Oulu

Oulun yliopiston tutkimus: lähes puolet se­pel­val­mo­tau­tiin äkillisesti menehtyneistä sairastanut aiemmin oireettoman sy­dä­nin­fark­tin

Oulun yliopiston tutkimuksessa havaittiin merkittävällä osalla sydänperäiseen äkkikuolemaan menehtyneillä taustalla hiljainen sydäninfarkti. KUVA: Tiina Mäntykivi
Oulu 12.7.2019 8:01
Antti Karvonen

Oulun yliopiston tutkijat selvittivät niin sanottujen hiljaisten sydäninfarktien esiintyvyyttä sepelvaltimotautiperäisten äkkikuoleman uhreilla.

Hiljaiset sydäninfarktit esiintyvät ilman merkittäviä tai tunnistettavia oireita. Hiljainen sydäninfarkti voidaan havaita arvesta, jonka se jättää sydänlihakseen. 

Tutkimuksessa selvisi, että jopa 42 prosentilla sepelvaltimotautiin äkillisesti menehtyneistä oli sairastanut hiljaisen sydäninfarktin jo aiemmin. Heillä ei oltu aikaisemmin diagnosoitu sepelvaltimotautia. 

Osa näistä hiljaisista infarkteista olisi mahdollisesti ollut tunnistettavissa ennen kuolemaa nauhoitetusta EKG:stä.

Tulevaisuudessa myös muita tehokkaampia kuvantamismenetelmiä, kuten esimerkiksi sydämen magneettikuvausta voitaisiin käyttää hiljaisten sydäninfarktien diagnosoimiseen EKG:n lisäksi. Potilaiden seulominen magneettikuvauksella ei ole toistaiseksi kuitenkaan kovin kustannustehokasta.

Hiljaisten infarktien havaittiin olevan yhteydessä miessukupuoleen, sydänkammioiden seinämien paksuuntumiseen eli hypertrofiseen sydämeen sekä rasitusperäiseen äkkikuolemaan.

Sydänperäiset äkkikuolemat ovat merkittävä kansanterveydellinen ongelma sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Yhdysvalloissa ne aiheuttavat sydänperäisistä kuolemista liki puolet, ja kaikista kuolemista noin viidenneksen. Yleisimmin sydänperäisen äkkikuoleman syynä on sepelvaltimotauti. Noin puolet äkkikuolemista esiintyy henkilöillä, joilla ei ole aiempaa tietoa sydänsairaudesta.

MAINOS

Kommentoi

Kovankin kuntoilun merkitys sepelvaltimosairaalle . Eipä kai pitäsi itestään,,parivuotta sitten oli tukkeumat molemmilla sepeleillä. Toinen putkitettiin , toinen selvisi pallolla. Kirjotan tätä siksi kun haluan kertoa kuinka pohjalta fyysinen kunto piti hakea infarktin jälkeen. Muutaman metrin kävely teki tiukkaa. Säännöllisellä kuntoilulla nyt voin liikkua jopa kolme tuntia syketasolla sata-sataneljäkymmentä. Lääkitys on minimissä. Haluan tuoda vain julki sen sopivan kuorman tärkeyden kropalle vaikka toisella jatkoajalla olenkin sepelvaltimokin sairaana. Kuormituksen aikanakin kyllä sydän ilmasee milloin kannattaa jarruttaa ja sitä pitää kuunnella. Parempi lenkillä ku sohvalla ja lääkekaapilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaan jos eläkeläinen kuolee, niin sehän on vain hyvä yhteiskunnan talouden kannalta kun säästyy hoito- ja eläkemaksuissa! Lisäksi usein tulee lisäksi perintörahat nopiaan käyttöön ja kiertoon.
Sopinee kysyäkin, että kuinka kauan sitä ihmisen olisi hyvä elää, jotta olisi sopivaa sitten kuollakin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos sydänoireita valittaa, niin käsketään syömään buranaa ja lepäämään pari päivää. Etenkin nuoremmilta ei sydänoireilua oteta tosissaan. Ja närästystä myös sydänvaivaiselle diagnoosiksi usein annetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se on. Sydämen ultraäänikuvaus kertonee seinämien paksuuntumisen, joten olisiko tässä edullisempi keino selvittää sydänterveys? Nopea ja helppo toimenpide.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisilla sydän- ja närästysoireet ilmenevät hyvin samanlaisina, vaikeaa erottaa. Ei lääkäri vähättele, kun kyselee mahdollisista närästysvaivoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäkin olen saanut TK,ssa diagnosin "Hypokondria", vaikka verenpaine oli vastaanotolla 228/125. Nyt myöhemmin eri yhteydessä todettiin EKG,ssä haarakatkoset oikealla ja vasemmalla. Tahdistinta ei vielä laitettu, lääkitystä säädettiin vähän ja lisättiin kalium lääkitys. Ei kerrottu miten tilannetta seurataan. Seuraako joku Oma Kanta merkintöjä. Hoitava lääkäri vaihtuu usein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskoakseni ei siitä muut huolehdi mikäli et sitä itse tee. Tilaa siis aika lääkärille ainakin kun edellisestä on kulunut vuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:29
Tällaisia ovat Oulun vuoden 2025 asuntomessujen suunnittelukilpailun ehdotukset
15:25
Oulun vuoden 2025 asuntomessujen suunnittelukilpailun työt valmistuivat
14:34
Kuumalle liedelle jäänyt muoviastia aiheutti palohälytyksen Limingassa
13:59
Postin työntekijät osoittivat mieltään Postin pääkonttorilla Helsingissä – "Emme hyväksy, että meitä kohdellaan kuin orjia Suomessa"
13:50
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa
13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Henkilöauto ja traktori kolaroivat Oulun Vasankankaalla – ensihoito vei yhden henkilön tarkistettavaksi
101
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
79
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
45
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
39
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
37
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
23
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

235 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image