Oulu

Oulun yliopiston tutkijat saivat apurahan syö­pä­tut­ki­muk­seen Jane ja Aatos Erkon säätiöltä

KUVA: Tiina Mäntykivi
Oulu 20.6.2018 14:27 | Päivitetty 20.6.2018 17:07
Kaleva

Oulun yliopiston tutkijoille on myönnetty Jane ja Aatos Erkon säätiön 485 000 euron apuraha syöpätutkimukseen.

Professori Taina Pihlajaniemen tutkimusryhmän tavoitteena on oppia ymmärtämään yksityiskohtaisesti syöpäsolujen ja niitä ympäröivän soluväliaineen proteiinien, erityisesti kollageenien, välisiä vuorovaikutuksia ja etsiä uusia mahdollisuuksia kohdentaa syöpähoitoja näihin proteiineihin.

Tutkimusryhmä on havainnut, että eräiden kollageenien tuottoa tai toimintaa häiritsemällä voidaan merkittävästi tehostaa syövän hoitoon käytettävien täsmälääkkeiden tehoa.

Tällaisesta lähestymistavasta voi olla hyötyä silloinkin, kun syöpäsolut muuttuvat vastustuskykyisiksi käytetyille täsmälääkkeille.

Parhaillaan Pihlajaniemen ryhmä analysoi kaikki soluväliaineen proteiinit kattavaa tietokantaa 32 erilaisessa kiinteässä syöpätyypissä.

– Tuloksemme viittaavat siihen, että useita soluväliaineen proteiineja voitaisiin hyödyntää paljon paremmin myös syövän merkkiaineina diagnostiikassa, sairauden kulkua ennustettaessa sekä hoitolinjojen valinnassa, Pihlajaniemi sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Ei muuta, kuin ala teettämään remonttia ja palkkaa remonttia tekemään joku firma, niin saat sinäkin kotitalousvähennykse... Lue lisää...
OLD ENOUGH

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image