Oulu

Oulun yliopiston hallitus: Kiin­teis­tö­sel­vi­tyk­sen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"

Ouun yliopiston kokonaiskustannuksista kiinteistökustannukset ovat toiseksi suurin kustannuserä henkilöstökulujen jälkeen. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 20.11.2019 12:55 | Päivitetty 20.11.2019 16:24
Taina Virolainen, Markku Rättilä

Rehtori Niinimäki: Päätös selvityksestä oli helppo tehdä. Selvityksessä lasketaan eri vaihtoehtojen kustannukset, muun muassa muutto lähemmäs Oulun keskustaa esillä.

Oulun yliopiston hallitus päätti keskiviikkona valtuuttaa rehtori Jouko Niinimäen aloittamaan selvitystyö yliopiston uuden kiinteistöstrategian pohjaksi.

Kiinteistöselvityksen arvioidaan valmistuvan toukokuuhun 2020 mennessä.

Niinimäen mukaan päätös oli helppo tehdä.

Selvityksessä määritellään yliopiston pitkän aikavälin kiinteistöstrategia. Taustalla on kiinteistökustannusten nousu.

– Kiinteistöjen käytön näkökulmasta on tavallista, että joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa. Esimerkkinä voi käyttää Oulun yliopistollista sairaalaa, jonka rakennuskanta on saman ikäistä kuin valtaosa yliopiston tiloista ja jota ollaan nyt korvaamassa uudella sairaalalla, sanoo yliopiston hallituksen puheenjohtaja Risto Murto.

– Mikäli uudisrakentaminen selvityksessä todettaisiin järkevimmäksi vaihtoehdoksi, rakentaminen ja mahdolliset muutot ajoittuisivat jopa 20 vuoden aikavälille, Murto lisää.

Selvitystyössä määritellään yliopistolle optimaalisin pitkän aikavälin kiinteistöstrategia. Lähtökohtaisesti selvitetään kolmen kehityssuunnan tarjoamia taloudellisia, toiminnallisia ja yhteiskunnallisia vaikutuksia.

Selvityksessä toisistaan riippumattomat tahot laskevat, mitkä vuokrakustannukset olisivat jos olemassa olevat kohteet korjataan, rakennetaan samalle paikalle uudisrakennuksia tai jos rakennetaan kokonaan jonnekin muualle.

Esille on noussut yliopiston siirtyminen lähemmäksi kaupungin keskustaa.

Selvityksen taustalla ovat laskelmat yliopiston kampusten kiinteistökustannuksista tulevina vuosina. Alustavien laskelmien ja tähän mennessä toteutettujen peruskorjausten vuokravaikutusten perusteella suurelta osin 1970-luvulla rakennetun Linnanmaan kampuksen jatkuva peruskorjaustarve tulee nostamaan kiinteistöjen vuokratasoa vielä merkittävästi nykyisestä tasosta.

Yliopiston kokonaiskustannuksista kiinteistökustannukset ovat toiseksi suurin kustannuserä henkilöstökulujen jälkeen. Oulun yliopiston toimitilat Linnanmaalla ja Kontinkankaalla ovat Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n (SYK) omistamia.

Juttua täydennetty Jouko Niinimäen kommenteilla sekä tiedolla siitä, että korjaamista selvittää riippumattomat tahot kello 16.24.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (100)

