Oulu

Oulun yliopiston reh­to­rieh­dok­kaat karsittiin kolmeen henkilöön – Niinimäki, Hentilä ja Parkkila jat­ko­haas­tat­te­lui­hin

Jouko Niinimäen nykyinen toimikausi rehtorina päättyy 31.12.2019. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 22.5.2019 17:56
Heikki Uusitalo

Oulun yliopiston rehtorin virkaan kaudelle 2020-2024 haki kuusi henkilöä. Yliopiston hallitus on valinnut jatkohaastatteluihin kolme ehdokasta.

Jatkoon pääsivät yliopiston nykyinen rehtori, tekniikan tohtori Jouko Niinimäki, Oulun yliopiston koulutusrehtori, tekniikan tohtori Helka-Liisa Hentilä sekä Tampereen yliopiston anatomian professori, lääketieteen tohtori Seppo Parkkila.

Rehtorin 1.1.2020 alkavaksi viisivuotiskaudeksi valitsee Oulun yliopiston hallitus kesäkuussa. Hallitus käsittelee rehtorihakua kokouksessaan 22.5.2019.

Jouko Niinimäen nykyinen toimikausi rehtorina päättyy 31.12.2019. 

Jatkoon päässeiden valinnassa hallitus kertoo painottaneensa käytännön kokemusta ja näyttöjä vastaavista tehtävistä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tutkimuksen alasajo ja amiksen osto sekä kansainvälisen maineen tuhoaminen...ei pitäisi riittää nykyisen rehtorin meriiteiksi uudelleenvalinnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopistolaiset vaikuttavat olevan katkeraa väkeä. Olisiko kuitenkin niin, että täällä kirjoittavat ne, jotka eivät ole menestyneet akateemisessa maailmassa. Eihän Niinimäki ole suinkaan tehnyt yliopistolla jotakin muutoksia, mitkä ei miellytä kaikkia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavan rehtorin pitää kyetä nostamaan Oulun yliopisto sertifioiduiksi kv tason yliopistoksi, joka kelpaa kumppaniksi ja partnerisi ulkomaisille yhteistyökumppaneille. Hentilä on paras ja pätevin tähän työhön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mites nostat, kun sisäänotettavien opiskelijoiden taso on matala verrattuna muihin kotimaisiin yliopistoihin, ulkomaisista puhumattakaan? Lisäksi Suomen lukioista tulevien taso sen kun alenee, vrt nykyinen ops. Teknillisellä ja lääketieteellisellä puolella olisi edes vähän toivoa ja niihin kannattaisi satsata vaikkapa sitten siirtämällä joitakin aloja ihan toisiin kaupunkeihin. Kasvatustieteelle olisi sopiva paikka Jyväskylä jo perinteiden vuoksi. Muitakin aloja voisi keräillä yhteen pariin yliopistoon. Ei aikuisille ihmiselle tarvitse kaikkea kotikulmilla opettaa.
P.S. Näin ei-linnanmaalaisena ihmisenä en ole tuosta Hentilästä kuullut koskaan ennen tätä rehtorinvaalia. Miten niin "paras"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja hei, istuva rehtori on kolmen sakissa. Enpä olisi uskonut.

