Oulu

Oulun yliopiston yli­op­pi­las­kun­ta valitsi uuden edustajiston

Arkistokuva. KUVA: Maiju Torvinen
Oulu 7.11.2017 20:06 | Päivitetty 7.11.2017 21:50
Anni Hyypiö

Tämä juttu on Oulun ylioppilaslehden tuottamaa sisältöä.


Oulun yliopiston ylioppilaskunta (OYY) sai tänään uuden edustajiston. Edustajisto on ylioppilaskunnan ylin päättävä toimielin ja sen toimikausi on kaksi vuotta.

Keskustaopiskelijat onnistui kasvattamaan paikkamääräänsä yhdestä kolmeen.

Kokonaan uutena poliittisena ryhmänä edustajistoon valittiin Oulun Akateemiset Perussuomalaiset. Liitto sai yhden paikan.

Eniten opiskelijoiden ääniä sai Tekniikan ja talouden vaalirengas (TeTa), joka 1051 äänellä säilytti edustajistossa 13 paikkaansa.

Humanistien ja kasvatustieteilijöiden vaalirengas HuKa sai yhdeksän paikkaa, ja menetti siis yhden paikan edellisvaaleista.

Kontinkankaan vaaliliitto sai kaikki viisi ehdokastaan edustajistoon. Tieteelliset kasvatti paikkamääräänsä neljästä viiteen, ja Vihreä vaaliliitto säilytti yhden paikkansa.

Vaaleissa kokonaan ilman paikkoja jäivät Kokoomusopiskelijat ja Oulun Vihreän Vasemmiston vaaliliitto. Läpi eivät päässeet myöskään vaaliliittoihin ja -renkaisiin kuulumattomat ehdokkaat Joonas-Veikko Härmä ja Antero Metso.

Valitusta kokoonpanosta 27 ei ole aiemmin toiminut edustajiston varsinaisena tai varajäsenenä.

Yhteensä ääniä annettiin äänestyksen aikana 3191 kappaletta. Tyhjiä ääniä annettiin 15 kappaletta.

Vaalien eniten ääniä sai Kontinkankaan vaaliliiton Eelis Palokangas (230 ääntä), toiseksi eniten Kyltereiden vaaliliiton Sonja Mehtälä (98), ja kolmanneksi eniten Oulun Akateemisten Perussuomalaisten vaaliliiton Sebastian Tynkkynen (75 ääntä).

Illan äänikuningas, yleistä lääketiedettä kolmatta vuotta opiskeleva Eelis Palokangas oli silminnähden hyvin tyytyväinen tulokseen.

”Kaikki liittomme ehdokkaat pääsivät läpi. Se oli ehdottomasti isoin voittomme. Tähän tulokseen ei voi olla kuin tyytyväinen!”

Kaikki Kontinkankaan vaaliliiton jäsenet ovat ensikertalaisia edustajistossa. Palokankaan mukaan heidän tavoitteenaan edustajistossa on tuoda OYY:tä lähemmäs Kontinkangasta.

”Voimme tuoda hieman ulkopuolista näkökulmaa päätöksentekoon.”

Niinikään komean äänipotin koonnut Sebastian Tynkkynen kehui tuloksen julkistamisen jälkeen tunnelmiaan mahtaviksi. Myös tavoitteet olivat jo kirkkaana mielessä.

”Tietysti olen nyt valtavan onnellinen, edellisvaalien tuloksesta tuli jäätävä hyppäys! Nyt tavoitteenamme on nyt tuoda meidän silmissämme punavihreäksi arvoiltaan näyttäytynyttä ylioppilasliikettä kohti yleispoliittisesti neutraalia suuntaan, pakottaa keskittymään nimenomaan opiskelijoiden edunvalvontaan.”

Humanistisen vaaliliiton uunituore edaattori Silja Lahdenperä kertoi olevansa valinnastaan iloinen, mutta myös yllättynyt.

