Oulu

Oulunsalon vesipiinassa näkyy jo valoa: Uusimmissa näytteissä koliformisia bakteereja ei löytynyt, vi­rus­näyt­tei­tä odotellaan – vesitornin kattoa uusitaan

Oulunsalon Niemenrannan koulun oppilaat hakivat välitunnin päätteeksi juomavettä Oulun Veden varaveden jakelupisteeltä tiistaina. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 8.11.2018 10:21 | Päivitetty 8.11.2018 12:51
Antti Pasanen

Oulunsalolaisia piinaavaa laaja talousveden saastumisongelma jatkuu edelleen, mutta tunnelin päässä näkyy jo valoa.

Veden laatua on tutkittu jatkuvasti yli kymmenestä näytteenottopisteestä alueella.

– Aamulle alustavasti koliformisten bakteerien näytteet näyttivät nollaa, ja sama tilanne on ollut jo parilla viimeisimmillä näytteenottokierroksella. Eli parempaan suuntaan mennään, kertoo Oulun Veden toimitusjohtaja Jouni Lähdemäki.

Poikkeustila kuitenkin jatkuu edelleen, sillä vedestä otetuista virusnäytteistä saadaan tulokset vasta ensi viikon alussa.

Myös alueelle organisoitujen varaveden jakelupisteiden toiminta jatkuu.

Vesitorni on tyhjennetty ja desinfioitu jo aiemmin ja vesijohtoverkostoa huuhdellaan koko ajan. Torni on tarkoitus täyttää ja desinfioida vielä kertaalleen ennen lopullista käyttöönottoa, Lähdemäki kertoo.

(Kartta näyttää alueen, jonka sisällä sijaitsevissa talouksissa juomavesi on keitettävä.)

Lähdemäen mukaan veden saastumisen alkulähde on edelleen hämärän peitossa.

– Eihän se hyvä tilanne ole.

Jos ongelman lähdettä ei saada paikannettua, on mahdollista että veteen pääsee taudinaiheuttajia uudelleen myöhemmin. Lähdemäen mukaan ei kuitenkaan ole olemassa kovin montaa paikkaa, joissa saastuminen olisi voinut tapahtua.

Yksi mahdollinen saastumislähde voi olla vesitorni. Vaikka asiasta ei toistaiseksi ole varmuutta, Oulunsalon torni saattaisi olla todennäköisin vaihtoehto bakteerien esiintymisen alkulähteeksi.

– Tyhjennysten ja desinfiointien ohella varotoimena tornin huopakattoa on nyt päätetty uusia ja bitumoida, Lähdemäki kertoo.

Toinen mahdollinen syy ovat korjaus- ja kaivuutyöt, joissa verkostoon on kajottu.

Tällaisia töitä ei kuitenkaan ole vesiongelmien alueella tehty paljoakaan kesän jälkeen, Lähdemäki kertoo. Saneeraustöiden jälkeen putkistoa myös huuhdellaan ja vesi tutkitaan ennen käyttöönottoa.

Hänen mukaansa torstaihin mennessä ei ollut tiedossa, että vedestä olisi Oulunsalossa sairastuttu esimerkiksi vatsatautiin.

– Satunnaisestihan sitä on liikkeellä muutenkin.

Juttua muutettu kello 11.45. Kolibakteeri muutettu koliformiseksi bakteeriksi.

