Oulu

Oulun yliopistossa kehitetty laitteisto ilmoittaa kaivosten ras­kas­me­tal­li­pääs­töt re­aa­liai­kai­ses­ti

Oulu 24.8.2017 9:53
Kaleva

Oulun yliopiston JaMit-tutkimushankkeessa on kehitetty uusi laittesto kaivosteollisuuden päästöjen raskasmetallipitoisuuden mittaamiseen. Laitteistolla voidaan mitata esimerkiksi nikkelin ja elohopean pitoisuuksia. 

Hankkeessa kehitettiin nikkelin jatkuvaan mittaukseen uusi elektrodi, jonka ympärille rakennettu laitteisto mittaa nikkelipitoisuuksia reaaliajassa. Laitteisto lähettää mittaustulokset palvelimelle, joten pitoisuuksien nousuihin pystytään reagoimaan nopeasti. 

Mittausjärjestelmä on testattu kaivosteollisuudessa ja sen on huomattu toimivan hyvin myös arktisissa olosuhteissa. Mallinnuksen ja mittauslaitteiston kehittämisen tarkoitus on estää kaivosteollisuuden päästöistä aiheutuvien ympäristövahinkojen syntyminen. Laitteisto on tarkoitus saada kaupalliseen käyttöön hankkeen valmistuttua.

Tutkimushankkeessa kehitetään myös jatkuvasti toiminnassa olevaa öljyn mittausmenetelmää ja mallinnetaan, miten öljypäästöt leviävät satama-alueella. Öljymittausta testattiin Rauman satamassa.

Mallinnuksessa on havaittu, että sohjo imee öljyä itseensä ja hidastaa öljyn leviämistä. Kiinteä jää puolestaan voi toimia esteenä öljyn leviämiselle, jos jää on tarpeeksi paksua.

JaMit-hanke on Oulun yliopiston ympäristö- ja kemiantekniikan tutkimusyksikön (ECE) ja Kajaanin yliopistokeskuksen mittaustekniikan yksikön sekä Kemi-Tornion ammattiopisto Lappian yhteishanke. Hanketta rahoittavat Pohjois-Pohjanmaan liitto, Euroports, EHP Environment ja Measurepolis.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

ei siinä anturit auta, jos yritysten,virkamiesten ja yhteiskunnan arvopohja on väärä. Reaaliaikainen kontrolli mahdollistaa myös päästöjen maksimoinnin ns. lupaaehtojen puitteissa ja laimennussuhdetta voidaan aina manipuloida.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistaakseni vastaavia mittalaitteita on ollut jo kaupallisesti saatavilla jonkin aikaa. Toivottavasti tämä on parempi kuin ne ja tuote saadaan kaupallisesti hyödynnettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastuunsa tunteva valtioneuvostomme määrää tuon laitteiston pakolliseksi kaikkiin maamme kaivoksiin yms. kohteisiin missä sitä voidaan hyödyntää päästöjen valvonnassa.
Tai sitten etumme poljetaan maahan tässäkin asiassa eikä hallitus tee niin sanotusti mitään vaan antaa saastuttamisen jatkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 6 Satakunnan maakunnassa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio, Enontekiö ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

217 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Vai halventava kirjoitus? Suorastaan rikastuttava kirjoitus tuo oli. 17E/h. Se on nuorelle hyvä palkka. Ota laiska neuvo... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image