Oulu

Oulunsalon Salonpäässä alkaa tänään koululakko – asukkaat vaativat pysyvää kou­lu­rat­kai­sua

Salonpään koululaiset kokoontuivat tiistaina koulun pihalle juhlistamaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä lipunnostolla ja Maamme-laululla. Lipun nostajana toimi Artturi Ervasti, kantajana Irina Helin ja airueina Sonja Haukipuro ja Aarre Ronkainen. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 7.12.2017 7:16
Markku Rättilä

Salonpään koulun oppilaat Oulunsalossa lakkoilevat torstain ja perjantain. Syynä lakkoon on epätietoisuus koulun kohtalosta.

Alueen asukkaat pelkäävät, että sisäilmaongelmasta kärsivä koulu lakkautetaan ja uusi tehdään Niemenrannan koulun yhteyteen muutaman kilometrin päähän.

Salonpään koulu on Niemenrannan koulun sivupiste.

Asukkaat pitävät omaa koulua kylälle ehdottoman tarpeellisena.

– Vaadimme yksiselitteisesti, että Salonpäähän tehdään uusi, pysyvä koulu, asukasaktiivi Tanja Råman sanoo. Hänellä on lapsi Salonpään koulussa ja toinen päiväkodissa.

Lakkoon vanhemmat ja lapset päätyivät siksi, että saisivat näkökantansa asiassa paremmin esiin.

– Tuntuu, että meidän äänemme hukkuu pompottelun sekaan.

Råman huomauttaa, että koulu on koko kylän toiminnan keskipiste. Koululla on runsaasti käyttöä myös kouluajan ulkopuolella.

– Täällä ei ole muita tiloja joissa harrastaa esimerkiksi liikuntaa, Råman toteaa.

Salonpään koulu on jo kertaalleen päätetty kaupunginvaltuuston toimesta säilyttää, mutta koulun kohtalo on noussut uudelleen esille kaupungin kouluverkkotarkastelun yhteydessä.

– Käymme läpi sitä, millainen palveluverkko on tarpeen Oulunsalossa, Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä sanoo.

Selvitysten perusteella koulujen sijoittaminen sekä Salonpäähän että Niemenrantaan maksaa 3,2 miljoonaa euroa enemmän kuin keskittäminen Niemenrantaan.

Kaupunki hakee yleisesti säästöjä palveluverkkoratkaisuilla. Talousarviosta äänestetään jo ensi maanantaina. Asukkaat ihmettelevät aikataulua, sillä itse kouluverkkotarkastelu valmistuu vasta ensi vuoden puolella.

Kouluverkkoselvitys valmistuu tammikuun lopulla

Oulunsalon Varjakan kylässä sijaitsevassa Salonpään koulussa on noin 160 oppilasta.

Koulun vanhin, puusta tehty rakennus on valmistunut vuonna 1917. Niin sanottu kivipuoli on vuodelta 1971. Sitä on laajennettu 1991 ja 2007. Vakavimmat sisäilmaongelmat on todettu alkuperäisessä kivipuolen osassa.

Salonpään koulun kohtaloon vaikuttaa Oulun kaupungin kouluverkkoselvitys, jonka on määrä valmistua tammikuun lopulla. Selvitys on osa kaupungin muutosohjelmaa, jolla haetaan säästöjä esimerkiksi investoinneista.

Koulujen rakentaminen sekä Salonpäähän että Niemenrantaan on 3,2 miljoonaa euroa kalliimpi kuin yhden koulun ratkaisu.

Lopullisen päätöksen kouluverkkoasiassa tekee kaupunginvaltuusto.

Lue lisää 07.12.2017 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (113)

Nyt jo lapsia lasketaan ja pidetään tilastoa kuka koulussa, kuka pois. Eli mennään yksityisyyden alueelle. Ettei ois jo lain väärällä puolella? Ettei vaan kotona puhuta kuka koulussa ja siitä lyhyt matka KIUSAAMISEN puolella? Missä menee raja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Salonpään koulu on sen verran pieni yksikkö (149 oppilasta), että saa mennä, lakkautetaan samalla seuraavat koulut (lukuvuoden 2015-2016 oppilasmäärät, nyt Salonpäässäkin jo enemmän oppilaita):

Knuutilankankaan koulu + Lämsänjärven yksikkö (125 + 93 oppilasta)
Madekoski (160 oppilasta)
Kuivasjärvi (137 oppilasta)
Pikkarala (50 oppilasta)
Tuirakin on siinä rajoilla (180 oppilasta)

Nämä siis pelkästään näitä kanta-Oulun kouluja (tarkoituksella jätin liitoskuntien pienet yksiköt pois). Tilastot löytyy helposti googlella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miten oululaisten mielestä Myllyojan kouluun kuuluva Sanginsuun koulu (30 oppilasta) sai hyvin paljon myötätuntoa lakkautusuhan alla, mutta Niemenrannan kouluun kuuluva Salonpään sivukoulu (160 oppilasta) saa mennä.

