Oulu

Oulun yritystakomo tuotti jo sadannen yrityksensä

Oulun yritystakomon kattoon nostettiin perjantaina jo sadas rekisterilaatta uuden yrityksen merkiksi. Tuorein takomossa tuotettu yritys on Laavu Solutions Oy. Uuden yritystunnuksen ripustamisen hoitivat Laavun perustajat Juha Aalto, Mikko Laukka ja Pekka Korpela. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 5.6.2015 12:03
Aki Harju

Oulun yritystakomo on tuottanut viidessä vuodessa sata uutta yritystä. Takomon kattoon nousi perjantaiaamuna juhlallisuuksien saattelemana sadas rekisterilaatta. Laattaan kirjattu yritystunnus kuuluu Laavu Solutions Oy:lle, joka tarjoaa asiantuntijapalveluita digitaalisen maailman muutoksiin.

Laavun toiminta taottiin liikkeelle poikkeuksellisen nopeasti. Matka ideasta yrityksen perustamiseen kuljettiin noin neljässä kuukaudessa.

– Takomo ilman muuta nopeutti prosessia.  Saimme alusta asti tukea, kannustusta ja käytännön neuvoja kokeneilta yrittäjiltä ja takomon työntekijöiltä, toimitusjohtaja Pekka Korpela sanoo.

Laavun ensimmäinen asiakasprojekti käynnistyi toukokuussa. Kesäkuun aikana yrityksestä lähtee ensimmäinen lasku.

– Askelmerkit ovat olleet kohdallaan, ja tulevaisuudennäkymät ovat hyvät. Syksyllä on tarvetta kasvulle. Aika näyttää, toteutetaanko se alihankintaverkostoa laajentamalla vain palkkaamalla ensimmäinen työntekijä.

Tähän mennessä vaikeuksia on tuottanut lähinnä yrityksen nimen keksiminen.

– Sitä mietittiin pitkään. Halusimme nimenomaan pohjoissuomalaisen nimen. Nimellä muistutetaan myös siitä, että täällä Oulussa on ”laavukasta” tekemistä.

Laavun perustajina olivat Korpelan lisäksi Juha Aalto ja Mikko Laukka.

Kolmikosta jokaisella on työtaustaa Nokiassa. Työt yrityksessä päättyivät vuodenvaihteessa.

Takomomestari Kari Kivistö kertoo, että yritystakomon alkuvaiheen tavoitteena oli saada perustettua 4–5 uutta yritystä vuoden aikana. Innovointivauhti yllätti kuitenkin kaikki – myös takomon perustajan itsensä.

– En olisi ikinä osannut kuvitella tällaista vauhtia. Minulle naurettiin silloin jo viiden yrityksen tavoitteesta. Sanottiin, että sinä olet jossain euforiassa.

Kivistön mukaan takomon vauhdin salaisuutena ovat avoimuus ja pyyteettömyys. Kun asioiden antaa tapahtua, ideoita syntyy ja tarpeita löytyy.

– Totta kai taustalla on ennen kaikkea oululainen osaaminen. Vaikka kylttejä onkin laskettu alas monen talon katolta, osaaminen on kuitenkin säilynyt Oulussa. Se on kivijalka, jolle tulevaisuus rakennetaan jatkossakin.

Kivistö muistuttaa, että irtisanomiset ja toiminnan loppumiset ovat aina myös mahdollisuuksia. Yritysmaailman myllerrys on hänen mukaansa tervehdyttänyt Oulun seudun yrityskenttää.

– Kenttä on nyt paljon virkeämpi kuin kymmenen vuotta sitten.

Takomon merkitystä korostaa myös juhlallisuuksiin osallistunut Business Oulun johtaja Juha Ala-Mursula. Hänen mukaansa takomo on tuottanut menestyviä yrityksiä keskimääräistä enemmän. Moni yritys on hyvällä kasvu-uralla, ja epäonnistumisia on koettu vähän.

– Oulun tilanne olisi aika paljon kurjempi, jos yritystakomoa ei olisi. Takomo on paitsi tuonut uusia työpaikkoja, myös luonut uskoa tulevaisuuteen.

Perjantain tilaisuudessa nostettiin esiin myös muita Takomon menestystarinoita.

Takomon rahasampo -kunniamaininnan sai Autolle.com, jonka liikevaihto oli ensimmäisenä toimintavuonna lähes 6 miljoonaa euroa. Liikevaihto kertyi autojen ja autoturvien myynnistä.

Takomon vientiyritykseksi valittiin Tosibox Oy jonka, laitteita on toiminnassa jo yli 70 maassa. Yrityksen viennin osuus on kasvanut vuosittain yli 15 prosenttia.

