Oulu

Oulun yliopiston tut­ki­mus­ryh­mäl­le mil­joo­na­ra­hoi­tus – hanke tutkii teräksen ultranopeaa läm­pö­kä­sit­te­lyä

Oulu 24.6.2019 7:35
Heidi Peltonen

Oulun yliopistossa toimiva Kerttu Saalasti Instituutin Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) -ryhmä on saanut miljoonan euron tutkimusrahoituksen. Ryhmä sai rahoituksen teräksen ultranopean lämpökäsittelyn tutkimiseen. 

Teräksen ultranopeaa lämpökäsittelyä tutkivan hankkeen (High Frequency Induction Technology for advanced Materials Processing, InTeMP) kokonaisbudjetti on lähes 1,7 miljoonaa euroa. Mukana hankkeessa ovat myös ruotsalaiset Lundin yliopisto ja Swerim Ab. 

Ryhmän saaman miljoonan euron rahoituksen myönsi Norrbottenin lääninhallitus, joka on Interreg Pohjoinen 2014–2020 -ohjelman hallintoviranomainen. 

Tutkimushanke käynnistyy tämän vuoden elokuussa. FMT-ryhmän tutkimusjohtaja Antti Järvenpään mukaan ryhmä on tutkinut lyhyitä lämpökäsittelyitä yli kymmenen vuotta. 

– Käynnistyvässä InTeMP hankkeessa päästään hyödyntämään kuumennustekniikkaa, jota kellään muulla ei vielä ole käytössä. Laitteistolla päästän kuumennusnopeuksissa alueille, joita ei vielä ole tutkittu ja joihin kohdistuu suuri perustutkimuksellinen kiinnostus, Järvenpää toteaa yliopiston tiedotteessa. 

Kyseessä on pohjoismainen yhteistyöhanke, jonka avulla on tarkoitus edistää siirtymistä terästuotannossa perinteisestä nopeasta uunikuumennuksesta ultranopeaan korkeataajuuksiseen induktiokuumennukseen. Tällä pyritään esimerkiksi lyhentämään ja tehostamaan tuotantolinjoja terästuotannossa ja parantamaan alan teollisuuden ja yritysten kilpailukykyä. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Yliopistosta lähtee kaikki muualle yrityksiin kun palkat on niin kehnot ja työtä saa tehdä kellonympäri ilman mitään korvauksia. Että mitäpä noilla rahoituksilla tekee...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

112
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
66
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
57
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
46
Miksi ihmiset nousivat henkilöautosta keskellä tietä? – Poliisi kertoo tänään lisää Luumäen kolarista, jossa kaksi jäi rekan alle ja kuoli
37
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
35
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
21
Pakkausjätteen kierrätyksessä huimia eroja kunnittain vertailtuna – Oulussa muovia ei ole pakko kerätä erikseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ei varmaankaan löydy.. Jos Teuvon varassa on yhteiskunnan ja eduskunnan päätökset niin sama lähteä ruotsiin. Miehellä o... Lue lisää...
Vanhus48

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image