Oulu

Oulun yliopiston tutkijat löysivät normaalille si­kiön­ke­hi­tyk­sel­le vält­tä­mät­tö­män geenin

Oulu 13.2.2018 21:35
Kaleva

Oulun yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa on löydetty uusi normaalille sikiönkehitykselle välttämätön geeni. Tutkimuksen tuloksena löydettiin myös maailmalla aiemmin kuvaamaton, vaikea lapsuusiän monielintauti.

Oululaistutkijat ovat kuvanneet lastenneurologian professori Johanna Uusimaan ja akatemiatutkija, dosentti Reetta Hinttalan johdolla suomalaisilla lapsipotilailla uuden, vakavan monielintaudin. Potilailla havaittiin aiemmin kuvaamatonta sidekudosmuodostusta keuhkoissa, hermosolujen tuhoutumista sekä verisuonten uudismuodostusta aivoissa.

Tutkijat nimesivät taudin FINCA -taudiksi (Fibrosis, Neurodegeneration and Cerebral Angiomatosis).

FINCA-potilailta löydettiin mutaatioita ensimmäistä kertaa NHLRC2-geenistä. Geenimuunneltujen hiiri-ja seeprakalamallien avulla aiemmin toiminnaltaan tuntemattoman NHLRC2-proteiinin todettiin olevan elintärkeä normaalille sikiönkehitykselle sekä useiden elinten toimintojen ylläpidolle.

Tutkimus suoritettiin Oulun yliopistollisessa sairaalassa ja Oulun yliopiston PEDEGO tutkimusyksikön lastenneurologian tutkimusryhmässä.

Tutkimukseen osallistuneista tutkijoista suurin osa työskentelee Oulun yliopistollisessa sairaalassa ja Oulun yliopistossa toimivien Biocenter Oulun ja Medical Research Center Oulun tutkijoina.

MAINOS

Kommentoi

Tärkeä löytö! Seuraavaksi selvittämään, mikä on kyseisen proteiinin rooli solutasolla. Löydös on myös mielenkiintoinen, kun ajattelee Pohjois-Suomen geneettisesti suhteellisen homogeenistä väestöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon onnea hienosti tehdyn työn johdosta. Toivon teille menestystä tulevaan työhönnekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image