Oulu

Oulun yliopiston tutkimus paljastaa, mistä selkäongelmat voivat johtua – tutkimuksessa hyödynnettiin satoja vuosia vanhoja hauta-aineistoja

Nikamat ovat nykyään suhteessa pienempiä kuin 200–500 vuotta sitten. Miesten nikamien leveys on jopa kutistunut. KUVA: Oulun yliopisto / Mikko Törmänen
Oulu 8.2.2020 12:06
Kaleva

Oulun yliopistossa tehdyn monitieteisen tutkimuksen mukaan nykysuomalaisten selkänikamat eivät ole kasvaneet 200–500 vuotta sitten eläneisiin verrattuna samassa suhteessa vartalon koon kanssa. Nikamien pienemmällä koolla saattaa olla yhteys nykyajan selkäongelmiin.

Nikamat ovat nykyään suhteessa pienempiä kuin 200–500 vuotta sitten. Miesten nikamien leveys on jopa kutistunut.

Nikaman pienempi koko ja pyöreämpi muoto on aikaisemmissa tutkimuksissa yhdistetty korkeampaan murtumariskiin. Nikamien koolla näyttäisi olevan yhteys muihinkin selän rappeumamuutoksiin. Selkäongelmat ja erityisesti alaselkäkipu ovat kasvava terveysongelma.

Suomalaisten keskipituus on kasvanut noin 10 senttimetriä 100 viime vuoden aikana. Tutkimuksessa selvitettiin, miten nikamien mitat ja niiden suhde ovat muuttuneet suhteessa pituuden kehitykseen. Kummankin sukupuolen nikamien mitoissa havaittiin muutoksia.

Keskeisimpänä selittävänä tekijänä nikamien muutoksille tutkijat pitävät ajan myötä tapahtuneita muutoksia elämäntyylissä. Tämänhetkiseen elämäntyyliin sisältyy paljon vähemmän ruumiillista rasitusta kuin 1500–1800-luvuilla, jolloin elämä saattoi olla fyysisesti kuormittavaa jo nuoresta iästä lähtien.

Ajallisia muutoksia selkänikaman runko-osan koossa ja muodossa tutkittiin kolmessa suomalaisessa aineistossa. Arkeologisia yksilöitä edusti Suomesta 1500–1800-luvuilla kerätty hauta-aineisto, jota verrattiin kahteen nykyaineistoon eli vuosina 1966 ja 1986 syntyneiden pohjoissuomalaisten magneettikuviin.

Tutkijoiden mukaan tarvitaan vielä lisätutkimusta siitä, onko nikaman koon ja muodon ajallisella muutoksella laajempia vaikutuksia selän terveyteen.

Monitieteisessä tutkimusryhmässä oli mukana tutkijoita arkeologian, tuki- ja liikuntaelinsairauksien, lääketieteellisen kuvantamisen sekä epidemiologian aloilta.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Missä menee raja hautarauhanrikkomisella ja arkeologialla.
Taidan pyytää että minut poltetaan, etten joudu koekaniiniksi kuolemani jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ei ole ongelma, nyky-hallitus kun laittaa kansalaiset liikkumaan jalkaisin ,tai polkupyörällä ja proteenit ja eläinperäiset raaka-aineet kielletään ruokavaliosta imastonmuutoksen varjolla , niin kansalaiset alkavat kuihtua niihin satojen vuosien takaisiin mittoihin. Politikot tietenkin syövät naudan sisäfilettä ja liikkuvat lentokoneilla , mutta heillä ei selkä-ongelmia ruukaa olla, varsinkaan työperäisiä😀😱

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entisajan ihmisillä oli koko ikänsä selkäkipuja ja he kuolivat alle 50 vuotiaina. Jatkuva selkäkipu johtui kovasta raatamisesta, huonosta ravinnosta ja lääkkeiden puutteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin perustuu tämä tieto, että ennen kuoltiin 50v ikäisenä? Keski-ikän on ollut tuota luokkaa, mutta ei ne täys ikäiset ihmiset kuollet juuri sen nuorempana, kuin nykyäänkään. Alle 10v ikäisiä lapsia taas kuoli todella paljon, nykyiseen verrattuna, joka pudottaa väestön keski-ikää. Sukuselvityksiä tehdessä näkyy miltei joka taloudessa asuvan yli 80v ihmisiä suomessa, 1800-luvun alkupuolellakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on selvää, jos bittiä vaan väännetään 10h/pvä, 200pvää/v istumalla, ei selekänimat kehity. Mutta väännäppä pölliä metrisessä hangessa sama määrä, niin alakaa lukemat kasvamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se siitä seuraa ja tilanne pahenee, kun siirrytään soijalatteen ja vältetään kaikkea fyysistä. Mieshormoonitasot romahtavat ja terveys menee. Ei kovin auvoinen tulevaisuus näköpiirissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toki, mutta mistä tiedämme, ettei entisajan ihmisillä ollut selkäkipuja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri samaa mietin. Tiedän ainakin omasta suvustani, että joukosta löytyy 1800-luvulla eläneitä, joilla oli selkävaivoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä onkin PPSHPn biomekaanisille neropateille tekemistä, kun yrittää selvittää miten pikkuluisten ongelmia ratkaistaan niin, että maksava asiakas (potilas) saa siitä maksimihyödyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image