Oulu

Oulun yliopiston väitöskirja: mat­kai­lu­kes­kus­ten kasvu ja lisääntyvä lentoliikenne Pohjois-Suomessa ristiriidassa il­mas­ton­muu­tok­sen torjumisen kanssa

Oulu 10.10.2019 9:12
Antti Karvonen

Oulun yliopistossa tarkastettavan väitöskirjan mukaan matkailukeskusten kasvu ja lisääntyvä lentoliikenne ovat ongelmallisia ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta. 

Matkailutieteen tutkija Outi Kulusjärven väitöksessä tutkittiin Pohjois-Suomen matkailukeskusten kehittämistä ympäristöllisen ja sosiaalisen kestävyyden näkökulmasta. 

Tutkimusta varten haastateltiin matkailuyrittäjiä ja kehittäjiä Rukan ja Ylläksen alueilla. 

Tutkimustulosten mukaan matkailuelinkeinon sisällä on erilaisia tapoja hyödyntää luonnonresursseja ja elinympäristöä. Osa yrityksistä näkee matkailun tapana elää pohjoisilla alueilla paikallisuutta arvostavasti ja ympäristöä kunnioittaen. Matkailukeskusten kasvu ja kyläympäristön voimakas muuttuminen eivät automaattisesti edistä heidän elinkeinoaan.

Tutkimus korostaa, että toimet matkailun kestävyyden edistämiseksi eivät ole riittäviä, mikäli ne samaan aikaan nojaavat matkailukeskusten majoituskapasiteetin ja kansainvälisten matkailijamäärien kasvattamiseen. Aluekehittämisen tavoitteet ovat Pohjois-Suomessa siis osittain ristiriidassa ilmaston lämpenemisen torjumisen kanssa.

Väitöskirjan mukaan sekä julkiselta että yksityiseltä sektorilta vaaditaan vahvemmin kestävyyttä edistäviä toimia matkailukeskusten kehittämisessä. 

Matkailuverkostoissa tulisi tutkimuksen mukaan ottaa huomioon myös matkailutoimijoiden erilaiset käsitykset toivottavasta matkailukehityksestä Pohjois-Suomessa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

Kivasti näkyy nokivanat suihkareitten moottoreista, kun puskevat taivaalle täysillä tehoilla. Varsinkin hävittäjät jälkipoltto päällä sotkevat taivasta näkyvästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne etelänlomat menee etelän maiden piikkiin. Niiden täytyy hiilitä niitä siellä. Me voimme hillitä vain täällä. Vai miten se nyt meni...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja paljon. Jos yhteisesti sovitaan ja esim. tämän tutkimuksen tekijä tekevät samoin, minä menen loppuiäkseni leikkimökkiin nukkumaan enkä tee mitään siihen asti, kunnes kuihdun pois. Mutta tuleekohan minun ruumiin mätänemisestä paljonkin CO2:ta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä tutkimuksen tulokset tietää jokainen ilman mitään tutkimistakin. Tämä taitaa olla tyyppiesimerkki niin sanotusta nollatutkimuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt liioitellaan ilmastonmuutokseen vaikuttavilla tekijöillä. Tieteelliset tutkimukset aiheesta kannattaa antaa kokonaan ilmastotieteilijöiden ja avaruusfyysikkojen tehtäväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjois-Suomessa juuri ilmaston pitää lämmetä, jotta lämmityksen aiheuttamat päästöt pienenevät. Onko tutkimuksessa varmasti otettu kaikki huomioon ja laskettu matemaattisen tarkasti. En usko. Nollasummapeliä on myös mukana. Jos ilmasto lämpenee tarpeeksi niin alkuperäiskansan ei tarvitse matkustaa lämpimään entiseen tahtiin. Voi voi että on paljon muuttujia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäpäs taidankin ajaa omalla warburgilla Lappiin lomalle niin säästyy luontoa kun ei tarvi matkustaa etelään lentäen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tässä oikein tutkittiin. Kysyttiin matkailuyrittäjien mielipiteitä matkailun suhteesta ilmastonmuutokseen. Siis mielipiteitä.
Eikö pitäisi tutkia matkailun todellisia vaikutuksia ympäristöön ja ilmastonmuutokseen ja millainen matkailu olisi kestävää luonnon säilymisen näkökulmasta.
Nämä mielipiteiden kyselyt on ihan yvtä tyhjän kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lentoliikenne on varmaan pahimpia, se on jatkuvaa, Kurkatkaapa esim. Lontoon lentokenttien ruuhkautuvaa lentoliikennettä. Sodat ja niiden myrkylliset savut on muuttaneet maailman ilmastoa jo liian kauan. Voisko ne valtion päämiehet alkaa tosissaan ajamaan sodatonta elämistä maapallolla. Mikä niitä vielä tänä päivänä kiehtoo sodissa, ei niistä saa mainettakaan enää niinkuin silloin nuijasotien aikaan. Mutta kaippa nämä nykyiset sotasankarit ovatkin nuijapäitä itse. Sotilaitahan ei voi syyllistää, koska he tekevät sen ylempien taholta, pakosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matkailu lyö työpaikkoja. Ilmastonmuutoksen estämiseksi niissä voidaan käyttää ydinvoimalla tuotettua energiaa. Jos tämä vähän tyynnyttää huonoa omaatuntoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen valintani tehnyt ja lennämme etelään Kreikkaan syyslomaviikolla. Olisin toki voinut valita kohteen perhepiirissä olevista mökeistä joko Ylläkseltä tai Kuusamosta. Tuollaisia nuo matkailukeskukset ovat. En nyt niistä olisi kovinkaan kiinnostunut ilman hiihtolatuja. Mutta se koskematon erämaaluonto on kyllä myytti luonnonsuojelualueiden ulkopuolella ja puhtauskin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastohysteria on noussut uusiin sfääreihin varsinkin vihersivistyneistön painajaisunissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matkailu tuhoaa ympäristöä aina. Ei sillä ole väliä, minne päin maailmaa matkaillaan - lopputulos on ympäristön kannalta enemmän tai vähemmän tuhoisa.

