Oulu

Oulun yliopiston reh­to­rieh­dok­kaat karsittiin kolmeen henkilöön – Niinimäki, Hentilä ja Parkkila jat­ko­haas­tat­te­lui­hin

Jouko Niinimäen nykyinen toimikausi rehtorina päättyy 31.12.2019. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 22.5.2019 17:56
Heikki Uusitalo

Oulun yliopiston rehtorin virkaan kaudelle 2020-2024 haki kuusi henkilöä. Yliopiston hallitus on valinnut jatkohaastatteluihin kolme ehdokasta.

Jatkoon pääsivät yliopiston nykyinen rehtori, tekniikan tohtori Jouko Niinimäki, Oulun yliopiston koulutusrehtori, tekniikan tohtori Helka-Liisa Hentilä sekä Tampereen yliopiston anatomian professori, lääketieteen tohtori Seppo Parkkila.

Rehtorin 1.1.2020 alkavaksi viisivuotiskaudeksi valitsee Oulun yliopiston hallitus kesäkuussa. Hallitus käsittelee rehtorihakua kokouksessaan 22.5.2019.

Jouko Niinimäen nykyinen toimikausi rehtorina päättyy 31.12.2019. 

Jatkoon päässeiden valinnassa hallitus kertoo painottaneensa käytännön kokemusta ja näyttöjä vastaavista tehtävistä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tutkimuksen alasajo ja amiksen osto sekä kansainvälisen maineen tuhoaminen...ei pitäisi riittää nykyisen rehtorin meriiteiksi uudelleenvalinnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopistolaiset vaikuttavat olevan katkeraa väkeä. Olisiko kuitenkin niin, että täällä kirjoittavat ne, jotka eivät ole menestyneet akateemisessa maailmassa. Eihän Niinimäki ole suinkaan tehnyt yliopistolla jotakin muutoksia, mitkä ei miellytä kaikkia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavan rehtorin pitää kyetä nostamaan Oulun yliopisto sertifioiduiksi kv tason yliopistoksi, joka kelpaa kumppaniksi ja partnerisi ulkomaisille yhteistyökumppaneille. Hentilä on paras ja pätevin tähän työhön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mites nostat, kun sisäänotettavien opiskelijoiden taso on matala verrattuna muihin kotimaisiin yliopistoihin, ulkomaisista puhumattakaan? Lisäksi Suomen lukioista tulevien taso sen kun alenee, vrt nykyinen ops. Teknillisellä ja lääketieteellisellä puolella olisi edes vähän toivoa ja niihin kannattaisi satsata vaikkapa sitten siirtämällä joitakin aloja ihan toisiin kaupunkeihin. Kasvatustieteelle olisi sopiva paikka Jyväskylä jo perinteiden vuoksi. Muitakin aloja voisi keräillä yhteen pariin yliopistoon. Ei aikuisille ihmiselle tarvitse kaikkea kotikulmilla opettaa.
P.S. Näin ei-linnanmaalaisena ihmisenä en ole tuosta Hentilästä kuullut koskaan ennen tätä rehtorinvaalia. Miten niin "paras"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja hei, istuva rehtori on kolmen sakissa. Enpä olisi uskonut.