Neljättä vuotta informaatiotutkimusta opiskeleva Lahdenperä kertoi lähteneensä ehdolle halusta kerätä oman osuutensa ääniä HuKalle.

Suurempia tavoitteita tulevalle edustajistokaudelle hän ei vielä uskaltanut asettaa.

”Aluksi edustajistossa on varmaan paljon opettelua, mutta tulossa on hyvin mielenkiintoisia asioita, kuten Oamkin muutto.”

 


Vaalien äänestysprosentti jäi lopulta hitusen edellisvaaleista. Nyt äänestysprosentti oli 28,46, kun vuonna 2015 se oli 29,3.

Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Liisa Komminaho sanoo toivoneensa äänestysprosentille nousua.

”Olisin toivonut, että äänestysprosentti olisi hieman korkeampi kuin viimeksi. Mutta ennakkoäänestysprosentin jälkeen (noin 21 %) olen tyytyväinen, sillä se vähän pelotti.”

Edustajistovaalien äänestys järjestettiin ensimmäistä kertaa pelkästään sähköisenä. Vielä vuonna 2015 järjestettiin sekä perinteinen uurnaäänestys että sähköinen äänestys.

Komminahon mukaan vaalien sähköiseen äänestykseen kuului ainoastaan ”hyvin pieniä ongelmia”.

”Sähköiseen järjestelmään ei kohdistunut hyökkäyksiä tai niiden yrityksiä. Äänestys oli tiistaina parin minuutin ajan poikki, muita katkoja ei ollut.”

Edustajistovaaleissa opiskelijat valitsevat edustajat ylioppilaskunnan 37-henkiseen edustajistoon. Edustajisto on OYY:n ylin päättävä elin, joka linjaa esimerkiksi ylioppilaskunnan jäsenmaksun suuruudesta ja siitä, miten rahat käytetään.

 

Uuden edustajiston varsinaiset jäsenet:

Kontinkankaan vaaliliitto

Eelis Palokangas

Leo Jämsä

Pyry Pitkänen

Onni Kumpulainen

Heikki Eränen

 

Vihreä vaalilitto

Mirja Mustapirtti

 

Tieteellisten vaaliliitto

Anri Kinisjärvi

Emmi-Kaisa Molkkari

Teemu Virtanen

Toni Sandvik

Jussi Vaara

 

Humanistien ja kasvatustieteilijöiden vaalirengas:

Humanistinen vaaliliitto

Emilia Käsmä

Kalle Parviainen

Lauri Moilanen

Silja Lahdenperä

 

Kansankynttilät vaaliliitto

Bruno Gioia Sandler

Tino Nissinen

Reeta Mäki-Pollari

Mihaela Ivanova

Tuomas Soini

 

Tekniikan ja talouden vaalirengas:

Kyltereiden vaaliliitto

Sonja Mehtälä

Olli Joki

Oona Väärni

Lauri Piirainen

 

Prosessi-tuotannon vaaliliitto

Oula Virtanen

Sakari Huhtelin

Sallamari Tolonen

 

Sähkö-tiedon vaaliliitto

Zacharias Hellberg

Jori-Pekka Rautava

 

Ympäristö-kone-arkkitehtuurin vaaliliitto

Santeri Siira

Valtteri Johansson

Erno Oikarinen

Elisabet Shnoro

 

Keskustaopiskelijoiden ja sitoutumattomien vaaliliitto

Miriam Putula

Marjut Lehtonen

Eveliina Leskelä

 

Oulun Akateemiset Perussuomalaiset –vaaliliitto

Sebastian Tynkkynen

 

Tämä juttu on Oulun ylioppilaslehden tuottamaa sisältöä. Lisää lehden juttuja voit lukea täältä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla tai yöllä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla tai yöllä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Laita sellanen auto jonka haluat ja johon sinulla on varaa ilman rahoitusta. Rekisteritiedon perusteella näkee kuitenkin... Lue lisää...
käteisostaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image