Hentilä olisi paras vaihtoehto, mutta hallitus valitsee istuvan rehtorin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuusi hakijaa. Ei yhtään ulkomailta. Kertoo varsin karua tarinaa yliopiston maineesta ja henkilöstöpolitiikasta. Käytännössä ketää varteenotettavaa hakijaa homma ei voisi vähemmän kiinnostaa. Koko hakuprosessin tulos on etukäteen sovittu. Kehityssuunta amikseksi sen kun vaan jatkuu. Ostetaanko seuraavaksi Centria?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ne ulkolainen rehtori nyt tasoa nostaisi? Suorittavaa porrasta sitä täytyy tutkijatasollakin laajentaa välillä A-Ö, niin sitten näitä kumileimaisiakin lienee tulossa jonoksi saakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan sitä olla aidosti kansainvälinen ihan omalla porukalla täällä Oulussakin:-) ...ja tehdä aitoa kansainvälistä tutkimusta ihan keskenään vaan...mitä niillä on noilla ulkomaan elävillä väliä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Yliopisto ei tarvitse kovan luokan kilpailijahaastajia, vaan johtajan joka palvelisi opetusta ja tutkimusta. Ainakaan Niinimäellä tai Hentilällä ei ole tästä mitään näyttöä. Parkkilasta en tiedä, mutta lääkärien arvomaailman tuntien ei hyvältä vaikuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen matkallani Linnanmaan ulkopuolella törmännyt useaan - sanoisin kovan luokan - yliopistojohtajaan, jotka ovat saaneet merkittävää kehitystä aikaan yliopistossa, johon nämä on rekrytoitua - juuri ulkopuolelta.
Vastikään vierailin yliopistossa, jonka sija eräässä ranking listassa oli v 2014 201-225. Yliopistossa päätettiin, että pitää parantaa juoksua ja palkattiin siihen tuloksekas johtaja.
Seurauksena oli tulos: 2015:192 / 2016: 201-250 / 2017: 119 / 2018: 119 / 2019: 110.
Yritykset hakevat menestyäkseen kovan luokan johtajia - yliopistojen (myös Oulun) pitäis tehdä samoin. Hyvällä johtamisella merkitys - suuri merkitys!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ranking-listat katsovat dataa vuosia taaksepäin. Vaikka tekee mitä, niin rankkaus ei nouse nopeasti. Taitaa olla mielikuvitustilanne. Vai voitko sanoa yliopiston.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun yliopisto on tyypillinen provinssin yliopisto, jonka kontribuutio korkeatasoiseen teoreettiseen tutkimukseen on melko heikko. Niinimäki on tässä mielessä juuri sopiva henkilö rehtoriksi - qualis grex, talis rex.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voin sanoa yliopiston. On ihan todellinen ja luvut on tarkistettavissa täältä "The Times Higher Education World University Rankings 2019 "

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän OKM:n ja rahoittajatahojen kanssa mikään kanadanintialainen guru pärjäisi. Missä ylopistossa Suomessa on rehtori ulkomailta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä pointti, mutta jos maailmalta saataisiin mittakeppi johon verrata. Onko meidän ehdokkaat, makunta-, Suomi- vai maailmansarjaa.
Oulun yliopitosta on lähtenyt monta ansioitunutta professoria, jotka ovat kelvanneet muihin Suomen yliopitoihin rehtorin tehtäviin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:11
Maanpaossa asuvan liikemiehen videot rohkaisivat egyptiläisiä harvinaisiin mielenosoituksiin – Poliisi pidätti kymmeniä protestoijia
21:58
Ranska löi Suomen EM-lentopallon neljännesvälierissä – päävalmentaja Banks: "Nyt päti vahvemman laki, meillä ei ollut vastausta"
21:56
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
21:44
Runssilla: Kerran kuukaudessa Konst o. deli tarjoilee brunssia elävän musiikin kera
20:50
Pohjavedet yhä matalalla monen kuivan vuoden jäljiltä – "Kaikki sateet ovat tervetulleita koko maassa"
19:46
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
19:00
Keikkaa pukkaa musiikkiklubeilla ja isoilla areenoilla – Ilpo Sulkala: "Oulusta on pikkuhiljaa kehittynyt oikea kaupunki, vaikka toinen jalka on yhä lehmän paskassa ja toinen katukivetyksellä" Tilaajille
76
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
62
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
31
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
30
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
25
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
25
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
21
Kuusi Jehovan todistajaa vangittu Venäjällä – "Ketkä ovat vuorossa seuraavaksi?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Nainen aloittaa työsuhteessa ja kohta on taas raskaana

On hieno juttu, että naisella on turvattu toimeentulo. Perheenlisäys on nykyisessä Suomessa on iloinen u... Lue lisää...
Perus 35

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image