Tämä on tietenkin hankala yhtälö niille ihmisille, joiden elinkeino on kiinni matkailusta.

Ilmastonmuutoskysymykset ja se kuinka niihin suhtaudutaan, ovat vasta alkutekijöissä. Suuri poru on vasta edessä päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kultaisella kasariluvulla yliääniohjus concorde toi brittejä 8 tunnin riemulomalle Roihin. Mahto jäädä luu käteen suurimmalla osalla matkailuelinkeinosta kun rikkaimmat vain söivät pihvin ja kättelivät joulupukin ja takas nokka kotia kohti =) Koko Suomen matkailu-alan vaikuttajien ja politiikan päättäjien on tehtävä harppaus matkailussa ekologisempaan ja enemmän ihmisiä työllistävään suuntaan..tosin kankeassa nykysääntö suomessa mikään ei onnistu ja lopulta ainoat jotka tekee tilin on ulkomaiset ohjelmafirmat jotka myyvät menoliput finnlandiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikä se matkailu tuota alkuasukkaille mitään,tuotot valuu sijoittajille,ulkomaille,etelään...vain roskat ja vedätys jää paikallisille...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matkailu on yksi parhaista tavoista edistää kansainvälistä ymmärrystä ja vähentää ihmisten epäluuloja. Ilmastonmuutos tulee pistämään juurikin nämä asiat koetukselle. Näkisin, että matkailu on yksi viimeisistä asioista joita kannattaa ajaa alas päästöjen pelossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lentää ne turistit joka tapauksessa jonnekin, miksi ei Suomeen ja Lappiin, missä osataan hoitaa ympäristöä. Säästetään noita etelän saastuneita maita. Sitäpaitsi turha Suomessa tehdä ilmastoharakiriä, jotta muka muu maailma pelastuu. Suomalaiset ovat itse vastuussa omasta hyvinvoinnistaan, ja sitä tulee vaalia. Ilmasto-ideologia jyllää kyllä aika vahvasti tällä hetkellä. Vähän samoja lietsomisen piirteitä kuten eräässä keski-Euroopan maassa 1940 paikkeilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aletaan suomalaiset syömään pettuleipää, niin maailma pelastuu? Ei todellakaan, vain akateemiset, kuplassa elävät hurskastelijat voivat väittää moista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan perusasia tiedoksesi. Väitöskirjat eivät ole mielipiteitä. Niissä kerrotaan tutkimuksesta ja sen tuloksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

14:28
Pudasjärven lentokentän vuokraamisesta tehty päätös peruttiin – Suviseurat järjestetään alueella joka tapauksessa
13:40
Köllöttely sai riittää – ulkomailta sopimusta hamunnut Julius Junttila tuo ratkaisuvoimaa Kärppien hyökkäykseen jo torstain HIFK-ottelussa Tilaajille
13:37
Toimittajamme Etiopiassa: Niinistö vieraili paikallisessa koulussa – "Vaikka Suomi on kaukana, olemme ystäviä"
13:24
Rovaniemelle suunnitellulla miljardin euron Joulupukin valtiolla on pitkä matka tarusta todeksi – hankeyhtiöltä loppuivat rahat jo heti alussa, mutta toivoa on taas Tilaajille
13:08
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa
12:39
Kaksi joukkoampumista nosti tunteet pintaan väkivaltaan tottuneessa Meksikossa
12:03
Yle: Turkkilainen rahasto osti valtaosan raahelaisesta puolustustarvikkeita valmistavasta Miiluxista alkuvuodesta
90
Pohjantiellä sattui kolmen auton peräänajokolari – onnettomuus ruuhkautti aamuliikennettä
41
Kärpät helpotti CHL-putoamisen tuskaa pelaajahankinnalla – Julius Junttila palaa oululaisjoukkueen riveihin
39
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
35
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
20
Uusi miljoonien eurojen kädenojennus Taidetestaajille – kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset halutaan jatkossakin mukaan testaamaan taidetta
16
Suomalaisten mielestä Euroopan unionissa on hyvä olla – eniten tavalliset kansalaiset arvostavat vapaata liikkuvuutta
15
Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt jätti kolme varausilmoitusta laajoista alueista Pohjois-Suomessa – yhteenlaskettu pinta-ala 3700 neliökilometriä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sinulle kovakourainen hoitaja siellä jossain

Parempaa palkkaa, niin hoitokin on parempaa. Arvostusta hoitojia kohtaan, niin se näkyy myös hoidossa. Lue lisää...
Maksakaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image