Oulu

Oulussa järjestetään päivän mittaisia avio­liit­to­kou­lu­ja avioon aikoville: "Teemoja käsitellään rennosti, eikä ketään tentata tai painosteta"

Oulunsalon seurakunnan kappalainen Jukka Joensuu haluaisi saada ennaltaehkäisevän parisuhdetyön vahvemmin osaksi kirkon työtä. KUVA: Teija Soini
Oulu 16.5.2018 21:48
Päivi Alasuutari

Ensi lauantaina Oulunsalon seurakunnan kappalainen Jukka Joensuu pääsee mielipuuhaansa, vetämään päivän mittaista avioliittokoulua pariskunnille.

Oulun seurakunnat tarjoavat ennalta ehkäisevää parisuhdetyötä kahdella tavalla. Päivän mittainen Avioliittokoulu on suunnattu avioon aikoville. Lisäksi tarjolla on Aviosuhteen huoltoasema -luento- ja keskustelutilaisuuksia.

Jukka Joensuu sai pappisvihkimyksensä vuonna 2009.

– Teema oli jo silloin mielessäni. Pidin puutteena sitä, ettei meillä kirkossa ole rakennetta ennalta ehkäisevään parisuhdetyöhön. Koin siihen vahvaa kutsumusta, hän kertoo istuessaan Oulu­joen pappilan pihapiirissä olevassa keinussa.

Avioliittokoulu järjestetään tällä kertaa Oulujoen pappilassa, joka on myös suosittu häiden pitopaikka.

Muutama vuosi sitten Joensuun haave toteutui, ja hän pääsi suunnittelemaan Romuromantiikaksi nimetyn hankkeen. Ensimmäinen Avioliittokoulu järjestettiin kesällä 2015.

Päivän aikana käsiteltäviä teemoja ovat luottamus, sitoutuminen, teot ja puheet, seksuaalisuus sekä riidat ja anteeksiantaminen. Isoja asioita, joissa riittäisi käänneltävää pitempäänkin koulutukseen.

– Päivän koulutukset ovat kuitenkin helpommin toteutettavissa. Ihmisten on myös helpompi irrottautua yhden päivän koulutukseen. Jos kysymyksessä olisi pitempi kurssi, se luultavasti nostaisi kynnystä osallistua, Joensuu arvioi.

Hän kertoo, että tilaisuuksiin osallistuu yleensä muutamia pariskuntia. Enemmänkin mukaan mahtuisi.

– Ehkä ihmiset vähän pelkäävät lähelle tulevien aiheiden käsittelyä ryhmässä. Teemoja käsitellään kuitenkin rennosti, eikä ketään tentata tai painosteta, Joensuu vakuuttaa.

Käytännössä päivä muodostuu lyhyistä alustuksista, joiden pohjalta parit työskentelevät teeman parissa keskenään, sekä ryhmän yhteisistä keskusteluista.

– Mehukkaimmat keskustelut syntyvät yleensä riitelemisestä, Joensuu kertoo.

Keskinäiseen vuorovaikutukseen liittyvät asiat mietityttävät ihmisiä eniten: miten ymmärtää toista, kuinka puhua, kuinka kuunnella.

– Pidän tärkeänä, että ihmiset saisivat myönteisiä tapoja ratkaista ongelmia, Joensuu sanoo.

Hänen harras toiveensa on, että ennaltaehkäisevä parisuhdetyö tulisi vahvemmin osaksi kirkon työtä.

– Se on myös tärkeä yhteiskunnallinen kysymys. Olisi kaikille eduksi, että satsattaisiin parisuhteisiin. Kirkon piirissä Perheasiain neuvottelukeskus tekee hyvää työtä, mutta sen kaikki voimavarat menevät kriisityöhön.

Joensuun mielestä nyt kannattaisi satsata parisuhteen huoltamisen taitoihin, kasvattaa kestävän rakkauden kulttuuria.

– Häveliäisyyttä puhua näistä asioista on yllättävän paljon, mutta uskon, että uusi kulttuuri on jo idullaan, kehittymässä.

Joensuun työnkuvassa kappalaisena parisuhdetyö on vain pieni osa, mutta hänelle itselleen se on työn suola, jopa harrastus.

– Saan avioliittokoulujen vetämisestä aina todella paljon. Olen niiden jälkeen täynnä virtaa!