Yliopiston vieressä on paljon vapaata tonttimaata. Rakentakaa sinne, jos uutta rakennusta tarvitaan. Kaupunki, VTT, Teknologiakylä yms. ovat satsanneet paljon yliopiston läheisyyteen. Linnanmaalle autolla 10 min keskustasta eikä pyörällä mene paljoa kauempaa. Nopeampaa pääsee Linnanmaalle kuin sompailla liikennevaloissa keskustan ruuhkissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Linnanmaa on paras paikka yliopistolle. Se on loistavien nopeiden kulkuyhteyksien päässä (n. 10 min keskustasta). Linnanmaalle pääsee helposti julkisilla kulkuvälineillä, autolla ja polkupyörällä. Alueella asuu paljon ihmisiä. Yliopiston kylkeen on mahdollista rakentaa myös uudistakennuksia. Alueelle on tehty hyvät suunnitelmat yliopistokampuksen kehittämiseksi, mm pyöräbaanat ja paljon opiskelija-asuntoja yliopistoa ja ammattikorkeakoulua varten. Opiskelijoiden on helppo tehdä poikkitieteellistä yhteistyötä saman katon alla. Aikaa ei tuhraannu siirtymiin. Linnanmaan yliopiston on mahdollista huomioida ekologiset arvot (mm. aurinkopaneelit, maalämmön hyödyntäminen, omat kasvilavat opiskelijoille). Yliopistolla on oma luontoarvoja ja luonnon monimuotoisuutta kunnioittava yliopistopuutarha, jossa on kasveja ympäri maailmaa. Linnanmaalla on kaunis ja aimutlaatuinen yliopistokokonaisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se pitää rakentaa kiimigiin siellä on kehitettävää ja kauniit maastot yliopistolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Oulun yliopiston hallitus hyvästä päätöksestä. Keskustaan muutto on elinehto sille, että Oulussa on yliopisto vielä ainakin seuraavat 60 vuotta. Metsän keskelle turha keinokehittää enempää "pöhinää". Yliopiston sijainti on ollut alusta alkaen väärä. Nyt se vihdoin korjataan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopistoa ei saa hajottaa. Eläinmuseo jo pilattiin. Ei kai kaikkea toimivaa ja hyvää kannata hävittää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikkarilla yliopistolle ja Cykkeli parkki sinne myös.Uudelle Linnanmaan asemalle ja uudelle Linnanmaan kampukselle..Ja monitoimi arena pääasemalle kiitos ja ymäristö kiittää.Ja autoilu(bussit) saadaan kuriin Oulssa ilmasto kiittää myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun rakentamisen osaaminen on ottanut jättiharppauksia, kiitos ammattikorkeakoulun osaavan opetuksen, niin ei kannata tuhlata aikaa, vaan toteuttaa ja rakentaa uusi sisäilmaongelmatOn yliopisto kokonaisuudessaan Haukiputaalle Virpiniemeen, minne yliopisto piti alunperinkin sijoittaa. Pienillä yhteysväylien päivityksillä saadaan toimiva kokonaisuus sadoiksi vuosiksi eteenpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Linnanmaa on hyvä paikka, mutta jos uutta päädytään rakentamaan, voisi sen tehdä pykälän lähemmäksi rautatietä. Jo nyt suunnitellaan lähijunaliikennettä Oulun seudulle, niin tällä tavalla helpotettaisi samalla massiivista liikkumistarvetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Linnanmaan lähellä on jo moottoritie ja rautatie sekä loistavat bussiyhteydet. Opiskelijoille ja opettajille riittää asuntoja, myös ihan uusia. On myös tilaa uudisrakentamiselle, jos tarpeen. Suunnitelmat ovat jo valmiina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uuden OYS kupeessa olisi tilaa, kun vanha rakennuskompleksi lainataan sileäksi. Taitaisi vielä jäädä paikka uudelle jäähallillekin... Eli jäähalli/konferenssikeskus lisukkeeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt tuli keskustan kehittämiseen vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Entiset suunnitelmat ja kaavaohjeet joutavat romukoppaan.
Kokoomuspoliitikot ja grynderit kiittävät.

Siltarumpupolitiikan aika on ohi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rehtorin esityshän on varsinainen gryndereiden toiveuni - keskustan asunnot saadaan myytyä sijoittajille ja uutta rakennushanketta pukkaa. Saa nähdä kaatuuko Linnanmaan uimahallihanke? No ei haittaa, tehdään keskustaan uusi. Liikenneongelmia ei näillä hankkeilla ratkaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on nappi-ilmaus. Selvitykset teetetään kaverifirmoilla ja kustannuksista piittaamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö rehtori väittänyt Senaatti-kiinteistön olevan syy korkeisiin vuokriin, vaikka kiinteistöt ovatkin ihan eri viraston omistuksessa. Varmaankaan laskelmiin ei haluta mukaan sitä, että jos yliopisto muuttaa muualle, valtiolle jäljelle jää rakennukset, joilla ei ole mitään käyttöä. Vaikka korruptiota ei maassamme olekaan, voi olla, että jollain rakennusliikkeellä on nyt sattumalta suunnitelmat yliopiston tontille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinteistöt omistaa Suomen yliopistokiinteistöt. Siinä yhtiössä suurin omistaja Senaatti- kiinteistöt. Och det är fakta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (100)

Uutisvirta

125
"Näyttää että tiistaina äänestetään pääministeristä" – Hallitusneuvottelut käynnistyivät odotetusti entisellä hallituspohjalla, Rinne jatkaa ainakin sdp:n puheenjohtajana
102
Sanna Marinista on tulossa uusi pääministeri, Marin voitti äänestyksessä Antti Lindtmanin täpärästi
86
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
73
Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: "Luottamus Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti"
70
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
44
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
41
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image