Oulu

Oulun yliopiston väitöskirja: mat­kai­lu­kes­kus­ten kasvu ja lisääntyvä lentoliikenne Pohjois-Suomessa ristiriidassa il­mas­ton­muu­tok­sen torjumisen kanssa

Oulu 10.10.2019 9:12
Antti Karvonen

Oulun yliopistossa tarkastettavan väitöskirjan mukaan matkailukeskusten kasvu ja lisääntyvä lentoliikenne ovat ongelmallisia ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta. 

Matkailutieteen tutkija Outi Kulusjärven väitöksessä tutkittiin Pohjois-Suomen matkailukeskusten kehittämistä ympäristöllisen ja sosiaalisen kestävyyden näkökulmasta. 

Tutkimusta varten haastateltiin matkailuyrittäjiä ja kehittäjiä Rukan ja Ylläksen alueilla. 

Tutkimustulosten mukaan matkailuelinkeinon sisällä on erilaisia tapoja hyödyntää luonnonresursseja ja elinympäristöä. Osa yrityksistä näkee matkailun tapana elää pohjoisilla alueilla paikallisuutta arvostavasti ja ympäristöä kunnioittaen. Matkailukeskusten kasvu ja kyläympäristön voimakas muuttuminen eivät automaattisesti edistä heidän elinkeinoaan.

Tutkimus korostaa, että toimet matkailun kestävyyden edistämiseksi eivät ole riittäviä, mikäli ne samaan aikaan nojaavat matkailukeskusten majoituskapasiteetin ja kansainvälisten matkailijamäärien kasvattamiseen. Aluekehittämisen tavoitteet ovat Pohjois-Suomessa siis osittain ristiriidassa ilmaston lämpenemisen torjumisen kanssa.

Väitöskirjan mukaan sekä julkiselta että yksityiseltä sektorilta vaaditaan vahvemmin kestävyyttä edistäviä toimia matkailukeskusten kehittämisessä. 

Matkailuverkostoissa tulisi tutkimuksen mukaan ottaa huomioon myös matkailutoimijoiden erilaiset käsitykset toivottavasta matkailukehityksestä Pohjois-Suomessa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

Kivasti näkyy nokivanat suihkareitten moottoreista, kun puskevat taivaalle täysillä tehoilla. Varsinkin hävittäjät jälkipoltto päällä sotkevat taivasta näkyvästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne etelänlomat menee etelän maiden piikkiin. Niiden täytyy hiilitä niitä siellä. Me voimme hillitä vain täällä. Vai miten se nyt meni...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja paljon. Jos yhteisesti sovitaan ja esim. tämän tutkimuksen tekijä tekevät samoin, minä menen loppuiäkseni leikkimökkiin nukkumaan enkä tee mitään siihen asti, kunnes kuihdun pois. Mutta tuleekohan minun ruumiin mätänemisestä paljonkin CO2:ta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä tutkimuksen tulokset tietää jokainen ilman mitään tutkimistakin. Tämä taitaa olla tyyppiesimerkki niin sanotusta nollatutkimuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt liioitellaan ilmastonmuutokseen vaikuttavilla tekijöillä. Tieteelliset tutkimukset aiheesta kannattaa antaa kokonaan ilmastotieteilijöiden ja avaruusfyysikkojen tehtäväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjois-Suomessa juuri ilmaston pitää lämmetä, jotta lämmityksen aiheuttamat päästöt pienenevät. Onko tutkimuksessa varmasti otettu kaikki huomioon ja laskettu matemaattisen tarkasti. En usko. Nollasummapeliä on myös mukana. Jos ilmasto lämpenee tarpeeksi niin alkuperäiskansan ei tarvitse matkustaa lämpimään entiseen tahtiin. Voi voi että on paljon muuttujia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäpäs taidankin ajaa omalla warburgilla Lappiin lomalle niin säästyy luontoa kun ei tarvi matkustaa etelään lentäen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tässä oikein tutkittiin. Kysyttiin matkailuyrittäjien mielipiteitä matkailun suhteesta ilmastonmuutokseen. Siis mielipiteitä.
Eikö pitäisi tutkia matkailun todellisia vaikutuksia ympäristöön ja ilmastonmuutokseen ja millainen matkailu olisi kestävää luonnon säilymisen näkökulmasta.
Nämä mielipiteiden kyselyt on ihan yvtä tyhjän kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lentoliikenne on varmaan pahimpia, se on jatkuvaa, Kurkatkaapa esim. Lontoon lentokenttien ruuhkautuvaa lentoliikennettä. Sodat ja niiden myrkylliset savut on muuttaneet maailman ilmastoa jo liian kauan. Voisko ne valtion päämiehet alkaa tosissaan ajamaan sodatonta elämistä maapallolla. Mikä niitä vielä tänä päivänä kiehtoo sodissa, ei niistä saa mainettakaan enää niinkuin silloin nuijasotien aikaan. Mutta kaippa nämä nykyiset sotasankarit ovatkin nuijapäitä itse. Sotilaitahan ei voi syyllistää, koska he tekevät sen ylempien taholta, pakosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matkailu lyö työpaikkoja. Ilmastonmuutoksen estämiseksi niissä voidaan käyttää ydinvoimalla tuotettua energiaa. Jos tämä vähän tyynnyttää huonoa omaatuntoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen valintani tehnyt ja lennämme etelään Kreikkaan syyslomaviikolla. Olisin toki voinut valita kohteen perhepiirissä olevista mökeistä joko Ylläkseltä tai Kuusamosta. Tuollaisia nuo matkailukeskukset ovat. En nyt niistä olisi kovinkaan kiinnostunut ilman hiihtolatuja. Mutta se koskematon erämaaluonto on kyllä myytti luonnonsuojelualueiden ulkopuolella ja puhtauskin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastohysteria on noussut uusiin sfääreihin varsinkin vihersivistyneistön painajaisunissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matkailu tuhoaa ympäristöä aina. Ei sillä ole väliä, minne päin maailmaa matkaillaan - lopputulos on ympäristön kannalta enemmän tai vähemmän tuhoisa.