Hentilä olisi paras vaihtoehto, mutta hallitus valitsee istuvan rehtorin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuusi hakijaa. Ei yhtään ulkomailta. Kertoo varsin karua tarinaa yliopiston maineesta ja henkilöstöpolitiikasta. Käytännössä ketää varteenotettavaa hakijaa homma ei voisi vähemmän kiinnostaa. Koko hakuprosessin tulos on etukäteen sovittu. Kehityssuunta amikseksi sen kun vaan jatkuu. Ostetaanko seuraavaksi Centria?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ne ulkolainen rehtori nyt tasoa nostaisi? Suorittavaa porrasta sitä täytyy tutkijatasollakin laajentaa välillä A-Ö, niin sitten näitä kumileimaisiakin lienee tulossa jonoksi saakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan sitä olla aidosti kansainvälinen ihan omalla porukalla täällä Oulussakin:-) ...ja tehdä aitoa kansainvälistä tutkimusta ihan keskenään vaan...mitä niillä on noilla ulkomaan elävillä väliä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Yliopisto ei tarvitse kovan luokan kilpailijahaastajia, vaan johtajan joka palvelisi opetusta ja tutkimusta. Ainakaan Niinimäellä tai Hentilällä ei ole tästä mitään näyttöä. Parkkilasta en tiedä, mutta lääkärien arvomaailman tuntien ei hyvältä vaikuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen matkallani Linnanmaan ulkopuolella törmännyt useaan - sanoisin kovan luokan - yliopistojohtajaan, jotka ovat saaneet merkittävää kehitystä aikaan yliopistossa, johon nämä on rekrytoitua - juuri ulkopuolelta.
Vastikään vierailin yliopistossa, jonka sija eräässä ranking listassa oli v 2014 201-225. Yliopistossa päätettiin, että pitää parantaa juoksua ja palkattiin siihen tuloksekas johtaja.
Seurauksena oli tulos: 2015:192 / 2016: 201-250 / 2017: 119 / 2018: 119 / 2019: 110.
Yritykset hakevat menestyäkseen kovan luokan johtajia - yliopistojen (myös Oulun) pitäis tehdä samoin. Hyvällä johtamisella merkitys - suuri merkitys!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ranking-listat katsovat dataa vuosia taaksepäin. Vaikka tekee mitä, niin rankkaus ei nouse nopeasti. Taitaa olla mielikuvitustilanne. Vai voitko sanoa yliopiston.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun yliopisto on tyypillinen provinssin yliopisto, jonka kontribuutio korkeatasoiseen teoreettiseen tutkimukseen on melko heikko. Niinimäki on tässä mielessä juuri sopiva henkilö rehtoriksi - qualis grex, talis rex.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voin sanoa yliopiston. On ihan todellinen ja luvut on tarkistettavissa täältä "The Times Higher Education World University Rankings 2019 "

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän OKM:n ja rahoittajatahojen kanssa mikään kanadanintialainen guru pärjäisi. Missä ylopistossa Suomessa on rehtori ulkomailta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä pointti, mutta jos maailmalta saataisiin mittakeppi johon verrata. Onko meidän ehdokkaat, makunta-, Suomi- vai maailmansarjaa.
Oulun yliopitosta on lähtenyt monta ansioitunutta professoria, jotka ovat kelvanneet muihin Suomen yliopitoihin rehtorin tehtäviin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

33
MTV: Kalle Palander muuttaa takaisin synnyinkaupunkiinsa Tornioon – syynä lasten koulunkäynti
31
Toripolliisi-patsas oli töhritty meikkaamalla sen kasvot – "Nuoret tytöt yrittivät puhdistaa patsasta"
27
IS: Liikennelääketieteen professori pitää uutta pistekohtaista nopeusvalvontaa älyttömänä – "Homma on lähtenyt täysin lapasesta"
17
Suomalainen autojen yhteiskäyttöpalvelu aikoo globaaliksi – "Sama jakamis- ja kiertotalouden mullistus tapahtuu liikkumisessa nyt kuin Airbnb:ssä 10 vuotta sitten"
17
Hirvenpyyntilupia myönnetty Oulun toimialueelle tänä vuonna huomattavasti viimevuotista vähemmän – pyynti alkaa syyskuussa
14
Poliisi valvoi liikennettä Käsivarren Lapissa: ylinopeuksia, useita ajokieltoja ja 11 000 euron ylikuormamaksu
13
Qstock aiheuttaa poikkeuksia liikennejärjestelyihin festivaaliviikon alusta alkaen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Kyllä se on ongelmana, että osa suomalaisista eivät halua tehdä töitä, jos siinä ei ole jotain "hohtoa" tai ei muutoinka... Lue lisää...
Ryö palkitsee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image