Kello 12.47 lisätty tieto, että Oulunsalon vesitorni voi olla todennäköisin paikka veden saastumisen alkulähteeksi, vaikka varmuutta asiasta ei vielä ole.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tarkistakaa vesijohdot väliltä Niemenrannasta Varjakan suuntaan. Monenlaista jätteendumppaaja asustelee alueella ja vesiputkessa ollut aikaisemmin myös vuotoja.
Kiitos Oulun Vedelle vedenjakelusta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa tyypit larata luuristaan muutakin kuin facebook:ia, kyllä tuli tieto ajoissa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitokset Oulun vedelle, huonosta tiedottamisesta. Useiden tuntien jälkeen, alettiin vasta jakaa tietoa, että vesi tulee keittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun Vesi on hoitanut asian pääosin mallikkaasti, pieniä puutteita aina löytyy ja toivottavasti otetaan opiksi seuraavaan kertaan. Pakko antaa kuitenkin ainakin yksi risu. Kuten jutusta kävi ilmi, vesitornin katto on ollut rikki? Kun kyseessä on kuitenkin melkein 10 000 ihmisen vesijakelu, eikö keskeisen vesilähteen (=vesitorni ja sen fasiliteetit yms. rakenteet) pitäisi pitää koko ajan huollettuna? Katto on mennyt rikki, koska kukaan ei Oulun Vedestä ole viitsinyt siellä käydä tarkistamassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä että on ihmisiä jotka panikoi tämän veden vuoksi ja samaa panikointia siirtävät esim.lapsiinsa. Itse olen keittänyt veden koko keittokehoituksen ajan ja mitään sen kummempaa ei asiaan ole liittynyt. Normaalia elämää, pyykkihuolto ja ruokahuolta kuin myös siivoukseen liittyvä toimet on voinut ihan samallalailla tehdä kuin ennen keittokehoitusta. Jotkut eivät ole edes vettään keittäneet vaan eläneet verkostoveden kanssa samoin kuin aina ennenkin ja mitään oireita heille ei ole tullut,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olen huomannut huolen olevan lähinnä rahasta, kuka korvaa ja mitä tms😂 Kenenkään tarvi korvata mitään kun vettä saa säiliöstä ilmatteeks.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa että homma edistyy ! Täällä oulunsalossa tuntuu joillain olevan hysteria päällä tämän asian vuoksi. Kyllähän tämä vaivannäköä vaatii ja tympiä homma, mutta ei tämä sentään mikään katastrofi ole. Jotain suhteellisuuden tajua pliis. Mutta ehkä toivottavasti ihmiset tälläisten myötä oppisivat arvostamaan itsestäänselviä asioita ja miettimään omaa kulutustaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veden kulutusta kannattaa miettiä lähinnä siitä näkökulmasta, että tuleeko juotua tarpeeksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naulan kantaan. Itsestään selvä puhdas vesi ei sitten olekaan itsestään selvä asia, se kannattaa muistaa meillä jotka olemme pienen pienessä murto-osassa ihmiskunnassa, siis niitä jotka yleensä voivat huoletta ryystää puhdasta ja laadukasta hanavettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki kiva loppuu aikanaan ja vaikka maapallo onkin valtaosaltaan vettä niin ei se semmoisenaan juomakelpoista ole, kannattaako siis kallista elintärkeää ainetta hyvikseen tuhlata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:53
Poliisilla jättiratsia aamulla Oulussa, lähes 2 000 puhallutetun joukossa kaksi rattijuoppoa – toinen oli matkalla Alkoon, toinen äidinsä luota kotiin
14:44
Suuri sammutusajoneuvo hankittiin käytettynä Terrafamen palokunnalle – akkukemikaalitehtaan tuloon varaudutaan
14:30
Vaalikampanjoinnissa oli häirintää – Rinne kehotti kansanedustajia olemaan ihmisiksi
14:20
Presidentti Niinistö korosti kansanedustajille sitoutumista ja kansakunnan yhteistä etuja: "Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön"
13:59
Tukes muistuttaa: Kuumaa kertakäyttögrilliä ei tule heittää roskiin, väärin hävitetty grilli aiheuttanut kymmeniä paloja
13:49
Poliisi järeästi varustautuneena paikalle, kun väkivaltarikoksesta epäilty linnoittautui kerrostaloasuntoon Rovaniemellä – operaatio kesti tunteja
12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ”Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
56
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
40
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
25
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
23
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
23
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
15
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
10
Samalla kun varhaiskasvatus on ottanut huikeita positiivisia harppauksia, se on kärsinyt talouspoliittisista seurauksista Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

232 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Eläkejärjestelmämme on maailman kolmanneksi paras sanoo kansainvälinen tutkimus. Mikäs siinä sitten on niin nerokasta? K... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image