Tämä on tietenkin hankala yhtälö niille ihmisille, joiden elinkeino on kiinni matkailusta.

Ilmastonmuutoskysymykset ja se kuinka niihin suhtaudutaan, ovat vasta alkutekijöissä. Suuri poru on vasta edessä päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kultaisella kasariluvulla yliääniohjus concorde toi brittejä 8 tunnin riemulomalle Roihin. Mahto jäädä luu käteen suurimmalla osalla matkailuelinkeinosta kun rikkaimmat vain söivät pihvin ja kättelivät joulupukin ja takas nokka kotia kohti =) Koko Suomen matkailu-alan vaikuttajien ja politiikan päättäjien on tehtävä harppaus matkailussa ekologisempaan ja enemmän ihmisiä työllistävään suuntaan..tosin kankeassa nykysääntö suomessa mikään ei onnistu ja lopulta ainoat jotka tekee tilin on ulkomaiset ohjelmafirmat jotka myyvät menoliput finnlandiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikä se matkailu tuota alkuasukkaille mitään,tuotot valuu sijoittajille,ulkomaille,etelään...vain roskat ja vedätys jää paikallisille...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matkailu on yksi parhaista tavoista edistää kansainvälistä ymmärrystä ja vähentää ihmisten epäluuloja. Ilmastonmuutos tulee pistämään juurikin nämä asiat koetukselle. Näkisin, että matkailu on yksi viimeisistä asioista joita kannattaa ajaa alas päästöjen pelossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lentää ne turistit joka tapauksessa jonnekin, miksi ei Suomeen ja Lappiin, missä osataan hoitaa ympäristöä. Säästetään noita etelän saastuneita maita. Sitäpaitsi turha Suomessa tehdä ilmastoharakiriä, jotta muka muu maailma pelastuu. Suomalaiset ovat itse vastuussa omasta hyvinvoinnistaan, ja sitä tulee vaalia. Ilmasto-ideologia jyllää kyllä aika vahvasti tällä hetkellä. Vähän samoja lietsomisen piirteitä kuten eräässä keski-Euroopan maassa 1940 paikkeilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aletaan suomalaiset syömään pettuleipää, niin maailma pelastuu? Ei todellakaan, vain akateemiset, kuplassa elävät hurskastelijat voivat väittää moista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan perusasia tiedoksesi. Väitöskirjat eivät ole mielipiteitä. Niissä kerrotaan tutkimuksesta ja sen tuloksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

11:35
Sairaalaklovneilla on sairaalassa tärkeä tehtävä tuoda päiviin leikkiä ja hassuttelua –  mutta pitääkö klovnin olla aina iloinen?
11:00
Italian liigan pelejä siirretään koronaviruksen pelossa - Milanon ja Venetsian matkailu vaarassa: "Tämä ei ole Italian Wuhan", sanoo matkailujohtaja
10:51
Käsittämätön tapaus NHL:ssä: Carolinan maalille nousi kesken pelin jääkoneen kuljettaja, joka torjui sensaatiomaisen voiton – Sebastian Ahon pisteputki jatkuu yhä
10:50
42-vuotias Dave Ayres torjui voiton Torontosta, ilman minkäänlaista ammattilaitaustaa
10:47
Pattijoen kasvatti Miikka Salomäki siirtyi NHL-seurojen vaihtokaupassa Nashvillestä Torontoon
10:08
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
9:00
Essee: Korinttolaiskirjeen suurin niistä on häilyväistä virvatulta – ihminen etsii rakkautta ja haluaa kokea sen yhä uudelleen Tilaajille
61
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
21
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
12
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
12
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
11
HS: Kaksi lentokenttää suljettiin Kanariansaarilla hiekkamyrskyn vuoksi, myös Suomen-lentoja peruttu
10
"Ohi on" – Tuulenpuuskat yltyivät myrskylukemiin, yli 21 000 asiakasta oli ilman sähköä, vesi nousi teille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä tai aamulla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

254 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Eläkejärjestelmä kyllä kestää, eli turha valitus pois. Ja nuoret sopivaa ammattia hankkimaan ja sitten töihin vaan! Lue lisää...
Öululainen 2

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image