Oulu

Oulun yliopiston tutkimus: lähes puolet se­pel­val­mo­tau­tiin äkillisesti menehtyneistä sairastanut aiemmin oireettoman sy­dä­nin­fark­tin

Oulun yliopiston tutkimuksessa havaittiin merkittävällä osalla sydänperäiseen äkkikuolemaan menehtyneillä taustalla hiljainen sydäninfarkti. KUVA: Tiina Mäntykivi
Oulu 12.7.2019 8:01
Antti Karvonen

Oulun yliopiston tutkijat selvittivät niin sanottujen hiljaisten sydäninfarktien esiintyvyyttä sepelvaltimotautiperäisten äkkikuoleman uhreilla.

Hiljaiset sydäninfarktit esiintyvät ilman merkittäviä tai tunnistettavia oireita. Hiljainen sydäninfarkti voidaan havaita arvesta, jonka se jättää sydänlihakseen. 

Tutkimuksessa selvisi, että jopa 42 prosentilla sepelvaltimotautiin äkillisesti menehtyneistä oli sairastanut hiljaisen sydäninfarktin jo aiemmin. Heillä ei oltu aikaisemmin diagnosoitu sepelvaltimotautia. 

Osa näistä hiljaisista infarkteista olisi mahdollisesti ollut tunnistettavissa ennen kuolemaa nauhoitetusta EKG:stä.

Tulevaisuudessa myös muita tehokkaampia kuvantamismenetelmiä, kuten esimerkiksi sydämen magneettikuvausta voitaisiin käyttää hiljaisten sydäninfarktien diagnosoimiseen EKG:n lisäksi. Potilaiden seulominen magneettikuvauksella ei ole toistaiseksi kuitenkaan kovin kustannustehokasta.

Hiljaisten infarktien havaittiin olevan yhteydessä miessukupuoleen, sydänkammioiden seinämien paksuuntumiseen eli hypertrofiseen sydämeen sekä rasitusperäiseen äkkikuolemaan.

Sydänperäiset äkkikuolemat ovat merkittävä kansanterveydellinen ongelma sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Yhdysvalloissa ne aiheuttavat sydänperäisistä kuolemista liki puolet, ja kaikista kuolemista noin viidenneksen. Yleisimmin sydänperäisen äkkikuoleman syynä on sepelvaltimotauti. Noin puolet äkkikuolemista esiintyy henkilöillä, joilla ei ole aiempaa tietoa sydänsairaudesta.

MAINOS

Kommentoi

Kovankin kuntoilun merkitys sepelvaltimosairaalle . Eipä kai pitäsi itestään,,parivuotta sitten oli tukkeumat molemmilla sepeleillä. Toinen putkitettiin , toinen selvisi pallolla. Kirjotan tätä siksi kun haluan kertoa kuinka pohjalta fyysinen kunto piti hakea infarktin jälkeen. Muutaman metrin kävely teki tiukkaa. Säännöllisellä kuntoilulla nyt voin liikkua jopa kolme tuntia syketasolla sata-sataneljäkymmentä. Lääkitys on minimissä. Haluan tuoda vain julki sen sopivan kuorman tärkeyden kropalle vaikka toisella jatkoajalla olenkin sepelvaltimokin sairaana. Kuormituksen aikanakin kyllä sydän ilmasee milloin kannattaa jarruttaa ja sitä pitää kuunnella. Parempi lenkillä ku sohvalla ja lääkekaapilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaan jos eläkeläinen kuolee, niin sehän on vain hyvä yhteiskunnan talouden kannalta kun säästyy hoito- ja eläkemaksuissa! Lisäksi usein tulee lisäksi perintörahat nopiaan käyttöön ja kiertoon.
Sopinee kysyäkin, että kuinka kauan sitä ihmisen olisi hyvä elää, jotta olisi sopivaa sitten kuollakin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos sydänoireita valittaa, niin käsketään syömään buranaa ja lepäämään pari päivää. Etenkin nuoremmilta ei sydänoireilua oteta tosissaan. Ja närästystä myös sydänvaivaiselle diagnoosiksi usein annetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se on. Sydämen ultraäänikuvaus kertonee seinämien paksuuntumisen, joten olisiko tässä edullisempi keino selvittää sydänterveys? Nopea ja helppo toimenpide.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisilla sydän- ja närästysoireet ilmenevät hyvin samanlaisina, vaikeaa erottaa. Ei lääkäri vähättele, kun kyselee mahdollisista närästysvaivoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäkin olen saanut TK,ssa diagnosin "Hypokondria", vaikka verenpaine oli vastaanotolla 228/125. Nyt myöhemmin eri yhteydessä todettiin EKG,ssä haarakatkoset oikealla ja vasemmalla. Tahdistinta ei vielä laitettu, lääkitystä säädettiin vähän ja lisättiin kalium lääkitys. Ei kerrottu miten tilannetta seurataan. Seuraako joku Oma Kanta merkintöjä. Hoitava lääkäri vaihtuu usein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskoakseni ei siitä muut huolehdi mikäli et sitä itse tee. Tilaa siis aika lääkärille ainakin kun edellisestä on kulunut vuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:56
Superlupaus Laura Lahtinen kauhoi Suomen ennätyksen sivulajissaan
17:29
Limingantien tietyömaiden kohdalla liikenne on sujunut pääosin hyvin, mutta kaikki eivät ymmärrä kääntymiskieltoa Kempeleentielle
16:59
Pelastuslaitos hälytettiin Kemissä rakennuspalon sammutustehtäviin – paljastui liedellä käryäväksi ruoaksi
16:39
Niittokoneesta lentänyt kipinä sytytti maaston palamaan Siikalatvalla – alkusammutus auttoi palon rajaamisessa
16:15
Kahden kantasuomalaisen nuoren epäillään pahoinpidelleen kaksi ulkomaalaistaustaista nuorta Kajaanissa
15:48
Poliisi kertoo lisätietoa Luumäen kuolonkolarista: henkilöauto pysähtyi todennäköisesti matkustajien erimielisyyksien takia
15:35
Noin 20-vuotiaan miehen epäillään lyöneen ikäistään kasvoihin Kajaanissa – pakeni paikalta ennen poliisin saapumista
108
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
53
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
50
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
46
Miksi ihmiset nousivat henkilöautosta keskellä tietä? – Poliisi kertoo tänään lisää Luumäen kolarista, jossa kaksi jäi rekan alle ja kuoli
30
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
30
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
16
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan länsiosassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ei varmaankaan löydy.. Jos Teuvon varassa on yhteiskunnan ja eduskunnan päätökset niin sama lähteä ruotsiin. Miehellä o... Lue lisää...
Vanhus48

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image