Oulu

Oulun yliopiston akateemiset: Vähennykset horjuttavat koko Oulun yli­opis­to­yh­tei­söä - ajoituskin "pahin mahdollinen"

Oulun yliopiston päättämät tuoreet henkilöstövähennykset ovat OYA:n mukaan suuremmat kuin yt-neuvottelujen alussa ilmoitettiin. KUVA: Essi Puuri
Oulu 10.5.2017 12:41
Kaleva

Oulun yliopiston yt-neuvottelujen päätteeksi toteutettavat irtisanomiset ja muilla keinoin toteutettavat henkilöstön vähennykset saavat kovaa arvostelua Oulun yliopiston akateemisten yhdistykseltä OYA:lta.

OYA on Akavaan kuuluvan Tieteentekijöiden liiton jäsen ja edustaa noin 500 akateemista yliopistolaista.

Yhdistys hämmästelee keskiviikkona antamassaan kannanotossa henkilöstövähennysten laajuutta. Ne ovat OYA:n mukaan suuremmat kuin yt-neuvottelujen alussa ilmoitettiin.

– Yt-neuvottelujen alussa vähennystarpeen ilmoitettiin koskevan enintään 70 henkilötyövuotta ja 100 henkilöä. Lopputulema kuitenkin on, että 116 yliopiston työntekijää saa lähteä irtisanomisten, eläköitymisten ja määräaikaisuuksien päättymisen seurauksena. Lisäksi 156 työtehtävää lakkautetaan ja 155 uutta paikkaa avataan, yhdistyksen kannanotossa sanotaan.

– Tämän epäselvän yt-matematiikan seurauksena yt-prosessin luoma epävarmuus laajenee koskemaan huomattavasti suurempaa työntekijäjoukkoa, erityisesti koulutuspalvelujen väkeä.

OYA:n mukaan 116 työntekijän vähennys ja palvelujen uudelleenorganisointi hankaloittaa välillisesti entisestään opetus- ja tutkimushenkilöstön mahdollisuutta keskittyä ydintehtäviinsä.

OYA pitää loukkaavana ja henkilöstön työpanoksia aliarvioivana jos kuvitellaan, että yliopiston nykyisissä palveluissa on niin paljon tyhjäkäyntiä, että vähennykset voidaan kuitata vain nopealla palvelumuotoilulla.

– On todennäköistä, että yt-prosessi heikentää sekä muun henkilöstön että opetus- ja tutkimushenkilöstön työn sujuvuutta jopa pysyvästi.

Myös uuden palveluorganisaation muodostuksen kiireinen aikataulu herättää "suurta huolta lopputuloksen laadukkaasta toimivuudesta" OYA toteaa.

Myönteisenä akateemiset pitävät sitä, että aliresursoituja tutkinto-ohjelmia ja lähipalveluja pyritään vahvistamaan ja että palvelujen käyttäjien ääntä on luvattu jatkossa kuunnella  paremmin palveluja kehitettäessä.

Viestinnälle risuja

Yliopiston viestintä saa myös raippaa. OYA luonnehtii yliopiston yt-neuvotteluja koskenutta viestintää sekä vähäiseksi että epäselväksi.

– Henkilökunnan ääntä on kuultu yt-prosessin aikana esimiesten kautta ja henkilöstöjärjestöjen neuvottelijoiden kiitettävän osallistumisen ansiosta. Sen sijaan palvelumuotoilujen apuna käytetyt henkilöstökyselyt suunniteltiin heikosti ja toteutettiin liian kiireisellä aikataululla.

Työnantajalla olisi yhdistyksen mukaan ollut yt-lain mukainen mahdollisuus muokata ja muotoilla tehtäviä ilman yt-neuvotteluja. Näin on sen mukaan toimittu tähänkin saakka muun muassa koulutuspalveluissa toteutettujen tehtävän muutosten osalta.