Lauantaina 19. toukokuuta Oulujoen pappilassa klo 10–16 järjestettävään Avioliittokoulu-koulutuspäivään voi vielä ilmoittautua: jukka.joensuu@evl.fi tai p. 044 7453 847

Jukka Joensuu

Kotoisin Vimpelistä.

Naimisissa, 9 lasta.

Asuu Muhoksen Päivärinteellä.

Vihittiin papiksi vuonna 2009.

Oulunsalon seurakunnan kappalainen.

Jäsenenä kirkon perhelähtöisen työn kehittämistyöryhmässä.

Romuromantiikkaa

Kirkollinen kehittämishanke, jonka tavoitteena on tukea innostavalla tavalla avioelämän ja perhe-elämän onnea ja eheyttä.

Lisätietoja: romuromantiikkaa.fi

MAINOS

Kommentoi

Ei riitä alkuunkaan, pitää olla esiaste, perusaste ja erikoistuminen, sellainen n. 7 vuotta kestävä täsmäkoulutus. On tutkittu, että suhde pysyy koossa keskimäärin 7 vuotta, joten koulutuksen pituus on perusteltu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja ajankohtainen silloin kun asiaa vasta ajatellaan.Kun itse pyrkii välttämään sanomasta niitä negatiivisia asioita mutta puoliso haukkuu kuin rakkikoira.Ruuasta tulee turvotusta ja närästystä,liikaa rasvaa ja väärät mausteet tai liian kuivaa ja mautonta eikä hän näitä vihanneksia halua syödä,jos ruoka ei ole valmista juuri nyt olen laiska akka enkä häntä koskaan huomioi.Kaikki tavarat ovat aina hukassa,myös ne joihin kukaan muu ei koske kuin hän itse mutta niiden etsimisen jälkeen kaikki on levällään.Siivouksesta ja astioiden pesusta valitetaan mutta katto vuotaa eikä puulämmitteisessä talossa ole halkoja jos ei emäntä niitä hanki eikä tietenkään lämmin vesi tule hanasta lämmittämättä.Tässä nämä haukut jotka minun puolelta jää sanomatta kun tunnen että se olisi epäreilua,en oikeasti välitä siitä että syntymäpäiväni unohdetaan joka vuosi mutta toivoisin että puoliso näkisi kuinka minä yritän osani hoitaa ja toivon sitä samaa myös häneltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuollaista olisin aikanaan tarvinnut itsekin. Olisin osannut vetäytyä naimisiinmenoajatuksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen erittäin voimakkaasti Honkajoen kanssa samaa mieltä. Hulluin teko elämässä oli mennä naimisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jaa enpä nyt sitten tiedä. Mikäs tuo asenne nyt sitten on että ei painosteta tai tentata? Me olemme tottuneet sellaiseen ilmapiiriin ja siinä on sitä tuttua ja turvallista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuttu mies, suuri romantikko:) Ja hyvällä asialla.

En tosin tunne kurssin sisältöä, mutta yksi lähtökohta on kunnossa: luennoitsijan pitää olla innostunut asiastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

94
Talliosakkeiden kauppa käy kiivaana Oulussa, ostajat teettävät tiloihin parvia, vessoja ja toimistotilaa – "Kaikki menee jo ennakkomarkkinoinnissa"
79
Puolustusvoimat järjesti kunnon show'n Heinäpäässä – todentuntuinen tykkituli paukkui ja jytisi, katso kuvat
52
Aika on ajanut tillilihasta ohi, rössypotusta kiistellään ja puuro on kestosuosikki – maksutonta kouluruokaa on syytä juhlia, mutta Oulussa sitä päätyy satoja kiloja päivässä biojätteeksi
23
Sisäministeri Mykkänen ei lämpene sinisten idealle poliisiopiskelijoiden tukemisesta - käyttäisi rahat lähiöpoliiseihin
22
Linnanmaan Baanan ensimmäinen vaihe avattiin liikenteelle
20
Kommentti: Urheilijan epäonnistuminen on systeemin vika
18
Nettiopas avuksi sorsastajalle: jätä nämä yksitoista vesilintua rauhaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Oletpa melkoinen sanaseppo,johan kirjoittamisellakin voisit tienata :) Minä niin samaistun sinuun,en päivääkään ole kaiv... Lue lisää...
ahvenkahven

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image