Oulu

Oulun yliopistossa tutkitaan masennusta – tavoitteena tunnistaa sairaus älypuhelimen datasta

Oulun yliopisto, yliopisto KUVA: Tiina Mäntykivi
Oulu 18.6.2018 9:38
Kaleva

Oulun yliopistossa kehitetään dataperusteista analyysimenetelmää masennuksen tunnistamiseksi. Tutkimusryhmän tavoitteena on kehittää toimintamalli, jossa älypuhelimeen kerättävä datasta voidaan tunnistaa masennus.

– Analyysista saatavan tiedon perusteella potilas voidaan ohjata hoitoon oikea-aikaisesti, kertoo hankkeen vastuullinen johtaja Denzil Ferreira Oulun yliopistosta.

Oulussa toteutettava tutkimus tehdään yhteistyössä Kalifornian yliopiston UCLA Depression Grand Challenge -projektin ja European Alliance Against Depression -organisaation kanssa.

– Tutkimukseen osallistuva henkilö päättää, mitä tietoja hän haluaa jakaa, mutta tarkoitus on analysoida ainakin paikannustietoa sekä aktiivisuus- ja vuorovaikutusdataa esimerkiksi hoitoon, tukiverkostoihin ja sosiaaliseen kanssakäymiseen liittyen, Ferreira selventää.

Analyysimenetelmän on tarkoitus nopeuttaa masennuksen arviointia ja potilaan hoitoonohjausta. 

Masennuksesta kärsii maailmanlaajuisesti yli 300 miljoonaa ihmistä ja se on suurin työkyvyttömyyden aiheuttaja maailmassa.

MAINOS

Kommentoi

Älypuhelin jo sinänsä lisää ahdistusta, epäsosiaalisuutta ja masennusta yms. Nyt on pantu taas pukki kaalimaan vartijaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikilla jotka on Oulun yliopistolla töissä on masennus joka johtuu hallinnosta ja johtamisesta,repikää siitä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta prioriteetti olisi tutkia laittomien leikkausten aiheuttamat masennustilat Suomessa ja niiden aiheuttamat menetykset kansantaloudessa.
Kaksi peruskysymystä:
-Onko masennuksessa kyse laittoman leikkauksen aikaan saamasta helppoudesta joutua teknisen kidutuksen uhriksi ja uhri masentuu, koska hänen perustuslain suomia perusoikeuksia oikeusmurhataan; ns. "Oikeus Koskemattomuuteen."
- Onko kyse siitä, että ihminen ei tiedä joutuneensa laittoman leikkauksen kohteeksi ja olettaa, että hänessä on jotain vikaa ja masentuu?

Tutkijat älkää masentuko. Laittomat leikkaukset ovat olleet osa suomen yö-elämää, jo vuosikymmeniä ja julkea osa ala-maailman menestystarinoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tarpeeksi, voi selailla kaupallisia lehtiä.

Terveille riittää YLEn vähemmän valeuutiset ja normaali elämä ilman härpäkkeitä ..no Netflix menee kyllä iltaisin jos ei kirjaa aina jaksa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se saakelin älypuhelin sairastuttaa ihmiset säteilee kukaan ei puhu kasvotusten tuijotetaan ruutua yö kaudet

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sellaisen parannuksen vois softaan, tehdä että jakomielitautisetkin saataisiin nimettyä. Vois olla vaikka jokin hatsup ryhmä jonne vois laittaa puhelinnumeroita joiden haltijan epäilee olevan sekopää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kevät tätä diagnoosien tekemistä tänä päivänä! Huuhaata tämä homma on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ENEMMÄN dataa,sitä masentuneempi.
Aktiivinen haistattaa pitkät älykännykälle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Tyhjää elämää täytetään kaupasta ostettvilla sijaistoiminnoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tää menee jo pelleilyksi. Vähä ahistaa, niin kännykkä ehottaa, jotta käypä hakemassa masennuspillereitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tuollaisia tietojahan jokainen viitsii jakaa älykännyllä itsestään. Vai viitsiikö? Kansalainen tuottaa itsestään terveystietoa ja jakaa sen -- voihan nenä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Useimmilla on paikkatieto jaossa kaikkialle. Eipä tarvitse kuin katsoa kulkeeko puhelin pelkästään kodista töihin, töistä kauppaan ja kaupasta kotiin, tai pelkästään kaupan ja kodin väliä, niin näkee, tekeekö ihminen muuta kuin vain pakolliset asiat. Varmaa vastausta tällainen ei anna, mutta osviittaa kuitenkin: olisiko syytä käydä katsomassa, miten pärjäillään.