Niemenranta on jo täynnä, kaksi luokkaa opiskelee jo nyt Kirkonkylän koululla kun eivät mahdu Niemenrantaan. Vaatisi todella suuren laajennuksen, että Salonpään oppilaatkin mahtuisivat sinne.

Tämän lisäksi kasvaa koulukuljetuskustannukset ja Hailuodontielle pitäisi tehdä uusi alikäytävä Salonpään suuntaan, jotta lapsilla olisi turvallinen koulumatka. Nykyisen alikäytävän sijainti on sitä silmällä pitäen suunniteltu, mistä suunnasta lapset Niemenrantaan kulkevat. Vain pieni osa Salonpään koulun oppilaista asuu Salonpään koulun ja Niemenrannan koulun välisellä alueella, eli suurimman osan koulumatka kasvaisi sillä melkein kolmella kilometrillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niemenrannan koulu ei ole läheskään yhtä vanha kuin Salonpään koulu ja arvatkaapa mitä siellä on? Tadaa! Hometta. Mitäpä kaupungista lakkautettaisiin väliinsä vaikkapa kolme koulua näin aluksi ja tehtäsiin tänne Oulunsaloon uusia, voi ne kaupungissa asuvat lapsukaiset sitten kulkea tänne kouluun kun sillä välimatkallahan ei ole väliä, eihän?:)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä se älykkyys ja toimintakyky punnitaan..lapset kykeneviä (suositeltavaakin)kulkemaan muutaman kilometrin koulumatkaa, mutta vanhempien pitää päästä lähikouluun liikkumaan, ei helv..Kukahan siellä nyt ajaa kenenkin etuja? Haiskahtaa laiskuudelta🤣