Takomon työllistäjäksi valittiin puolestaan Bitfactor, jonka palkkalistoilla on jo yli neljäkymmentä henkilöä. Yrityksessä uskotaan, että viidenkymmenen työntekijän raja mennee rikki vuodenvaihteeseen mennessä.

Lue lisää 06.06.2015 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Tärkeää olisi keskittyä laatuun ja innovaatioihin. Tuotteet ja tuotepalvelut tulisi saada keskiöön, sillä liikaa palveluntarjoajia syntynyt Ouluun ja pakosta ongelmia tulee jos ei panostukset näissä keskity jatkossa tarpeellisiin tuotteiden valmistamiseen. Mutta hieno saavutus ja kannatettavaa toimintaa. Kuten kaikkia toimintoja start up kentässä olisi tässäkin jo aika radikaalille muutokselle? Jos viisi vuotta mennyt tulisi kenties miettiä uusia malleja (vain jatkuva muutos tuo tuloksia start up toiminnoissa). Yhdistää toimintoja tekemään vielä enemmän yhteistyötä, kun nyt toimijoita on paljon ja useimmat ei tuota panostukseen nähden riittävästi tuloksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Pekka ja kumppanit. Ja hyvä Kari. Takomotyö on todella arvokasta ja tarpeellista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman faktoja kommenttisi jää hieman (noin 100%) vajaaksi. Tosin itsensä työllistäminen on hyvä juttu, firman tehtävä ei ole työllistää ihmisiä vaan tuottaa voittoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"...firman tehtävä ei ole työllistää ihmisiä vaan tuottaa voittoa", jos toimitaan asiakkaiden rahoilla niin näin on. tukirahoilla (vero) tilanne ehkä toinen, vai ....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jonkin verran tuolla Takomolla vierailleena jäi päällimmäiseksi mieleen semmoinen avoin ja positiivinen yhdessä tekemisen henki. Ainakin jos itsellä olisi yritysidea, niin tuolta löytyy varmasti sen toimintaan saattamiseksi hyvää tukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa! Tässä on kyllä osaamista ja tekemisen meininkiä mukana. Kaikkea hyvää matkalle, ei taida olla tylsää päivää luvassa tuolla porukalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viidessä vuodessa 100 yritystä? Vuodessa 20 yritystä? Anteeksi, mutta eikös tämä nyt ole ihan säälittävä tulos? Sori jos tässä nyt pilaan jokin juhlatunnelman, mutta nuo luvut eivät valehtele.

Kysyn kuinka monta tuhatta uutta yritystä ja työpaikkaa olisi syntynyt viidessä vuodessa kun poistamme yrittämiseen ja työntekemiseen liittyvät säännöt, maksut ja verot? ihmisille pitää antaa mahdollisuus perustaa sellaisia yritysmuotoja kuin haluavat. Nykyiset Oy, Ay, Ky ja muutama muu ovat vanhentuneita ideoita ja jäykkiä kuin sorkkarauta.

Niin halutessaan ihmisten on voitava perustaa yritys jolla ei ole mitään osakkeen omistajia, vaan työssä oleva työyhteisö hallitsee yritystään demokraattisesti alusta loppuun. Se joka ei ole töissä ei myöskään omista yhtään mitään. Ihmiset voivat kehitellä myös muita yritysmuotoja mielikuvituksensa ja tarpeen mukaan. Ja loput jotka eivät halua yritystä perustaa, niin valitsevat mieleisen työpaikan vaihtoehdoista kuten wanhan liiton Oy jonka omistaa tahot joita et edes tiedä tai sitten sellainen työpaikka jonka omistaa siellä töitä tekevät ihmiset.

Tätä parempaa yritystakomoa ei edes ole eli säännöt on purettava viivyttelemättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritys on juridinen yksikkö, naurettavaa edes tuollainen persumainen sääntöjen lopettaminen. Vähän parempia ideoita byrokratian madaltamiseksi, kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilastojen ajantasalle saattamiseksi, montako niistä sadasta on vielä tallella ja ennen muuta montako niistä pärjäilee omillaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko ansiosidonnaisella oleskelu omillaan pärjäämistä? Sehän lie ollut monen ym. yrittäjän vaihtoehtona. Myös jokainen poismuuttaja pienentää alueen taloutta (ja osaltaan laskee sinunkin asunnon arvoa kysynnän hiipumisen kautta).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin osa on edelleen toiminnassa. Muutama on lopettanut ja jokunen henkitoiressaan. Mutta suurini osa pärjää suhteellisen hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
6:00
Yrittäjyys on Suomen moottori Kaupallinen yhteistyö
6:00
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
6:00
Saako kala maksaa enemmän kuin liha? – "Kotimaisen kalan kulutuksen kasvua jarruttaa etenkin kalan saatavuus" Tilaajille
19.2.
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
19.2.
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
13
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
3
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
3
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
3
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
3
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
2
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
1
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image