OYA pitää myös vähennysten ja uudelleenjärjestelyjen ajoitusta "pahimpana mahdollisena", sillä uusien tehtävien haku menee pahasti päällekkäin valmistumisten ja valintakokeiden kanssa.

Yhdistyksen mielestä tämä olisi voitu välttää, jos lähipalvelut olisi suunniteltu alun perin yhdessä tiedekuntien kanssa.

Viimeistään nyt on selvää, että Oulun yliopiston henkilöstöpolitiikka kaipaa muutosta, yhdistys toteaa.

– Erityisesti määräaikaisten työsuhteiden ketjutuksesta on luovuttava ja tarjottava enemmän toistaiseksi voimassa olevia työsuhteita. On surullista, että määräaikaisten työsuhteiden päättymisen katsotaan olevan kevyempi vaihtoehto irtisanomisiin verrattuna, yhdistys toteaa.

– Sitä se tietysti työnantajalle onkin, mutta ei työntekijöille, jotka ovat saattaneet olla kymmeniä vuosia pätkätyöketjutuksessa, sanoo OYA:n puheenjohtaja Pirkko Viitala.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Yliopistoilla olisi paljonkin tehostettavaa - varsinkin opetuksessa. Kuinka monta kertaa vuodessa pidetään samoja luentoja jotka voitaisiin pitää vain kerran ja videoida. Montako ainetta voitaisiin opettaa tehokkaammin kun tehtäisiin valtakunnan tasolla digitaalinen opiskelumateriaali ja harjoitustehtävät? Nyt hukataan koulutettujen ihmiseten aikaa ( ja rahaa heidän palkkoihinsa ) kun professorien täytyy käydä pitämässä luentoja jotka saattavat olla lopulta kaukanakin varsinaisen kurssin sisällöstä. Näissä kun tehostettaisiin niin riittäisi rahaa tutkimukseen ja opetusmateriaalien kehitykseen. Pitäisi astua askel nykyaikaan ikivanhasta luento-opetuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ensin potkut valtion hommista jotta myöhemmin voidaan työttömänä potkia päähän??
=//

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se joka kritisoi yliopistoja ja väheksyy niiden merkitystä, voisi miettiä hetken. Oulu olisi rupu kyläpahanen ilman yliopistoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta pitäähän valtion ylläpitämällä yliopistolla olla varaa maksaa valtion ylläpitämällä tilayhtiölle vuokria. Siksi henkilökuntaa on pakko irtisanoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä moni suojapaikan omaava ikuisuustutkija pelkää kuollakseen, että joutuu normaaliin työpaikkaan yliopiston ulkopuolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt vähennetään muuta henkilökuntaa kuin tutkijoita tai opettajia, jotka eivät edes olleet YT-menettelyn kohteena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samalla vähemmälle huomiolle on jäämässä, että kovalla tohinalla tehty innovaatioitoimintojen uudistus on saanut seinän vastaan rehtorin toimesta. Kaikki uusi toiminta ajetaan alas hyvistä tuloksista huolimatta. Erittäin valitettavaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa jäädä kortistoon ja hakea viikoittain vaikka sammakkomieheksi. Ei tarvi enää stressata duunin puolesta puolen vuoden välein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on ihan oikein, että väkeä vähennetään yliopistosta. Ei se niin voi olla, että muu yhteiskunta joutuu säästämään ja sitten yliopisto vai jatkaisi samoilla resursseilla, kuin aikaisemminkin. Tästä johtuen sanon vain, että olen erittäin iloinen, että kavio alkaa heilua Linnanmaallakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpöhöpö, et taida tietää, että edelliset Yt,t käytiin kolme vuotta sitten ja tukihenkilöstöä pistettiin rajusti pihalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Epäilen ettei nämä olleet viimeiset yt:t. Lisää tulossa. Lisäksi koko yliopiston olemassa olo tälläisenä on tarkastelun alla. Suljetaanko osa tiedekunnista ja laitoksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopiston typerät päätökset, huono johtaminen ja kelvoton viestintä olisi helpompi sulattaa ellei rehtori samaan aikaan selittäisi puuta heinää kaikissa mahdollisissa medioissa miten yliopistolle on muka rekrytointi tärkeää, prosessit kunnossa ja meritokratia kunniassaan. Vaikka kaikki tietävät että totuus on juuri päinvastainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mainitsit kommentissasi yliopiston viestinnän? Olen havainnut "viestinnän" hoitavan lähinnä yrityskuvaa ja markkinointia. Sisäinen viestintä on olematonta koska aina hallitus on päättämässä jostain josta ei voi vielä kertoa ja hallituksen päätöksistä ei kovin seikkaperäisiä viestejä tehdä pl. tilat ja YT.