Monesta tuntuu kamalalta, että valtio kyttää tekemisiä, mutta jonkin verran olisi hyvä peräänkin katsella - muutenkin kuin lääkärissä. Näitä koteihinsa muumioituneita löytyy tämän tästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka ei saisi esittää eriäviä prognooseja niin väitän ilman vihapuhetta että siellä kalifouniassa syödään liikaa masispillereitä ja koko projekti tähtää kiinalaismalliseen sosiaaliseen pisteytykseen. Masentuneetkin saisivat elämäntarkootuksen jos voisivat lukea tämän roskan sijaan esmes siitä mistä Sveitsissä äänestetään tässä kuussa sitovassa kansanäänestyksessä mutteikunnei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno juttu.
Ehdottomasti tutkimisen arvoinen asia. Muutama twiittari tulee heti mieleen, joille suosittelisin sovellusta, jos/kun sellainen kehitetään.
Tutkimuskumppant vaikuttavat erittäin päteviltä, joten hyvää tulosta on odotettavissa.
Hyvä! Oulun yliopisto!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskivaikean masennuksen läpikäyneenä pidän väitettä laiskuudesta luokkaavana. TIEDÄN olevani erittäin ahkera ja aktiivinen, sen tietää myös ympäristö joka mielellään ottaa mukaan auttajaksi moneen hommaan.
Masennuksen loi yhdistelmä sosiopaattiesimiestä, sairas työyhteisö ja se, että kotonakaan ei koskaan ollut mahdollisuutta palautua. Musta toivottomuus joka masentunutta painaa on tilanne, joka todellakin on vakava. Siitä onneksi voi selvitä, mutta se vaatii noin kahden vuoden prosessin ja suuria muutoksia elämään. Energiaa vievät ihmiset pitää poistaa ensimmäisenä ja tehdä sitä mistä saa energiaa. Viina pois - liikuntaa tilalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivoa sopii, ettei sellainen "laiskuus" osu kohdallesi tai läheistesi kohdalle koskaan, ei ole mikään ota itseäsi niskasta kiinni asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa joutaa tutkia kun kadut vilisevät masentuneita ja epätoivoisia kansalaisia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

89
Nopea sähköpyörä kulkee mopon vauhtia ja sen kuljettaminen ei käy ilman korttia – Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotut S-pedelecit ovat vielä harvinaisia
81
Fennovoiman paperit viipyvät yhä – STUK on saanut vasta pienen osan Pyhäjoen voimalan rakentamislupaan vaadittavasta aineistosta
49
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
46
92 miljoonan euron Eurojackpot-voitto meni Siilinjärvelle – voitosta tuli 50 miljonääriä
38
"Jokin tässä meillä falskaa" – lomamatka Kroatiaan avasi silmät: Suomi on pudonnut kelkasta, kun arvioidaan eri maiden siisteyttä
36
Oulun teatterin esitys myöhästyi – syynä myöhässä ollut lentokone, näyttelijä ei ehtinyt ajoisssa paikalle
29
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

152 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ulkomailta tuodaan turisteja, mutta oman maan poika ei saa töitä

Tasan tarkkaan jokainen työhaluinen saa töitä. Kokenut olen. Ei vaan kelpaa duunit joillekin Ja vas.hallituksen aikana ... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image