Oulu

Oulun yliopistossa kehitettiin uusi ekosementti, joka vähentää sementin hii­li­diok­si­di­pääs­tö­jä merkittävästi – raaka-aineena teollisuuden jätettä

Oulu 25.2.2020 10:57
Heidi Peltonen

Oulun yliopistossa on kehitetty uutta ekosementtiä, jonka valmistus aiheuttaa merkittävästi vähemmän hiilidioksidipäästöjä verrattuna perinteiseen kalkkikivestä valmistettuun sementtiin. 

Ekosementti valmistetaan teollisuuden epäorgaanisista jätteistä ja sivuvirroista ja se on niin kutsuttua kalsiumsulfoaluminaatti-sementtiä. Sementti on kehitetty Oulun yliopiston CECIRE-tutkimushankkeessa, jossa tutkitaan teollisuuden sivuvirtojen hyötykäyttöä sementinvalmistuksessa. 

Sementtiteollisuus aiheuttaa noin kahdeksan prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä. Päästöistä noin kaksi kolmasosaa aiheutuu kalkkikiven kalsinoinnista ja kolmasosa polttoaineen palamisesta korkean lämpötilan sementtiuuneissa.

Oulun yliopiston mukaan ekosementtiä valmistamalla voidaan vähentää materiaaleista peräisin olevia hiilidioksidipäästöjä jopa 90 prosenttia ja sementin valmistuksen kokonaishiilidioksidipäästöjä jopa 60 prosenttia. 

Päästöjen vähennykset johtuvat yliopiston tiedotteen mukaan siitä, että kehitetyn sementtilaadun valmistusprosessi vähentää kalsinoitavan kalkin tarvetta ja sen valmistaminen vaatii alemman tuotantolämpötilan.

Lisäksi ekosementtiin käytetään sideaineina teollisuuden sivuvirroista saatavia aineita. Kaivos-, metalli-, kemian- ja energiateollisuudessa syntyvät epäorgaaniset jätteet ovat määrältään suurin vuosittainen jäte-erä Suomessa. Jätettä syntyy vuosittain lähes sata miljoonaa tonnia ja niiden läjitys on kallista. 

Metalliteollisuuden tuottama epäorgaaninen kuona sisältää sementtiin tarvittavat ainesosat, alumiinioksidin, kalkin, piidioksidin ja raudan oksideja.

Kehitetty kalsiumsulfoaluminaattisementti on yliopiston mukaan katsottu erinomaiseksi täyttömateriaaliksi esimerkiksi kaivoksissa. Lisäksi sitä voidaan tuottaa nykyisissä sementtitehtaan kokoonpanoissa ilman suuria muutoksia tai pääomasijoituksia. 

Business Finlandin rahoittaman hankkeen ovat toteuttaneet Oulun yliopiston prosessimetallurgian ja kuitu- ja partikkelitekniikan tutkimusyksiköt, jotka kuuluvat Oulun yliopistolle perustettuun kiertotalouden tutkimuskeskittymään, InStreams Hubiin. Hankkeen vastuullisena johtajana on toiminut professori Timo Fabritius. Teollisia yhteistyökumppaneita olivat Boliden Harjavalta, Boliden Kokkola, Fortumin kierrätys- ja jäteratkaisut, Outokumpu, ja Yara Suomi. Manatee Consulting Limited (UK) osallistui käytännön toteutukseen.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tieteellisen tutkimuksen ja ammatillista erityisosaamista luovan koulutuksen rahoitusta täytyy lisätä, sillä uuden teknologian mahdollistamat työmenetelmät edellyttävät kaikilta työntekijöiltä monialaista osaamista. Työelämän muutokset ja elinkeinoelämän rakennemuutokset vaativat koulutusjärjestelmän uudistamista vastaamaan eri ammattialojen pätevien, laaja-alaista ja syvällistä erikoisosaamista omaavien ammattitutkinnon suorittaneiden työntekijöiden tarvetta.

Sipilän hallitus teki ison virheen koulutus- ja tutkimusrahoituksen leikkaamisella, sitä virhettä korjataan vielä useita vuosia. Sipilän Juha, diplomi-insinööri ei ymmärtänyt elinkeinoelämän rakenteellisen muutoksen vauhtia eikä koulutuksen merkitystä, tätä ihmetellään nyt ja vielä pitkään. Koulutus ja politiikka linkittyvät yhteen rahan voimalla !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä. Ekosementin kehittelijät ovat luoneet uutta uskoa maapallon tulevaisuuden suhteen. Huomiseen voidaan taas luottaa ja siitä voidaan kiittää tieteellisen tutkimuksen tekijöitä ja heidän tukijoitaan (taloudellinen tuki ja tutkimusapulaiset sekä heidän perheensä ja ystävänsä).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin hiilidioksidi on tuotettu näissä raaka-aineissa edllisessä teollisessa vaiheessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaarallista käyttää ekosementti-nimikettä sellaisesta materiaalista, jota ei rakentamiseen ole tarkoitettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärrän, että perinteisen sementin valmistus tuottaa hiilidioksidia ja kovasti tuottaakin. Koulun kemiantunneilta muistelen, että kovettuva sementti sitoo ilmasta saman hiilidioksidin takaisin, kun kalsiumhydroksidi karbonoituu takaisin kalkkikiveksi. Koska käytännössä kaikki valmistettu sementti käytetään joskus, on nettovaikutus ilmakehän hiilidioksidimäärään hyvin vähäinen, varsinkin, jos sementin valmistukseen käyteään sähköuunia ja sähkö on tuotettu päästöttömästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sementin kovettuminen betonissa tapahtuu sementin ja veden välisessä rektiosssa. Hiilidioksidi ei siihen osallistu. Taisit sekoittaa sementin kalkkilaastiin jossa kalsiumhydroksidi reagoi hiilidioksidin kanssa muodostaen kalsiumkarbonaattia eli kalkkikiveä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En usko ihan nielemättä. Aina näistä puuttuu se mutta... Ja sen jälkeen koko hapatus on ihan puuta heinää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sillä mitä sinä uskot, ei tässä(kään) tapauksessa ole mitään merkitystä. Tämä on tutkimukseen ja testaukseen perustuvaa (sanomalehtiä lukevia maallikkoja varten yksinkertaistettua) tietoa, johon on asiaan perehtymättömien on oikeastaan turha esittää mitään muuta mielipidettä kuin kiittää tutkijoita hyvästä työstä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image