Toellakin olisi petraamista. Paljon. Henkilökunta voi pahoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikoinani seurasin muutamien ns. tutkijoiden työntekoa. Ehkä hyviä tutkijoita, mutta arkielämän työpaikkataidot täysin hukassa. Esimerkiksi työilmapiiri- ja -yhteisötaidot täysin hukassa. Joskus tuntui, että he liehuivat jossain toisessa ulottuvuudessa.
Vinkvink: Kannattaa hankkia rahoitukset yliopiston ulkopuolelta, niin silloin voi hankkia ''omaa'' tukihenkilöstöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäkin on osa Sipilän Kikyleikkauksia. Näitä säästyviä rahoja käytetään mm vientitukiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neuvostoliitossa ei ikinä lakkautettu muuta kuin peltikatot. YT-väelle järjestettiin töiden lisäksi majoitus ja muonitus raikkaissa leiriolosuhteissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

19:04
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
19:00
Arvio: Televisio leviää Suomeen, mutta sopiiko se vanhoillislestadiolaisten uskovaisten olohuoneeseen? – SRK:n historiankirjoituksessa on edetty 1960- ja 1970-lukujen vaikeisiin kysymyksiin Tilaajille
19:00
Konsultin Oulun kaupungin pöytään lyömät madonluvut ihmetyttävät entisiä valtuutettuja – "Mihin on kadonnut se oululaisten poliittisten ryhmien yhdessä tekemisen malli" Tilaajille
18:42
Riskintorjunta voi mennä Suomessakin uusiksi, jos tieto Wuhan-viruksen tarttuvuudesta osoittautuu merkittäväksi
18:32
Omakotitalon yhteydessä olevassa automaalaamossa syttyi tulipalo Pateniemessä, paloa sammutetaan parhaillaan
18:16
Iijokea soudetaan ja melotaan ensi kesänä kahdessa tapahtumassa samaan aikaan – Perinteisen Iijokisoudun rinnalle nousee Elävä Iijoki -melonta- ja soututapahtuma
18:00
Oulujärven saarihakkuiden kiellolla voi olla ennakkopäätöksen luonne – "Aikaisemmin Metsähallitus ei juuri suojelijoita kuunnellut" Tilaajille
50
Onko juniorivalmentajien osaaminen heikkoa? "Liian moni lapsi kokee kiusaamista ja epäasiallista käyttäytymistä urheiluseurassa"
39
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
28
Kiina puolustautuu koronavirukselta: rajoituksia joukkoliikenteeseen, villieläinten kauppa seis – kuolonuhreja yli 50
27
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
23
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
22
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"
21
Kiinalaisryhmät peruvat Lapin matkoja tai etsivät niille uutta ajankohtaa – "Meillä on tietoja yksittäisistä nuorisomatkailuun liittyvistä ryhmistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ay-liike mahdollistaa sen, että voin ylipäätään kulkea töissä

Onneksi monet tajuavat Ay-liikkeen tarkoituksen ja sen antaman todellisen suojan työntekijöille kuten aloittajakin. En ... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image