ovat?

Wikimedia Suomi ry järjestää muutamia kymmeniä muokkaustapahtumia vuosittain. Muokkaustilaisuudet ovat hyvin yhteisöllisiä ja keskustelua herättäviä, kaksikin voi kirjoittaa samaa artikkelia, ja se on myös hyvin hauskaa.

Mielenkiintoista on, että vaikka miehet ovat Wikipedian muokkaajien enemmistönä, itse muokkaustilaisuuksissa enemmistö saattaa olla naisia.

Minkälaisia artikkeleja Wikipe­diasta puuttuu?

Naisaiheet ovat tärkeitä. Koska Wikipedian muokkaajista vähemmistö on naisia, naiset ovat aliedustettuina artikkeleissa. Meillä oli esimerkiksi Sata naista Wikipediaan -tapahtuma Helsingissä naistenpäivänä 2016. Tavoitteena oli lisätä Wikipediaan tietoa eri alojen naisvaikuttajista, ja saimmekin aikaan yli sata artikkelia.

Oulussa aiheena on ympäristö. Mitä se sisältää?

Ympäristöaihe tuli oululaisen tekniikan tohtorin ja arkkitehdin Kimmo Kuismasen aloitteesta. Se voi sisältää laajasti aiheita esimerkiksi ympäristöpolitiikasta, ympäristötutkimuksesta, energiasta ja energiapolitiikasta.

Onko muokkaustapahtumia järjestetty aikaisemmin Oulussa?

Toukokuussa 2016 tapahtuma järjestettiin pääkirjastolla. Aiheina olivat artikkelit oululaisista tai Oulun seudun kirjailijoista ja taiteilijoista sekä heidän tuotannostaan.

Muokkausviikonloppu pääkirjastossa

Wikimedia Suomi järjestää yhteistyössä kaupunginkirjaston kanssa ympäristöaiheisen muokkaustapahtuman Oulussa 24.–25.2. kello 12–15.45. Tilaisuus on pääkirjastossa, kolmannen kerroksen maakuntakokoelmahuoneessa.

Imoittautua voi 21.2. asti osoitteeseen oulu.wiki@gmail.com, mutta ilmoittautumattakin voi tulla.

Tilaisuus on ilmainen ja avoin kaikille. Tapahtumaan voivat osallistua sekä sellaiset, joilla ei ole kokemusta Wikipedian muokkaamisesta, että sitä jo harjoitelleet.

Osallistujilla pitää olla kannettava tietokone, tabletti käy hätätilanteessa. Tilassa on langaton wlan-verkkoyhteys.

Osallistujat voivat halutessaan miettiä jo etukäteen aihetta, jota haluavat muokata.

Tapahtumalla on Wikipediassa oma sivunsa. Se löytyy esimerkiksi googlaamalla sanoilla wikiprojekti: ympäristö.

Wikimedia Suomi ry

Wikimedia Suomi on yhdistys, joka edistää Wikipedian sekä muiden Wikimedia Foundationin palveluiden tuntemusta ja käyttöä, sekä vapaan sisällön luontia ja leviämistä Suomessa.

Wikimedia Suomi ei toimita tai ota vastuuta Wikipedian sisällöstä, vaan sen tekevät muokkaajat.

Wikipedian logo

Palapelin osista koostuva maapallo kuvaa Wikipedian kansainvälisyyttä ja sitä, että tietosanakirja rakentuu pienistä osista.

Eri kielten kirjaimet kertovat siitä, että lähes kolmella sadalla kielellä julkaistava tietosanakirja on organisoitu kielten mukaan.

Keskeneräinen palapeli odottaa muokkaajia ja viittaa siihen, että verkossa julkaistava tietosanakirja ei koskaan tule täydelliseksi.

Logon suunnitteli alun perin Paul Stansifer, joka oli vuonna 2003 järjestetyn suunnitelukilpailun voittajana 17-vuotias wikipedisti.

Toinen wikipedisti, David Friedland, kehitti logoa myöhemmin muuttamalla palapelin osien tyyliä ja yksinkertaisti eri kielijärjestelmien kirjaimia.

Tässä vaiheessa korjattiin myös virheitä esimerkiksi devanagarin ja japanin katakanan kielijärjestelmien kirjaimissa.

MAINOS

Kommentoi

Hienoa. Ympäristöaiheista puheen ollen me tulemme todistamaan lähitulevaisuudessa sellaisenkin "ihmeen", että Wikipedia ei enää väitä ilmastonmuutoksen olevan ihmisen tai hiilidioksidin aiheuttama. Alle kymmenessä vuodessa järkyttävät virheet niin sanotussa poliittisessa tieteessä tullaan korjaamaan ja tilalle tulee oikea tiede. Oikea tiede on sellaista jonka apu- ja tutkimusrahat eivät tule poliitikoilta. Wikipedia tulee aikanaan kertomaan, että ilmastonmuutos on luonnollinen ilmiö maapallolla ja Wikipediasta tulee löytymään myös artikkeli siitä kuinka joskus aikanaan uskottiin, että ihmisellä on tähän rooli ja viriteltiin muun muassa hiilidioksidiveroa. Tämä artikkeli löytyy samasta kategoriasta toisen artikkelin kanssa jossa kerrotaan ihmisten joskus uskoneen, että Maa on litteä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21.11.
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
21.11.
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
21.11.
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21.11.
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
21.11.
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
21.11.
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
21.11.
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image