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennenhän sitä hiihdettiin kouluun :D Joku kommentoi että jossain OULUSSA on ala-aste ikäisillä 30km koulumatka. Hah missä muka ? He joille oulunsalo ja sen asuinalueet ja niiden asiat on täysin vieraita on asiatonta alkaa kommentoimaan "maantasalle vaan" tyyliin. Ehkä nämä kommentoijat ovat lapsettomia tai sitten he asuvat keskustasta vaikka 15km säteellä jossa kouluja on joka kulmalla. Eivätkä osaa edes ajatella moisia yli 10km matkoja ala-aste ikäisilleen. Niemenrannan laajennus ei ole toimiva ja kannattava ratkaisu, koska laajennuksia tulisi sinne tehdä taas myöhemminkin. Ja ps. Pudasjärvi ei ole oulua joten turha alkaa märsään mitä muualla kunnissa tai kaupungeissa on ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä minua ainakin kiinnostaa mihin verorahat menee. Ei tämä ole Oulunsalosta kiinni. Jos yhtään olet tutustunut koulun menoihin tajuat todellakin että noin pienen yksikön pyörittäminen on oikeasti kallista. Ja ei ala-asteikäistä laiteta käveleen/pyöräileen myöskään 10km matkoja...tästäkään et tunnu olevan perillä. Eli niemenrantaan vain bussilla saamaan ensiluokkaista opetusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän se outo juttu onkin: kaupunki päätti että salonpään koulu rakennetaan nykyiselle urheilukentälle. Näin ei koulun tarvitsisi lähteä evakkoon tai parkkeja pystyttää. Mikä lisäisi kustannuksia. Lisäksi kustannukset kyydityksiin tulisivat kalliiksi. Lisäksi oppilasmäärät kasvavat sekä salonpään, että niemenrannan kouluilla. Näin linjasi ja päätti kaupunki kesällä 2016. Nyt yhtäkkiä käännetään kelkka ja tämähän tulee siis oululle kalliimmaksi. Niinhän ne vuosi sitten sanoivatkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sitten varmaan voidaan lakkauttaa kanta-Oulusta Sanginsuun 30 oppilaan koulu (Myllyojan koulun sivukoulu)? Vai aiheuttaako tämä samoja tunteita kuin Salonpää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On sitä täällä Oulun kaupungin Onkamonperälläkin lapset kävelleet ja pyöräilleet kouluun ihan viime vuosikymmeniin saakka yli 5 kilometrin matkoja. Väärälän Aarne ja Saarilehdon Olli tuumasivat vaan, että koulumatkat tekevät hyvää lasten terveydelle ja oppimishalulle. Oikeassa olivat, tohtoreita on siltäkin perältä tullut, ja ihan oikeita eikä mitään Uppsalan feikkejä. Eka- ja tokaluokkalaisille yli 3 km matka on nykyään liikenteen kasvun takia vähän turhan pitkä matka mutta so what yli 5 km matkalle tulee kyyti ku Manulle illallinen. Ryhtyisivät suurinta ääntä pitäneet vanhemmat kökkään ja kunnostaisivat ensi kesän aikana koulun mieleisekseen. Tuntuu olevan äänekkäimmillä valittajilla aikaa ja rahaa yökaudet rakentaa seurataloja, niin miksei myös kouluja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hankalia asioita mitata rahassa, mutta 3200000 euroa on iso kasa rahaa. Se on pois jostakin muualta. Pakko se on jotain priorisointia tehdä. Voihan olla että koulutuksen taso vain paranee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korjataan vanhemmat itse se koulu niin saatte pitää sen koulun tai älkää valittako että lapsenne on jatkuvasti kipeä . vanhemmat nii korjauksia ite se koulu rakennus pistäkää keräys pystyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se kirjoittamisen opettelukin vaatii koulua ja opiskelua, pelkkä läsnäolo ei riitä, saati pinnaaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on veronmaksajan näkökulma? Taitaa olla niin, että omat tarpeet muokkaavat näkökulmia. Tosiasia on, että Salonpäässä on paljon lapsia ja lähikoulu tarpeellinen investointi. Näin se valtuustokin linjasi. Tässä valossa virkamiesten uusi lakkautusvalmistelu ei kuulu demokratiaan. Säästöjä kannattaa hakea harvoille kohdistuvista lukuisista mukavuuspalveluista.
Osa kirjoittajista näyttää haikailevan vanhan Neuvostoliiton mallia, jossa kyliä lakkautettiin ja ihmiset pakotettiin siirtymään isoihin kaupunkeihin. Selvää on, että ilman palveluja jäävissä kylissä kiinteistöjen arvot laskevat. Tässäkin valossa keskeisten palvelujen vähentäminen köyhdyttää alueen väestöä entisestään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos kysymyksestä. Minun näkökulma on että panostetaan isoihin yksiköihin ja haetaan sitä kautta säästöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittämätöntä! Että koulu pitäisi olla joka kilometrin päässä. Tuntuu, että kaikki eivät osaa ajatella mitä se maksaa. Ei yhteisillä varoilla voida niin toimia. Jos kaikki ajattelisivat niin kuin Salonpäässä suuri osa ajattelee, olisi Ouluun rakennettava tasapuolisuuden vuoksi kymmeniä uusia kouluja. Osassa Oulua kuljetaan nyt kouluun jopa lähes 30 km päästä. Eikä kuuluu napinaa. Nyt järki päähän ja lapset kouluun. Isompi koulu tarjoaa koululaisille enemmän vaihtoehtoja ja monipuolisen opetuksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samalla logiikalla voidaan lakkauttaa Knuutilankankaan koulu ja Lämsänjärven sivukoulu ja laittaa lapset kulkemaan Kastelliin. Ei ole kuin alle 2 km Lämsänjärveltä, Knuutilankankaalta ehkä se pari km. Yhteensä pienempi kuin pelkkä Salonpään sivukoulu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiimingissä, Oulunsalossa, Haukiputaalla ja Yli-iissä kaikissa on joko uusittu kouluja tai vaadittu sisäilmaongelmaisten koulujen uusimista kuntien yhdistymisen jälkeen. Mistään ei olla valmiita luopumaan. Miksi ihmeessä nyt olisi rahaa kaikkeen jos ei ollut kuntien ollessa itsenäisiä? Kiimingin Weisel ja Oulunsalon Leskinen esim. On hiljaa ?? Ja Oulun Penttilä laitetaan kommentoimaan joka asiaa....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (113)

Uutisvirta

93
Vihreät vaatii kunnianhimoista ilmastobudjettia - lentovero käyttöön, eläintuotteiden verotus selvitettävä
54
Pitkät sairaanhoitomatkat kismittävät Ylikiimingissä ja sen kuuli myös kaupunginjohtaja – "Eikö sillä summalla muka saisi lääkäriä käymään paikan päällä"
53
Hallitus ei vielä voi juhlia työllisyystavoitteen täyttymisellä – työllisyysaste jämähtänyt kuukausiksi 71,7 prosenttiin
42
Sipilä torjui irtisanomislain vaihtoehdoksi tarjotun mallin: "Ei alenna riittävästi työllistämiskynnystä"
39
OSAOn rehtori ja sairaanhoitopiirin ylihoitaja kannattavat testien palauttamista hoitoalalle – "Potilasturvallisuus on ennen kaikkea tärkeintä"
35
Teillä siirrytään talviajan nopeusrajoituksiin – rajoitukset tulevat voimaan loppuviikosta
34
Ulkomaiset rekat verolle Suomessa, kotimaiselle raskaalle liikenteelle esitetty tienkäyttövero palautuisi käyttövoimaveron alennuksena

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Satakunnan ja Pirkanmaan maakunnissa sohjoisten teiden vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millä keinoin Ay-liikkeen valtaa saadaan rajattua?

Ay-liike pelkää kuollakseen neljää asiaa: Ensimmäinen on työehtosopimusten yleissitovuuden poistaminen. Toinen on se, et... Lue lisää...
Stella Polaris

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image