Oulu

Oulun yliopistosta tulossa Oulun am­mat­ti­kor­kea­kou­lun suurin omistaja – kunnat myymässä osakkeitaan

Oulun ammattikorkeakoulu muuttaa Linnanmaan kampukselle vuonna 2020. KUVA: Essi Puuri
Oulu 5.4.2018 12:07
Kaleva

Oulun ammattikorkeakoulu Oy:n omistajakunnat ovat myymässä osan osakkeistaan Oulun yliopistolle. Kauppojen myötä Oulun yliopistosta tulisi Oulun ammattikorkeakoulun enemmistöomistaja 50,5 prosentin omistusosuudella. 

Omistajakuntia ovat Hailuoto, Ii, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Oulainen, Oulu, Raahe ja Tyrnävä. Kunnat esittävät valtuustoilleen, että esitys kaupasta hyväksytään. 

Kokonaiskauppahinnaksi muodostuisi 5,15 miljoonaa euroa.

Kunnanvaltuustojen lisäksi myös yliopiston hallituksen tulee hyväksyä kauppa ennen sen toteutumista. Osakekauppa etenee ensin kuntien päätöksentekoon ja sen jälkeen yliopiston hallituksen käsittelyyn.

Oulun ammattikorkeakoulu muuttaa Linnanmaalle yliopiston kanssa samalle kampukselle vuonna 2020. Kampuksella tulee olemaan 16 000 opiskelijaa ja lähes 3 000 työntekijää.

– Molempien korkeakoulujen on menestyttävä omilla sektoreillaan, koska niillä on omat erilliset lait ja rahoitusjärjestelmät. Korkeakoulujen yhteistyö antaa hyvät mahdollisuudet luoda sellainen kilpailukykyinen ja vetovoimainen osaamiskeskus, joka luo pohjan koko Oulun seudun menestykselle, Oamkin rehtori Jouko Paaso sanoo tiedotteessa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Yliopistolla on liikaa rahaa. Silloin tyypillisesti tehdään typeriä heräteostoksia. Mielestäni hallitus voisi jatkaa yliopistojen rahoituksen leikkaamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kyllä minäkään sotkeutuis tähän OAMK sotkuun. En sitten pitkällä kepilläkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jee... kohta lipastoltakin saa tutkintoja ilman opiskelua!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eihän tätä kannattaisi ottaa ilmaiseksikaan, saati sitten maksaa tästä jotain. Yliopiston kannalta sisäinen orgaaninen kasvu olisi järkevämpää. Toisaalta myös yt-neuvotteluilla ulos heitetyt olisivat pätevämpiä kuin nämä OAMK opettajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No pitihän ne yt:t järjestää yliopistolla että saadaan seuraavaksi maksettua OAMKlaisten palkat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nähtävästi yliopisto on antanut periksi kansainvälisessä kilpailussa. Selkäänsä saaneena ja tavoitteiden jäätyä saavuttamatta, siirrytään OAMK käytäntöön. Luodaan siis oma systeemi ja ranking järjestelmä sekä kehuskellaan kuinka hyviä siinä ollaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka voi ajatella ostavansa miljoonilla euroilla toimintaa, joka selvästi heikentää omaa toimintaa ja sen arvostusta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin se yliopisto parantaa tieteellisen toiminnan tasoaan. Yt-neuvottelemalla omat korkeimmin koulutetut työntekijänsä ulos ja ostaakseen selkeästi kokemattomampaa ja osaamattomampaa väkeä tilalle. Tällä toimenpiteelläkö se yliopiston kansainvälinen ranking ja taso nousee? Hah...hah..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopettaa ois kannattannu koko OAMK. Miksi yliopiston pitää ottaa vastaan tällainen Pohjois-Korealaiseen johtamistyyliin ylläpidetty laitos? Ei yliopiston tehtävä ole omistaa sellaisia laitoksia, jotka vain huonontavat sen imagoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopistosta tullee ny AMIS! Ihan järjetön kauppa yliopiston kannalta. Kuntien kannalta jotain järkeä on siinä että pääsee tälläisesta "ongelmajätteestä" eroon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo edellisen rehtorin aikana alettiin ajaa alas yliopistoa ja nykyisen rehtorin aikana tahti on kiihtynyt - joten ei tämäkään enää yllättynyt. Sääli tietenkin niille jotka kuvittelevat Oulussa olevan yliopiston.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopisto sijoittaa 5 miljoonaa raskaasti tappiolliseen toimintaan! Olisipa Rehtorilla ollut edes joku esikunnastaan jäljellä, vaan kaikki ovat jo saaneet kenkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liian halvalla menee kuntalaisten omaisuutta yksityistetylle yliopistolle. Pyytäkää kymmenkertainen summa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tässä ole mitään uutta yliopisto saa ministeriöltä rahaa tähän osake-enemmistön ostoon. Tampereellahan pannaa kaksi yliopistoa ja AMK yhteen. Lisäksi paikallisen AMK:n osake-enemmistön ovat hankkineet Lappi ja Lappeenranta. Tämähän on ministeriön tahto, ei kai se muuten näitä rahoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehheh... Kyllä tämä asia pitäisi nyt kierrättää vähitään EU:n kilpailuviranomaisten kautta, kun korkeakoulumarkkinoille Oulussa on nyt syntymässä yhden toimijan monopoli. Se on kilpailuviranomaisten asia, koska oppilaitokset tarjoavat ulkomaalaisille lukukausimaksullista koulutusta. Esimerkiksi keskustan kauppojen suhteenhan oli hyvinkin tarkkaa, kuinka monta kauppaa ja missä eri ketjut omistavat. Miten tämä olisi eri asia? Banderolleihin "EI koulutusmonopolille" ja baanalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei hyvänen aika sentään, olisi nuokin rahat käytetty akateemiseen tutkimukseen!
Nyt on päivän selvää, että Oulun yliopisto ei ole oikea yliopisto!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ouluun saadaan vielä hyvä AMK. Kilpailee tasaväkisesti Metropolian kanssa kunnes opiskelijat loppuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopisto sijoittaa yt:ssä poispotkituilta säästämänsä rahat bisneksiin..Oulun yliopiston nimen vois muuttaa Oulun alaopistoksi:-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

11:47
Thaimaalaisten marjanpoimijoiden kolarissa loukkaantuneilla ei hengenvaaraa – poimijat työskentelevät lappilaisen yhtiön palveluksessa
10:45
Maajoukkuehiihtäjä Susanna Saapunki kilpailee kesäisin rankoissa skyrunning-kilpailuissa – "Kisa tuntuu alusta asti pahalta" Tilaajille
10:27
Kolea alkukesä väistyi ja lämmintä ilmaa on luvassa koko maahan – katso tästä vinkit puutarhaan hoitoon helteellä
10:24
Taivalkoskelta Posiolle johtava tie suljettiin pudonneen sähköjohdon vuoksi – liikenne kulkee normaalisti
10:21
Koirien päiväkoti aloittaa Oulun Talvikankaalla – uusi eläinlääkäriasema tulee naapuriin
9:28
Tulivatko helteet jäädäkseen? Pekka Pouta vastaa
9:23
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
100
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
68
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
28
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
19
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
16
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
16
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"
11
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntiin, Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraaviin Lapin kuntiin: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image