Oulu

Oulun yliopiston dekaania etsitään seuraavaksi headhunterin avulla - Puuronen epäilee syrjintää

Professori Vesa Puuronen kuuluu Rovaniemen kaupunginvaltuustossa vasemmistoliiton ryhmään. KUVA: Jussi Leinonen
Oulu 11.12.2017 16:35
Henripekka Kallio

Oulun yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan johtajavalinnassa aiotaan turvautua konsulttiapuun. Tehtävää hakeneen professori Vesa Puurosen mukaan tiedekuntahallitus päätti viime viikolla esittää asiaa yliopiston rehtorille. Rehtori esikuntineen oli osallistunut kokoukseen.

Kyseessä on uusi käänne poikkeuksellisessa nimitysjupakassa. Kasvatustieteellisen tiedekunnan dekaanin paikka vapautuu vuoden alussa, kun nykyinen dekaani jää eläkkeelle.

Tiedekunnan johtoon haettiin uutta dekaania syksyllä, jolloin Puuronen ilmoitti ainoana hakijana halukkuutensa tehtävään. Puuronen ei kuitenkaan kelvannut yliopiston johdolle, vaan hakuaikaa päätettiin marraskuussa jatkaa peräti kolmella kuukaudella, ja nyt uusia hakijoita aiotaan siis etsiä headhunterin avulla.

- Näin halutaan varmistaa, että tehtävään tulee hakijoita, koska tiedekunnan sisältä hakijoita ei näytä ylenpalttisen paljon löytyvän, Puuronen arvelee.

Yliopiston johtosäännön mukaan rehtori nimittää dekaanin tehtävään ilmoittautuneiden joukosta tiedekuntaa kuultuaan. Puurosen mielestä uusien hakijoiden metsästäminen on johtosäännön "luovaa" tulkitsemista.

- Ulkopuolisen avun käyttö nähtiin yhdeksi mahdollisuudeksi, koska tässä oli ollut vain yksi hakija, ja hänen osaltaan oli tultu kokonaisarvioon perustuen johtopäätökseen, että halutaan nähdä myös muita hakijoita, perustelee Oulun yliopiston koulutusrehtori Helka-Liisa Hentilä.

- Ei tämä mitenkään epätavallista enää yliopistomaailmassakaan ole, koska me kilpailemme yhä enemmän osaavasta henkilökunnasta kansallisesti ja globaalisti, hän jatkaa.

Puurosen oman käsityksen mukaan yliopiston rehtori Jouko Niinimäki ei halua häntä dekaaniksi hänen mielipiteidensä takia. Puuronen on arvostellut rehtorin toimia ja linjaa.

Puurosen hampaissa ovat olleet muun muassa yliopiston rahanjakomalli ja päätöksenteon demokraattisuus. Hänen mukaansa yliopistoissa on siirrytty vuoden 2010 yliopistolain jälkeen yritysmäisempään toimintakulttuuriin.

Yhteensä 70 tiedekunnan työntekijää kirjelmöi rehtorille marraskuussa Puurosen valinnan puolesta. Niinimäki ei ollut maanantaina tavoitettavissa pitkän lentomatkan takia.

Rehtori Niinimäki kiisti marraskuussa Ylen haastattelussa, että Puurosta syrjittäisiin hänen mielipiteidensä takia.

Yliopisto kuvaili aiemmin tiedotteessa, että dekaanin tehtävässä tarvitaan vankkaa, monenkeskistä luottamusta, minkä lisäksi henkilövalintoihin liittyy yliopiston mukaan aina seikkoja, joita työnantaja ei käsittele julkisesti.

Puurosen mielestä hän ei ole saanut kunnon perusteluita sille, miksi hän ei kelpaa tehtävään. Hän uskoo, että yhteistyö yliopiston johdon kanssa kyllä järjestyisi, jos hänet valittaisiin.

- Dekaani johtaa tiedekuntaa yliopiston strategian mukaisesti, ja meillä yliopiston strategiassa on siinä määrin väljyyttä, ettei ole mitään ongelmaa toimia sen suhteen johtosäännön edellyttämällä tavalla.

Professoriliitto ei halua ottaa kantaa keskeneräiseen asiaan. Liiton toiminnanjohtajan Tarja Niemelän mukaan tapaus on kuitenkin yleisesti ottaen poikkeuksellinen.

- Vastaavia ei ole ainakaan julkisuudessa ollut aikaisemmin. Myös se on poikkeuksellista, että tehtävään oli vain yksi hakija.

Niemelän mukaan vuoden 2010 uuden yliopistolain jälkeen rehtorin, vararehtoreiden ja dekaanien asema on korostunut yliopistoissa.

Hänen arvionsa mukaan dekaanit valitaan yleensä tiedekuntien sisältä, mutta ulkopuolisiakin dekaaneja on nähty, eikä headhunterin käyttökään ole aivan ainutkertainen ratkaisu.

Oulussa dekaanin valintaprosessi on kirjattu yksityiskohtaisesti yliopiston johtosääntöön. Monessa muussa yliopistossa kirjaus on Niemelän mukaan väljempi.

Puuronen on hakenut dekaaniksi myös uuden hakukierroksen avauduttua. Hän harkitsee vievänsä asian aluehallintoviraston työsuojeluviranomaisten tutkittavaksi ja käräjäoikeuteen, jos häntä ei valita.

- Nämä ovat kanavia, joita on mahdollista käyttää lopullisen valinnan jälkeen epäillyn syrjinnän tutkimiseksi ja valinnan lainmukaisuuden tarkistamiseksi.

Vesa Puuronen

Syntynyt Rovaniemellä 1957.

Sosiologian professori Oulun yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa.

Aktiivinen vasemmistoliittoon kuuluva poliitikko Rovaniemellä.

Tunnetaan muun muassa Joensuun skinejä koskeneesta tutkimusprojektistaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (54)

Taitaisi Kalevalla tulla perustettavaksi lisää lehtiä jos jokaisen työpaikan jokaisen työntekijän valitsemis perusteita pitäisi erikseen perustella.
Kerkiäisikö sitä enää muuta tekemäänkään.
Näkyy kuitenkin selvää tarvetta kyseisille lehdille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä se on tommonen rehtori, joka ei pysty tulemaan ulos potetostaan ja antamaan asioille selkeäsanaiset perustelut. Pitkät lentomatkat ei mikään syy juosta piiloon. Esille vain kuin mies!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnontieteellisessä tiedekunnassakinhan oli pari vuotta sitten ulkopuolinen dekaani lyhyen aikaa, kun talon oma väki oli saanut asiat umpisolmuun. Hyvä ratkaisu tuollaisessa tilanteessa. Ulkopuolinen saa tehtävänannon yliopiston johdolta ja toimii sen mukaisesti, ilman että menneisyyden painolasti tai kytkökset haittaisivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, että Puurosta ei dekaaniksi valita. Puuronen on aivan liian politisoitunut, joten hänen valintansa vaarantaisi järkevän ja johdonmukaisen yliopisto-opetuksen. Yliopistoa ei tule johtaa tunteella, vaan järjellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopisto on ollut perinteisesti täynnä politisoituneita ihmisiä - nykyään heitä on paljon vähemmän mutta silti heitäkin riittää. Vai mitä sanotaan Kepun Kyösti Oikarisesta, joka pyörii näkyvästi kunnallispolitiikassa eikä kukaan ole esittänyt valituksia. Saa kai vapaa-aikanaan ihminen tehdä mitä haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suora lainaus tekstist# "Rehtori Niinimäki kiisti marraskuussa Ylen haastattelussa, että Puurosta syrjittäisiin hänen mielipiteidensä takia.
Yliopisto kuvaili aiemmin tiedotteessa, että dekaanin tehtävässä tarvitaan vankkaa, monenkeskistä luottamusta, minkä lisäksi henkilövalintoihin liittyy yliopiston mukaan aina seikkoja, joita työnantaja ei käsittele julkisesti"

Tuossahan kerrotaan että syrjitään kyllä, mutta ei mielipiteidensä takia, eikä kerrota minkä takia syrjitään. Ja lopussa kerrotaan että on muitakin syitä miksi kaveria ei valita, mutta ne pidetään ihan omana tietona.

En tunne henkilöitä enkä heidän taustojaan, mutta toki olisi hyvä tietää yliopiston rehtorin omaa toimintaakin. Kalevan pitäisi avata tätä juttua vähän enemmän ja kertoa lisää taustoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinimäen taustojen penkominen voisi johtaa turhan noloihin paljastuksiin, esim. hämäriin sivubisneksiin. Asia kollektiivisesti hyssytellään piiloon ja hommataan ulkopuolelta saneeraustaitoinen ammattijohtaja vetämään 2-vuotinen ryhtiliike jossa tiedekunnan talous laitetaan kuntoon eikä turhia huolehdita henkilökunnasta, opetuksen tasosta tai työhyvinvoinnista. Eihän noista ole ennenkään välitetty, kunhan tase on vahva ja profiili kunnossa. Ehkä sieltä vapaamuurareista löytyisi joku hyvä aateveli tähän likaiseen hommaan kun palkkauksestakin voi neuvotella ystävien kesken?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimiiko tämä konsulttien käyttö uusiin linjauksiin myös jatkossa, vai onko tosiaan kyse yhden henkilön "ajojahdista" ..Näyttää erittäin huonolta ulospäin ja se paljon puhuttu vetovoima, josta rehtori on eturivissä ollut puhumassa, kärsii kovasti. Dekaanin tehtävä on vaativa ja vaatii sitoutumista, hyvää perehtyneisyyttä ja hengen paloa. Mielestäni on myös hyvä kysyä, miksi vain yksi ilmoittautui? Mistä se kertoo? Onko vika johtamisessa, johdossa vai todellakin henkilökemioissa? Toivottavasti löytyy järkevä sekä julkisuutta kestävä ratkaisu, sekä opetuksen, että hallinnon näkökulmasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se hyvä tietää, että eläinmuseosta ja yt-neuvotteluista saadut rahat menevät hyötykäyttöön. Eikö ainoalla hakijalla ollut oikeaa jäsenkirjaa, vai mikä tuossa nyt on oikein takana. Korruptiota ei sentään maassamme harrasteta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai yliopistollako on Niinimäki niin paljon ylimääräistä rahaa, että dekaanit voidaan palkata ulkopuolelta ns. ylipaikalle ja valintaankin käytetään konsultteja ym. Onpa kiusallinen ja visainen juttu, yliopisto ei selviä ominavuin rekrytoinneista, johto siis kykenemätön työhönsä? Onpa noloa ja rehtori ei selviä haastatteluihin, hah!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon on ylimääräistä rahaa yliopistolla kun on varaa rahoittaa muutaman äijänkäppyrän riitelyä palkaamalla konsultifirmoja kuokkimaan yliopiston kassaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luova ehdotukseni: Sulautetaan kasvatustieteellinen tiedekunta teknilliseen tiedekuntaan. Samoin sulautetaan humanistinen tiedekunta teknilliseen tiedekuntaan. Myön taloustieteiden, luonnontieteiden, lääketieteellisen ja mitä niitä muita nyt onkaan tiedekuntien sulauttaminen teknilliseen tiedekuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohan on loistava ehdotus! Eikun toimeksi ja pulinat pois!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinimäen menettely tässä asiassa antaa aihetta arvioida, kykeneekö hän hoitamaan rehtorin tehtävää. Yliopiston hallituksen pitäisi arvioida tätä. Kun vararehtori Hentilä arvosteli Kalevan aikasempaa juttua tästä asiasta, hän ei myöskään ole tehtäviensä tasalla. Kalevalla on sekä oikeus että velvollisuus kirjoittaa siitä, miten yliopistoa johdetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin samaa mieltä, kyllä on taas Lajusta ikävä! Oulun yliopisto ansaitsee kykenevän ja oikeudenmukaisen johtajan. Vanha vaihtoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rauhoittaisiko tilannetta, jos yliopisto nimettäisiin Stalinille, ikään kuin henkisenä kipurahana?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (54)

Uutisvirta

28
Koiteliin suunnitellaan uutta rakennusta – mukana ravintola, kokous- ja juhlatilat sekä saunatilat
24
Oulun kauppahallissa vuodenvaihteen jälkeen alkava remontti venyy jouluun – hallissa odotetaan kiihkeästi ratkaisuja
19
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
16
Menot halutaan yhdessä kuriin – Oulu ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri selvittävät kustannustehokkuuden lisäämistä
13
Kunnianpalautus ammatilliselle koulutukselle – nyt tarvitaan asialliset tasokorotukset oppilaitoksien rahoitukseen Lukijalta
6
Suorapuheinen Pippa Laukka ohjaa laihduttamaan – Esko Eerikäisen aamumunakas vaihtuu puuroon
6
Poliisilta lisätietoa Kalajoen kuolonkolarista: Mercedeksen mittari pysähtyi 165 km/h lukemaan, lähellä ollut maanjäristysmittari rekisteröi törmäyksen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image